Wellness: van snackbar tot Michelinster

0.86206896551724 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
wellnessmarokko.jpg

Een dagje sauna. Een behandeling bij een schoonheidsspecialiste. Een massage, hammam of pedicure. Allemaal dingen die je doet, onderneemt of ervaart om je lichamelijk, en vaak ook geestelijk, wat lekkerder te voelen. Maar is dat wellness? Want wat is dat eigenlijk: wellness?

Allereerst de betekenis, zoals bedacht door de Amerikaanse arts Halbert Dunn. Hij voegde de woorden wellbeing en fitness samen tot 'wellness'. Dit stond voor het zoeken en vinden van een lichamelijke en geestelijke balans. En volgens Dunn is iedereen er zelf verantwoordelijk voor om die balans te vinden. Want de een heeft nou eenmaal iets meer wellbeing nodig, en de ander meer fitness.  

Wellness is eigenlijk dus niet onder een noemer te vangen. Jij kunt vinden dat wellness pure ontspanning is terwijl een ander zich juist goed voelt door meer te sporten. En ook de combinatie van inspanning en ontspanning is wellness voor veel mensen, denk aan yoga of Tai Chi.

Hoe zit het dan met een wellnessreis?

Wat je wilt, vindt of zoekt bij een wellnessreis is niets meer of minder dan het leggen van de focus op wat voor jou belangrijk is. Wil je iets doen aan je voedingspatroon? Afvallen en gezonder leven? Een week helemaal tot jezelf komen met meditatie en mindfullness of juist een reis maken waarin je hard moet werken aan je conditie. Misschien is twee dagen dobberen in sauna en zwembad voor jou de ultieme wellnesservaring. Alles kan en mag en is samen te vatten onder de noemer wellness.

Kuren of wellness?

Kuren en wellness worden vaak onder een noemer samengevat. Niet zo gek, want in veel Europese landen, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Hongarije en Tsjechië bijvoorbeeld,  staat wellness hoog op de agenda. Al spreekt men daar vooral over ‘kuuroorden’, die niet te vergelijken zijn met saunacomplexen zoals wij die in Nederland kennen. Bij de kuuroorden gaat het vooral om therapieën, zoals Thalassotherapie en Balneotherapie. Tijdens je verblijf in een kuuroord worden alle therapieën op maat gemaakt en op jouw situatie toegespitst en krijg je ondersteuning van een arts, fysiotherapeut, diëtist etc.
Een kuuroord is dus wel degelijk iets anders dan een wellnesscentrum waar je ook behandelingen kunt krijgen, maar die zijn meer gericht op ontspanning en er komt geen dokter of fysiotherapeut aan te pas.

Dus wat is wellness?

Wat voor jou wellness is, is dus wat je er zelf van verwacht. Ik moet soms lachen als je op (pers)reis gebruik mag maken van de 'wellness' van een hotel: een kleine sauna met een koude- en warme douche. Dat is voor mij geen wellness, maar even lekker opwarmen als het koud is. En een massage van 30 minuten is lekker om vermoeide spieren een kleine oppepper te geven. Als die massage goed wordt uitgevoerd, want net als er koks zijn die zelfs een aardappel nog weten te verpesten (sprak zij, die zelf ook geen kook’ster’ is), zijn er masseurs en masseuses waarbij je al na een minuut weet dat ze een aangeleerd kunstje uitvoeren en daar geen enkel gevoel bij hebben. De overige 29 minuten beschouw ik in dat geval dan maar als ervaring. Een beetje als eten in een snackbar. Je honger is gestild maar echt indruk maakt het niet.

Gelukkig tref ik geregeld echte sterren waarbij ik de tijd verlies en volkomen relaxt van de massagebank opsta. Mijn lichaam voelt goed, mijn hoofd is leeg. Dat zijn de mensen die, als er een Michelinster voor masseurs zou zijn, van mij 2 of 3 sterren krijgen. Dat is voor mij wellness in optima forma.Daar geniet ik nog lang van na.

Wat is wellness voor jou?

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder