Tekenbeten: waar loop je het meest risico

3.875 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Teek
Teek©Erik Karits-Pixabay

Pas op voor de teek! De maanden juni, juli en augustus zijn dé maanden waarin de meeste teken gemeld en gezien worden. En niet alleen in bossen en parken, ook in de stad komen de beestjes steeds vaker voor. Met een nieuwe app kun je zien waar in jouw omgeving teken-activiteit is.

De app Nature Today waarschuwt je niet alleen waar in Nederland veel teken zijn, maar ook hoe je jezelf het beste kunt checken op teken. Veel mensen denken dat teken alleen in bossen en op de hei voorkomen, maar niets is minder waar. Je kunt al een tekenbeet oplopen in parken, op een grasveld en in je eigen tuin. Dat laatste gebeurt zelfs bij één op de drie mensen, zo lezen we op de site van tekenradar.nl

Stijgend aantal tekenbeten

Er is extra veel aandacht voor de gevaren van de tekenbeten in de week van de teek. Al jaren stijgt het aantal mensen dat in Nederland een tekenbeet oploopt. Volgens het RIVM zijn dat 1,5 miljoen mensen in 2017 terwijl het er in 2007 nog 1,1 miljoen waren.
We zitten deze maanden dus in het tekenseizoen en moeten extra alert zijn op mogelijk opgelopen teken. Dat betekent jezelf (en kinderen/kleinkinderen) goed nakijken als je buiten geweest bent. Even douchen helpt niet om teken te verwijderen. Dat moet je op een andere manier doen.

Week van de teek

De week van de teek, normaal gehouden in april, is door de corona-uitbraak uitgesteld naar deze week. Juist omdat veel mensen deze zomervakantie in Nederland blijven en massaal gaan recreëren in bossen, parken en op campings is het van belang te wijzen op het gevaar van teken.

Waarom zijn teken gevaarlijk?

Veel teken zijn besmet met de Borrelia-bacterie. Deze bacterie kan bij mensen de ziekte van Lyme veroorzaken. Van alle mensen die een tekenbeet hebben opgelopen krijgen jaarlijks 27.000 mensen de diagnose ‘Lyme’. De ziekte van Lyme leidt bij de meeste mensen in eerste instantie binnen drie maanden tot klachten die op griep lijken. Blijft de Lyme onbehandeld dan kan dit leiden tot huidproblemen, chronische vermoeidheid, aantasting van het zenuwstelsel, spieren en het hart.
Ernstige klachten en chronische Lyme zijn meestal te voorkomen door alert te zijn op tekenbeten en direct tot behandeling met antibiotica over te gaan.

Over de tekenapp

De onderzoekers combineerden alle data (geregistreerde tekenbeten, weersomstandigheden etc) van de afgelopen tien jaar en maakten een model over de verwachting van het aantal teken per vierkante kilometer in Nederland.De app is gratis te downloaden. Voor toegang tot locatiegebonden informatie moet je na een maand een jaarabonnement nemen van 2 euro per maand. Wel gratis te zien blijft het landelijk overzicht.

Hoe verwijder je een teek?

Het is heel belangrijk om een teek zo snel mogelijk te verwijderen, Dit doe je met een speciaal tekenpen of tekenpincet. Hiermee kun je de teek recht naar boven uit je lijf trekken. Gebruik zeep of alcohol om de plek te desinfecteren, niet om de teek te verwijderen!Noteer waar en wanneer je de teek verwijderd hebt en houd de komende weken in de gaten of je je ziek gaat voelen (griepachtige verschijnselen). Ook wanneer je een kring of rode plek op de plaats van de tekenbeet ziet moet je naar de huisarts.

Koop een tekentang, tekenpen of tekenpincent zodat je een teek snel en veilig kunt verwijderen.

 

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder