Nederlands stel laat zich ‘redden’ van Oostenrijkse berg

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Kleiner GöllTwee Nederlanders hebben tijdens een bergwandeling in Oostenrijk gedaan alsof ze uitgeput waren, om een vlucht met een reddingshelikopter te kunnen meemaken. Het bedrog kwam snel aan het licht. In het gastenboek bovenop de berg ontdekte een agent de aankondiging ‘H. en M. waren op de top. Terug gaan we met de helikopter.’ De man van 30 en de vrouw van 27 moeten een schadevergoeding van 2300 euro betalen.

Het tweetal beklom in juni vanuit de plaats Gölling de Kleiner Göll, een berg van 1753 meter in het Göllmassief. Na de wandeling van vier uur bergop besloten ze om niet meer lopend naar het dal terug te keren. Rond 16 uur zonden de Nederlanders een noodsignaal uit, waarin ze uitputtingsverschijnselen aanvoerden.

Helikopter van de politie

Ze werden opgehaald door een heli van de politie. Die wordt ingezet als er nog geen sprake is van gewonden. In het geval van slachtoffers wordt volgens de Oostenrijkse nieuwszender ORF gebruik gemaakt van reddingshelikopters van particuliere firma’s, en die inzet zou de Nederlanders veel meer geld hebben gekost.
De klimmers zouden ook nog strafrechtelijk kunnen worden vervolgd, voor het doen van een valse noodoproep. Maar de Oostenrijkse politie heeft van die mogelijkheid inmiddels afgezien. “De boete is volgens ons al een duidelijk signaal op zich,” aldus een woordvoerder.
 

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder

Tips voor culturele uitjes in de Auvergne-Rhône-Alpes

Tips voor culturele uitjes in de Auvergne-Rhône-Alpes

De regio Auvergne-Rhône-Alpes in het zuidoosten van Frankrijk is heel divers: van berglandschappen tussen natuurparken, van wellness in Aix-les-Bains, Brides-les-Bains of Vichy tot cultuur in dorpen en steden als Annecy, Chambéry, Clermont-Ferrand, Grenoble en Lyon. Niet alleen de steden ademen geschiedenis, ook de diverse musea laten je kennis maken met de historie en bijzonderheden van de stad, de natuur en/of het gebied. We geven tien tips voor een interessante middag of dag.

Lees verder

Wintersportvakantie: ga goed voorbereid op reis

Wintersportvakantie: ga goed voorbereid op reis

Beenbreuken, knieletsel en hersenschuddingen. Jaarlijks ontvangt alarmcentrale Eurocross Assistance 1.600 meldingen over ongevallen op de piste. Veel van deze ongevallen kunnen worden voorkomen door de juiste voorbereiding, maar ook door je werkelijke niveau te kennen. Uit onderzoek van Eurocross blijkt namelijk dat 80% van de wintersporters het eigen skiniveau overschat, waardoor zij mogelijk pistes en omstandigheden kiezen die niet aansluiten op hun werkelijke niveau.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder

Wandelen gezond is gezond, maar wel op goede wandelschoenen

Wandelen gezond is gezond, maar wel op goede wandelschoenen

Wandelen is niet alleen een geweldige manier om in beweging te blijven en kan ook enorm plezierig zijn, of je nu graag een ommetje maakt in het park, een stevige wandeling in de natuur maakt of op een meerdaagse trektocht gaat. En daarvoor zijn goede wandelschoenen essentieel voor jouw comfort en gezondheid.

Lees verder

Alles wat je wilt weten over de sauna

Alles wat je wilt weten over de sauna

Naar de sauna gaan iets uit onze tijd? Nee hoor, het idee van een sauna is al zo oud als de steentijd. De Romeinen hadden hele badsessies in de thermen en de indianen in Noord-Amerika ontdeden zich van stof en vuil in de tipi. Natuurlijk zagen de sauna’s er toen wel iets anders uit: men nam de zweetbaden in een met gloeiende stenen verhitte tent of hut. Het principe van de sauna is echter nog precies hetzelfde: het verhitten van het lichaam en dat vervolgens afkoelen met koud water. Een sauna is simpelweg een vorm van baden.

Lees verder