Huisdier mee op vakantie? Lees de tips!

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Hond mee op vakantieJe hond meenemen op vakantie kan prima. Heb je eigen accommodatie zoals tent, caravan of camper kijk dan vooraf of je huisdier op de door jouw gewenste camping welkom is. Huur je een accommodatie dan kun je steeds vaker terecht op plekken waar dieren welkom zijn. Blijf je in Nederland? Neem dan wel altijd het dierenpaspoort van je hond mee op reis. In het buitenland gelden vaak aanvullende regels en bepalingen.

Algemene tips

  • Voor het meenemen van huisdieren als honden , kantten of fretten heb je altijd een EU-dierenpaspoort nodig. Dit is bij de dierenarts te krijgen. In het paspoort staateen beschrijving van het dier, de naam en het adres van de eigenaar, het registratienummer van de verplichte chip (standaard wordt de ISO microchip ingebracht) en het bewijs van inenting tegen rabiës. Dit moet ouder zijn dan 21 dagen. Voor Duitsland geldt acceptatie van zowel het één- als driejarig entschema.
  • Verder bevat het paspoort ruimte voor  een gezondheidsverklaring (meestal mag die maar maximaal 14 dagen oud zijn) en andere behandelingen of inentingen.
  • Sinds juli 2011 geldt een tatoeage niet meer als identificatie voor het huisdier.
  • In sommige landen moeten huisdieren vastzitten in de auto. Kijk op de website van de ANWB voor welke landen dat geldt.

Per land gelden vaak ook nog andere regels

Spanje
Voor de pitbull, Argentijnse dog, Rottweiler, American Staffordshire terriër of andere door de Spaanse wet omschreven  'gevaarlijke' honden gelden strenge regels.
Dieren moeten ouder zijn dan 3 maanden en 3 weken.

Frankrijk
Verboden honden in Frankrijk: Pitbulls, kruisingen met pitbulls zonder stamboom; kruisingen van Engelse Staffordshire- en American Staffordshire terriër zonder stamboom;   Mastiff ( Boerbul); Tosa zonder stamboom.
Honden moeten ouder zijn dan drie maanden. Reis je met meer dan  vijf honden of katten wilt meenemen, dan is een invoervergunning nodig. Voor bepaalde rashonden gelden extra voorwaarden.

Duitsland
Je mag maximaal 5 dieren vrij meenemen.
Honden die zwaarder zijn dan twintig kilo en een schofthoogte hebben van meer dan veertig centimeter, moeten altijd aangelijnd zijn.
Een muilkorf is verplicht
Dieren jonger dan 3 maanden hoeven niet ingeënt te zijn maar wel gechipt.

Oostenrijk, Tsjechië,  Slowakije
In het openbaar vervoer moeten honden aangelijnd en gemuilkorfd zijn

Hongarije
Muilkorf en riem moet je altijd bij je hebben

Checklist voor je huisdier

  • Hang een naamplaatje of kokertje aan de halsband met je mobiele nummer.
  • Gebruikt je huisdier medicijnen neem dan voldoende voorraad mee in de originele verpakking.N
  • eem een borstel en/of kam mee.
  • Ook een  huisdier kan teken krijgen: neem dus een tekentang mee.
  • Behandel je huisdier al voor de vakantie met een anti-vlooien en -tekenmiddel.
  • Vergeet de poepzakjes niet. In veel landen ben je verplicht de hondenpoep op te ruimen.

Heb jij nog handige/nuttige tips?

Reactie toevoegen

Europees uit eten, gewoon in je eigen keuken

Europees uit eten, gewoon in je eigen keuken

Door de Covid-19 (corona)uitbraak kunnen we – voorlopig – alleen nog virtueel reizen. Er zijn inmiddels veel filmpjes die je vanaf de bank meenemen op reis. Leuk! Maar je proeft en ruikt het niet. Dat kan wel als je in je eigen keuken een van de nationale gerechten van een land maakt. Vanaf je eigen eettafel uit eten in Europa. Heb je aanvullingen voor onderstaand overzicht, deel die dan vooral in het ‘comments’ blok. Zo krijgen we allemaal nog meer tips voor Europees uit eten thuis.

Lees verder

Corona en thuisblijven: tips om de tijd door te komen

Corona en thuisblijven: tips om de tijd door te komen

Reizen is niet meer mogelijk omdat letterlijk de hele wereld op slot is door de Covid-19 (corona)uitbraak. Ook het openbare leven ligt stil. Evenementen zijn afgelast, scholen, horeca en attracties hebben hun deuren gesloten. Je moet zoveel mogelijk binnenblijven en je onthouden van sociale contacten. Maar wat doe je dan om de tijd te doden?

Lees verder

Van druk, druk, druk naar even niets

Van druk, druk, druk naar even niets

Het is heerlijk om lekker bezig te zijn. Reizen te plannen en te maken. Werken, de dagelijkse dingen te doen. Maar soms wordt het allemaal wat veel omdat er meer op je bordje ligt dan je wilt. Je slaapt steeds slechter, bent overdag geïrriteerd. En nee, het is niet de overgang: je hebt het te druk, druk, druk. Dan is het verstandig om eens een keertje helemaal niets te doen. Echt niets.

Lees verder

Nederlandse televisie kijken op reis? Het kan met een VPN

Nederlandse televisie kijken op reis? Het kan met een VPN

Een VPN gebruiken voor een veilige verbinding tussen je telefoon/laptop en openbaar internet is alleen al om cybercriminaliteit tegen te gaan een goed idee. Maar wist je dat je met een VPN in het buitenland ook Nederlandse televisie en Netflix kunt kijken? Zo hoef je niets meer  te missen als je zin hebt in een filmpje of terugkijken via uitzending gemist.

Lees verder

Hoe wordt je vliegreis prettiger?

Hoe wordt je vliegreis prettiger?

De een vindt vliegen geweldig, voor de ander is het een oncomfortabele manier, tenzij je businessclass vliegt natuurlijk, om van de ene plek naar de andere te komen wanneer dat niet met trein, schip of auto kan. Wat kun je doen om de vlucht net iets prettiger te maken?

Lees verder

De leukste weetjes over Turkije

De leukste weetjes over Turkije

Zand, strand, blauwe zee, maar ook prachtige natuur in de binnenlanden en bijzondere cultuurschatten. Turkije is zo gevarieerd dat je er voor elke soort vakantie terecht kunt. We hebben een aantal bijzondere weetjes over Turkije voor je verzameld.

Lees verder