Beijing pakt smogvorming aan
Voor bewoners en bezoekers van Beijing (of Peking) wordt het aantrekkelijker om de stad te bezoeken. Het stadsbestuur gaat de smogvorming aanpakken. Er komt een waarschuwingssysteem op basis waarvan maatregelen worden genomen. Het systeem werkt via een index voor de luchtkwaliteit. Bij code rood staat deze AQI drie dagen achtereen boven de 300, bij code oranje is de vervuiling drie dagen tussen de 200 en 300. Vooral dat laatste komt in de Chinese hoofdstad geregeld voor.
Minder autoverkeer, scholen dicht
Bij code rood wordt het autoverkeer drastisch verminderd. De ene dag mogen alleen auto’s met een even kentekenplaat rijden, de andere dag alleen auto’s met een oneven plaat. Van het verkeer in dienst van de overheid wordt een derde deel stilgelegd. Daarnaast worden basis- en middelbare scholen gesloten.
Bij de lichtere code oranje moeten vervuilende industrieën worden stilgelegd of beperkt. Ook worden bouwactiviteiten verboden, evenals activiteiten waarbij rook vrijkomt, zoals barbecueën of vuurwerk afsteken.
Meer dan 5 miljoen auto's
Volgens het stadsbestuur is het autoverkeer de grootste vervuiler. De auto’s zorgen voor ruim 22 procent van de hoeveelheid fijnstof in de lucht. Het aantal auto’s in Beijing is in tien jaar gegroeid van enkele honderdduizenden tot meer dan 5 miljoen. De industrie is in de stad verantwoordelijk voor 20 procent van het fijnstof.
De Chinese hoofdstad is extra kwetsbaar voor smogvorming omdat de stad in het noorden wordt begrensd door bergen en woestijnen, waardoor de vervuiling vaak blijft hangen.