Week van de teek
Lekker wandelen en fietsen. Frisse lucht, beweging, genieten in de natuur... heerlijk. Maar pas op voor teken. Die kleine beestjes kunnen je goed ziek maken. Een van de kwalijkste gevolgen van een tekenbeet is de ziekte van Lyme. Om mensen bewust te maken van de risico’s en aandacht te vestigen op de ziekte van Lyme is het van maandag 13 tot en met zondag 19 april de ‘Week van de Teek’.
De week wordt georganiseerd door de GGD, Stigas, Vereniging voor Lymepatiënten, FNV en Natuurmonumenten.
Steeds meer mensen hebben de ziekte van Lyme. De afgelopen 20 jaar is het aantal slachtoffers verviervoudigd en wordt de ziekte nu elk jaar bij zo’n 25.000 mensen vastgesteld. De teken zijn de gevaarlijkste insecten die in Nederland voorkomen. Teken leven in gemengde loofbossen met een ondergroei van varens en bosbessen, maar ook in dennenbossen, duinen en parken, vooral als er hoge grassen onder de bomen staan. De insecten worden actief als het warmer wordt en vochtig is.
Niet alleen het aantal slachtoffers van tekenbeten groeit, ook het aantal teken neemt snel in aantal toe. Ze zien er uit als kleine spinnetjes en worden groter als ze zich volzuigen met bloed.
Wat kun je zelf doen om tekenbeten te voorkomen:
- Draag tijdens wandelingen of fietstochten een lange broek met sokken over de broekspijpen.
- Check jezelf en je medewandelaar/fietser altijd op teken.
- Verwijder een teek NIET met alcohol. De teek braakt dan zijn inhoud uit en die kan bij mensen in het bloed komen. Gebruik een speciale tekentang.
Koop goede wandelkleding en wandelschoenen
DealeXtreme: gadgets, reisartikelen
Zwerver buitensportartikelen en kaarten
Wat is Lyme?
De ziekte van lyme is een infectieziekte. Het kan beginnen met huidproblemen, maar kan verergeren, het zenuwstelsel aantasten en spier- en hartproblemen veroorzaken. Omdat het steeds duidelijker wordt dat de ziekte langdurige, ernstige gevolgen kan hebben komt er een landelijk onderzoek naar klachten van mensen met de ziekte van Lyme.Iedereen van 18 jaar of ouder die een antibioticabehandeling gaat beginnen tegen de ziekte van Lyme kan zich voor dit onderzoek aanmelden via de (huis)arts of via tekenradar.nl.