Op de fiets mis je niets!

3.1666666666667 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Fiets - fietsvakantie
Vakanties op de fiets zijn populair©Puuropreis

We stappen graag op de fiets. Nederland telde begin 2021 liefst 23 miljoen fietsen, waarvan bijna 2,5 miljoen elektrische exemplaren. De coronacrisis droeg een fors steentje bij aan de stijging van ruim 30 procent in de verkoop van e-bikes, zo blijkt uit jaarcijfers van onderzoeksbureau GfK in opdracht van RAI Vereniging en BOVAG. 

Fietsvakanties populair

Wat is een fietsvakantie? Dat is een vakantie waarbij je zelf bepaalt of het een fietsvakantie is. Dat kan een meerdaagse trektocht per fiets zijn, maar ook een vakantie met overnachting in bijvoorbeeld een hotel, B&B of een camping van waaruit op de fiets dagtochten gemaakt worden. Uit het Kien Onderzoek, Fietsvakanties en fietstrektochten in Nederland, 2020 komt naar voren dat ruim de helft (55,9%) van de Nederlanders ouder dan 16 jaar (meer dan 8,1 miljoen mensen) in 2020 een of meerdere fietsvakanties heeft gehad. Daarbij zijn alle modellen zoals een reguliere fiets, elektrische fiets, mountainbike of racefiets inbegrepen.

Fietsen langs knooppunten

In totaal zijn er in Nederland zo’n veertig fietsroutenetwerken die met fietsknooppunten aan elkaar verbonden zijn. Zo kun je altijd en overal je fietstocht plannen. Het voordeel van de knooppunten is dat je zelf kunt bepalen welke route je neemt en hoeveel kilometers je fietst. Onderweg kun je ook nog van route wisselen. Knooppunten hebben een nummer, en de meeste zijn voorzien van informatiepanelen. Je herkent een knooppunt door de wit/groene knooppuntbordjes die in twee richtingen de route aangeven. Bron: nederlandfietsland.nl – 2021.

Bijna 60 procent van de Nederlanders maakte in 2020 een fietstocht langs knooppuntroutes. Het percentage ligt op bijna 80 voor wie vanuit een vakantieadres dagtochten onderneemt. Een kleine veertig procent gebruikt geen bewegwijzerde routes, maar kiest een eigen weg of gebruikt een digitale fietsroute.

Wil je er een paar dagen op de fiets tussenuit dan zijn de LF-routes (Langeafstand Fietsroutes) de aangewezen weg. In totaal kun je in ons land bijna 4000 kilometer LF-fietsroutes volgen door hei, land, stad of kust. Bron: nederlandfietsland.nl – dec 2020.

Op de e-bike

Vooral de e-bike wordt dus steeds populairder, bij zowel jong als oud. In 2020 was meer dan de helft van het aantal verkochte fietsen een fiets met trapondersteuning. Een e-bike is niet goedkoop: gemiddeld is de aankoopprijs bijna € 2300. Door de stijgende populariteit en grote vraag naar fietsen en onderdelen lopen de levertijden behoorlijk op. Daarnaast stijgen ook de prijzen. 

Het toegenomen aantal e-bikes heeft al geresulteerd in een groter aantal fietsendiefstallen. Een goede e-bikeverzekering is dan ook een must. Van de e-bikes wordt een groot deel in de winkel gekocht. De bekende fietsleverancier Stella bijvoorbeeld zag een enorme toename in de verkoop vanaf het moment dat de winkels weer opengingen. 

Kijk online naar het aanbod van Stella fietsen en maak een afspraak in de winkel of laat de fietsen bij jou thuis bezorgen om uit te proberen.

Top 12 Nederlandse fietsroutes

Door bossen, over heide, langs het water of door de stad… Er zijn oneindig veel mooie korte en langere fietsroutes in Nederland. We geven je onze top 12. Uit elke provincie één en volstrekt willekeurig gekozen.

Drenthe

Lekker door de bossen fietsen en je route combineren met bijvoorbeeld de nationale parken Dwingelderveld, Drents-Friese Wold of Weerribben-Wieden. Ook leuk is de fietsroute Drentsche Aa waarbij je langs diverse schilderlocaties komt.

Flevoland

Deze man-made provincie is ideaal voor fanatieke fietsers of mountainbikers. In het voorjaar is een fietstocht langs velden vol bloeiende bloembollen spectaculair en wellicht kun je dan meteen het Horsterwold meepakken, het grootste aaneengesloten loofbos van West-Europa!

Friesland

Fietsen door Leeuwarden©PuuropresOnze fietstip in deze noordelijke provincie vol natuurschoon is ruim 61 kilometer lang en voert je langs drie vogelkijkhutten. De ideale start is bij het Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden om daarna het gebied Uytland te ontdekken. In dit Waddenlandschap voelt vooral de weidevogel zich al eeuwen thuis. Onderweg kom je ook een aantal staten tegen, kleine kasteeltjes die werden gebouwd voor de Friese adel.

 

 

Gelderland

De Bekendelleroute voert vanuit Aalten door de Gelderse Achterhoek. Je komt door beschermd natuurgebied, met Landgoed ’t Walfort en bossen zoals het Kloosterbos en het Bekendellebos.

Groningen

Wie iets meer dan 50 kilometer door Groningen wil fietsen, zou eens langs de randen van het Schiereiland van Winschoten moeten rijden, zoals het zandgebied tussen de Dollardpolders wordt genoemd. Tussenstops zijn te adviseren in de vestingdorpen Oudeschans en Nieuweschans. Op de plaats van het drooggevallen Huningameer kom je langs het nieuwe Oldambtmeer, dat met ruim 800 hectare een van de grootste meren van ons land is.

Limburg

Met een e-bike hoef je niet bang te zijn voor wat heuvels. In Limburg neem je die moeiteloos. Kies bijvoorbeeld de Heideroute bij Heerlen, de Drielandenroute of de Maastrichtroute en combineer natuur met gezellige terrassen en boeiende kastelen.

Noord-Brabant

b_200_254_16777215_00_images_stories_personen_vangogh.jpgFiets door het landschap dat schilder Vincent van Gogh (1853-1890) zo heeft geïnspireerd. De naar hem genoemde fietsroute is in totaal 435 kilometer lang, maar vrees niet: het traject is opgedeeld in tien rondjes. Die zijn met elkaar verbonden door Van Gogh-verbindingsroutes. Zo kom je op plekken die de schilder hebben gevormd, zoals Helvoirt en Nuenen.

Noord-Holland

Fietsen op Texel geeft je een echt vakantiegevoel. Meer dan honderd kilometer fietsroutes brengen je langs strand, door natuurgebieden en door gezellige dorpjes en stadjes. Sla natuurgebied De Slufter en de vuurtoren in het noorden van het eiland niet over.

Overijssel

De Weerribbenroute gaat door het gelijknamige natuurgebied nabij Steenwijk en door het Kuinderbos. De Weerribben bestaat uit meren en kolkjes, rietlanden, langzaam dichtgroeiende sloten en geheimzinnige moerasbossen. In deze gevarieerde begroeiing leven onder meer bewoners als zwarte stern en otter.

Utrecht

Fietsen over de Utrechtse Heuvelrug is dé ideale combinatie van heide, zand, bossen en gezellige steden als Utrecht of Amersfoort. Vanuit Amersfoort kun je via Soest (bezoek ook paleis Soestdijk) en Baarn de Eempolder ontdekken.

Zeeland

De Watersnoodramp van februari 1953 is onderwerp van een 61 kilometer lange fietsroute over Schouwen-Duiveland. Je komt bijvoorbeeld langs Ouwerkerk, waar in november van ’53 het laatste dijkgat werd gedicht. In het Watersnoodmuseum in die gemeente kun je aan de hand van foto’s, films en ooggetuigenverslagen zien hoe de ramp zich voltrok en wat er daarna gebeurde.

Zuid-Holland

Fiets langs de Rottemeren, een prachtig en veelzijdig recreatiegebied. Je kunt onderweg stoppen om een kano te huren en het natuurgebied vanaf het water te verkennen. Ook een aanrader is de Atlantikwallroute van zo’n 28 kilometer die je voert langs de restanten van de verdedigingsroute die de Duitsers bouwden tussen 1942 en 1945 om de landing van de geallieerden te voorkomen.

Wil je alvast een route plannen, kijk dan op de routeplanner van bijvoorbeeld de Fietserbond, ANWB of Route.nl. De tochten zijn vaak te selecteren op afstand, duur, thema of omgeving.

Handige fietslinks:

Kies je Stella e-bike. Nu hoge kortingen en veel uit voorraad leverbaar

Nieuwe fietstas, regenjas of andere fietsspullen nodig? Bestel bij Fietsfun

Je fietsvakantie is zo geboekt bij Aktiva Tours

Onderweg een museum of attractie bezoeken? Bestel hier alvast je entreebewijzen

 

Tips om voedselvergiftiging op reis te voorkomen

Tips om voedselvergiftiging op reis te voorkomen

Op vakantie genieten we van nieuwe smaken en gerechten. Wanneer we wat ouder zijn of een minder sterk immuunsysteem hebben kunnen we echter gevoeliger reageren op voedsel van mindere kwaliteit of dat besmet is met bacteriën of bestrijdingsmiddelen. Herstel van een voedselvergiftiging kan dagen duren en een groot deel van je vakantieplezier vergallen. We geven wat tips om voedselvergiftiging thuis, maar vooral op reis, zoveel mogelijk te voorkomen.

Lees verder

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

De tentoonstelling ‘Bronstijd. Vuur van verandering’ is van 18 oktober 2024 tot en met 16 maart 2025 te zien is in het Rijksmuseum van Oudheden. Deze grote overzichtstentoonstelling richt zich op de rijke ergernis in de prehistorie van Nederland en West-Europa: de bronstijd (2000-800 v.Chr.) en is een mooie gelegenheid om ook het huidige Leiden te ontdekken.

Lees verder

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Veel 50Plussers gaan buiten de schoolvakantieperiodes op reis. Het voor- en najaar zijn de populairste seizoenen, maar ook de ‘winterzonbestemmingen’ doen het goed. Heerlijk genieten op een mooie plek van de zon terwijl het ‘thuis’ guur en koud is. En die winterzonvakanties worden al volop geboekt.

Lees verder

Op vakantie in je eigen chalet

Op vakantie in je eigen chalet

Wat is er nou fijner dan vakantie vieren in je eigen chalet of stacaravan. Je hoeft nooit te zoeken naar spullen omdat je precies weet wat je hebt. Je hebt je eigen keukeninventaris en je eigen kasten, waarin je kleding kunt laten hangen. Je kunt altijd naar je chalet gaan, zonder dat je een reservering hoeft te maken. En… de (klein)kinderen kunnen ook heerlijk langs komen en blijven logeren. Maar hoe vind je nu een mooi chalet dat aansluit bij jouw wensen?

Lees verder

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie, een weekendje weg of een avondje uit. Voor dieven en inbrekers ideale momenten om tijdens je afwezigheid hun slag te slaan. Zij houden geen rekening met de impact die een woninginbraak op je heeft. En dat die ring van oma niet waardevol, maar wel dierbaar is daar hebben ze ook geen boodschap aan. Het beste middel om woninginbraak te voorkomen is dan ook een goede inbraakbeveiliging van je huis en spullen. Update: 10 juli 2024, 

Lees verder

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea
We weten wel waarom de Frans Atlantische kust zo populair is: zon, zee, strand en een verscheidenheid aan landschappen. Heerlijk om het zeewater op te snuiven tijdens je vakantie. Maar ook wie cultuur wil snuiven kan prima terecht in dit gebied. Deze zes musea nemen je mee op een reis door de tijd, de natuur en de rijke maritieme geschiedenis van de regio. Of het nu gaat om zoutwinning in Sabres, de wereld van de mosselen in Les Sables-d'Olonne of de vuurtorens aan de Gironde, de musea zijn het bezoeken waard. En niet alleen als het regent.

Lees verder