Beijing pakt smogvorming aan

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Smog in BeijingVoor bewoners en bezoekers van Beijing (of Peking) wordt het aantrekkelijker om de stad te bezoeken. Het stadsbestuur gaat de smogvorming aanpakken. Er komt een waarschuwingssysteem op basis waarvan maatregelen worden genomen. Het systeem werkt via een index voor de luchtkwaliteit. Bij code rood staat deze AQI drie dagen achtereen boven de 300, bij code oranje is de vervuiling drie dagen tussen de 200 en 300. Vooral dat laatste komt in de Chinese hoofdstad geregeld voor.

Minder autoverkeer, scholen dicht

Bij code rood wordt het autoverkeer drastisch verminderd. De ene dag mogen alleen auto’s met een even kentekenplaat rijden, de andere dag alleen auto’s met een oneven plaat. Van het verkeer in dienst van de overheid wordt een derde deel stilgelegd. Daarnaast worden basis- en middelbare scholen gesloten.
Bij de lichtere code oranje moeten vervuilende industrieën worden stilgelegd of beperkt. Ook worden bouwactiviteiten verboden, evenals activiteiten waarbij rook vrijkomt, zoals barbecueën of vuurwerk afsteken.

Meer dan 5 miljoen auto's

Volgens het stadsbestuur is het autoverkeer de grootste vervuiler. De auto’s zorgen voor ruim 22 procent van de hoeveelheid fijnstof in de lucht. Het aantal auto’s in Beijing is in tien jaar gegroeid van enkele honderdduizenden tot meer dan 5 miljoen. De industrie is in de stad verantwoordelijk voor 20 procent van het fijnstof.
De Chinese hoofdstad is extra kwetsbaar voor smogvorming omdat de stad in het noorden wordt begrensd door bergen en woestijnen, waardoor de vervuiling vaak blijft hangen.

Op vakantie naar China? Bekijk het aanbod van Kuoni


 

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitsland, onze grote oosterbuur, is een bijzonder land, ook op culinair gebied. Binnen Europa kent eigenlijk ieder land zijn eigen keuken. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar er bestaan ook grote verschillen, zelfs als je buren bent zoals Nederland en Duitsland. Ben jij in Duitsland op vakantie geweest en heb je hier lekkere gerechten ontdekt die je thuis ook wel zou willen maken? Lees dan snel verder.

Lees verder

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Van alle eilanden in de Balearen staat Ibiza bekend als ‘feesteiland’. Vooral het zuiden van dit Spaanse eiland heeft die reputatie. Maar Ibiza heeft ook een oosten, westen, midden en noorden. Letterlijk de andere kanten. Tijd om die te ontdekken!

Lees verder

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Meer en meer Nederlanders vieren dit jaar de zomervakantie weer in het buitenland. De belangstelling voor een verblijf in eigen land blijft weliswaar groot, maar de hang naar avontuur over de grens wordt groter en groter, zo wees onderzoek van bureau Trends & Tourism uit.

Lees verder

Droombestemming Amerika

Droombestemming Amerika

Vraag naar iemands favoriete reisbestemmingen en bijna zeker wordt Amerika genoemd. De Verenigde Staten oefenen op vakantiegangers een magische aantrekkingskracht uit, simpelweg vanwege het ongekende aanbod voor jong en oud. Hoog tijd dus om Amerika ook eens op jouw bucketlist te zetten.

Lees verder

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit? Het kan weer nu attracties, pretparken, dierentuinen en musea weer open zijn. Samen, of met familie of vrienden een dagje weg. Wat waren in 2021 populaire uitjes en zijn ook in 2022 de moeite waard. Inspiratie nodig? Lees deze zeven tips.

Lees verder