Cruisen rond Manhattan: drie rivieren en honderd stadsgezichten

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
circlegrootmidden.jpg

New York viert feest op de 4e juli. En om op deze 'Indepencence Day' in New York te zijn is dan ook groot feest, met als afsluiter een grootste vuurwerkshow vanaf het water. Om dat te zien kun je langs de kades een plekje vinden, of vanaf het water het spektakel bekijken. Wij waren in New York op 4 juli en wilden het water wel op. Helaas bleken alle vuurwerkcruises volledig uitverkocht, maar op de middagcruise van Circle Line was nog plek en dat bleek een prima keus om de stad vanaf het water te zien. Alle hens aan dek voor een rondje rond Manhattan.

Puur op reis: pier 83
Puur op reis: pier 83
De 'Best of NYC cruise' die wij op uitnodiging van de rederij maakten duurt 2,5 uur en in die tijd komen meer dan 100 bekende, maar ook onbekende, stadsgezichten voorbij. Het startpunt van de tocht is Pier 83. Het schip, en de rijen plastic stoeljes ogen wat gedateerd, maar we horen al snel dat de oudere schepen van Circle Line na de zomer van 2016 worden vervangen. 'Dit oudje' doet dus nog even dienst. We vragen aan een van de medewerkers aan boord welke kant het beste is voor onbelemmerd uitzicht en ploffen neer. Het is warm en de plastic stoeltje voelen wat plakkerig, maar gelukkis is na een klein half uur wachten iedereen aan boord en gaan de trossen los. Eenmaal op de rivier is het aangenaam door een verkoelend briesje en vergeten we al snel eventueel ongemak door de schitterende uitzichten. De gids vertelt het verhaal live en geeft ook ruimte voor het stellen van vragen. Hij lardeert zijn uitleg met anekdotes, leuke weetjes en grapjes die waarschijnlijk dagelijks worden verteld, maar klinken alsof hij ze voor het eerst aan het publiek voorschotelt. Dat voegt zeker iets toe aan de bereidheid om ook naar zijn uitleg te luisteren. Lees de reviews over Circle Line

Bruggen, heel veel bruggen

Puur op reis
Puur op reis

De route gaat vanaf Pier 83 (ter hoogte van de West 43rd St) naar het zuiden richting de punt van Manhattan. Het nieuwe WTC pronkt prominent op de oever en schittert in het zonlicht. Dan komt het Vrijheidsbeeld in zicht. Iedereen staat op, maar onze gids legt uit dat we rustig kunnen blijven zitten en niet allemaal naar één kant hoeven te rennen voor de beste foto's omdat het schip een rondje vaart. "Wel zo prettig", grapt hij, "Want dan slaan we tenminste niet om."
Na een trage cirkel rond het Vrijheidsbeeld zet het schip koers naar Brooklyn Bridge, de eerste van de maar liefst twintig bruggen waar we deze tocht onderdoor zullen varen. Ik realiseerde me eigenlijk niet eerder dat er zoveel bruggen de Hudson, East River en Harlem River overspannen. Brooklyn Bridge is niet alleen fotogeniek als je er overheen gaat, ook vanaf de waterkant kun je de prachtigste plaatjes maken. Overigens zijn ook de Manhattan Bridge en de Williamsburg Bridge fraaie staaltjes bruggenbouwwerk, zo blijkt vanaf de onderkant.

Puur op reis: Manhattan
Puur op reis: Manhattan
Puur op reis: Manhattan
Puur op reis: Manhattan
Puur op reis
Puur op reis

 Tijdens de cruise zie je alle wijken van New York: Brooklyn, Queens, Manhattan, Staten Island en de Bronx aan je voorbijkomen. Vooral Queens is volgens de gids een aanrader. Dat noteren we dan ook op ons lijstje voor de volgende keer New York. Is de Skyline van Lower Manhattan al niets minder dan magnifiek, verrassend blijkt ook de blik op het Yankee Stadion, de Harlem Heights en het vele groen aan de westkant van Upper Manhattan. Het kan lang zijn, 2,5 uur varen, maar niet wanneer je zoveel aan je voorbij ziet trekken.

Puur op reis
Puur op reis
Puur op reis
Puur op reis
Weer terug bij Pier 83 staat de volgende groep toeristen al weer te wachten voor de laatste rondvaart van die dag. Voor we van boord stapten kregen we van de gids de tip om ook een kijkje te nemen op de kade naast Pier 83, waar niet alleen de Starfleet Academy Experience ligt, maar ook een plaquette staat van waar je, als je op de juiste plek gaat staan, kunt zien waar de Twin Towers stonden. En die suggestie hebben we opgevolgd.

 

Negen tips voor New York

Vaar met ons mee!

Ook naar de stad die nooit slaapt?

Boek een hotel in New York

Regel je vlucht naar New York

Complete reis naar de Verenigde Staten

Reactie toevoegen

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Wat zou het heerlijk zijn om altijd businessclass of eersteklas te vliegen. Zeker op langere vluchten is dat zoveel comfortabeler dan in economy class. Helaas hangt daar ook een behoorlijk prijskaartje aan. En niet iedereen kan, of wil, zich dat extra bedrag veroorloven. Toch kun je ook voor minder geld je een aantal dingen doen om de vliegreis ook in economy een stuk aangenamer te maken.Trouwens, deze tips zijn ook zeer bruikbaar voor langere auto- bus- of treinreizen.

Lees verder

Tips voor het boeken van een B&B

Tips voor het boeken van een B&B

Je wilt lekker een weekendje weg. Dan kun je natuurlijk een mooi hotel of appartement boeken, maar wat dacht je van een bed and breakfast? Gezellig, knus én een heerlijk ontbijtje op de koop toe. We geven je wat tips voor het boeken van een B&B, want al hebben ze kleinschaligheid en een ontbijt met elkaar gemeen, toch zijn er best wel verschillen.

Lees verder

Verminder je stress

Verminder je stress

Net terug van vakantie of de vakantie nog in het verschiet? Stress ligt ook tijdens ogenschijnlijk ontspannen dagen, altijd op de loer. Maar wat is stress? En moet en kun je er altijd iets aan doen?  We geven je wat tips om ‘gewone’ stressvolle situaties het hoofd te bieden.

Lees verder

Wat mag je meenemen aan handbagage?

Wat mag je meenemen aan handbagage?

Steeds meer airlines vragen geld voor het inchecken van ruimbagage. Ga je langere tijd op reis dan ontkom je daar vaak niet aan. Maar ga je bijvoorbeeld op stedentrip dan kun je met wat handige inpaktips meestal prima volstaan met handbagage, al blijft ondanks alle slimme inpaktrucs, het gewicht van een paar schoenen gewoon het gewicht. Maar slim inpakken loont altijd.

Lees verder

Reistips voor 50Plussers

Reistips voor 50Plussers

Zijn reistips voor een 50Plusser anders dan die voor een 30Plusser? Ja en nee. De ‘algemene’ tips, zoals het hebben van een goede reis- en ongevallenverzekering en tips voor het gebruik van creditcards bijvoorbeeld, zijn voor iedere reiziger. Maar ben je geen 30 meer, dan zijn er een paar andere dingen om rekening mee te houden. En die zetten we op een rijtje.

Lees verder

Top 11 lekkerste musea van Nederland en België

Top 11 lekkerste musea van Nederland en België

Met instellingen als het Rijksmuseum en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten hebben Nederland en België zich een plek verworven op de internationale cultuurkaart. Maar de lage landen doen niet alleen in hoge kunsten; ze hebben ook een scala aan heerlijke, vooral smakelijke musea. Puur op reis kiest de 11 lekkerste.

Lees verder