‘Coronacrisis biedt kansen voor fietstoerisme’
De coronacrisis biedt volop kansen voor het fietstoerisme in Europa. Door het ontwikkelen van meer attractieve mogelijkheden voor fietsvakanties en investeringen in de fietsinfrastructuur, kunnen die enorme kansen worden benut, zo bleek tijdens de International Bicycling Tourism Conference (IBTC).
De conclusie kwam voor rekening van Wim Bot, medewerker beleidsbeïnvloeding bij de Nederlandse Fietsersbond. Hij was een van de 150 deelnemers aan de IBTC, die dit keer volledig online was. Alle 150 beschikbare ‘virtuele’ stoelen voor belangstellenden uit heel Europa waren bezet en de organisatie moest om die reden sommige geïnteresseerden zelfs teleurstellen.
Fietstrends
Bot wees op enkele fietstrends die zich in vrijwel heel Europa voordoen. De populariteit van het openbaar vervoer is drastisch afgenomen vanwege het besmettingsgevaar, er is meer aandacht voor een gezonde leefstijl en grote interesse in vakanties ‘dichtbij’. Tegelijkertijd gaan meer mensen fietsen en wandelen en leggen Europese steden in versneld tempo fietspaden aan. ,,Dat alles creëert vruchtbare omstandigheden voor de ontwikkeling van het fietstoerisme”, aldus Bot. ,,Daarvoor is wel extra financiering nodig. De European Cyclists’ Federation vraagt 3 miljard euro aan de EU om initiatieven op dit gebied te ondersteunen.”
Europese routes
De IBTC 2021 omvatte in totaal tien lezingen en zeven roundtable-sessies voor professionals op het gebied van fietstoerisme. De marketing van fietsroutes, kampeerterreinen voor fietsers, influencer marketing en de ontwikkeling van Brussel naar een meer fietsvriendelijke stad passeerden de revue. Ook kwamen aantrekkelijke Europese fietsroutes aan bod als de Iron Curtain Trail in Oostenrijk, Tsjechië en Slowakije, de LF Zuiderzeeroute in Nederland, de Brenta-route in Italië en La Dolce Via en Loire à Vélo in Frankrijk.