Oh, weer zo'n vreselijke vliegtuigmaaltijd!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Kwaliteit van vliegtuigmaaltijd valt tegenBijna tweederde van de Europese vliegtuigpassagiers (65 procent) is ontevreden over de kwaliteit van het eten in de lucht. Slechts 5,6 procent noemt de vliegtuigmaaltijd ‘lekker’, zo blijkt uit onderzoek van vakantieboordelingssite Zoover. Uit de studie komt ook naar voren dat reizigers niet of nauwelijks kunnen wachten op nieuwe initiatieven, zoals patat, bitterballen en tapas.


Zoover vroeg bijna 2000 vakantiegangers naar hun ervaring op grote hoogte. De meeste reizigers vonden de vliegtuigmaaltijden ‘niet zo lekker’ (39,5%); 25 procent noemde de smaak ‘vreselijk’. Nog eens 30 procent vond het eten ‘redelijk’.

Volgens de bezoekers van Zoover is er wel veel verschil tussen airlines. Bij de prijsvechters wordt er over zowel de kwaliteit als de prijs van het eten geklaagd. Veel reizigers noemen het eten bij de low cost carriers ‘schreeuwend duur’. Consumenten stellen dat het eten op duurdere vluchten beter eetbaar is.

Vakantieplannen?

Een lijstje met nieuwe wensen

Uit aanvullend onderzoek van Zoover blijkt dat we graag andere zaken toevoegen aan de menukaart in het vliegtuig. Van de reizigers wil 30 procent graag bitterballen kunnen bestellen, 23 procent kiest voor tapas, terwijl sushi en pizza voor 17 procent van de ondervraagden de perfecte aanvulling is op een vlucht. Patat wordt door 14 procent als meest begeerlijke vliegtuigeten gezien.

Klagende passagiers leiden er bij een aantal maatschappijen al toe dat er goed wordt nagedacht over ‘nieuw’ vliegtuigeten. Zo kunnen passagiers op vluchten van Corendon al patat en zelfs kroketten bestellen. Ook beroemde koks proberen de menu’s aan boord te verbeteren. British Airways heeft topkok Heston Blumenthal el eens gevraagd de menu’s te verbeteren en Gordon Ramsay heft al eens de menu’s bij Singapore Airlines samengesteld.

Duitsers zijn meest kritisch

Duitsers zijn het meest kritisch en Polen hebben of het beste vliegtuigeten of de minst goede smaak, want zij zijn het meest positief. Nederlanders zijn iets minder negatief dan het Europees gemiddelde: 56 procent geeft aan niet tevreden te zijn, 7 procent waardeert het eten juist wel.

Vaak is het trouwens niet eens de kwaliteit van het eten zelf, maar vooral de omstandigheden in het toestel die de smaak beïnvloeden. Zowel zout als zoet is veel minder intens terwijl zure en bittere smaak nauwelijks worden beïnvloed door de drukcabine. Ook de reuk werkt minder goed in een vliegtuig. Volgens onderzoek wordt 80 procent van de menselijke smaak beïnvloed door geur.

Vliegtickets boeken?

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitsland, onze grote oosterbuur, is een bijzonder land, ook op culinair gebied. Binnen Europa kent eigenlijk ieder land zijn eigen keuken. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar er bestaan ook grote verschillen, zelfs als je buren bent zoals Nederland en Duitsland. Ben jij in Duitsland op vakantie geweest en heb je hier lekkere gerechten ontdekt die je thuis ook wel zou willen maken? Lees dan snel verder.

Lees verder

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Van alle eilanden in de Balearen staat Ibiza bekend als ‘feesteiland’. Vooral het zuiden van dit Spaanse eiland heeft die reputatie. Maar Ibiza heeft ook een oosten, westen, midden en noorden. Letterlijk de andere kanten. Tijd om die te ontdekken!

Lees verder

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Meer en meer Nederlanders vieren dit jaar de zomervakantie weer in het buitenland. De belangstelling voor een verblijf in eigen land blijft weliswaar groot, maar de hang naar avontuur over de grens wordt groter en groter, zo wees onderzoek van bureau Trends & Tourism uit.

Lees verder

Droombestemming Amerika

Droombestemming Amerika

Vraag naar iemands favoriete reisbestemmingen en bijna zeker wordt Amerika genoemd. De Verenigde Staten oefenen op vakantiegangers een magische aantrekkingskracht uit, simpelweg vanwege het ongekende aanbod voor jong en oud. Hoog tijd dus om Amerika ook eens op jouw bucketlist te zetten.

Lees verder

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit? Het kan weer nu attracties, pretparken, dierentuinen en musea weer open zijn. Samen, of met familie of vrienden een dagje weg. Wat waren in 2021 populaire uitjes en zijn ook in 2022 de moeite waard. Inspiratie nodig? Lees deze zeven tips.

Lees verder

Van PCR tot boosteren: reizen in tijden van corona

Van PCR tot boosteren: reizen in tijden van corona

Corona en coronamaatregelen. Het ene land wil dit, het andere dat. Reizen naar jouw favoriete vakantiebestemming is nog nooit zo lastig geweest, met al die verschillende voorwaarden rond corona. Want er zijn er nogal wat, variërend van PCR tot boosteren en een goed ingevuld gele vaccinatieboekje. Puur op reis komt met een overzicht.

Lees verder