Achterhoek: topper in eigen land

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Achterhoek
Achterhoek©werner_redlich_pixabay

Vakantie in eigen land is populair als vanouds, mede door de aanhoudende discussies in het buitenland over coronamaatregelen. Met zo’n 26 miljoen aankomsten van landgenoten in logiesaccommodaties in Nederland bereikt 2021 weer het niveau van 2019, het laatste jaar voor de pandemie, aldus het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen.

Het NBTC constateert wel dat zich veranderingen hebben voorgedaan naar bestemmingen en typen accommodaties. Veel meer mensen kiezen voor kleinschalige en/of bijzondere accommodaties zoals vakantiepark Achterhoek omdat ‘rust en ruimte’ bovenaan hun wensenlijstje staat. Wandelen, fietsen en andere buitenactiviteiten zijn immens in trek geraakt in een periode waarin thuiswerken voor menigeen de norm is geworden. De Veluwe is van oudsher een populair gebied als het gaat om de combinatie van natuur en rust, maar ook Zuid-Limburg, de Waddeneilanden, de noordelijke provincies Drenthe, Friesland en Groningen maar zeker de Achterhoek profiteren optimaal van hun ruimtelijk aanbod. 

Behoefte aan flexibiliteit

In de richting van aanbieders van verblijfsaccommodaties, zoals vakantieparken, signaleert het NBTC dat reizigers gezondheids- en veiligheidsprotocollen extra belangrijk zijn gaan vinden. Mensen willen simpelweg voorkomen dat ze – op de bestemming of na terugkeer thuis – onverwacht in quarantaine moeten. Daarnaast moeten de accommodaties er meer en meer rekening mee houden dat vakantiegangers steeds korter van tevoren boeken en daarentegen hun behoefte aan flexibiliteit groter en groter wordt. De coronacrisis heeft de Nederlandse reiziger nu eenmaal voorzichtiger gemaakt, constateert het Amsterdamse merkenadviesbureau Hendrik Beerda.

Nederland in het klein

En dus proberen vakantiegangers in eigen land meer en meer weg te blijven van de drukte, op zoek naar hidden gems in Nederland. Eén daarvan is wat ons betreft de Achterhoek. Het oostelijk deel van Gelderland, grenzend aan Duitsland, is feitelijk Nederland in het klein. Je vindt er alle soorten accommodaties, van campings, B&B’s tot vakantieparken als het vakantiepark Achterhoek, maar ook het aantal buitenactiviteiten is in het gebied schier onuitputtelijk. Wij focussen ons dit keer op de vele tientallen thema- en belevingsroutes, zoals langs wijngaarden of (thee)tuinen.

Doe de tuinroute!

Een aanrader is om een kleine 25 kilometer op de fiets de tuinroute van het nationaal landschap Winterswijk te doen. Je rijdt door het groen rond het dorp en zijn vele buurtschappen en komt onderweg langs steengroeven, natuurgebied Bekendelle en theeterrassen en tuinen vol bloemenpracht. Logeer je met kinderen in je vakantiepark, dan kun je kiezen uit een van de dertig avontuurlijke kinderroutes, waarbij het kabouterpad inmiddels een topper is.

Geschiedenis

Meer interesse in geschiedenis? Wandel dan eens over een kerkenpad; deze onverharde paden werden vroeger gebruikt om van de boerderij naar de kerk te lopen. En heb je meer dagen te besteden om dit deel van Nederland te ontdekken? Ook dat kan heel eenvoudig vanuit je vakantiepark. Want op de fiets mis je niets! Weet je nu nog geen keuze te maken? Geen probleem, er is een gratis app beschikbaar, waarop alle routes in de Achterhoek op één overzichtelijke plek zijn gerangschikt. En zo staat niets je meer in de weg om ook dit deel van Nederland eens te gaan ontdekken!

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder

Tips voor culturele uitjes in de Auvergne-Rhône-Alpes

Tips voor culturele uitjes in de Auvergne-Rhône-Alpes

De regio Auvergne-Rhône-Alpes in het zuidoosten van Frankrijk is heel divers: van berglandschappen tussen natuurparken, van wellness in Aix-les-Bains, Brides-les-Bains of Vichy tot cultuur in dorpen en steden als Annecy, Chambéry, Clermont-Ferrand, Grenoble en Lyon. Niet alleen de steden ademen geschiedenis, ook de diverse musea laten je kennis maken met de historie en bijzonderheden van de stad, de natuur en/of het gebied. We geven tien tips voor een interessante middag of dag.

Lees verder

Wintersportvakantie: ga goed voorbereid op reis

Wintersportvakantie: ga goed voorbereid op reis

Beenbreuken, knieletsel en hersenschuddingen. Jaarlijks ontvangt alarmcentrale Eurocross Assistance 1.600 meldingen over ongevallen op de piste. Veel van deze ongevallen kunnen worden voorkomen door de juiste voorbereiding, maar ook door je werkelijke niveau te kennen. Uit onderzoek van Eurocross blijkt namelijk dat 80% van de wintersporters het eigen skiniveau overschat, waardoor zij mogelijk pistes en omstandigheden kiezen die niet aansluiten op hun werkelijke niveau.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder

Wandelen gezond is gezond, maar wel op goede wandelschoenen

Wandelen gezond is gezond, maar wel op goede wandelschoenen

Wandelen is niet alleen een geweldige manier om in beweging te blijven en kan ook enorm plezierig zijn, of je nu graag een ommetje maakt in het park, een stevige wandeling in de natuur maakt of op een meerdaagse trektocht gaat. En daarvoor zijn goede wandelschoenen essentieel voor jouw comfort en gezondheid.

Lees verder

Alles wat je wilt weten over de sauna

Alles wat je wilt weten over de sauna

Naar de sauna gaan iets uit onze tijd? Nee hoor, het idee van een sauna is al zo oud als de steentijd. De Romeinen hadden hele badsessies in de thermen en de indianen in Noord-Amerika ontdeden zich van stof en vuil in de tipi. Natuurlijk zagen de sauna’s er toen wel iets anders uit: men nam de zweetbaden in een met gloeiende stenen verhitte tent of hut. Het principe van de sauna is echter nog precies hetzelfde: het verhitten van het lichaam en dat vervolgens afkoelen met koud water. Een sauna is simpelweg een vorm van baden.

Lees verder