Beijing pakt smogvorming aan

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Smog in BeijingVoor bewoners en bezoekers van Beijing (of Peking) wordt het aantrekkelijker om de stad te bezoeken. Het stadsbestuur gaat de smogvorming aanpakken. Er komt een waarschuwingssysteem op basis waarvan maatregelen worden genomen. Het systeem werkt via een index voor de luchtkwaliteit. Bij code rood staat deze AQI drie dagen achtereen boven de 300, bij code oranje is de vervuiling drie dagen tussen de 200 en 300. Vooral dat laatste komt in de Chinese hoofdstad geregeld voor.

Minder autoverkeer, scholen dicht

Bij code rood wordt het autoverkeer drastisch verminderd. De ene dag mogen alleen auto’s met een even kentekenplaat rijden, de andere dag alleen auto’s met een oneven plaat. Van het verkeer in dienst van de overheid wordt een derde deel stilgelegd. Daarnaast worden basis- en middelbare scholen gesloten.
Bij de lichtere code oranje moeten vervuilende industrieën worden stilgelegd of beperkt. Ook worden bouwactiviteiten verboden, evenals activiteiten waarbij rook vrijkomt, zoals barbecueën of vuurwerk afsteken.

Meer dan 5 miljoen auto's

Volgens het stadsbestuur is het autoverkeer de grootste vervuiler. De auto’s zorgen voor ruim 22 procent van de hoeveelheid fijnstof in de lucht. Het aantal auto’s in Beijing is in tien jaar gegroeid van enkele honderdduizenden tot meer dan 5 miljoen. De industrie is in de stad verantwoordelijk voor 20 procent van het fijnstof.
De Chinese hoofdstad is extra kwetsbaar voor smogvorming omdat de stad in het noorden wordt begrensd door bergen en woestijnen, waardoor de vervuiling vaak blijft hangen.

Op vakantie naar China? Bekijk het aanbod van Kuoni


 

Musea in Nederland: 12 tips voor een museum in elke provincie

Musea in Nederland: 12 tips voor een museum in elke provincie

Musea in Nederland. We hebben een lijstje gemaakt van 12 musea in Nederland, in elke provincie een, die misschien wat onbekender zijn, maar absoluut de moeite waard. Van kunst en geschiedenis, tot wetenschap of cultureel erfgoed, je vindt het in deze musea.

Lees verder

Ik ga op kampeervakantie en ik neem mee...

Ik ga op kampeervakantie en ik neem mee...

Of je nu een kampeervakantie onderneemt in een tent, caravan of camper, er zijn enkele essentiële zaken die je niet mag vergeten om je vakantie soepel en plezierig te laten verlopen. Hier zijn enkele belangrijke dingen die zeker niet mogen ontbreken.

Lees verder

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Breng een bezoek aan de andere kant van de wereld, door een reis naar Australië of Nieuw-Zeeland te boeken. Beide landen hebben je ontzettend veel te bieden op het gebied van natuur en cultuur. Daarbij hoef je niet bang te zijn dat je er niet kunt ontspannen na een drukke periode op het werk of tijdens je studie; beide landen beschikken over tal van fraaie stranden. In dit artikel lees je meer over wat het reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland zo de moeite waard maakt.

Lees verder

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder