Week van de teek 2019

1.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Bossen
Bossen©David Mark-Pixabay

Ze hebben een slechte naam: teken. Niet zozeer omdat ze er griezelig uitzien, maar omdat ze de ziekte van Lyme kunnen overbrengen. Om mensen bewust te maken van de gevaren van de teek is er elk jaar een ‘week van de teek’. Dit jaar (2019) is dat van 15 tot en met 21 april.

Waarom de week van de teek in april?

Met het mooier worden van het weer gaan steeds meer mensen lekker naar buiten en maken een boswandeling knappen de tuin op of gaan een middagje naar het park. Heerlijk, maar het risico op een tekenbeet is groot want het tekenseizoen begint zo begin april. In de week van de teek werken een aantal organisaties samen zoals Staatsbosbeheer, RIVM, STIGAS en de Lymevereniging. Ze slaan de handen ineen om mensen te waarschuwen voorzichtig te zijn en tekenbeten zoveel mogelijk te voorkomen. Steeds meer teken, ruim 20 procent, zijn namelijk besmet met de Borrelia bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Jaarlijks worden ruim een miljoen mensen in Nederland gebeten door een teek en zo’n 27.000 mensen krijgen de ziekte van Lyme. Van dat aantal houden er jaarlijks 1000 tot 2500 langdurig klachten.

Kijk ook eens bij de aanbiedingen van Landal GreenParks voor een actieve buitenvakantie.

Wat is de ziekte van Lyme?

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door verschillende vormen van de Borrelia. Welke klachten je kunt krijgen wisselt en is niet voor iedereen hetzelfde. Er wordt ook vaak gezegd dat je huiduitslag krijgt na een besmette tekenbeet, maar dat is lang niet altijd het geval. De diagnose stellen is niet altijd eenvoudig: koorts, spier- en gewrichtspijn en huidklachten kunnen een indicatie zijn voor allerlei aandoeningen. Hoe de diagnose gesteld kan worden is bschreven in de CBO-richtlijn Lymeziekte.

Welke klachten kun je krijgen?

Op de plek van de tekenbeet kan een verkleuring op de huid ontstaan. Dit kan nog tot drie maanden na de tekenbeet zijn. Voorbeelden van verkleuringen kun je zien op www.tekenradar.nl.
In de eerste weken na de tekenbeet kun je koorts, en soms spier- en gewrichtspijn krijgen.
Wordt de ziekte van Lyme niet direct behandeld met antibiotica dan kunnen gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten ontstaan.

Behandeling van de ziekte van Lyme

Volgens het RIVM zijn zowel de vroege als de latere stadia zijn behandelen met antibiotica. Wel is het zo dat hoe langer je de ziekte hebt, hoe meer schade er ontstaan kan zijn. Snel naar de huisarts gaan is dan ook heel belangrijk. Welke behandeling je krijgt verschilt per patiënt. Slaat de behandeling met antibiotica niet aan of komen er klachten bij dan word je doorverwezen naar een gespecialiseerd ziekenhuis.

Hoe voorkom je een tekenbeet?

Teken kunnen zo klein zijn dat je ze bijna niet ziet. En daarin schuilt het gevaar. De beestjes komen overal voor en zitten vooral in gras of bladeren bij bomen of struiken. Ze kunnen omhoog klommen langs een plant zodat ze gemakkelijk op je kunnen stappen. Het controleren van je lichaam als je buiten bent geweest in park, tuin, bos, wei of waar dan ook is heel belangrijk. Ook je kleding moet je goed nakijken. Zitten er teken haal ze dan weg en was je kleding op 60 graden of doe ze in de droger.

  • Trek je er op uit in de natuur doe dan een lange broek, shirt met lange mouwen en dichte schoenen aan. Op witte of lichte kleding vallen teken op. Draag een petje of hoed.
  • Gebruik een tekenwerend middel met DEET of een natuurlijk middel als Tea Tree olie.
  • Stap je in de auto, controleer dan bij het uitstappen of er teken op de stoelen zitten.
  • Controleer ook huisdieren op teken!

Geschikte buitenkleding vind je op Aktiesport

Waar zitten teken op je lijf?

Meestal op warme en vochtige plekken zoals achter je oren, in je lies, bij je billen, knieholte, oksels, nek en zelfs je borst, benen of armen.

Wat doe je als je toch gebeten bent?

De teek moet zo snel mogelijk verwijderd worden. Het is een misverstand dat je pas na 24 uur besmet kunt raken.
Ga naar de huisarts. In de CBO richtlijn wordt een preventieve eenmalig een dosis antibiotica aangeraden binnen drie dagen na de beet.
De teek verwijder je met een tekentang. Hoe je die het beste gebruikt lees je in de bijsluiter. Zorg dan ook dat je een tekentang in huis of bij je hebt.

Bestel je tekentang en tekenwerende middelen op Bol.com

Heb jij nog tips om een tekenbeet te voorkomen?

 

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Nederland telt inmiddels 3,4 miljoen E-bikes en 350.000 elektrische auto’s. Prettige vervoermiddelen, al kunnen de actieradius en het laden nog wel dingetjes zijn. Puur op reis trekt voor het eerst met een elektrische auto van Nederland naar het zuiden van Frankrijk. Een verslag van onthaasten 2.0, dat kunnen we alvast voorspellen.

Lees verder

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Wat zou het heerlijk zijn om altijd businessclass of eersteklas te vliegen. Zeker op langere vluchten is dat zoveel comfortabeler dan in economy class. Helaas hangt daar ook een behoorlijk prijskaartje aan. En niet iedereen kan, of wil, zich dat extra bedrag veroorloven. Toch kun je ook voor minder geld je een aantal dingen doen om de vliegreis ook in economy een stuk aangenamer te maken.Trouwens, deze tips zijn ook zeer bruikbaar voor langere auto- bus- of treinreizen.

Lees verder

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum
Adrikaanse kunst: met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft het Afrika Museum in Berg en Dal een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van Afrikaanse kunst en de verspreiding daarvan. 

Lees verder