Op de fiets mis je niets!

3.1666666666667 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Fiets - fietsvakantie
Vakanties op de fiets zijn populair©Puuropreis

We stappen graag op de fiets. Nederland telde begin 2021 liefst 23 miljoen fietsen, waarvan bijna 2,5 miljoen elektrische exemplaren. De coronacrisis droeg een fors steentje bij aan de stijging van ruim 30 procent in de verkoop van e-bikes, zo blijkt uit jaarcijfers van onderzoeksbureau GfK in opdracht van RAI Vereniging en BOVAG. 

Fietsvakanties populair

Wat is een fietsvakantie? Dat is een vakantie waarbij je zelf bepaalt of het een fietsvakantie is. Dat kan een meerdaagse trektocht per fiets zijn, maar ook een vakantie met overnachting in bijvoorbeeld een hotel, B&B of een camping van waaruit op de fiets dagtochten gemaakt worden. Uit het Kien Onderzoek, Fietsvakanties en fietstrektochten in Nederland, 2020 komt naar voren dat ruim de helft (55,9%) van de Nederlanders ouder dan 16 jaar (meer dan 8,1 miljoen mensen) in 2020 een of meerdere fietsvakanties heeft gehad. Daarbij zijn alle modellen zoals een reguliere fiets, elektrische fiets, mountainbike of racefiets inbegrepen.

Fietsen langs knooppunten

In totaal zijn er in Nederland zo’n veertig fietsroutenetwerken die met fietsknooppunten aan elkaar verbonden zijn. Zo kun je altijd en overal je fietstocht plannen. Het voordeel van de knooppunten is dat je zelf kunt bepalen welke route je neemt en hoeveel kilometers je fietst. Onderweg kun je ook nog van route wisselen. Knooppunten hebben een nummer, en de meeste zijn voorzien van informatiepanelen. Je herkent een knooppunt door de wit/groene knooppuntbordjes die in twee richtingen de route aangeven. Bron: nederlandfietsland.nl – 2021.

Bijna 60 procent van de Nederlanders maakte in 2020 een fietstocht langs knooppuntroutes. Het percentage ligt op bijna 80 voor wie vanuit een vakantieadres dagtochten onderneemt. Een kleine veertig procent gebruikt geen bewegwijzerde routes, maar kiest een eigen weg of gebruikt een digitale fietsroute.

Wil je er een paar dagen op de fiets tussenuit dan zijn de LF-routes (Langeafstand Fietsroutes) de aangewezen weg. In totaal kun je in ons land bijna 4000 kilometer LF-fietsroutes volgen door hei, land, stad of kust. Bron: nederlandfietsland.nl – dec 2020.

Op de e-bike

Vooral de e-bike wordt dus steeds populairder, bij zowel jong als oud. In 2020 was meer dan de helft van het aantal verkochte fietsen een fiets met trapondersteuning. Een e-bike is niet goedkoop: gemiddeld is de aankoopprijs bijna € 2300. Door de stijgende populariteit en grote vraag naar fietsen en onderdelen lopen de levertijden behoorlijk op. Daarnaast stijgen ook de prijzen. 

Het toegenomen aantal e-bikes heeft al geresulteerd in een groter aantal fietsendiefstallen. Een goede e-bikeverzekering is dan ook een must. Van de e-bikes wordt een groot deel in de winkel gekocht. De bekende fietsleverancier Stella bijvoorbeeld zag een enorme toename in de verkoop vanaf het moment dat de winkels weer opengingen. 

Kijk online naar het aanbod van Stella fietsen en maak een afspraak in de winkel of laat de fietsen bij jou thuis bezorgen om uit te proberen.

Top 12 Nederlandse fietsroutes

Door bossen, over heide, langs het water of door de stad… Er zijn oneindig veel mooie korte en langere fietsroutes in Nederland. We geven je onze top 12. Uit elke provincie één en volstrekt willekeurig gekozen.

Drenthe

Lekker door de bossen fietsen en je route combineren met bijvoorbeeld de nationale parken Dwingelderveld, Drents-Friese Wold of Weerribben-Wieden. Ook leuk is de fietsroute Drentsche Aa waarbij je langs diverse schilderlocaties komt.

Flevoland

Deze man-made provincie is ideaal voor fanatieke fietsers of mountainbikers. In het voorjaar is een fietstocht langs velden vol bloeiende bloembollen spectaculair en wellicht kun je dan meteen het Horsterwold meepakken, het grootste aaneengesloten loofbos van West-Europa!

Friesland

Fietsen door Leeuwarden©PuuropresOnze fietstip in deze noordelijke provincie vol natuurschoon is ruim 61 kilometer lang en voert je langs drie vogelkijkhutten. De ideale start is bij het Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden om daarna het gebied Uytland te ontdekken. In dit Waddenlandschap voelt vooral de weidevogel zich al eeuwen thuis. Onderweg kom je ook een aantal staten tegen, kleine kasteeltjes die werden gebouwd voor de Friese adel.

 

 

Gelderland

De Bekendelleroute voert vanuit Aalten door de Gelderse Achterhoek. Je komt door beschermd natuurgebied, met Landgoed ’t Walfort en bossen zoals het Kloosterbos en het Bekendellebos.

Groningen

Wie iets meer dan 50 kilometer door Groningen wil fietsen, zou eens langs de randen van het Schiereiland van Winschoten moeten rijden, zoals het zandgebied tussen de Dollardpolders wordt genoemd. Tussenstops zijn te adviseren in de vestingdorpen Oudeschans en Nieuweschans. Op de plaats van het drooggevallen Huningameer kom je langs het nieuwe Oldambtmeer, dat met ruim 800 hectare een van de grootste meren van ons land is.

Limburg

Met een e-bike hoef je niet bang te zijn voor wat heuvels. In Limburg neem je die moeiteloos. Kies bijvoorbeeld de Heideroute bij Heerlen, de Drielandenroute of de Maastrichtroute en combineer natuur met gezellige terrassen en boeiende kastelen.

Noord-Brabant

b_200_254_16777215_00_images_stories_personen_vangogh.jpgFiets door het landschap dat schilder Vincent van Gogh (1853-1890) zo heeft geïnspireerd. De naar hem genoemde fietsroute is in totaal 435 kilometer lang, maar vrees niet: het traject is opgedeeld in tien rondjes. Die zijn met elkaar verbonden door Van Gogh-verbindingsroutes. Zo kom je op plekken die de schilder hebben gevormd, zoals Helvoirt en Nuenen.

Noord-Holland

Fietsen op Texel geeft je een echt vakantiegevoel. Meer dan honderd kilometer fietsroutes brengen je langs strand, door natuurgebieden en door gezellige dorpjes en stadjes. Sla natuurgebied De Slufter en de vuurtoren in het noorden van het eiland niet over.

Overijssel

De Weerribbenroute gaat door het gelijknamige natuurgebied nabij Steenwijk en door het Kuinderbos. De Weerribben bestaat uit meren en kolkjes, rietlanden, langzaam dichtgroeiende sloten en geheimzinnige moerasbossen. In deze gevarieerde begroeiing leven onder meer bewoners als zwarte stern en otter.

Utrecht

Fietsen over de Utrechtse Heuvelrug is dé ideale combinatie van heide, zand, bossen en gezellige steden als Utrecht of Amersfoort. Vanuit Amersfoort kun je via Soest (bezoek ook paleis Soestdijk) en Baarn de Eempolder ontdekken.

Zeeland

De Watersnoodramp van februari 1953 is onderwerp van een 61 kilometer lange fietsroute over Schouwen-Duiveland. Je komt bijvoorbeeld langs Ouwerkerk, waar in november van ’53 het laatste dijkgat werd gedicht. In het Watersnoodmuseum in die gemeente kun je aan de hand van foto’s, films en ooggetuigenverslagen zien hoe de ramp zich voltrok en wat er daarna gebeurde.

Zuid-Holland

Fiets langs de Rottemeren, een prachtig en veelzijdig recreatiegebied. Je kunt onderweg stoppen om een kano te huren en het natuurgebied vanaf het water te verkennen. Ook een aanrader is de Atlantikwallroute van zo’n 28 kilometer die je voert langs de restanten van de verdedigingsroute die de Duitsers bouwden tussen 1942 en 1945 om de landing van de geallieerden te voorkomen.

Wil je alvast een route plannen, kijk dan op de routeplanner van bijvoorbeeld de Fietserbond, ANWB of Route.nl. De tochten zijn vaak te selecteren op afstand, duur, thema of omgeving.

Handige fietslinks:

Kies je Stella e-bike. Nu hoge kortingen en veel uit voorraad leverbaar

Nieuwe fietstas, regenjas of andere fietsspullen nodig? Bestel bij Fietsfun

Je fietsvakantie is zo geboekt bij Aktiva Tours

Onderweg een museum of attractie bezoeken? Bestel hier alvast je entreebewijzen

 

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder