Tekenbeten: waar loop je het meest risico

3.875 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Teek
Teek©Erik Karits-Pixabay

Pas op voor de teek! De maanden juni, juli en augustus zijn dé maanden waarin de meeste teken gemeld en gezien worden. En niet alleen in bossen en parken, ook in de stad komen de beestjes steeds vaker voor. Met een nieuwe app kun je zien waar in jouw omgeving teken-activiteit is.

De app Nature Today waarschuwt je niet alleen waar in Nederland veel teken zijn, maar ook hoe je jezelf het beste kunt checken op teken. Veel mensen denken dat teken alleen in bossen en op de hei voorkomen, maar niets is minder waar. Je kunt al een tekenbeet oplopen in parken, op een grasveld en in je eigen tuin. Dat laatste gebeurt zelfs bij één op de drie mensen, zo lezen we op de site van tekenradar.nl

Stijgend aantal tekenbeten

Er is extra veel aandacht voor de gevaren van de tekenbeten in de week van de teek. Al jaren stijgt het aantal mensen dat in Nederland een tekenbeet oploopt. Volgens het RIVM zijn dat 1,5 miljoen mensen in 2017 terwijl het er in 2007 nog 1,1 miljoen waren.
We zitten deze maanden dus in het tekenseizoen en moeten extra alert zijn op mogelijk opgelopen teken. Dat betekent jezelf (en kinderen/kleinkinderen) goed nakijken als je buiten geweest bent. Even douchen helpt niet om teken te verwijderen. Dat moet je op een andere manier doen.

Week van de teek

De week van de teek, normaal gehouden in april, is door de corona-uitbraak uitgesteld naar deze week. Juist omdat veel mensen deze zomervakantie in Nederland blijven en massaal gaan recreëren in bossen, parken en op campings is het van belang te wijzen op het gevaar van teken.

Waarom zijn teken gevaarlijk?

Veel teken zijn besmet met de Borrelia-bacterie. Deze bacterie kan bij mensen de ziekte van Lyme veroorzaken. Van alle mensen die een tekenbeet hebben opgelopen krijgen jaarlijks 27.000 mensen de diagnose ‘Lyme’. De ziekte van Lyme leidt bij de meeste mensen in eerste instantie binnen drie maanden tot klachten die op griep lijken. Blijft de Lyme onbehandeld dan kan dit leiden tot huidproblemen, chronische vermoeidheid, aantasting van het zenuwstelsel, spieren en het hart.
Ernstige klachten en chronische Lyme zijn meestal te voorkomen door alert te zijn op tekenbeten en direct tot behandeling met antibiotica over te gaan.

Over de tekenapp

De onderzoekers combineerden alle data (geregistreerde tekenbeten, weersomstandigheden etc) van de afgelopen tien jaar en maakten een model over de verwachting van het aantal teken per vierkante kilometer in Nederland.De app is gratis te downloaden. Voor toegang tot locatiegebonden informatie moet je na een maand een jaarabonnement nemen van 2 euro per maand. Wel gratis te zien blijft het landelijk overzicht.

Hoe verwijder je een teek?

Het is heel belangrijk om een teek zo snel mogelijk te verwijderen, Dit doe je met een speciaal tekenpen of tekenpincet. Hiermee kun je de teek recht naar boven uit je lijf trekken. Gebruik zeep of alcohol om de plek te desinfecteren, niet om de teek te verwijderen!Noteer waar en wanneer je de teek verwijderd hebt en houd de komende weken in de gaten of je je ziek gaat voelen (griepachtige verschijnselen). Ook wanneer je een kring of rode plek op de plaats van de tekenbeet ziet moet je naar de huisarts.

Koop een tekentang, tekenpen of tekenpincent zodat je een teek snel en veilig kunt verwijderen.

 

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Nederland telt inmiddels 3,4 miljoen E-bikes en 350.000 elektrische auto’s. Prettige vervoermiddelen, al kunnen de actieradius en het laden nog wel dingetjes zijn. Puur op reis trekt voor het eerst met een elektrische auto van Nederland naar het zuiden van Frankrijk. Een verslag van onthaasten 2.0, dat kunnen we alvast voorspellen.

Lees verder

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Wat zou het heerlijk zijn om altijd businessclass of eersteklas te vliegen. Zeker op langere vluchten is dat zoveel comfortabeler dan in economy class. Helaas hangt daar ook een behoorlijk prijskaartje aan. En niet iedereen kan, of wil, zich dat extra bedrag veroorloven. Toch kun je ook voor minder geld je een aantal dingen doen om de vliegreis ook in economy een stuk aangenamer te maken.Trouwens, deze tips zijn ook zeer bruikbaar voor langere auto- bus- of treinreizen.

Lees verder

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum
Adrikaanse kunst: met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft het Afrika Museum in Berg en Dal een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van Afrikaanse kunst en de verspreiding daarvan. 

Lees verder