Eten en drinken in Stein
Tijdens onze korte twee-daagse break in Stein stappen we op de fiets, ontdekken per kajak de stroomversnellingen in de Grensmaas en worden culinair in de glutenvrije watten gelegd. We lunchen de eerste dag in Brouwerij de Fontein, dineren we ’s avonds in Kasteel Elsloo, waar we ook logeren, en sluiten de volgende dag af met een lunch in Brasserie Steinerbos.
Brouwerij de Fontein
Onze eerste culinaire stop is Brouwerij de Fontein. De kaart biedt een ruime keus uit heel veel lekkers. Wij kunnen kiezen uit glutenvrij belegd brood of salades met brood. We gaan voor dat laatste en krijgen allebei een verschillende salade die niet alleen mooi ogen, maar ook nog eens heel lekker zijn, net als het glutenvrije brood.
Naast het restaurant zit ook de kleine brouwerij. Lonneke en Rik Brouns studeerden allebei aan de Universiteit van Wageningen. Na het afstuderen zagen ze allebei een carrière bij een groot bedrijf niet zo zitten. “We wilden iets voor onszelf en vonden twaalf jaar geleden deze prachtige plek naast de kasteelruïne van Stein. Hier zijn we begonnen met onze brouwerij en het restaurant. Veel ingrediënten en producten zijn lokaal of komen van onze eigen moestuin die we in de loop van de jaren hebben aangelegd.” Het restaurant en de brouwerij krijgen al snel een goede naam. Toch slaat het noodlot toe als twee jaar geleden brand ontstaat in het restaurant.
Lonneke: “We hadden net een nieuwe brouwinstallatie laten plaatsen. De brandweer was snel ter plaatse waardoor de brouwerij behouden kon blijven, maar we moesten wachten met in gebruik nemen omdat onze aandacht eerst uitging naar de herbouw van het restaurant. Het is dat we al een aantal jaar lekker bezig waren, want anders zou je van minder moedeloos worden en het bijltje er bij neergooien.”
Dat doen Lonneke en Rik Brouns dus niet. Sterker nog, ze grijpen de brand aan om er iets positiefs uit te halen en brouwen elk jaar rondom de dag van de brand een heel speciaal biertje: Bluswater, gemaakt van gerookte en gebrande mout. Lonneke Brouns: “Die eerste keer hebben we ervoor gezorgd dat alle brandweermannen bij ons in het restaurant waren om het biertje te proeven. Als dank voor hun inzet. En sindsdien is het een traditie.” Plannen voor de toekomst zijn er absoluut: de brouwerij die nu een capaciteit van 90.000 liter per jaar heeft wordt nog wat uitgebreid. Ook heeft het echtpaar net een systeem geplaatst om het bottelen van het bier automatisch te laten verlopen omdat het met de hand erg tijdrovend is. “We willen innoveren en een beetje uitbreiden, maar met mate, want we willen ook genoeg aandacht overhouden voor ons gezin met onze twee prachtige dochters.”
Kasteel Elsloo
We keren terug naar Kasteel Elsloo waar Fanny en Jo Meijers al meer dan 25 jaar de scepter zwaaien. Dat ze hun culinaire passie overbrengen op hun gasten blijkt uit de onderscheiding door Michelin met de Bib Gourmand: “een kwaliteitskeuken, waar seizoensgebonden gerechten de hoofdrol spelen en voor maximaal 37 euro een menu wordt geserveerd”. Op het terras krijgen we het naar onze wensen aangepaste menu geserveerd. De amuse (een salade) en het voorgerecht (zalm en paling) vallen erg in de smaak, net als het hoofdgerecht. De Heek, een niet zo heel bekende vissoort, wordt geserveerd met groenten en een culinaire aardappel. Het fruitdessert met framboos maakt het Bib Gourmandmenu helemaal af.
“Ons restaurant is er voor iedereen, ook voor mensen die niet in het hotel overnachten”, legt Meijers uit. “Toen we ruim 28 jaar geleden de exploitatie van het kasteel overnamen wilden we van de keuken iets bijzonders maken. En dat is zeker gelukt.” Jo Meijers is geboren en getogen in Elsloo en werkte al op jonge leeftijd in het kasteel. “Mijn moeder was kapster in het dorp en kreeg eens in de zoveel tijd de ‘dame van het kasteel’ in haar zaak. Ze kwam dan voorrijden met haar rode auto en kreeg altijd voorrang. Op een bepaald moment, ik was 14, vond mijn moeder dat ik in de zomervakantie maar moest gaan werken. Zij legde dat voor aan haar voorname klant en ik mocht gaan solliciteren. Die eerste zomer stond ik in de afwaskeuken. In de jaren die volgden werkte ik er elke zomer en kwam door mijn inzet al snel in de bediening terecht.” De interesse van Meijers voor het vak was gewekt. Hij ging naar de hotelschool, op buitenlandse stage en vervolgens aan het werk. Zijn tijd in het kasteel was voorbij, tot hij een aantal jaar later in een blad de vacature van manager voor een kasteel in Limburg las. “Ik was wel weer toe aan een nieuwe uitdaging en belde op carnavalsmaandag op. Het was echt heel bijzonder toen ik hoorde dat het voor kasteel Elsloo was. Er volgde een gesprek en ik werd aangenomen. Na een aantal jaar kon ik de exploitatie overnemen en de rest is geschiedenis.”
Op korte termijn wil Meijers een aantal kamers opnieuw inrichten, maar grote plannen zijn er niet. “Ik ben blij met onze medewerkers en de schaalgrootte. We kunnen dit zo prima aan." Kasteel Elsloo heeft een grote aantrekkingskracht, net als de naastgelegen Botanische tuin die in handen is van het Limburgs Landschap. Meijers: "Ik denk dat we die aantrekkingskracht moeten behouden en vergroten, want we hebben echt verborgen pareltjes.” En die inpandige watermolen uit 1551, de achterkant van het kasteel en de botanische tuin zijn inderdaad pareltjes die ontdekt mogen worden
Een overnachting boeken in Kasteel Elsoo
Brasserie Steinerbos
De brasserie ligt in het Steinerbos en geeft vanaf het terras een leuk uitzicht op de plas. Het terras stroomt langzaam vol. Op de menukaart lonkt de ‘Bosti’, een tosti met bospaddestoelen en de salade met brie. Allebei verkrijgbaar met glutenvrij brood. Omdat de paddestoelen op deze vroege maandagmiddag op zijn kiezen we voor de salade die prima smaakt. Tijd voor een verdere ontdekking van de brasserie hebben we helaas niet. De kajak wacht!