Achterhoek: topper in eigen land

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Achterhoek
Achterhoek©werner_redlich_pixabay

Vakantie in eigen land is populair als vanouds, mede door de aanhoudende discussies in het buitenland over coronamaatregelen. Met zo’n 26 miljoen aankomsten van landgenoten in logiesaccommodaties in Nederland bereikt 2021 weer het niveau van 2019, het laatste jaar voor de pandemie, aldus het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen.

Het NBTC constateert wel dat zich veranderingen hebben voorgedaan naar bestemmingen en typen accommodaties. Veel meer mensen kiezen voor kleinschalige en/of bijzondere accommodaties zoals vakantiepark Achterhoek omdat ‘rust en ruimte’ bovenaan hun wensenlijstje staat. Wandelen, fietsen en andere buitenactiviteiten zijn immens in trek geraakt in een periode waarin thuiswerken voor menigeen de norm is geworden. De Veluwe is van oudsher een populair gebied als het gaat om de combinatie van natuur en rust, maar ook Zuid-Limburg, de Waddeneilanden, de noordelijke provincies Drenthe, Friesland en Groningen maar zeker de Achterhoek profiteren optimaal van hun ruimtelijk aanbod. 

Behoefte aan flexibiliteit

In de richting van aanbieders van verblijfsaccommodaties, zoals vakantieparken, signaleert het NBTC dat reizigers gezondheids- en veiligheidsprotocollen extra belangrijk zijn gaan vinden. Mensen willen simpelweg voorkomen dat ze – op de bestemming of na terugkeer thuis – onverwacht in quarantaine moeten. Daarnaast moeten de accommodaties er meer en meer rekening mee houden dat vakantiegangers steeds korter van tevoren boeken en daarentegen hun behoefte aan flexibiliteit groter en groter wordt. De coronacrisis heeft de Nederlandse reiziger nu eenmaal voorzichtiger gemaakt, constateert het Amsterdamse merkenadviesbureau Hendrik Beerda.

Nederland in het klein

En dus proberen vakantiegangers in eigen land meer en meer weg te blijven van de drukte, op zoek naar hidden gems in Nederland. Eén daarvan is wat ons betreft de Achterhoek. Het oostelijk deel van Gelderland, grenzend aan Duitsland, is feitelijk Nederland in het klein. Je vindt er alle soorten accommodaties, van campings, B&B’s tot vakantieparken als het vakantiepark Achterhoek, maar ook het aantal buitenactiviteiten is in het gebied schier onuitputtelijk. Wij focussen ons dit keer op de vele tientallen thema- en belevingsroutes, zoals langs wijngaarden of (thee)tuinen.

Doe de tuinroute!

Een aanrader is om een kleine 25 kilometer op de fiets de tuinroute van het nationaal landschap Winterswijk te doen. Je rijdt door het groen rond het dorp en zijn vele buurtschappen en komt onderweg langs steengroeven, natuurgebied Bekendelle en theeterrassen en tuinen vol bloemenpracht. Logeer je met kinderen in je vakantiepark, dan kun je kiezen uit een van de dertig avontuurlijke kinderroutes, waarbij het kabouterpad inmiddels een topper is.

Geschiedenis

Meer interesse in geschiedenis? Wandel dan eens over een kerkenpad; deze onverharde paden werden vroeger gebruikt om van de boerderij naar de kerk te lopen. En heb je meer dagen te besteden om dit deel van Nederland te ontdekken? Ook dat kan heel eenvoudig vanuit je vakantiepark. Want op de fiets mis je niets! Weet je nu nog geen keuze te maken? Geen probleem, er is een gratis app beschikbaar, waarop alle routes in de Achterhoek op één overzichtelijke plek zijn gerangschikt. En zo staat niets je meer in de weg om ook dit deel van Nederland eens te gaan ontdekken!

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitsland, onze grote oosterbuur, is een bijzonder land, ook op culinair gebied. Binnen Europa kent eigenlijk ieder land zijn eigen keuken. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar er bestaan ook grote verschillen, zelfs als je buren bent zoals Nederland en Duitsland. Ben jij in Duitsland op vakantie geweest en heb je hier lekkere gerechten ontdekt die je thuis ook wel zou willen maken? Lees dan snel verder.

Lees verder

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Van alle eilanden in de Balearen staat Ibiza bekend als ‘feesteiland’. Vooral het zuiden van dit Spaanse eiland heeft die reputatie. Maar Ibiza heeft ook een oosten, westen, midden en noorden. Letterlijk de andere kanten. Tijd om die te ontdekken!

Lees verder

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Meer en meer Nederlanders vieren dit jaar de zomervakantie weer in het buitenland. De belangstelling voor een verblijf in eigen land blijft weliswaar groot, maar de hang naar avontuur over de grens wordt groter en groter, zo wees onderzoek van bureau Trends & Tourism uit.

Lees verder

Droombestemming Amerika

Droombestemming Amerika

Vraag naar iemands favoriete reisbestemmingen en bijna zeker wordt Amerika genoemd. De Verenigde Staten oefenen op vakantiegangers een magische aantrekkingskracht uit, simpelweg vanwege het ongekende aanbod voor jong en oud. Hoog tijd dus om Amerika ook eens op jouw bucketlist te zetten.

Lees verder

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit? Het kan weer nu attracties, pretparken, dierentuinen en musea weer open zijn. Samen, of met familie of vrienden een dagje weg. Wat waren in 2021 populaire uitjes en zijn ook in 2022 de moeite waard. Inspiratie nodig? Lees deze zeven tips.

Lees verder

Van PCR tot boosteren: reizen in tijden van corona

Van PCR tot boosteren: reizen in tijden van corona

Corona en coronamaatregelen. Het ene land wil dit, het andere dat. Reizen naar jouw favoriete vakantiebestemming is nog nooit zo lastig geweest, met al die verschillende voorwaarden rond corona. Want er zijn er nogal wat, variërend van PCR tot boosteren en een goed ingevuld gele vaccinatieboekje. Puur op reis komt met een overzicht.

Lees verder