Tips tegen jetlag

3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

British Airways
British Airways
Maak je een lange vlucht, dan heb je vrijwel altijd last van een jetlag. Ook lukt het vaak niet om te slapen, zo blijkt uit de British Airways Jetlag Survey. In het onderzoek, uitgevoerd onder Nederlandse gebruikers van Facebook, wordt onderzocht wat het slaapgedrag tijdens intercontinentale vluchten is en hoe mensen met de effecten van een jetlag omgaan.

Van de ondervraagden zegt ruim 95 procent last te hebben van een jetlag wanneer de vlucht langer is dan 5 uur. Daarnaast slaapt 53,6 procent van de passagiers soms en 13,6 procent nooit.
Ruim 40 procent zegt vaak tot altijd last te hebben van een jetlag na een intercontinentale vlucht. Slechts 4,5 procent heeft daar nooit last van. De respondenten hadden het meeste last van een jetlag bij een vlucht vanuit het westen naar het oosten, bijvoorbeeld van New York naar Amsterdam.

Slaap

Opvallend is verder dat een relatief groot percentage van de intercontinentaal vliegende passagiers soms tot nooit in slaap kan vallen tijdens een lange vlucht.
Wat mensen doen om in slaap te vallen:

 • Het inflight entertainment systeem gebruiken (42 procent)
 • Lezen (21 procent)
 • Ontspannen liggen (63 procent)
 • Alcoholische dranken gebruiken (18 procent)
 • Slaapmiddelen (17 procent)

Na de vlucht

70 procent van de mensen die een lange vlucht achter de rug hebben is moe. Toch gaat een ruime meerderheid (57 procent) na aankomst op de plaats van bestemming er meteen op uit om de omgeving te verkennen. Van de mensen die naar huis terug gaan gaat 31 procent meteen de volgende dag aan het werk, ook al geeft meer dan de helft aan nog minstens een halve tot een hele week het gevoel te hebben al dagen zonder slaap te zijn.

Sommige vliegtuigen staan er om bekend dat slapen erin beter lukt:

Boeing 787
Rustigere vliegeigenschappen
Stillere cabine
Mood lighting om zo daglicht en schemering na te bootsen

Boek hier je vliegreis!

Airbus A380
Stilste cabine ter wereld
Airconditioning met geavanceerde filters en 15 temperatuur zones en bevordert stilte in de cabine. Ververst lucht in cabine elke 3 minuten

Voorkomen van jetlag

Het oplopen van een jetlag is onlosmakelijk verbonden met het vliegen door de tijdzones.Toch kun je de effecten redelijk goed bestrijden door de volgende tips in acht te nemen:

 • Beperk de consumptie van cafeïne en alcohol en drink voldoende water.
 • Probeer op plaats van bestemming zo snel mogelijk het lokale dag- en nachtritme op te pakken.
 • Plan je aankomst in de late middag of avond zodat je toch goed aan je nachtrust kunt komen.
 • Rust goed uit voordat je op reis gaat.
 • Vlieg je naar het oosten? Sta in de week ervoor vroeger op en ga eerder naar bed.
 • Vlieg je naar het westen? Sta wat later op en ga ook wat later naar bed.
 • Eet tijdens de vlucht licht voedsel en voldoende fruit en groenten.

Heb jij tips? We horen het graag.

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Veel hotels hebben wellnessvoorzieningen zoals een publieke sauna, een whirlpool, bubbelbad of stoombad. Maar hoe lekker is het om je kamer niet uit te hoeven en toch te genieten van een ontspannende privé-wellnesservaring.

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben jij in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is futloos met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. En zeker nu in coronatijd hebben nog meer mensen last van negatieve gevoelens die de winterdip versterken.

Lees verder

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Echt even alles kunnen loslaten, of populairder gezegd, lekker de boel de boel laten. En dan is het natuurlijk extra prettig als jouw vakantieverblijf van alle gemakken is voorzien. Gewoon, relaxen in alle luxe, zoals in het privézwembad in de voortuin. Wow!

Lees verder

17 Stedentrips: van bekend tot betoverend

17 Stedentrips: van bekend tot betoverend

Steden hebben nog altijd een bijzondere aantrekkingskracht op reizigers. Voor een romantisch weekendje weg, enkele dagen shoppen of een langere ontdekkingsreis langs cultuur en architectuur. Puur op reis doet 17 suggesties voor Europese stedentrips. Naar bekende en minder bekende steden, naar de hoofdsteden van wijn en smaak, en naar enkele echte hoofdsteden. Ze zijn allemaal per vliegtuig, en sommige ook per trein, te bereiken.

Lees verder

Sneek ontdekken per boot

Sneek ontdekken per boot

Zeg Friesland en je denkt meteen aan water en waterrecreatie. Zeg Sneek en je denkt meteen aan de Sneekweek en het Sneekermeer. Logisch toch om Sneek te ontdekken vanaf het water. En daarvoor hoef je niet eens een fanatiek watersporter te zijn of een eigen boot te hebben!

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Het noorderlicht met eigen ogen zien. Bij veel mensen staat het op hun verlanglijstje. En met het opheffen van de reisbeperkingen is een reis naar het noorderlicht ook weer mogelijk. Maar wat zijn nu de mooiste of beste plekken om dit fenomeen te kunnen zien?

Lees verder