Oh, weer zo'n vreselijke vliegtuigmaaltijd!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Kwaliteit van vliegtuigmaaltijd valt tegenBijna tweederde van de Europese vliegtuigpassagiers (65 procent) is ontevreden over de kwaliteit van het eten in de lucht. Slechts 5,6 procent noemt de vliegtuigmaaltijd ‘lekker’, zo blijkt uit onderzoek van vakantieboordelingssite Zoover. Uit de studie komt ook naar voren dat reizigers niet of nauwelijks kunnen wachten op nieuwe initiatieven, zoals patat, bitterballen en tapas.


Zoover vroeg bijna 2000 vakantiegangers naar hun ervaring op grote hoogte. De meeste reizigers vonden de vliegtuigmaaltijden ‘niet zo lekker’ (39,5%); 25 procent noemde de smaak ‘vreselijk’. Nog eens 30 procent vond het eten ‘redelijk’.

Volgens de bezoekers van Zoover is er wel veel verschil tussen airlines. Bij de prijsvechters wordt er over zowel de kwaliteit als de prijs van het eten geklaagd. Veel reizigers noemen het eten bij de low cost carriers ‘schreeuwend duur’. Consumenten stellen dat het eten op duurdere vluchten beter eetbaar is.

Vakantieplannen?

Een lijstje met nieuwe wensen

Uit aanvullend onderzoek van Zoover blijkt dat we graag andere zaken toevoegen aan de menukaart in het vliegtuig. Van de reizigers wil 30 procent graag bitterballen kunnen bestellen, 23 procent kiest voor tapas, terwijl sushi en pizza voor 17 procent van de ondervraagden de perfecte aanvulling is op een vlucht. Patat wordt door 14 procent als meest begeerlijke vliegtuigeten gezien.

Klagende passagiers leiden er bij een aantal maatschappijen al toe dat er goed wordt nagedacht over ‘nieuw’ vliegtuigeten. Zo kunnen passagiers op vluchten van Corendon al patat en zelfs kroketten bestellen. Ook beroemde koks proberen de menu’s aan boord te verbeteren. British Airways heeft topkok Heston Blumenthal el eens gevraagd de menu’s te verbeteren en Gordon Ramsay heft al eens de menu’s bij Singapore Airlines samengesteld.

Duitsers zijn meest kritisch

Duitsers zijn het meest kritisch en Polen hebben of het beste vliegtuigeten of de minst goede smaak, want zij zijn het meest positief. Nederlanders zijn iets minder negatief dan het Europees gemiddelde: 56 procent geeft aan niet tevreden te zijn, 7 procent waardeert het eten juist wel.

Vaak is het trouwens niet eens de kwaliteit van het eten zelf, maar vooral de omstandigheden in het toestel die de smaak beïnvloeden. Zowel zout als zoet is veel minder intens terwijl zure en bittere smaak nauwelijks worden beïnvloed door de drukcabine. Ook de reuk werkt minder goed in een vliegtuig. Volgens onderzoek wordt 80 procent van de menselijke smaak beïnvloed door geur.

Vliegtickets boeken?

Workation? Zo blijf je productief en ontspannen tegelijk

Workation? Zo blijf je productief en ontspannen tegelijk

Workation: work en vacation gecombineerd, waarbij je dus werk en vakantie met elkaar afwisselt. Het is tegenwoordig enorm populair, want je kunt genieten van de vrijheid, een nieuwe omgeving en wellicht ook minder afleiding. Het is een leuke ervaring waarbij je niet alleen werkt, maar ook geniet. Hoe zorg je ervoor dat je productief en ontspannen tegelijk blijft tijdens een workation? In de onderstaande blog geven we je een aantal handige tips.

Lees verder

Tips om voedselvergiftiging op reis te voorkomen

Tips om voedselvergiftiging op reis te voorkomen

Op vakantie genieten we van nieuwe smaken en gerechten. Wanneer we wat ouder zijn of een minder sterk immuunsysteem hebben kunnen we echter gevoeliger reageren op voedsel van mindere kwaliteit of dat besmet is met bacteriën of bestrijdingsmiddelen. Herstel van een voedselvergiftiging kan dagen duren en een groot deel van je vakantieplezier vergallen. We geven wat tips om voedselvergiftiging thuis, maar vooral op reis, zoveel mogelijk te voorkomen.

Lees verder

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

De tentoonstelling ‘Bronstijd. Vuur van verandering’ is van 18 oktober 2024 tot en met 16 maart 2025 te zien is in het Rijksmuseum van Oudheden. Deze grote overzichtstentoonstelling richt zich op de rijke ergernis in de prehistorie van Nederland en West-Europa: de bronstijd (2000-800 v.Chr.) en is een mooie gelegenheid om ook het huidige Leiden te ontdekken.

Lees verder

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Veel 50Plussers gaan buiten de schoolvakantieperiodes op reis. Het voor- en najaar zijn de populairste seizoenen, maar ook de ‘winterzonbestemmingen’ doen het goed. Heerlijk genieten op een mooie plek van de zon terwijl het ‘thuis’ guur en koud is. En die winterzonvakanties worden al volop geboekt.

Lees verder

Op vakantie in je eigen chalet

Op vakantie in je eigen chalet

Wat is er nou fijner dan vakantie vieren in je eigen chalet of stacaravan. Je hoeft nooit te zoeken naar spullen omdat je precies weet wat je hebt. Je hebt je eigen keukeninventaris en je eigen kasten, waarin je kleding kunt laten hangen. Je kunt altijd naar je chalet gaan, zonder dat je een reservering hoeft te maken. En… de (klein)kinderen kunnen ook heerlijk langs komen en blijven logeren. Maar hoe vind je nu een mooi chalet dat aansluit bij jouw wensen?

Lees verder

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie, een weekendje weg of een avondje uit. Voor dieven en inbrekers ideale momenten om tijdens je afwezigheid hun slag te slaan. Zij houden geen rekening met de impact die een woninginbraak op je heeft. En dat die ring van oma niet waardevol, maar wel dierbaar is daar hebben ze ook geen boodschap aan. Het beste middel om woninginbraak te voorkomen is dan ook een goede inbraakbeveiliging van je huis en spullen. Update: 10 juli 2024, 

Lees verder