Nederlanders ontdekken de cruise

1.0625 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
HAL©Puuropreis
HAL©Puuropreis

Dat cruisen anno nu niet hetzelfde is als zo’n 20 jaar geleden merken steeds meer Nederlanders. In 2017 steeg het aantal Nederlandse cruisereizigers met 6 procent, zo blijkt uit onderzoek van  Cruise Lines International Association (CLIA).

De toename van 6 procent (6000 passagiers) betekent een recordjaar. Het Middellandse Zeegebied is nog steeds het favoriete cruisegebied van Nederlandse reizigers, ondanks een geringe afname ten opzichte van 2016. In 2017 was Noord-Europa het op een na populairste gebied met een groei van 13 procent. Het Caribische gebied groeide zelfs met meer dan 27 procent en komt qua populariteit op de derde plaats.

Wat is er zo anders aan de moderne cruises?

De focus van de moderne cruisegangers ligt op beleving en ervaring, zowel aan boord als aan wal. Je kunt dan ook spreken van 8 trends waar de cruisemaatschappijen zich op richten:

  1. Nieuwe generaties. (Jonge) mensen die voor het eerst gaan cruisen. Zij willen waar voor hun geld, social media speelt een rol maar bovenal is er behoefte aan ervaring en entertainment.
    Skipped generaties. Grootouders die met hun kleinkinderen gaan cruisen omdat voor jong en oud genoeg te beleven en te ervaren is.
  2. Het belang van goed advies om de juiste en passende cruise te kiezen.
  3. Riviercruises worden steeds populairder omdat ook hier het imago sterk veranderd en de cruisen zich richten op beleving en ervaring. Nieuwe moderne schepen, nieuwe bestemmingen… 
  4. Expeditiecruises. Sluiten weer aan bij ervaring en beleving. 
  5. Ervaring en beleving zowel aan boord als aan de wal. Geen ‘sight seeing’ maar ‘sight doing’. Ga van boord met de kok en koop een zalm op de markt en kijk aan boord hoe die wordt klaarmaakt, leer een taal terwijl je aan boord bent. Doe, ervaar, beleef.
  6. Merken aan boord. Jamie Oliver, Starbucks, Lego… het is er allemaal.
  7. Nieuwe technologie. Gebruik apps aan boord, internet, social media en nog veel meer.
  8. En het belangrijkste: bestemming. De cruiseganger wil een stad ontdekken. Veel cruisemaatschappijen bieden daarom een langer verblijf in een haven. Je kunt deelnemen aan een privé-tour, zelf op pad gaan, met een local door de stad. Kortom, een breed scala aan mogelijkheden.

Zeetours Cruises, de cruise specialist!

Alle cruisecijfers voor Nederland:

Opvallend in de cijfers is de stijging van het aantal korte cruises van twee tot drie dagen, waaruit blijkt dat veel mensen voor het eerst een cruise uitproberen. Ten opzichte van 2016 groeide het aantal ‘shortbreak’ cruises met 37 procent.

  •  Bijna 6 procent meer Nederlandse reizigers ondernamen een cruise in 2017
  •  Meer dan een kwart koos voor een cruise in het Middellandse Zeegebied
  •  Desondanks was er een afname van 12 procent in oostelijke en westelijke Middellandse zeecruises.
  •  Cruises naar Noord-Europa groeiden met 13.7 procent.
  •  De Baltische staten waren ook in trek met een groei van 39 procent.
  •  Een recordaantal passagiers gingen naar de Canarische eilanden; een groei van 31 procent.
  •  Na de Europese vaargebieden blijft het Caribische gebied de eerste keus voor een cruise verder weg: 22.000 mensen maakten een Caribische cruise.
  •  Reizigers met een gemiddelde leeftijd van 48 jaar blijven gemiddeld 8 dagen aan boord, terwijl veel 60-plussers tussen de 15 en 20 dagen aan boord zijn.

Andy Harmer, SVP Membership van CLIA, zegt: “De toename van Nederlandse cruisepassagiers is zeer bemoedigend. Net als vorig jaar verblijven ze gemiddeld 9 dagen aan boord, dat is meer dan de Zuid-Europeanen. Nederlandse cruisepassagiers zijn ook avontuurlijker ingesteld en kiezen vaker voor een ontdekkingscruise naar bestemmingen als de Galapagoseilanden, Antarctica en het Noordpoolgebied. Dit cruisesegment zag een groei van meer dan 10 procent in 2017 in vergelijking met 2016.”
Verder blijken Nederlandse reizigers ook meer dan gemiddeld verre cruises te maken. Cruises in Zuid-Amerika en door het Panamakanaal groeiden met 30 procent.

Europese cruisecijfers

De gehele Europese cruisemarkt groeide de afgelopen tien jaar onafgebroken naar een aantal van 6.9 miljoen Europese passagiers in 2017. De belangrijkste Europese groeimarkt is Duitsland met bijna 2.2 miljoen cruisepassagiers. De bevindingen van 2017 tonen een duidelijk en logisch verband tussen leeftijd en lengte van de cruise, zo neemt de lengte van de cruise toe met de leeftijd. De jongste cruisers zijn de Italianen, terwijl de oudsten uit het Verenigd Koninkrijk komen.

  • 6,941,000 Europeanen ondernamen een cruise in 2017 met een gemiddelde duur van 8 nachten.
  • Duitsland blijft de belangrijkste markt met 2,189,000 passagiers en met een significante groei van 8.5 procent in een jaar.
  • Het Verenigd Koninkrijk had, met een toename een half procent een record jaar met bijna 1.95 miljoen passagiers.
  • Italië herstelt zicht goed na de dip in 2016 met een groei van 2.5 procent.
  • 4 van de 5 Europeanen cruisen in Europa. Het Middellandse Zeegebied blijft het populairste, maar Noord-Europa wordt met een groei van 8 procent steeds belangrijker.

Meer lezen over cruisen? Laat je inspireren door het reisverhaal met de HAL en de cruise naar de Arabische Emiraten.

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder