Achterhoek: topper in eigen land

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Achterhoek
Achterhoek©werner_redlich_pixabay

Vakantie in eigen land is populair als vanouds, mede door de aanhoudende discussies in het buitenland over coronamaatregelen. Met zo’n 26 miljoen aankomsten van landgenoten in logiesaccommodaties in Nederland bereikt 2021 weer het niveau van 2019, het laatste jaar voor de pandemie, aldus het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen.

Het NBTC constateert wel dat zich veranderingen hebben voorgedaan naar bestemmingen en typen accommodaties. Veel meer mensen kiezen voor kleinschalige en/of bijzondere accommodaties zoals vakantiepark Achterhoek omdat ‘rust en ruimte’ bovenaan hun wensenlijstje staat. Wandelen, fietsen en andere buitenactiviteiten zijn immens in trek geraakt in een periode waarin thuiswerken voor menigeen de norm is geworden. De Veluwe is van oudsher een populair gebied als het gaat om de combinatie van natuur en rust, maar ook Zuid-Limburg, de Waddeneilanden, de noordelijke provincies Drenthe, Friesland en Groningen maar zeker de Achterhoek profiteren optimaal van hun ruimtelijk aanbod. 

Behoefte aan flexibiliteit

In de richting van aanbieders van verblijfsaccommodaties, zoals vakantieparken, signaleert het NBTC dat reizigers gezondheids- en veiligheidsprotocollen extra belangrijk zijn gaan vinden. Mensen willen simpelweg voorkomen dat ze – op de bestemming of na terugkeer thuis – onverwacht in quarantaine moeten. Daarnaast moeten de accommodaties er meer en meer rekening mee houden dat vakantiegangers steeds korter van tevoren boeken en daarentegen hun behoefte aan flexibiliteit groter en groter wordt. De coronacrisis heeft de Nederlandse reiziger nu eenmaal voorzichtiger gemaakt, constateert het Amsterdamse merkenadviesbureau Hendrik Beerda.

Nederland in het klein

En dus proberen vakantiegangers in eigen land meer en meer weg te blijven van de drukte, op zoek naar hidden gems in Nederland. Eén daarvan is wat ons betreft de Achterhoek. Het oostelijk deel van Gelderland, grenzend aan Duitsland, is feitelijk Nederland in het klein. Je vindt er alle soorten accommodaties, van campings, B&B’s tot vakantieparken als het vakantiepark Achterhoek, maar ook het aantal buitenactiviteiten is in het gebied schier onuitputtelijk. Wij focussen ons dit keer op de vele tientallen thema- en belevingsroutes, zoals langs wijngaarden of (thee)tuinen.

Doe de tuinroute!

Een aanrader is om een kleine 25 kilometer op de fiets de tuinroute van het nationaal landschap Winterswijk te doen. Je rijdt door het groen rond het dorp en zijn vele buurtschappen en komt onderweg langs steengroeven, natuurgebied Bekendelle en theeterrassen en tuinen vol bloemenpracht. Logeer je met kinderen in je vakantiepark, dan kun je kiezen uit een van de dertig avontuurlijke kinderroutes, waarbij het kabouterpad inmiddels een topper is.

Geschiedenis

Meer interesse in geschiedenis? Wandel dan eens over een kerkenpad; deze onverharde paden werden vroeger gebruikt om van de boerderij naar de kerk te lopen. En heb je meer dagen te besteden om dit deel van Nederland te ontdekken? Ook dat kan heel eenvoudig vanuit je vakantiepark. Want op de fiets mis je niets! Weet je nu nog geen keuze te maken? Geen probleem, er is een gratis app beschikbaar, waarop alle routes in de Achterhoek op één overzichtelijke plek zijn gerangschikt. En zo staat niets je meer in de weg om ook dit deel van Nederland eens te gaan ontdekken!

Verzekerd van een mooi auto-avontuur

Verzekerd van een mooi auto-avontuur

Wie heeft er geen herinneringen aan een vakantie met de auto? Waarschijnlijk eerst met je ouders; daarna als jong zelfstandige op avontuur, naar het zuiden van Europa. Voor velen is de auto nog altijd het populairste vakantiemiddel, voor ver weg én dichtbij. Wellicht is het een idee om binnenkort een van de volgende routes in Duitsland, België of Luxemburg te ontdekken.

Lees verder

Groepsvakantie met Pasen? Vergeet deze 3 boekingstips niet

Groepsvakantie met Pasen? Vergeet deze 3 boekingstips niet

De paasdagen zijn een ideale periode voor een groepsvakantie. De scholen hebben vakantie en veel mensen zijn vrij van het werk, wat ervoor zorgt dat iedereen mee kan. En daar moet je natuurlijk gebruik van maken, want niets is zo belangrijk als samen zijn met de mensen om wie je geeft. Of dat nu je familie is, of een vriendengroep. Wil je lekker genieten van een groepsvakantie met Pasen? Lees de onderstaande tips om het onvergetelijk te maken.

Lees verder

Gratis dataroaming blijft nog eens 10 jaar beschikbaar in Europa

Gratis dataroaming blijft nog eens 10 jaar beschikbaar in Europa

Gebruik jij op vakantie graag je telefoon om te internetten en te bellen? Dan kun je dat ook de komende tien jaar in de Europese Unie gratis blijven doen. Sinds 2017 is er in de EU namelijk gratis dataroaming. 

Lees verder

Vakantielanden met meeste kans op verkeersongelukken

Vakantielanden met meeste kans op verkeersongelukken

Waar moet je nu het meeste oppassen in het verkeer als je in een volgepakte auto aan de vakantiereis begint? Het laatste waar je op een ritje naar de zon op zit te wachten is een verkeersongeluk. Het is niet in Italië met het soms temperamentvolle verkeer, of Spanje met zijn beruchte smalle straatjes waar de meeste ongelukken gebeuren. Uit onderzoek van Independer op basis van cijfers van Eurostat* blijkt dat Oostenrijk het Europese land is met de meeste verkeersslachtoffers. Het gaat dan om gewonden en dodelijke slachtoffers (fataal of gewond).

Lees verder

Slovenië wacht op ontdekking

Slovenië wacht op ontdekking

Slovenië is meer en meer in trek als vakantiebestemming. Toch is het nog voor veel West-Europese reizigers slechts een doorgangsland, op weg naar bijvoorbeeld Kroatië of Hongarije. Degenen die in Slovenië niet meer dan een tankstop maken, missen veel, zo ontdekten we zelf.

Lees verder

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder