Cruisen rond Manhattan: drie rivieren en honderd stadsgezichten

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
circlegrootmidden.jpg

New York viert feest op de 4e juli. En om op deze 'Indepencence Day' in New York te zijn is dan ook groot feest, met als afsluiter een grootste vuurwerkshow vanaf het water. Om dat te zien kun je langs de kades een plekje vinden, of vanaf het water het spektakel bekijken. Wij waren in New York op 4 juli en wilden het water wel op. Helaas bleken alle vuurwerkcruises volledig uitverkocht, maar op de middagcruise van Circle Line was nog plek en dat bleek een prima keus om de stad vanaf het water te zien. Alle hens aan dek voor een rondje rond Manhattan.

Puur op reis: pier 83De 'Best of NYC cruise' die wij op uitnodiging van de rederij maakten duurt 2,5 uur en in die tijd komen meer dan 100 bekende, maar ook onbekende, stadsgezichten voorbij. Het startpunt van de tocht is Pier 83. Het schip, en de rijen plastic stoeljes ogen wat gedateerd, maar we horen al snel dat de oudere schepen van Circle Line na de zomer van 2016 worden vervangen. 'Dit oudje' doet dus nog even dienst. We vragen aan een van de medewerkers aan boord welke kant het beste is voor onbelemmerd uitzicht en ploffen neer. Het is warm en de plastic stoeltje voelen wat plakkerig, maar gelukkis is na een klein half uur wachten iedereen aan boord en gaan de trossen los. Eenmaal op de rivier is het aangenaam door een verkoelend briesje en vergeten we al snel eventueel ongemak door de schitterende uitzichten. De gids vertelt het verhaal live en geeft ook ruimte voor het stellen van vragen. Hij lardeert zijn uitleg met anekdotes, leuke weetjes en grapjes die waarschijnlijk dagelijks worden verteld, maar klinken alsof hij ze voor het eerst aan het publiek voorschotelt. Dat voegt zeker iets toe aan de bereidheid om ook naar zijn uitleg te luisteren. Lees de reviews over Circle Line

Bruggen, heel veel bruggen

Puur op reis
De route gaat vanaf Pier 83 (ter hoogte van de West 43rd St) naar het zuiden richting de punt van Manhattan. Het nieuwe WTC pronkt prominent op de oever en schittert in het zonlicht. Dan komt het Vrijheidsbeeld in zicht. Iedereen staat op, maar onze gids legt uit dat we rustig kunnen blijven zitten en niet allemaal naar één kant hoeven te rennen voor de beste foto's omdat het schip een rondje vaart. "Wel zo prettig", grapt hij, "Want dan slaan we tenminste niet om."
Na een trage cirkel rond het Vrijheidsbeeld zet het schip koers naar Brooklyn Bridge, de eerste van de maar liefst twintig bruggen waar we deze tocht onderdoor zullen varen. Ik realiseerde me eigenlijk niet eerder dat er zoveel bruggen de Hudson, East River en Harlem River overspannen. Brooklyn Bridge is niet alleen fotogeniek als je er overheen gaat, ook vanaf de waterkant kun je de prachtigste plaatjes maken. Overigens zijn ook de Manhattan Bridge en de Williamsburg Bridge fraaie staaltjes bruggenbouwwerk, zo blijkt vanaf de onderkant.

Puur op reis: ManhattanPuur op reis: ManhattanPuur op reis
 Tijdens de cruise zie je alle wijken van New York: Brooklyn, Queens, Manhattan, Staten Island en de Bronx aan je voorbijkomen. Vooral Queens is volgens de gids een aanrader. Dat noteren we dan ook op ons lijstje voor de volgende keer New York. Is de Skyline van Lower Manhattan al niets minder dan magnifiek, verrassend blijkt ook de blik op het Yankee Stadion, de Harlem Heights en het vele groen aan de westkant van Upper Manhattan. Het kan lang zijn, 2,5 uur varen, maar niet wanneer je zoveel aan je voorbij ziet trekken.

Puur op reisPuur op reisWeer terug bij Pier 83 staat de volgende groep toeristen al weer te wachten voor de laatste rondvaart van die dag. Voor we van boord stapten kregen we van de gids de tip om ook een kijkje te nemen op de kade naast Pier 83, waar niet alleen de Starfleet Academy Experience ligt, maar ook een plaquette staat van waar je, als je op de juiste plek gaat staan, kunt zien waar de Twin Towers stonden. En die suggestie hebben we opgevolgd.

 

Negen tips voor New York

Vaar met ons mee!

Ook naar de stad die nooit slaapt?

Boek een hotel in New York

Regel je vlucht naar New York

Complete reis naar de Verenigde Staten

Reactie toevoegen

Vakantie met restrictie

Vakantie met restrictie

Eerst een tent, dan een caravan, uiteindelijk een stacaravan. Die laatste caravan blijft staan. De hang naar onthaasting. Even geen werk, geen stress, geen doordenderende 24 uurseconomie. Veel nieuwe en Tweedehands stacaravans staan op campings waarvan er velen zijn in Nederland. Volgens Recron, brancheorganisatie voor recreatiebedrijven, gebruiken duizenden Nederlanders deze recreatievoorziening.

Lees verder

Europees uit eten, gewoon in je eigen keuken

Europees uit eten, gewoon in je eigen keuken

Door de Covid-19 (corona)uitbraak kunnen we – voorlopig – alleen nog virtueel reizen. Er zijn inmiddels veel filmpjes die je vanaf de bank meenemen op reis. Leuk! Maar je proeft en ruikt het niet. Dat kan wel als je in je eigen keuken een van de nationale gerechten van een land maakt. Vanaf je eigen eettafel uit eten in Europa. Heb je aanvullingen voor onderstaand overzicht, deel die dan vooral in het ‘comments’ blok. Zo krijgen we allemaal nog meer tips voor Europees uit eten thuis.

Lees verder

Corona en thuisblijven: tips om de tijd door te komen

Corona en thuisblijven: tips om de tijd door te komen

Reizen is niet meer mogelijk omdat letterlijk de hele wereld op slot is door de Covid-19 (corona)uitbraak. Ook het openbare leven ligt stil. Evenementen zijn afgelast, scholen, horeca en attracties hebben hun deuren gesloten. Je moet zoveel mogelijk binnenblijven en je onthouden van sociale contacten. Maar wat doe je dan om de tijd te doden?

Lees verder

Van druk, druk, druk naar even niets

Van druk, druk, druk naar even niets

Het is heerlijk om lekker bezig te zijn. Reizen te plannen en te maken. Werken, de dagelijkse dingen te doen. Maar soms wordt het allemaal wat veel omdat er meer op je bordje ligt dan je wilt. Je slaapt steeds slechter, bent overdag geïrriteerd. En nee, het is niet de overgang: je hebt het te druk, druk, druk. Dan is het verstandig om eens een keertje helemaal niets te doen. Echt niets.

Lees verder

Nederlandse televisie kijken op reis? Het kan met een VPN

Nederlandse televisie kijken op reis? Het kan met een VPN

Een VPN gebruiken voor een veilige verbinding tussen je telefoon/laptop en openbaar internet is alleen al om cybercriminaliteit tegen te gaan een goed idee. Maar wist je dat je met een VPN in het buitenland ook Nederlandse televisie en Netflix kunt kijken? Zo hoef je niets meer  te missen als je zin hebt in een filmpje of terugkijken via uitzending gemist.

Lees verder

Hoe wordt je vliegreis prettiger?

Hoe wordt je vliegreis prettiger?

De een vindt vliegen geweldig, voor de ander is het een oncomfortabele manier, tenzij je businessclass vliegt natuurlijk, om van de ene plek naar de andere te komen wanneer dat niet met trein, schip of auto kan. Wat kun je doen om de vlucht net iets prettiger te maken?

Lees verder