Tips tegen jetlag

3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

British Airways
British Airways
Maak je een lange vlucht, dan heb je vrijwel altijd last van een jetlag. Ook lukt het vaak niet om te slapen, zo blijkt uit de British Airways Jetlag Survey. In het onderzoek, uitgevoerd onder Nederlandse gebruikers van Facebook, wordt onderzocht wat het slaapgedrag tijdens intercontinentale vluchten is en hoe mensen met de effecten van een jetlag omgaan.

Van de ondervraagden zegt ruim 95 procent last te hebben van een jetlag wanneer de vlucht langer is dan 5 uur. Daarnaast slaapt 53,6 procent van de passagiers soms en 13,6 procent nooit.
Ruim 40 procent zegt vaak tot altijd last te hebben van een jetlag na een intercontinentale vlucht. Slechts 4,5 procent heeft daar nooit last van. De respondenten hadden het meeste last van een jetlag bij een vlucht vanuit het westen naar het oosten, bijvoorbeeld van New York naar Amsterdam.

Slaap

Opvallend is verder dat een relatief groot percentage van de intercontinentaal vliegende passagiers soms tot nooit in slaap kan vallen tijdens een lange vlucht.
Wat mensen doen om in slaap te vallen:

 • Het inflight entertainment systeem gebruiken (42 procent)
 • Lezen (21 procent)
 • Ontspannen liggen (63 procent)
 • Alcoholische dranken gebruiken (18 procent)
 • Slaapmiddelen (17 procent)

Na de vlucht

70 procent van de mensen die een lange vlucht achter de rug hebben is moe. Toch gaat een ruime meerderheid (57 procent) na aankomst op de plaats van bestemming er meteen op uit om de omgeving te verkennen. Van de mensen die naar huis terug gaan gaat 31 procent meteen de volgende dag aan het werk, ook al geeft meer dan de helft aan nog minstens een halve tot een hele week het gevoel te hebben al dagen zonder slaap te zijn.

Sommige vliegtuigen staan er om bekend dat slapen erin beter lukt:

Boeing 787
Rustigere vliegeigenschappen
Stillere cabine
Mood lighting om zo daglicht en schemering na te bootsen

Boek hier je vliegreis!

Airbus A380
Stilste cabine ter wereld
Airconditioning met geavanceerde filters en 15 temperatuur zones en bevordert stilte in de cabine. Ververst lucht in cabine elke 3 minuten

Voorkomen van jetlag

Het oplopen van een jetlag is onlosmakelijk verbonden met het vliegen door de tijdzones.Toch kun je de effecten redelijk goed bestrijden door de volgende tips in acht te nemen:

 • Beperk de consumptie van cafeïne en alcohol en drink voldoende water.
 • Probeer op plaats van bestemming zo snel mogelijk het lokale dag- en nachtritme op te pakken.
 • Plan je aankomst in de late middag of avond zodat je toch goed aan je nachtrust kunt komen.
 • Rust goed uit voordat je op reis gaat.
 • Vlieg je naar het oosten? Sta in de week ervoor vroeger op en ga eerder naar bed.
 • Vlieg je naar het westen? Sta wat later op en ga ook wat later naar bed.
 • Eet tijdens de vlucht licht voedsel en voldoende fruit en groenten.

Heb jij tips? We horen het graag.

Reactie toevoegen

Europees uit eten, gewoon in je eigen keuken

Europees uit eten, gewoon in je eigen keuken

Door de Covid-19 (corona)uitbraak kunnen we – voorlopig – alleen nog virtueel reizen. Er zijn inmiddels veel filmpjes die je vanaf de bank meenemen op reis. Leuk! Maar je proeft en ruikt het niet. Dat kan wel als je in je eigen keuken een van de nationale gerechten van een land maakt. Vanaf je eigen eettafel uit eten in Europa. Heb je aanvullingen voor onderstaand overzicht, deel die dan vooral in het ‘comments’ blok. Zo krijgen we allemaal nog meer tips voor Europees uit eten thuis.

Lees verder

Corona en thuisblijven: tips om de tijd door te komen

Corona en thuisblijven: tips om de tijd door te komen

Reizen is niet meer mogelijk omdat letterlijk de hele wereld op slot is door de Covid-19 (corona)uitbraak. Ook het openbare leven ligt stil. Evenementen zijn afgelast, scholen, horeca en attracties hebben hun deuren gesloten. Je moet zoveel mogelijk binnenblijven en je onthouden van sociale contacten. Maar wat doe je dan om de tijd te doden?

Lees verder

Van druk, druk, druk naar even niets

Van druk, druk, druk naar even niets

Het is heerlijk om lekker bezig te zijn. Reizen te plannen en te maken. Werken, de dagelijkse dingen te doen. Maar soms wordt het allemaal wat veel omdat er meer op je bordje ligt dan je wilt. Je slaapt steeds slechter, bent overdag geïrriteerd. En nee, het is niet de overgang: je hebt het te druk, druk, druk. Dan is het verstandig om eens een keertje helemaal niets te doen. Echt niets.

Lees verder

Nederlandse televisie kijken op reis? Het kan met een VPN

Nederlandse televisie kijken op reis? Het kan met een VPN

Een VPN gebruiken voor een veilige verbinding tussen je telefoon/laptop en openbaar internet is alleen al om cybercriminaliteit tegen te gaan een goed idee. Maar wist je dat je met een VPN in het buitenland ook Nederlandse televisie en Netflix kunt kijken? Zo hoef je niets meer  te missen als je zin hebt in een filmpje of terugkijken via uitzending gemist.

Lees verder

Hoe wordt je vliegreis prettiger?

Hoe wordt je vliegreis prettiger?

De een vindt vliegen geweldig, voor de ander is het een oncomfortabele manier, tenzij je businessclass vliegt natuurlijk, om van de ene plek naar de andere te komen wanneer dat niet met trein, schip of auto kan. Wat kun je doen om de vlucht net iets prettiger te maken?

Lees verder

De leukste weetjes over Turkije

De leukste weetjes over Turkije

Zand, strand, blauwe zee, maar ook prachtige natuur in de binnenlanden en bijzondere cultuurschatten. Turkije is zo gevarieerd dat je er voor elke soort vakantie terecht kunt. We hebben een aantal bijzondere weetjes over Turkije voor je verzameld.

Lees verder