Nederlander graag met auto naar het buitenland

2.75 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Vakantie met de auto
Een vakantie met de auto is populair©Pexels-Pixabay

Meer en meer Nederlanders vieren dit jaar de zomervakantie weer in het buitenland. De belangstelling voor een verblijf in eigen land blijft weliswaar groot, maar de hang naar avontuur over de grens wordt groter en groter, zo wees onderzoek van bureau Trends & Tourism uit.

De eigen auto is voor velen het favoriete vervoermiddel om landen als België, Duitsland, Denemarken, Frankrijk, Italië en Spanje te ontdekken, al zie je ook steeds meer Nederlandse vakantiegangers rondrijden in Kroatië of Griekenland. Die keuze is goed te begrijpen, al valt de impact van de hogere brandstofprijzen natuurlijk niet te voorspellen. Zeker als je met twee personen of meer reist, is een trip met de eigen auto vaak goedkoper dan een vlieg- of treinreis.

Daarnaast heb je alles in eigen hand, kun je reizen in je eigen tempo en hoef je eenmaal op de plek van bestemming geen auto te huren als je de omgeving wilt verkennen. En de auto is voor nog een doelgroep extra gemakkelijk: mensen die hun huisdier willen meenemen. De bench voor de hond zet je gewoon op de achterbank en rijden maar!

Autocheck voordat je op vakantie gaat

Voor een onbezorgde vakantie is het uiteraard zorg dat alles en iedereen er op tijd ‘klaar’ voor is. Ken je bijvoorbeeld eventuele coronaregels ter plekke, weet je welke afwijkende verkeersregels er kunnen zijn, heb je gedacht aan een eventueel Autobahnvignet voor jouw transitland en heb je je ervan overtuigd dat ook de auto de trip van soms vele duizenden kilometers veilig aan kan? Laat je auto vooraf controleren op onder andere de niveaus van motorolie, remvloeistof en koelvloeistof, bandenspanning en accu. Ook de conditie van de ruitenwissers is belangrijk.

Verder is het goed om te kijken naar de veiligheidsuitrusting in de auto. Vooral landen in het zuiden van Europa kennen hiervoor strenge eisen. Zo behoort naast de bekende gevarendriehoek vaak ook een verbanddoos, veiligheidshesjes voor alle inzittenden, reservelampjes en een brandblusser tot de verplichte uitrusting. Een tip: leg al die zaken op een goed bereikbare plaats en stop ze niet weg onder zware bagagestukken.

Goede autoverzekering is heel belangrijk

Ondanks al die gedegen voorbereiding kan het natuurlijk toch fout gaan: je rijdt bijvoorbeeld schade in het buitenland. Voor het afwikkelen ervan is het vooral belangrijk om een Europees schadeformulier in te vullen, waarop alle gegevens van beide partijen plus verzekeraars komen te staan. Met het afwerken van de schade hoeft er natuurlijk geen einde te komen aan de vakantie, dat zou zeker zuur zijn als het ongeval op de heenreis gebeurt. Dus is het van belang om bij het kiezen van je autoverzekering goed te kijken wat de voorwaarden zijn. Is er bijvoorbeeld sprake van een eigen risico, waardoor na de schademelding je jaarpremie gaat stijgen? En kent jouw verzekeraar een systeem van 24/7 hulp en service of altijd vervangend vervoer bij schade? Zo ja, dan hoeft een kleine botsing in het buitenland niet altijd te betekenen dat jouw zomervakantie in het water valt.

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Breng een bezoek aan de andere kant van de wereld, door een reis naar Australië of Nieuw-Zeeland te boeken. Beide landen hebben je ontzettend veel te bieden op het gebied van natuur en cultuur. Daarbij hoef je niet bang te zijn dat je er niet kunt ontspannen na een drukke periode op het werk of tijdens je studie; beide landen beschikken over tal van fraaie stranden. In dit artikel lees je meer over wat het reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland zo de moeite waard maakt.

Lees verder

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Wil je graag je eigen fiets meenemen op vakantie met de auto? Dan kun je het beste een fietsendrager aanschaffen en monteren. Met een fietsendrager kun je namelijk alle kanten op. Zeker als je veel met de auto onderweg bent voor langere tijd of voor een vakantie, is een fietsdrager de ideale manier om je fiets mee te nemen. Toch is niet iedere fietsendrager geschikt voor elke fiets of elke auto. Daarom in dit artikel tips om de juiste fietsendrager te kiezen.

Lees verder

Volop genieten in luxe en natuur

Volop genieten in luxe en natuur

Hoe is het om vakantie te vieren in een huisje op een recreatiepark? Het antwoord daarop kun je niet zo een, twee, drie geven. Het hangt er namelijk nogal vanaf welk park je kiest. Zelf hou ik van parken die niet ‘standaard’ zijn. Waar je verdwaalt in de eindeloze rij dezelfde huisjes. Wat ik wel wil is een park waar luxe en natuur wel standaard zijn. Op naar Limburg dus…

Lees verder