Sleeën, wellness en shoppen

3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Cavaglia
Cavaglia
Natuurlijk sporen we niet alleen door Graubünden, maar stappen geregeld ook uit de trein! Er is immers genoeg genoeg te zien en te doen in dit Zwitserse kanton. Je kunt allerlei prachtige en gezellige dorpjes en stadjes bezoeken en wie even actief bezig wil zijn of juist wat onstpannen heeft ook keus genoeg: van sneeuwschoenwandelen tot sleeën, en van shoppen tot dobberen in een buitenzwembad met de bergen als uitzicht.

 

 

Suizend onder een werelderfgoed door

Albulapas
Albulapas
Sleetje rijden kan in Bergün waar in de winter de beroemdste sleebaan van de Alpen ligt: de afgesloten Albulapas. Het dorpje ligt op bijna 1400 meter maar voor het begin van de sleebaan moet je met de trein nog een stukje naar boven. Die tocht is al zeer bezienswaardig: je rijdt met de trein over een viaduct heen dat niet voor niets op de lijst van Unesco werelderfgoederen staat. Leuk: tijdens de afdaling met de slee ga je onder dit viaduct door. In totaal is de sleebaan zo'n 6 kilometer. Het is al donker als we bij de baan aankomen. Voor de afdaling is dat geen probleem want het parcours zelf is goed verlicht. Ondanks het late uur is het druk: een schoolklas komt joelend bij de finish...stoere jongeren naderen met een bloedvaart het eind van het parcours. De toeschouwers moeten af en toe een sprong opzij maken om de snel naar beneden zoevende slees te ontwijken. De sleebaan is daarom zowel voor kijkers als glijders een speciaculaire belevenis.

 

Relaxen aan de voet van de berg

Zwembad Engadin
Zwembad Engadin
De Rijn ontspringt in Graubünden. Maar dat is niet het enige water in dit gebied. Er zijn tientallen bergmeren waar je in kunt zwemmen en in het gebied ontspringen zo'n 20 geneeskrachtige bronnen.  Geneeskrachtig water wordt ook gebruikt in het sauna- en zwembadcomplex in Engadin Bad Scuol.  In 1876 werd hier het eerste hotel van de regio gebouwd en nu, vele verbouwingen en hotels later is de spa via een lange interne tunnel vanuit een aantal hotels te bereiken.  Ook de spa heeft een ingrijpende verandering ondergaan. De oude spa was aan vervanging toe en is op verzoek van de bewoners van Engadin in 1993 herbouwd op de huidige locatie. Kosten van het hele project: 50 miljoen Zwitserse Franken. Maar de investering was succesvol. Was het gebied bij skiërs al populair, door de spa trekken er nog eens extra Zwitsers, Italianen en Duitsers naar het pittoreske dorp. Zwemmen in het buitenzwembad, gevuld met water uit een van de 20 bronnen...het is een bijzondere ervaring. Leunend op de rand van het bad heb je aan een kant een prachtig uitzicht op de bergen terwijl je aan de andere kant de kerk en wat huizen van Engadin ziet. Het is bijna surrealistisch om zo letterlijk midden in het dorp te zwemmen. Het water dat uit de grond komt is 6 tot 8 graden en wordt verwarmd naar 34 graden waardoor je het hele jaar door gewoon buiten kunt zwemmen.

Outletshopping

Alpenvillage
Alpenvillage
Voor een paar uurtjes outletshoppen moet je uitstappen op het station van Landquart. Naast het station vind je de Alpenrhein Outlet Village waar vooral veel Zwiterse merken verkocht worden. Echt heel veel goedkoper dan in Nederland is het misschien niet maar ook al heb je geen spulletjes nodig, de winkeltjes waar je de 'enige echte' Zwitserse chocolade kunt kopen zijn zeker de moeite waard.

Van druk, druk, druk naar even niets

Van druk, druk, druk naar even niets

Het is heerlijk om lekker bezig te zijn. Reizen te plannen en te maken. Werken, de dagelijkse dingen te doen. Maar soms wordt het allemaal wat veel omdat er meer op je bordje ligt dan je wilt. Je slaapt steeds slechter, bent overdag geïrriteerd. En nee, het is niet de overgang: je hebt het te druk, druk, druk. Dan is het verstandig om eens een keertje helemaal niets te doen. Echt niets.

Lees verder

Nederlandse televisie kijken op reis? Het kan met een VPN

Nederlandse televisie kijken op reis? Het kan met een VPN

Een VPN gebruiken voor een veilige verbinding tussen je telefoon/laptop en openbaar internet is alleen al om cybercriminaliteit tegen te gaan een goed idee. Maar wist je dat je met een VPN in het buitenland ook Nederlandse televisie en Netflix kunt kijken? Zo hoef je niets meer  te missen als je zin hebt in een filmpje of terugkijken via uitzending gemist.

Lees verder

Hoe wordt je vliegreis prettiger?

Hoe wordt je vliegreis prettiger?

De een vindt vliegen geweldig, voor de ander is het een oncomfortabele manier, tenzij je businessclass vliegt natuurlijk, om van de ene plek naar de andere te komen wanneer dat niet met trein, schip of auto kan. Wat kun je doen om de vlucht net iets prettiger te maken?

Lees verder

De leukste weetjes over Turkije

De leukste weetjes over Turkije

Zand, strand, blauwe zee, maar ook prachtige natuur in de binnenlanden en bijzondere cultuurschatten. Turkije is zo gevarieerd dat je er voor elke soort vakantie terecht kunt. We hebben een aantal bijzondere weetjes over Turkije voor je verzameld.

Lees verder

Vroegboekkorting of toch een last minute-aanbieding?

Vroegboekkorting of toch een last minute-aanbieding?

Januari en februari zijn bij uitstek maanden om een volgende vakantie te plannen. De Vakantiebeurs in Utrecht is voor veel mensen een inspiratiebron, net als onze reisreportages. Maar wat is nou wijsheid? Moet je er vroeg bij zijn, of juist last minute boeken om een zo gunstig mogelijke prijs te krijgen? Dat hangt van een aantal factoren af.

Lees verder

Tips die helpen bij winterdips

Tips die helpen bij winterdips

Ben jij in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is futloos met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip.

Lees verder