Achterhoek: topper in eigen land

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Achterhoek
Achterhoek©werner_redlich_pixabay

Vakantie in eigen land is populair als vanouds, mede door de aanhoudende discussies in het buitenland over coronamaatregelen. Met zo’n 26 miljoen aankomsten van landgenoten in logiesaccommodaties in Nederland bereikt 2021 weer het niveau van 2019, het laatste jaar voor de pandemie, aldus het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen.

Het NBTC constateert wel dat zich veranderingen hebben voorgedaan naar bestemmingen en typen accommodaties. Veel meer mensen kiezen voor kleinschalige en/of bijzondere accommodaties zoals vakantiepark Achterhoek omdat ‘rust en ruimte’ bovenaan hun wensenlijstje staat. Wandelen, fietsen en andere buitenactiviteiten zijn immens in trek geraakt in een periode waarin thuiswerken voor menigeen de norm is geworden. De Veluwe is van oudsher een populair gebied als het gaat om de combinatie van natuur en rust, maar ook Zuid-Limburg, de Waddeneilanden, de noordelijke provincies Drenthe, Friesland en Groningen maar zeker de Achterhoek profiteren optimaal van hun ruimtelijk aanbod. 

Behoefte aan flexibiliteit

In de richting van aanbieders van verblijfsaccommodaties, zoals vakantieparken, signaleert het NBTC dat reizigers gezondheids- en veiligheidsprotocollen extra belangrijk zijn gaan vinden. Mensen willen simpelweg voorkomen dat ze – op de bestemming of na terugkeer thuis – onverwacht in quarantaine moeten. Daarnaast moeten de accommodaties er meer en meer rekening mee houden dat vakantiegangers steeds korter van tevoren boeken en daarentegen hun behoefte aan flexibiliteit groter en groter wordt. De coronacrisis heeft de Nederlandse reiziger nu eenmaal voorzichtiger gemaakt, constateert het Amsterdamse merkenadviesbureau Hendrik Beerda.

Nederland in het klein

En dus proberen vakantiegangers in eigen land meer en meer weg te blijven van de drukte, op zoek naar hidden gems in Nederland. Eén daarvan is wat ons betreft de Achterhoek. Het oostelijk deel van Gelderland, grenzend aan Duitsland, is feitelijk Nederland in het klein. Je vindt er alle soorten accommodaties, van campings, B&B’s tot vakantieparken als het vakantiepark Achterhoek, maar ook het aantal buitenactiviteiten is in het gebied schier onuitputtelijk. Wij focussen ons dit keer op de vele tientallen thema- en belevingsroutes, zoals langs wijngaarden of (thee)tuinen.

Doe de tuinroute!

Een aanrader is om een kleine 25 kilometer op de fiets de tuinroute van het nationaal landschap Winterswijk te doen. Je rijdt door het groen rond het dorp en zijn vele buurtschappen en komt onderweg langs steengroeven, natuurgebied Bekendelle en theeterrassen en tuinen vol bloemenpracht. Logeer je met kinderen in je vakantiepark, dan kun je kiezen uit een van de dertig avontuurlijke kinderroutes, waarbij het kabouterpad inmiddels een topper is.

Geschiedenis

Meer interesse in geschiedenis? Wandel dan eens over een kerkenpad; deze onverharde paden werden vroeger gebruikt om van de boerderij naar de kerk te lopen. En heb je meer dagen te besteden om dit deel van Nederland te ontdekken? Ook dat kan heel eenvoudig vanuit je vakantiepark. Want op de fiets mis je niets! Weet je nu nog geen keuze te maken? Geen probleem, er is een gratis app beschikbaar, waarop alle routes in de Achterhoek op één overzichtelijke plek zijn gerangschikt. En zo staat niets je meer in de weg om ook dit deel van Nederland eens te gaan ontdekken!

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Breng een bezoek aan de andere kant van de wereld, door een reis naar Australië of Nieuw-Zeeland te boeken. Beide landen hebben je ontzettend veel te bieden op het gebied van natuur en cultuur. Daarbij hoef je niet bang te zijn dat je er niet kunt ontspannen na een drukke periode op het werk of tijdens je studie; beide landen beschikken over tal van fraaie stranden. In dit artikel lees je meer over wat het reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland zo de moeite waard maakt.

Lees verder

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Wil je graag je eigen fiets meenemen op vakantie met de auto? Dan kun je het beste een fietsendrager aanschaffen en monteren. Met een fietsendrager kun je namelijk alle kanten op. Zeker als je veel met de auto onderweg bent voor langere tijd of voor een vakantie, is een fietsdrager de ideale manier om je fiets mee te nemen. Toch is niet iedere fietsendrager geschikt voor elke fiets of elke auto. Daarom in dit artikel tips om de juiste fietsendrager te kiezen.

Lees verder

Volop genieten in luxe en natuur

Volop genieten in luxe en natuur

Hoe is het om vakantie te vieren in een huisje op een recreatiepark? Het antwoord daarop kun je niet zo een, twee, drie geven. Het hangt er namelijk nogal vanaf welk park je kiest. Zelf hou ik van parken die niet ‘standaard’ zijn. Waar je verdwaalt in de eindeloze rij dezelfde huisjes. Wat ik wel wil is een park waar luxe en natuur wel standaard zijn. Op naar Limburg dus…

Lees verder