Zes keer ondergronds in Tsjechië

0.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Knekelhuis BRNO©Pavel Gabzdyl
Knekelhuis BRNO©Pavel Gabzdyl

De bovengrondse wereld in Tsjechië is mooi. Maar ondergronds is er ook heel wat te beleven. Donkere gangen, smalle tunnels, geheime schuilplaatsen en voormalige catacomben. Liefhebbers van avontuur en mysteries kunnen hun hart ophalen in de verborgen wereld van ondergrondse stelsels in Tsjechië. Zes ondergrondse werelden op een rijtje.


1. Vier keer anders in Brno

Maar weinig steden in Tsjechië  hebben zo’n groot ondergronds aanbod als de stad Brno. In de Moravische hoofdstad zijn er maar liefst drie historische locaties onder de stad te vinden. Het doolhof aan gangen en kelders onder Brno functioneerde als opslagruimte voor etenswaren. Het ondergrondse netwerk strekt zich zelfs uit tot buiten de stadsgrenzen. De meest bijzondere plek is het knekelhuis naast de St. Jacobskerk. In 2001 werd bij deze kerk een ondergrondse ruimte gevonden vol met botten en schedels van wel 50.000 mensen. De meeste skeletten komen uit de 15de-18de eeuw en waren slachtoffers van cholera, de Dertigjarige Oorlog en de Zweedse belegering. Het ossuarium in Brno is na Parijs het grootste knekelhuis van Europa.

Booking.com

2. Spanning en sensatie in Znojmo

Het labyrint van Znojmo meet bijna 27 kilometer en is het grootste ondergrondse complex van Tsjechië  Er is een rondleiding door de geheime gangen waar je een middeleeuws alchemistenlaboratorium, levende rotsen, elfen en vleermuizen tegenkomt. Er zijn ook drie routes die zeker niet  geschikt zijn voor watjes of mensen die claustrofobisch zijn. De routes zijn onderverdeeld in verschillende moeilijkheidsgraden en thema’s. Je krijgt een helmlamp, beschermende kleding en  vervolgens ga je door water,  smalle gangetjes en ladders het onbekende tegemoet.

3. Onder het kasteel van Valtice

In het Zuid-Moravische Valtice bevinden zich onder het kasteel historische wijnkelders met een totale lengte van 900 meter. Het ontstaan van de kelders dateert uit 1289, toen een minorietenklooster werd opgericht. Het koele ondergrondse klimaat is perfect voor wijnopslag. De rondleiding door het labyrint van wijnkelders is inclusief een wijnproeverij. In deze ondergrondse ruimte vinden vaak evenementen plaats, zoals concerten en bruiloften.

4. Fosforescerende gang in Jihlava

Het 25 kilometer lange ondergrondse netwerk van Jihlava ontstond door kelderruimtes die al sinds de 13de eeuw werden uitgehouwen in de rots onder de stad en met elkaar verbonden werden. De gangen lopen op meerdere plaatsen in drie verdiepingen boven elkaar en de diepste route voert 18 meter onder de grond. Een lokale rariteit is de fosforescerende gang, waarvan de muren een groene gloed afgeven als ze met licht worden beschenen. Van april tot en met oktober is het ondergrondse systeem iedere dag geopend. Onderdeel van de bezichtiging zijn exposities gewijd aan mineralen en mijnbouw.

5. Ondergrondse kostuumtours in Tábor

Het middeleeuwse ondergrondse gangenstelsel van Tábor telt drie verdiepingen en liggen soms wel 16 meter onder de grond. De ruimtes werden gebruikt als opslag- en schuilplaats. De onderaardse gangen van Tábor zijn een belangrijke attractie van de stad. De route is 500 meter lang en te bereiken vanuit het Hussietenmuseum. De tour eindigt in een woning aan de andere kant van het plein. Hier is een kleine expositie over de ondergrondse werken en het museum biedt ondergrondse kostuumtours aan.

Bijzondere vakanties boek je bij Eliza was here

6. De breedste waterput in Mělník

Ten noorden van Praag ligt de historische stad Mělník. Het ondergrondse gangenstelsel van de stad herbergt de breedste waterput van Tsjechië, met een diameter van meer dan 4,5 meter en een diepte van 54 meter. Op weg naar de put is er een expositie over martelwerktuigen, hoewel de catacomben nooit gebruikt zijn als kerker of gevangenis. Op het plein van Mělník is een cirkel van witte kiezelstenen met het woord ‘studna’ te zien dat locatie van de ondergrondse put aangeeft.

Ontdek Tsjechië

 


 

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Veel 50Plussers gaan buiten de schoolvakantieperiodes op reis. Het voor- en najaar zijn de populairste seizoenen, maar ook de ‘winterzonbestemmingen’ doen het goed. Heerlijk genieten op een mooie plek van de zon terwijl het ‘thuis’ guur en koud is. En die winterzonvakanties worden al volop geboekt.

Lees verder

Op vakantie in je eigen chalet

Op vakantie in je eigen chalet

Wat is er nou fijner dan vakantie vieren in je eigen chalet of stacaravan. Je hoeft nooit te zoeken naar spullen omdat je precies weet wat je hebt. Je hebt je eigen keukeninventaris en je eigen kasten, waarin je kleding kunt laten hangen. Je kunt altijd naar je chalet gaan, zonder dat je een reservering hoeft te maken. En… de (klein)kinderen kunnen ook heerlijk langs komen en blijven logeren. Maar hoe vind je nu een mooi chalet dat aansluit bij jouw wensen?

Lees verder

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie, een weekendje weg of een avondje uit. Voor dieven en inbrekers ideale momenten om tijdens je afwezigheid hun slag te slaan. Zij houden geen rekening met de impact die een woninginbraak op je heeft. En dat die ring van oma niet waardevol, maar wel dierbaar is daar hebben ze ook geen boodschap aan. Het beste middel om woninginbraak te voorkomen is dan ook een goede inbraakbeveiliging van je huis en spullen. Update: 10 juli 2024, 

Lees verder

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea
We weten wel waarom de Frans Atlantische kust zo populair is: zon, zee, strand en een verscheidenheid aan landschappen. Heerlijk om het zeewater op te snuiven tijdens je vakantie. Maar ook wie cultuur wil snuiven kan prima terecht in dit gebied. Deze zes musea nemen je mee op een reis door de tijd, de natuur en de rijke maritieme geschiedenis van de regio. Of het nu gaat om zoutwinning in Sabres, de wereld van de mosselen in Les Sables-d'Olonne of de vuurtorens aan de Gironde, de musea zijn het bezoeken waard. En niet alleen als het regent.

Lees verder

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder