Tips tegen jetlag

3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

British Airways
British Airways
Maak je een lange vlucht, dan heb je vrijwel altijd last van een jetlag. Ook lukt het vaak niet om te slapen, zo blijkt uit de British Airways Jetlag Survey. In het onderzoek, uitgevoerd onder Nederlandse gebruikers van Facebook, wordt onderzocht wat het slaapgedrag tijdens intercontinentale vluchten is en hoe mensen met de effecten van een jetlag omgaan.

Van de ondervraagden zegt ruim 95 procent last te hebben van een jetlag wanneer de vlucht langer is dan 5 uur. Daarnaast slaapt 53,6 procent van de passagiers soms en 13,6 procent nooit.
Ruim 40 procent zegt vaak tot altijd last te hebben van een jetlag na een intercontinentale vlucht. Slechts 4,5 procent heeft daar nooit last van. De respondenten hadden het meeste last van een jetlag bij een vlucht vanuit het westen naar het oosten, bijvoorbeeld van New York naar Amsterdam.

Slaap

Opvallend is verder dat een relatief groot percentage van de intercontinentaal vliegende passagiers soms tot nooit in slaap kan vallen tijdens een lange vlucht.
Wat mensen doen om in slaap te vallen:

 • Het inflight entertainment systeem gebruiken (42 procent)
 • Lezen (21 procent)
 • Ontspannen liggen (63 procent)
 • Alcoholische dranken gebruiken (18 procent)
 • Slaapmiddelen (17 procent)

Na de vlucht

70 procent van de mensen die een lange vlucht achter de rug hebben is moe. Toch gaat een ruime meerderheid (57 procent) na aankomst op de plaats van bestemming er meteen op uit om de omgeving te verkennen. Van de mensen die naar huis terug gaan gaat 31 procent meteen de volgende dag aan het werk, ook al geeft meer dan de helft aan nog minstens een halve tot een hele week het gevoel te hebben al dagen zonder slaap te zijn.

Sommige vliegtuigen staan er om bekend dat slapen erin beter lukt:

Boeing 787
Rustigere vliegeigenschappen
Stillere cabine
Mood lighting om zo daglicht en schemering na te bootsen

Boek hier je vliegreis!

Airbus A380
Stilste cabine ter wereld
Airconditioning met geavanceerde filters en 15 temperatuur zones en bevordert stilte in de cabine. Ververst lucht in cabine elke 3 minuten

Voorkomen van jetlag

Het oplopen van een jetlag is onlosmakelijk verbonden met het vliegen door de tijdzones.Toch kun je de effecten redelijk goed bestrijden door de volgende tips in acht te nemen:

 • Beperk de consumptie van cafeïne en alcohol en drink voldoende water.
 • Probeer op plaats van bestemming zo snel mogelijk het lokale dag- en nachtritme op te pakken.
 • Plan je aankomst in de late middag of avond zodat je toch goed aan je nachtrust kunt komen.
 • Rust goed uit voordat je op reis gaat.
 • Vlieg je naar het oosten? Sta in de week ervoor vroeger op en ga eerder naar bed.
 • Vlieg je naar het westen? Sta wat later op en ga ook wat later naar bed.
 • Eet tijdens de vlucht licht voedsel en voldoende fruit en groenten.

Heb jij tips? We horen het graag.

Op dit artikel kun je niet (meer) reageren.

Tips voor culturele uitjes in de Auvergne-Rhône-Alpes

Tips voor culturele uitjes in de Auvergne-Rhône-Alpes

De regio Auvergne-Rhône-Alpes in het zuidoosten van Frankrijk is heel divers: van berglandschappen tussen natuurparken, van wellness in Aix-les-Bains, Brides-les-Bains of Vichy tot cultuur in dorpen en steden als Annecy, Chambéry, Clermont-Ferrand, Grenoble en Lyon. Niet alleen de steden ademen geschiedenis, ook de diverse musea laten je kennis maken met de historie en bijzonderheden van de stad, de natuur en/of het gebied. We geven tien tips voor een interessante middag of dag.

Lees verder

Wintersportvakantie: ga goed voorbereid op reis

Wintersportvakantie: ga goed voorbereid op reis

Beenbreuken, knieletsel en hersenschuddingen. Jaarlijks ontvangt alarmcentrale Eurocross Assistance 1.600 meldingen over ongevallen op de piste. Veel van deze ongevallen kunnen worden voorkomen door de juiste voorbereiding, maar ook door je werkelijke niveau te kennen. Uit onderzoek van Eurocross blijkt namelijk dat 80% van de wintersporters het eigen skiniveau overschat, waardoor zij mogelijk pistes en omstandigheden kiezen die niet aansluiten op hun werkelijke niveau.

Lees verder

Wat zijn de beste fietsroutes van 2024?

Wat zijn de beste fietsroutes van 2024?

Vijf trajecten in zes Europese landen zijn in de race voor de titel ‘beste fietsroute van 2024’. Nederland heeft dit jaar concurrentie te duchten van Duitsland, Frankrijk, Noorwegen, Oostenrijk en Zweden. De winnaar wordt vrijdag 23 februari bekend op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Jaarbeurs Utrecht. Lees verder hoe je entreekaarten kunt winnen voor deze beurs.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder

Wandelen gezond is gezond, maar wel op goede wandelschoenen

Wandelen gezond is gezond, maar wel op goede wandelschoenen

Wandelen is niet alleen een geweldige manier om in beweging te blijven en kan ook enorm plezierig zijn, of je nu graag een ommetje maakt in het park, een stevige wandeling in de natuur maakt of op een meerdaagse trektocht gaat. En daarvoor zijn goede wandelschoenen essentieel voor jouw comfort en gezondheid.

Lees verder

Alles wat je wilt weten over de sauna

Alles wat je wilt weten over de sauna

Naar de sauna gaan iets uit onze tijd? Nee hoor, het idee van een sauna is al zo oud als de steentijd. De Romeinen hadden hele badsessies in de thermen en de indianen in Noord-Amerika ontdeden zich van stof en vuil in de tipi. Natuurlijk zagen de sauna’s er toen wel iets anders uit: men nam de zweetbaden in een met gloeiende stenen verhitte tent of hut. Het principe van de sauna is echter nog precies hetzelfde: het verhitten van het lichaam en dat vervolgens afkoelen met koud water. Een sauna is simpelweg een vorm van baden.

Lees verder