Wat is een 50Plusser? Senior? Bejaard of gewoon een 50Plusser?

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Actieve 50Plusser en 90Plusser
Actieve 50Plusser en 90Plusser

Deze week las ik een artikel waarin in de eerste zin werd gesproken over de ‘reizende senior’. Mijn eerste gedachte was dat het artikel ging over 70-jarigen die steeds vaker op pad gaan, maar toen ik verder las bleek het te gaan om actieve 50Plussers. Pardon? Senior? De 50- en 60Plussers van nu staan volop in het leven, de meeste werken nog en combineren een actief leven met reizen. Dat is toch echt een andere groep dan de 70Plusser die met pensioen is en graag op pad gaat.

Ik las verder: Senioren boeken steeds vaker zelf hun vakantie via het internet. 50-plussers weten dus waar ze naartoe moeten surfen om de juiste informatie te vinden over die ene vakantie. Twee derde laat zich voor een vakantie inspireren via het internet. Reisgidsen, tijdschriften en reisbureaus worden minder belangrijk.

Fijn, senioren van 50 die overweg kunnen met internet. Ik schoot in de lach, denkend aan al die mensen die moeiteloos hun zaken regelen met hun smartphone. Echt, wie verzint deze tekst? Maar er kwam meer: ”Oudere reizigers worden zelfstandiger, individueler en willen minder in groep reizen. Grote busreizen zijn daarom minder aan hen besteed. Omdat 50-plussers vaak nog bijzonder actief zijn (pardon, vaak nog???) worden seniorenreizen ook alsmaar avontuurlijker! Bovendien schrikken senioren er niet voor terug om ook buiten Europa op vakantie gaan.”

Oudere reizigers? Senioren? Seniorenreizen? Over wie hebben ze het nu eigenlijk. De 50Plusser? Of moet er toch eens onderscheid gemaakt worden tussen 50Plussers en 70Plussers? Die twintig jaar daartussen maken echt wel een verschil. De 50Plusser van nu reist anders dan de 70Plusser. Van die laatste groep kun je zeggen dat ze vaak nog ‘bijzonder actief’ zijn. En wow, de 50Plusser in dit artikel durft zelfs buiten Europa op vakantie te gaan. 
Puur op reis richt zich met reizen op de doelgroep 50Plus. Maar ook 50- en 70Plus kan zich vinden in de artikelen die op de website staan, al zullen we de twintigers waarschijnlijk niet aanspreken omdat die echt in een heel andere levensfase zitten. O, en geloof me, we hebben artikelen over reizen buiten Europa :-).

Zit het in het woord ‘senior’?

Voor het antwoord op de vraag: 'hoe oud ben je als je een senior bent' raadpleeg ik Wikipedia. Het antwoord: "Voor deze levensfase wordt doorgaans de leeftijd van 70 tot 80 jaar aangehouden en is men ouder dan 80 jaar dan is men hoogbejaard. De benamingen oudere en bejaarde worden soms door elkaar gebruikt."

Kijk, daar kan ik iets mee. Maar hoe noem je dan een 50Plusser, of zelfs een 60Plusser? Al jaren is dit een vraagstuk. Trouw gebruikte in 2019 al het woord YEP (Young Elderly Person) maar omdat lezers graag een Nederlandse naam wilden werd Vitalo geïntroduceerd. Op de een of andere manier is dit woord niet blijven hangen, waardoor er nog steeds gesproken wordt over ‘ouden van dagen’ (gruwel, dat vind ik ook voor een 80Plusser een vreselijk woord) en ‘senioren’ voor een heel actieve groep mensen vanaf 50 jaar.

Ik heb zo snel ook geen oplossing of een ander woord, maar pleit er wel voor om vijftiger of zestiger te gebruiken tot er een passend woord gevonden is. Of misschien moeten we daar maar niet eens naar zoeken en is 50Plus uitstekend als het gaat om iedereen tussen de pak hem beet 50 en 70 jaar.

Toch ben ik wel benieuwd naar jullie mening hierover? Voel je je een senior of, nog erger, bejaarde of oude van dagen op je 51e of 65e?

 

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

De tentoonstelling ‘Bronstijd. Vuur van verandering’ is van 18 oktober 2024 tot en met 16 maart 2025 te zien is in het Rijksmuseum van Oudheden. Deze grote overzichtstentoonstelling richt zich op de rijke ergernis in de prehistorie van Nederland en West-Europa: de bronstijd (2000-800 v.Chr.) en is een mooie gelegenheid om ook het huidige Leiden te ontdekken.

Lees verder

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Veel 50Plussers gaan buiten de schoolvakantieperiodes op reis. Het voor- en najaar zijn de populairste seizoenen, maar ook de ‘winterzonbestemmingen’ doen het goed. Heerlijk genieten op een mooie plek van de zon terwijl het ‘thuis’ guur en koud is. En die winterzonvakanties worden al volop geboekt.

Lees verder

Op vakantie in je eigen chalet

Op vakantie in je eigen chalet

Wat is er nou fijner dan vakantie vieren in je eigen chalet of stacaravan. Je hoeft nooit te zoeken naar spullen omdat je precies weet wat je hebt. Je hebt je eigen keukeninventaris en je eigen kasten, waarin je kleding kunt laten hangen. Je kunt altijd naar je chalet gaan, zonder dat je een reservering hoeft te maken. En… de (klein)kinderen kunnen ook heerlijk langs komen en blijven logeren. Maar hoe vind je nu een mooi chalet dat aansluit bij jouw wensen?

Lees verder

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie, een weekendje weg of een avondje uit. Voor dieven en inbrekers ideale momenten om tijdens je afwezigheid hun slag te slaan. Zij houden geen rekening met de impact die een woninginbraak op je heeft. En dat die ring van oma niet waardevol, maar wel dierbaar is daar hebben ze ook geen boodschap aan. Het beste middel om woninginbraak te voorkomen is dan ook een goede inbraakbeveiliging van je huis en spullen. Update: 10 juli 2024, 

Lees verder

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea
We weten wel waarom de Frans Atlantische kust zo populair is: zon, zee, strand en een verscheidenheid aan landschappen. Heerlijk om het zeewater op te snuiven tijdens je vakantie. Maar ook wie cultuur wil snuiven kan prima terecht in dit gebied. Deze zes musea nemen je mee op een reis door de tijd, de natuur en de rijke maritieme geschiedenis van de regio. Of het nu gaat om zoutwinning in Sabres, de wereld van de mosselen in Les Sables-d'Olonne of de vuurtorens aan de Gironde, de musea zijn het bezoeken waard. En niet alleen als het regent.

Lees verder

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder