Beijing pakt smogvorming aan

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Smog in BeijingVoor bewoners en bezoekers van Beijing (of Peking) wordt het aantrekkelijker om de stad te bezoeken. Het stadsbestuur gaat de smogvorming aanpakken. Er komt een waarschuwingssysteem op basis waarvan maatregelen worden genomen. Het systeem werkt via een index voor de luchtkwaliteit. Bij code rood staat deze AQI drie dagen achtereen boven de 300, bij code oranje is de vervuiling drie dagen tussen de 200 en 300. Vooral dat laatste komt in de Chinese hoofdstad geregeld voor.

Minder autoverkeer, scholen dicht

Bij code rood wordt het autoverkeer drastisch verminderd. De ene dag mogen alleen auto’s met een even kentekenplaat rijden, de andere dag alleen auto’s met een oneven plaat. Van het verkeer in dienst van de overheid wordt een derde deel stilgelegd. Daarnaast worden basis- en middelbare scholen gesloten.
Bij de lichtere code oranje moeten vervuilende industrieën worden stilgelegd of beperkt. Ook worden bouwactiviteiten verboden, evenals activiteiten waarbij rook vrijkomt, zoals barbecueën of vuurwerk afsteken.

Meer dan 5 miljoen auto's

Volgens het stadsbestuur is het autoverkeer de grootste vervuiler. De auto’s zorgen voor ruim 22 procent van de hoeveelheid fijnstof in de lucht. Het aantal auto’s in Beijing is in tien jaar gegroeid van enkele honderdduizenden tot meer dan 5 miljoen. De industrie is in de stad verantwoordelijk voor 20 procent van het fijnstof.
De Chinese hoofdstad is extra kwetsbaar voor smogvorming omdat de stad in het noorden wordt begrensd door bergen en woestijnen, waardoor de vervuiling vaak blijft hangen.

Op vakantie naar China? Bekijk het aanbod van Kuoni


 

Fiets en Wandelbeurs komt eraan! Win entreekaarten

Fiets en Wandelbeurs komt eraan! Win entreekaarten

De leukste beurs voor fietsers en wandelaars wordt in 2023 gehouden op 24, 25 en 26 februari in de Jaarbeurs in Utrecht. Op de beurs weer allerlei nieuws en info over fiets- en wandelbestemmingen, en de bekendmaking van de winnaar van de ‘beste fietsroute van 2023’. En om het helemaal een feestje te maken geven we in samenwerking met de Fiets en Wandelbeurs entreekaarten weg.

Lees verder

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

De Jaarbeurs in Utrecht is van 12 tot en met 15 januari 2023 weer het toneel van de Vakantiebeurs. De echte reisliefhebber heeft die data uiteraard al in zijn of haar agenda staan, want voor het eerst sinds 2020 is er weer sprake van een fysiek evenement. In 2021 en 2022 ging de Vakantiebeurs vanwege corona niet door of was er sprake van een online editie.

Lees verder

Win een boek over blijvend geluk

Win een boek over blijvend geluk

Geluk... wat 'Hygge' is voor Denemarken en 'Ikigai' voor Japan, is 'Haengbog' voor Zuid-Korea. En the Korean Wave zal waarschijnlijk niet veel mensen ontgaan zijn; van literatuur, films en keramiek tot restaurantjes en K-pop. Zuid-Korea is het land waar de mensen samen eten, familie belangrijk is, de natuur wordt omarmd en schoonheid een groot goed is.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder