Maak eens een stedentrip in eigen land!

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
stedentrip Nederland
©puuropreis

Lange wintermaanden, een coronadip, het gevoel dat veel dagen Blue Monday heten. Gelukkig zijn er manieren om de accu snel weer op te laden. De leukste remedie is het maken van een stedentrip! Inderdaad, zo’n heerlijke minivakantie van een paar dagen, waarin je al het moois van een bestemming kunt bezoeken en bekijken. En daarvoor hoef je echt niet naar het buitenland!

Natuurlijk, Rome, Londen, New York, Valencia en Lissabon komen als toppers voor een citytrip uit de bus in een onderzoek van reisorganisatie TUI, maar voor een interessante midweek of spetterend weekend zijn er ook in Nederland mogelijkheden te over. De vier grote steden prijken hierbij op veel lijstjes en blogs, maar wij zoeken het voor de leuke steden in Nederland eens in een andere richting! Wist je bijvoorbeeld dat shoppers Haarlem op nummer één zetten, gevolgd door Alkmaar, Breda, Arnhem, Nijmegen en …. Lelystad? En dat Haarlem in 2019 ook de eerste Gastronomische Hoofdstad van ons land werd? Kortom, een stedentrip in eigen land mag naar Amsterdam, Rotterdam, Den Haag of Utrecht gaan, maar dat hoeft niet!

Met de camera op pad

Wie bijvoorbeeld van architectuur en fotografie houdt, zou eens moeten gaan dwalen door Almere in de provincie Flevoland. Moderne bouwwerken als de Nieuwe Bibliotheek, Urban Entertainment en de schouwburg vragen er simpelweg om door de camera te worden ‘gepakt’. Delft is op dit gebied eveneens een aanrader, al komt dat vooral door de mengeling van oud en nieuw. Monumentale grachtenpanden worden afgewisseld met de modernste creaties, zoals het NS-station. Een derde aanrader is Groningen, dat in de wijk Oosterhoogebrug met de Tasmantoren een iconisch gebouw heeft gekregen. De vorm van het appartementencomplex – vernoemd naar ontdekkingsreiziger Abel Tasman – is trouwens geïnspireerd op een kruipende rups.

Een heerlijke activiteit tijdens zo’n stedentrip in eigen land is uiteraard fietsen. En dat kan bijvoorbeeld heel goed in Veenendaal, dat vorig jaar door de Fietsersbond werd uitgeroepen tot Fietsstad 2020. De Utrechtse gemeente hield Enschede, Scherpenzeel, Schiermonnikoog en Winterswijk achter zich, maar ook in die gemeenten kan volgens de belangenorganisatie voor fietsers heel genoeglijk worden gereden. Liever wandelen? Ga uitwaaien op Walcheren vanuit Domburg of trek eens door groen Almelo, langs het erfgoed van Philips in Eindhoven, de monumenten van Doesburg, de karakteristieke binnenstad van Gouda of de eeuwenoude historie van Dordrecht of Jeneverstad Schiedam.

Kleinste steden

Over geschiedenis gesproken. Die vind je niet alleen in de vaderlandse metropolen of de andere grote steden van ons land. Daarom tot slot een lijstje met de kleinste steden van Nederland, die stuk voor stuk een bezoek waard zijn. Op nummer één staat Staverden in Gelderland, dat zich met enkele tientallen inwoners de kleinste stad van ons land mag noemen. De stadsrechten van de buurtschap in de gemeente Ermelo gaan terug tot 1309, toegekend op verzoek van Graaf Reinoud I van Gelderland.

Sint Anna ter Muiden in Zeeuws-Vlaanderen, de nummer twee op de lijst, heeft niet alleen in 1242 stadsrechten gekregen, maar ook daadwerkelijk als stad gefunctioneerd. In de middeleeuwen was het namelijk een voorhaven van Brugge. Vanwege de historische bouwwerken is het stadje, inmiddels onderdeel van de gemeente Sluis, volledig beschermd stadgezicht. Sint-Anna, met amper vijftig inwoners, ligt trouwens op het westelijkste punt van Europees Nederland.

De nummer drie van onze top 5 is Bronkhorst. Het Gelderse plaatsje langs de IJssel, met zo’n honderd inwoners, ontstond als boerennederzetting rond Kasteel Bronkhorst, een belangrijke vesting aan de rivier. Stadsrechten werden verworven in 1482. Veel historie in het stadje is overigens verdwenen, als direct gevolg van een grote brand in 1633 en de sloop van de restanten van het kasteel in 1920. Na de vuurzee is alleen de Hervormde Kerk hersteld.

Brug over de Eem

Eembrugge in de gemeente Baarn, met ongeveer 140 inwoners, komt op plek vier. Op deze plek ontstond rond 1200 het kerkdorp Ter Eem, dat in de loop van de geschiedenis Eembrugge zou gaan heten, naar de oeververbinding over de Eem. De bisschop van Utrecht verleende tussen 1336 en 1340 de plaats stadsrechten.

De top 5 wordt afgesloten met Sloten, een van de elf Friese steden van de Elfstedentocht. In de middeleeuwen was het een vestingstad van importantie, gelegen aan de waterweg tussen Sneek en de Zuiderzee. Zo beheerste de stad de belangrijke handelsstroom tussen Friesland en de Hanzesteden. Stadsrechten kwamen er in 1426, die ook de kans boden verdedigingswerken te bouwen. De omwalling is vandaag de dag nog goed te zien in de plaats met amper 800 inwoners.

Dus of je nu houdt van groot of klein, voor een echte stedentrip hoef je echt de grens niet over!

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Musea in Nederland: 12 tips voor een museum in elke provincie

Musea in Nederland: 12 tips voor een museum in elke provincie

Musea in Nederland. We hebben een lijstje gemaakt van 12 musea in Nederland, in elke provincie een, die misschien wat onbekender zijn, maar absoluut de moeite waard. Van kunst en geschiedenis, tot wetenschap of cultureel erfgoed, je vindt het in deze musea.

Lees verder

Ik ga op kampeervakantie en ik neem mee...

Ik ga op kampeervakantie en ik neem mee...

Of je nu een kampeervakantie onderneemt in een tent, caravan of camper, er zijn enkele essentiële zaken die je niet mag vergeten om je vakantie soepel en plezierig te laten verlopen. Hier zijn enkele belangrijke dingen die zeker niet mogen ontbreken.

Lees verder

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Breng een bezoek aan de andere kant van de wereld, door een reis naar Australië of Nieuw-Zeeland te boeken. Beide landen hebben je ontzettend veel te bieden op het gebied van natuur en cultuur. Daarbij hoef je niet bang te zijn dat je er niet kunt ontspannen na een drukke periode op het werk of tijdens je studie; beide landen beschikken over tal van fraaie stranden. In dit artikel lees je meer over wat het reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland zo de moeite waard maakt.

Lees verder

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder