Beijing pakt smogvorming aan

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Smog in BeijingVoor bewoners en bezoekers van Beijing (of Peking) wordt het aantrekkelijker om de stad te bezoeken. Het stadsbestuur gaat de smogvorming aanpakken. Er komt een waarschuwingssysteem op basis waarvan maatregelen worden genomen. Het systeem werkt via een index voor de luchtkwaliteit. Bij code rood staat deze AQI drie dagen achtereen boven de 300, bij code oranje is de vervuiling drie dagen tussen de 200 en 300. Vooral dat laatste komt in de Chinese hoofdstad geregeld voor.

Minder autoverkeer, scholen dicht

Bij code rood wordt het autoverkeer drastisch verminderd. De ene dag mogen alleen auto’s met een even kentekenplaat rijden, de andere dag alleen auto’s met een oneven plaat. Van het verkeer in dienst van de overheid wordt een derde deel stilgelegd. Daarnaast worden basis- en middelbare scholen gesloten.
Bij de lichtere code oranje moeten vervuilende industrieën worden stilgelegd of beperkt. Ook worden bouwactiviteiten verboden, evenals activiteiten waarbij rook vrijkomt, zoals barbecueën of vuurwerk afsteken.

Meer dan 5 miljoen auto's

Volgens het stadsbestuur is het autoverkeer de grootste vervuiler. De auto’s zorgen voor ruim 22 procent van de hoeveelheid fijnstof in de lucht. Het aantal auto’s in Beijing is in tien jaar gegroeid van enkele honderdduizenden tot meer dan 5 miljoen. De industrie is in de stad verantwoordelijk voor 20 procent van het fijnstof.
De Chinese hoofdstad is extra kwetsbaar voor smogvorming omdat de stad in het noorden wordt begrensd door bergen en woestijnen, waardoor de vervuiling vaak blijft hangen.

Op vakantie naar China? Bekijk het aanbod van Kuoni


 

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Uiteraard neem je je smartphone mee op reis en die heb je natuurlijk in een telefoonhoesje. Want wat moet je doen zonder mobiel? Je wilt immers in contact blijven met iedereen en de smartphone gebruik je vaak ook als camera. Het is wijs om vooraf bepaalde apps te downloaden.

Lees verder

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder

Blijf de hitte de baas: handige tips

Blijf de hitte de baas: handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?

Lees verder

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Door de coronacrisis kiezen veel meer mensen voor een autovakantie. Op deze manier ben je immers niet afhankelijk van vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer en kan je gaan en staan waar je wil. Toch zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten als je dit jaar ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Ben je bijvoorbeeld wel goed verzekerd? Wat te doen bij pech in het buitenland? En wat moet je checken voor je vertrekt?

Lees verder