Zes keer ondergronds in Tsjechië

0.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Knekelhuis BRNO©Pavel Gabzdyl
Knekelhuis BRNO©Pavel Gabzdyl

De bovengrondse wereld in Tsjechië is mooi. Maar ondergronds is er ook heel wat te beleven. Donkere gangen, smalle tunnels, geheime schuilplaatsen en voormalige catacomben. Liefhebbers van avontuur en mysteries kunnen hun hart ophalen in de verborgen wereld van ondergrondse stelsels in Tsjechië. Zes ondergrondse werelden op een rijtje.


1. Vier keer anders in Brno

Maar weinig steden in Tsjechië  hebben zo’n groot ondergronds aanbod als de stad Brno. In de Moravische hoofdstad zijn er maar liefst drie historische locaties onder de stad te vinden. Het doolhof aan gangen en kelders onder Brno functioneerde als opslagruimte voor etenswaren. Het ondergrondse netwerk strekt zich zelfs uit tot buiten de stadsgrenzen. De meest bijzondere plek is het knekelhuis naast de St. Jacobskerk. In 2001 werd bij deze kerk een ondergrondse ruimte gevonden vol met botten en schedels van wel 50.000 mensen. De meeste skeletten komen uit de 15de-18de eeuw en waren slachtoffers van cholera, de Dertigjarige Oorlog en de Zweedse belegering. Het ossuarium in Brno is na Parijs het grootste knekelhuis van Europa.

Booking.com

2. Spanning en sensatie in Znojmo

Het labyrint van Znojmo meet bijna 27 kilometer en is het grootste ondergrondse complex van Tsjechië  Er is een rondleiding door de geheime gangen waar je een middeleeuws alchemistenlaboratorium, levende rotsen, elfen en vleermuizen tegenkomt. Er zijn ook drie routes die zeker niet  geschikt zijn voor watjes of mensen die claustrofobisch zijn. De routes zijn onderverdeeld in verschillende moeilijkheidsgraden en thema’s. Je krijgt een helmlamp, beschermende kleding en  vervolgens ga je door water,  smalle gangetjes en ladders het onbekende tegemoet.

3. Onder het kasteel van Valtice

In het Zuid-Moravische Valtice bevinden zich onder het kasteel historische wijnkelders met een totale lengte van 900 meter. Het ontstaan van de kelders dateert uit 1289, toen een minorietenklooster werd opgericht. Het koele ondergrondse klimaat is perfect voor wijnopslag. De rondleiding door het labyrint van wijnkelders is inclusief een wijnproeverij. In deze ondergrondse ruimte vinden vaak evenementen plaats, zoals concerten en bruiloften.

4. Fosforescerende gang in Jihlava

Het 25 kilometer lange ondergrondse netwerk van Jihlava ontstond door kelderruimtes die al sinds de 13de eeuw werden uitgehouwen in de rots onder de stad en met elkaar verbonden werden. De gangen lopen op meerdere plaatsen in drie verdiepingen boven elkaar en de diepste route voert 18 meter onder de grond. Een lokale rariteit is de fosforescerende gang, waarvan de muren een groene gloed afgeven als ze met licht worden beschenen. Van april tot en met oktober is het ondergrondse systeem iedere dag geopend. Onderdeel van de bezichtiging zijn exposities gewijd aan mineralen en mijnbouw.

5. Ondergrondse kostuumtours in Tábor

Het middeleeuwse ondergrondse gangenstelsel van Tábor telt drie verdiepingen en liggen soms wel 16 meter onder de grond. De ruimtes werden gebruikt als opslag- en schuilplaats. De onderaardse gangen van Tábor zijn een belangrijke attractie van de stad. De route is 500 meter lang en te bereiken vanuit het Hussietenmuseum. De tour eindigt in een woning aan de andere kant van het plein. Hier is een kleine expositie over de ondergrondse werken en het museum biedt ondergrondse kostuumtours aan.

Bijzondere vakanties boek je bij Eliza was here

6. De breedste waterput in Mělník

Ten noorden van Praag ligt de historische stad Mělník. Het ondergrondse gangenstelsel van de stad herbergt de breedste waterput van Tsjechië, met een diameter van meer dan 4,5 meter en een diepte van 54 meter. Op weg naar de put is er een expositie over martelwerktuigen, hoewel de catacomben nooit gebruikt zijn als kerker of gevangenis. Op het plein van Mělník is een cirkel van witte kiezelstenen met het woord ‘studna’ te zien dat locatie van de ondergrondse put aangeeft.

Ontdek Tsjechië

 


 

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder