Sleeën, wellness en shoppen

3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Cavaglia
Cavaglia
Natuurlijk sporen we niet alleen door Graubünden, maar stappen geregeld ook uit de trein! Er is immers genoeg genoeg te zien en te doen in dit Zwitserse kanton. Je kunt allerlei prachtige en gezellige dorpjes en stadjes bezoeken en wie even actief bezig wil zijn of juist wat onstpannen heeft ook keus genoeg: van sneeuwschoenwandelen tot sleeën, en van shoppen tot dobberen in een buitenzwembad met de bergen als uitzicht.

 

 

Suizend onder een werelderfgoed door

Albulapas
Albulapas
Sleetje rijden kan in Bergün waar in de winter de beroemdste sleebaan van de Alpen ligt: de afgesloten Albulapas. Het dorpje ligt op bijna 1400 meter maar voor het begin van de sleebaan moet je met de trein nog een stukje naar boven. Die tocht is al zeer bezienswaardig: je rijdt met de trein over een viaduct heen dat niet voor niets op de lijst van Unesco werelderfgoederen staat. Leuk: tijdens de afdaling met de slee ga je onder dit viaduct door. In totaal is de sleebaan zo'n 6 kilometer. Het is al donker als we bij de baan aankomen. Voor de afdaling is dat geen probleem want het parcours zelf is goed verlicht. Ondanks het late uur is het druk: een schoolklas komt joelend bij de finish...stoere jongeren naderen met een bloedvaart het eind van het parcours. De toeschouwers moeten af en toe een sprong opzij maken om de snel naar beneden zoevende slees te ontwijken. De sleebaan is daarom zowel voor kijkers als glijders een speciaculaire belevenis.

 

Relaxen aan de voet van de berg

Zwembad Engadin
Zwembad Engadin
De Rijn ontspringt in Graubünden. Maar dat is niet het enige water in dit gebied. Er zijn tientallen bergmeren waar je in kunt zwemmen en in het gebied ontspringen zo'n 20 geneeskrachtige bronnen.  Geneeskrachtig water wordt ook gebruikt in het sauna- en zwembadcomplex in Engadin Bad Scuol.  In 1876 werd hier het eerste hotel van de regio gebouwd en nu, vele verbouwingen en hotels later is de spa via een lange interne tunnel vanuit een aantal hotels te bereiken.  Ook de spa heeft een ingrijpende verandering ondergaan. De oude spa was aan vervanging toe en is op verzoek van de bewoners van Engadin in 1993 herbouwd op de huidige locatie. Kosten van het hele project: 50 miljoen Zwitserse Franken. Maar de investering was succesvol. Was het gebied bij skiërs al populair, door de spa trekken er nog eens extra Zwitsers, Italianen en Duitsers naar het pittoreske dorp. Zwemmen in het buitenzwembad, gevuld met water uit een van de 20 bronnen...het is een bijzondere ervaring. Leunend op de rand van het bad heb je aan een kant een prachtig uitzicht op de bergen terwijl je aan de andere kant de kerk en wat huizen van Engadin ziet. Het is bijna surrealistisch om zo letterlijk midden in het dorp te zwemmen. Het water dat uit de grond komt is 6 tot 8 graden en wordt verwarmd naar 34 graden waardoor je het hele jaar door gewoon buiten kunt zwemmen.

Outletshopping

Alpenvillage
Alpenvillage
Voor een paar uurtjes outletshoppen moet je uitstappen op het station van Landquart. Naast het station vind je de Alpenrhein Outlet Village waar vooral veel Zwiterse merken verkocht worden. Echt heel veel goedkoper dan in Nederland is het misschien niet maar ook al heb je geen spulletjes nodig, de winkeltjes waar je de 'enige echte' Zwitserse chocolade kunt kopen zijn zeker de moeite waard.

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitsland, onze grote oosterbuur, is een bijzonder land, ook op culinair gebied. Binnen Europa kent eigenlijk ieder land zijn eigen keuken. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar er bestaan ook grote verschillen, zelfs als je buren bent zoals Nederland en Duitsland. Ben jij in Duitsland op vakantie geweest en heb je hier lekkere gerechten ontdekt die je thuis ook wel zou willen maken? Lees dan snel verder.

Lees verder

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Van alle eilanden in de Balearen staat Ibiza bekend als ‘feesteiland’. Vooral het zuiden van dit Spaanse eiland heeft die reputatie. Maar Ibiza heeft ook een oosten, westen, midden en noorden. Letterlijk de andere kanten. Tijd om die te ontdekken!

Lees verder

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Meer en meer Nederlanders vieren dit jaar de zomervakantie weer in het buitenland. De belangstelling voor een verblijf in eigen land blijft weliswaar groot, maar de hang naar avontuur over de grens wordt groter en groter, zo wees onderzoek van bureau Trends & Tourism uit.

Lees verder

Droombestemming Amerika

Droombestemming Amerika

Vraag naar iemands favoriete reisbestemmingen en bijna zeker wordt Amerika genoemd. De Verenigde Staten oefenen op vakantiegangers een magische aantrekkingskracht uit, simpelweg vanwege het ongekende aanbod voor jong en oud. Hoog tijd dus om Amerika ook eens op jouw bucketlist te zetten.

Lees verder

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit? Het kan weer nu attracties, pretparken, dierentuinen en musea weer open zijn. Samen, of met familie of vrienden een dagje weg. Wat waren in 2021 populaire uitjes en zijn ook in 2022 de moeite waard. Inspiratie nodig? Lees deze zeven tips.

Lees verder