Week van de teek

2.75 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Teek by André KarwathLekker wandelen en fietsen. Frisse lucht, beweging, genieten in de natuur... heerlijk. Maar pas op voor teken. Die kleine beestjes kunnen je goed ziek maken. Een van de kwalijkste gevolgen van een tekenbeet is de ziekte van Lyme. Om mensen bewust te maken van de risico’s en aandacht te vestigen op de ziekte van Lyme is het van maandag 13 tot en met zondag 19 april de ‘Week van de Teek’.

De week wordt georganiseerd door de GGD, Stigas, Vereniging voor Lymepatiënten, FNV en Natuurmonumenten.

Steeds meer mensen hebben de ziekte van Lyme. De afgelopen 20 jaar is het aantal slachtoffers verviervoudigd en wordt de ziekte nu elk jaar bij zo’n  25.000 mensen vastgesteld. De teken zijn de gevaarlijkste insecten die in Nederland voorkomen. Teken  leven in gemengde loofbossen met een ondergroei van varens en bosbessen, maar ook in dennenbossen, duinen en parken, vooral als er hoge grassen onder de bomen staan. De insecten worden actief als het warmer wordt en vochtig is.

Niet alleen het aantal slachtoffers van tekenbeten groeit, ook het aantal teken neemt snel in aantal toe. Ze zien er uit als kleine spinnetjes en worden groter als ze zich volzuigen met bloed.

Wat kun je zelf doen om tekenbeten te voorkomen:

  • Draag tijdens wandelingen of fietstochten een lange broek met sokken over de broekspijpen.
  • Check jezelf en je medewandelaar/fietser altijd op teken.
  • Verwijder een teek NIET met alcohol. De teek braakt dan zijn inhoud uit en die kan bij mensen in het bloed komen. Gebruik een speciale tekentang.

Koop goede wandelkleding en wandelschoenen

Bol.com reisartikelen

DealeXtreme: gadgets, reisartikelen
Zwerver buitensportartikelen en kaarten

Fietsbroekspecialist

Hardloopgeest

Reisartikelen

 

Wat is Lyme?

De ziekte van lyme is een infectieziekte. Het kan beginnen met  huidproblemen, maar kan verergeren, het zenuwstelsel aantasten en spier- en hartproblemen veroorzaken.  Omdat het steeds duidelijker wordt dat de ziekte langdurige, ernstige gevolgen kan hebben komt er een landelijk onderzoek naar klachten van mensen met de ziekte van Lyme.Iedereen van 18 jaar of ouder die een antibioticabehandeling gaat beginnen tegen de ziekte van Lyme kan zich voor dit onderzoek aanmelden via de (huis)arts of via tekenradar.nl.

Reactie toevoegen

Van druk, druk, druk naar even niets

Van druk, druk, druk naar even niets

Het is heerlijk om lekker bezig te zijn. Reizen te plannen en te maken. Werken, de dagelijkse dingen te doen. Maar soms wordt het allemaal wat veel omdat er meer op je bordje ligt dan je wilt. Je slaapt steeds slechter, bent overdag geïrriteerd. En nee, het is niet de overgang: je hebt het te druk, druk, druk. Dan is het verstandig om eens een keertje helemaal niets te doen. Echt niets.

Lees verder

Nederlandse televisie kijken op reis? Het kan met een VPN

Nederlandse televisie kijken op reis? Het kan met een VPN

Een VPN gebruiken voor een veilige verbinding tussen je telefoon/laptop en openbaar internet is alleen al om cybercriminaliteit tegen te gaan een goed idee. Maar wist je dat je met een VPN in het buitenland ook Nederlandse televisie en Netflix kunt kijken? Zo hoef je niets meer  te missen als je zin hebt in een filmpje of terugkijken via uitzending gemist.

Lees verder

Hoe wordt je vliegreis prettiger?

Hoe wordt je vliegreis prettiger?

De een vindt vliegen geweldig, voor de ander is het een oncomfortabele manier, tenzij je businessclass vliegt natuurlijk, om van de ene plek naar de andere te komen wanneer dat niet met trein, schip of auto kan. Wat kun je doen om de vlucht net iets prettiger te maken?

Lees verder

De leukste weetjes over Turkije

De leukste weetjes over Turkije

Zand, strand, blauwe zee, maar ook prachtige natuur in de binnenlanden en bijzondere cultuurschatten. Turkije is zo gevarieerd dat je er voor elke soort vakantie terecht kunt. We hebben een aantal bijzondere weetjes over Turkije voor je verzameld.

Lees verder

Vroegboekkorting of toch een last minute-aanbieding?

Vroegboekkorting of toch een last minute-aanbieding?

Januari en februari zijn bij uitstek maanden om een volgende vakantie te plannen. De Vakantiebeurs in Utrecht is voor veel mensen een inspiratiebron, net als onze reisreportages. Maar wat is nou wijsheid? Moet je er vroeg bij zijn, of juist last minute boeken om een zo gunstig mogelijke prijs te krijgen? Dat hangt van een aantal factoren af.

Lees verder

Tips die helpen bij winterdips

Tips die helpen bij winterdips

Ben jij in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is futloos met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip.

Lees verder