Dubbele kijk op New York

1.7142857142857 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
uitzichtempire.jpg

Onlangs was ik weer in de Big Apple. De stad blijft me fascineren, en al ben ik er nu meerdere keren geweest, elke keer ontdek ik er nieuwe dingen. Wat het dit keer extra leuk maakte was dat ik New York zag door de ogen van mijn dochter. Zij bezocht voor de eerste keer deze stad die nooit slaapt. En zo werd zelfs het mij zo bekende Empire State Building een beetje 'nieuw'.

Wat kun je doen in New York?

Eigenlijk kun je beter zeggen: wat niet? Of je nu wilt winkelen, een cultuurliefhebber bent of de stad wilt combineren met natuur, ja echt, het kan allemaal. Wij brachten een hele week door in de stad, liepen per dag tussen de 10 en 15 kilometer (dank aan de stappenteller), maakten een fietstocht door Central Park en legden 's avonds doodmoe, maar zeer voldaan, onze voetjes op bed in onze kamer in het Homewood Suites by Hilton NY Midtown Manhattan/Times Square. Voor mijn bezoeken aan attracties kreeg ik een New York City Pass, voor mijn man en dochter heb ik die gekocht. Niet overal kun je met de Pass de wachtrijen vermijden (Statue of Liberty), maar je bespaart in ieder geval op de losse entreeprijzen.

Puur op reis: New York RockefellerPuur op reisPuur op reis: WtcPuur op reis

 

 

 

 

Onze 9 tips

We hebben uiteraard veel meer gedaan en gezien dan de 9 tips die in het overzicht staan. Maar heb je niet een hele week de tijd zoals wij dan zijn dit in ieder geval de dingen die je zeker moet doen/zien.

1. Times Square

Puur op reis: Times SquareOns hotel zat vlak bij Times Square. En dat mag je, zeker als je voor het eerst in New York bent, niet missen. Het is er druk. Heel druk. Overdag, 's avonds, 's nachts...het maakt niet uit. Er zijn straatartiesten, voorstellingen en natuurlijk veel winkels en 'superstores'.
Mijn indruk van Times Square deze keer: "Er wordt verbouwd, en dat geeft nogal wat overlast omdat de stroom auto's op een bepaald punt moet indikken. Ook vind ik het best storend dat er sowieso auto's mogen rijden, niet in de laatste plaats omdat de New Yorker blijkbaar continu een duimpje op de claxon heeft."
De indruk van mijn dochter: "Het is druk, maar heel leuk om het mee te maken, te zien en te ontdekken. We waren er ook 's avonds een keer en dan zie je echt dat de stad niet slaapt. Wel een overdosis aan stripfiguren die voor geld met je op de foto willen. Dat wordt op een gegeven moment irritant."

 

2. Central Park

Puur op reisEen rustpuntje, nou zeg maar rustig rustpunt, in deze stad. Vorige keer dat ik in New York was ben ik via Columbus Cirkel het 'voorste', meest toeristische deel van het park in geweest. Dit keer maakten we een fietstocht met Baja Bikes. Zij starten hun tochten door Central Park vanaf de 103e straat, vanaf Manhattan gezien de 'achterkant' van het park dus.
Mijn mening: Het Central Park is, samen met Bryant Park, erg levendig. Er gebeurt altijd wel iets. Toch vind je er, hoe tegenstrijdig dat ook klinkt, veel rustige plekjes. Beide parken zijn mijn favorieten in New York."
Indruk van mijn dochter: "De fietstocht had voor mij wat uitgebreider gemogen: we zagen niet alle leuke dingen in het park, zoals de Zoo. Wel veel informatie gehad en bijzonder te ontdekken hoe groot het park eigenlijk is."

Stap ook op de fiets met Baja Bikes

3. One world World Trade Monument

Puur op reis: WTC Monument New York

Ik was in New York toen de ruïnes van de Twin Towers er nog stonden en later nog een keer toen de twee bassins gerealiseerd waren en het museum in aanbouw was. Nu is ook dit klaar. En net als de vorige keer ben ik weer onder de indruk van het monument. Ook mijn dochter was stil van zowel de bassins als het museum. We raakten in gesprek met een New Yorker over de betekenis en de impact van 9-11 op de stad en de inwoners. "Kijk, het is zo dat New York best opgeknapt is sinds de jaren 90. Puur op reisMaar iedereen leefde een beetje, of een beetje veel, een eigen leven. Door de aanslag op de Twin Towers werd de stad in het hart geraakt. Iedere New Yorker heeft wel 'iets' hiermee. En hoe gek het ook klinkt, 9-11 heeft de wereld veranderd, maar ook New York een warm kloppend hart teruggegeven." Toen ik hem vroeg wat hij bedoelde zei hij: "In die afschuwelijke periode hebben we weer geleerd om er te zijn voor elkaar en elkaar te helpen. Dat mogen en kunnen we juist vanwege de impact, niet vergeten."
Je kunt met de lift naar boven in het nieuwe WTC. Dat hebben we dit keer niet gedaan maar op ons lijstje gezet voor de volgende keer.
Mijn indruk: "Een prachtig eerbetoon aan alle slachtoffers en hun familieleden. Het museum is enorm groot. Je hebt er echt een paar uur nodig wanneer je alles wilt zien."
Indruk van mijn dochter: "Indrukwekkend om er bij te staan en al die namen te lezen. Ik kreeg kippenvel toen er bij een naam stond 'and her unborn child'. Het museum is supergroot. Op een gegeven moment weet je bijna niet meer waar je nog moet kijken. Tip: neem een vest mee. De airco staat op standje vrieskist."

Lees de recenties op Zoover

4. Vrijheidsbeeld

Puur op reis: VrijheidsbeeldAls je voor het eerst in New York komt 'moet' je natuurlijk ook naar het Vrijheidsbeeld. Wil je in de voet van het beeld en in de kroon kijken dan moet je dat lang van tevoren reserveren. Zeker voor de kroon is een paar maanden vooraf boeken een must. Vorige keer was ik in het museum in de voet van het beeld, dit keer hadden we geen tickets vooraf geboekt en konden alleen het eiland op. Op de terugweg vaart de ferry langs Ellis Island. Al met al voor mijn dochter een bijzondere ervaring om 'het beeld' nu eens in het echt en van dichtbij te bekijken. Ook de tentoonstelling op Ellis Island over de immigranten destijds vond ze boeiend. Voor een bezoekje aan Lady Liberty moet je wel tijd uittrekken, niet in de laatste plaats vanwege de lange wachtrijen voor je ticket, want al heb je een New York Pass, je moet je voucher aan de kassa inwisselen. Vervolgens schuif je aan in lange rijen om op de ferry te komen.
Mijn indruk: "Nee, ik hoef niet nog een keer naar het beeld, tenzij ik de kroon in kan, want dat staat nog wel op mijn lijstje."
Mijn dochter: "Gaaf om zo'n bekend beeld nu eens van dichtbij te zien. Wel lang wachten om op de boot te komen. Zou wel een keer terug willen in de kroon en het museum."

Geen zin in een bezoek aan het vrijheidsbeeld maar wel een paar mooie foto's maken: neem de ferry naar Staten Island. Je komt dan langs het beeld en Staten Island is zeker leuk om een uurtje rond te lopen.

5. Hoog op de High Line

Puur op reis: New YorkWil je wandelen over een oud spoor en genieten van een geweldig uitzicht over de stad op 9 meter boven de begane grond? Neem dan de tijd voor de 2,2 kilometer lange High Line. Het spoorwegviaduct is in de jaren 1930 aangelegd omdat het oude spoor te laag lag en een gevaar werd voor het verkeer. Door een viaduct aan te leggen vanaf Gansevoortstreet (Meetpacking District) tot aan de 34e street konden de goederentreinen zonder gehinderd te worden door het verkeer, of zelf het verkeer te hinderen, hun spullen rechtstreeks afleveren in de magazijnen die aan de westzijde van Manhattan lagen. In 1980 werd de spoorweg buiten gebruik gesteld. Al snel raakte het viaduct in verval en overwoekerden planten de sporen. Besloten werd om de High Line af te breken, maar daar staken buurtbewoners een stokje voor. Hun voorstel om er een park in de lucht van te maken, naar voorbeeld van de Promenade Plantée in Parijs, vond bijval en werd gerealiseerd. Grappig zijn ook de trappen waar je kunt zitten en van waaruit je via een venster een blik kunt werpen op10th Avenue
Mijn indruk: "Je hebt niet door dat je ruim twee kilometer loopt. En ben je moe, dan staan er overal zitjes en banken. Er is muziek, je kunt er een ijsje of drankje kopen en gewoon lekker relaxen op een van de ligstoelen die, heel grappig, op het oude spoor zijn neergezet. Verkoelend is de waterfontein die uit de vloer komt en waar iedereen, jong en oud, blootsvoets doorheen banjert. Je kunt ook bijna niet anders, zo uitnodigend ziet het er uit".
Indruk van mijn dochter: "We hadden die dag al veel gelopen en het was best nog een eindje naar het begin van de High Line. Maar ik heb er absoluut geen spijt van, wilde het helemaal aflopen. Je kunt ook nog een uitkijktoren in, maar dat was een beetje te veel van het goede en moet ik een volgende keer maar doen."

6. Brooklyn Bridge

Puur op reis: Brooklyn Bridge

Vorige keer bewandelenden we slechts een stukje, dit keer liepen we hem helemaal: de Brooklyn Bridge. Je hebt vanaf de brug een prachtig uitzicht over de Hudson en de skyline van Manhattan én Brooklyn.
Overigens heeft Brooklyn een heel andere sfeer dan Manhattan en kun je bijna het 'echte' New York noemen. Bij ons vorige bezoek aan New York waren wij een middagje in dit deel van New York en maakten er een fietstocht door de wijk. Nu stapten we van de brug af en aten in Brooklyn Dumbo een -heel duur, maar lekker - ijsje. Terug hadden we gelukkig de laatste ferry anders had de toch al lange wandeldag nog langer geworden.
Mijn indruk: "De brug is en blijft prachtig, zeker bij ondergaande zon. Maar ook de naastgelegen brug heeft zijn charme. We waren al wat later op de dag, dus de vele standjes en tafeltjes met spullen die er normaal staan, waren weg. Prima eigenlijk. Ook nieuw waren voor mij de 'liefdesslotjes' aan de brug. Althans, ik heb ze een paar jaar terug, niet gezien."
Indruk dochter: "We waren eerder al onder de brug doorgevaren en besloten na een lange dag er overheen te lopen omdat we toevallig in de buurt waren. Het is een fantastische brug. Ik zag naast slotjes ook opvallend veel oordopjes om de brugleuningen geknoopt. Die bleken, heel grappig, uit de hop-on-hop-of bussen te komen. Brooklyn had ik wel wat meer van willen zien. En die ferry terug was een fantastisch ritje!"

Puur op reis slotjes BrooklynBridge Puur op reis New York Puur op reis

7.Bezoek een show

Puur op reis: RoclettesBen je in New York dan mag een bezoek aan een theatershow bijna niet ontbreken. Als je tijd hebt tenminste. Wij boekten dit keer een show van de Rockettes. En al is het verhaal flinterdun, de uitvoering was helemaal top. Wil je besparen op je theaterbezoek sluit dan aan in de lange rij op Times Square voor 'last minute' kaarten. Het kost je minder geld, maar wel veel tijd.
Mijn indruk: "De Radio Music Hall is op zich al een bezoek waard. De show van de Rockettes zat gelikt in elkaar. We hoorden van iemand dat New York het kloppend hart van de film- en showindustrie was voordat Hollywood die positie overnam. Zo schijn je in Queens nog oude studio's te kunnen bezoeken. Dit gaat op mijn lijstje dus. De show van de Rockettes vink ik af.
Dochter: "Wow. Alles klopte. Wat een fantastische decors. Ze gingen door tot halverwege de zaal. Dit is superprofessioneel. Vond het ook zo leuk om alle bekende 'gebouwen' van New York in de show terug te zien."

8.Maak een rondvaart

Puur op reis: New York RondvaartWist je dat je letterlijk rond Manhattan kunt varen? In 2,5 uur kom je zowel aan de west- als de oostkust en vaar je maar liefst onder 20 verschillende bruggen door. Wij stapten aan boord van de Circle Line voor de Best of NYC cruises. Ontdek alle vijf de wijken van New York: Brooklyn, Queens, Manhattan, Staten Island en de Bronx en bevaar de drie rivieren van New York: Hudson, East River en Harlem River. Je komt langs meer dan 100 bekende stadsgezichten, waaronder het Vrijheidsbeeld.
Mijn indruk: "Gelukkig werd de informatie live verteld door een gids en dat er geen suf bandje werd afgedraaid. Het schip was gedateerd, maar we begrepen dat er na de zomer van 2016 nieuwe schepen varen."
Dochter: "Je ziet heel veel onderweg. Ik vond het zeker de moeite waard en ben blij dat we de lange tocht gemaakt hebben." 

9. Eten en drinken

Puur op reis: new york etenOp elke hoek van de straat staat wel een kraampje waar je allerlei gebraden (vlees)gerechten kunt kopen. Omdat wij geen vlees eten zijn al die hamburgers, pitabroodjes en ander fast-food niet aan ons besteed. Daarnaast hebben dochter en ik ook nog eens een glutenvrij dieet, dus op een maïskolf na is een snelle snack uitgesloten. Dat betekent echter niet dat we in New York omkwamen van de honger! Elk 'beetje' restaurant heeft een aparte kaart voor dieetwensen en Homewood Suites Hilton had een keur aan glutenvrije ontbijtproducten.
Zo aten we ontzettend lekker bij The Butchers Daughter (jawel, een vegetarisch restaurantje), en gingen we ons te buiten in Thaise- en Mexicaanse restaurants en saladebars. Voor Japans kwamen we uit bij Wholefoods Columbus Square. Ook lekker om mee te nemen trouwens. En zin in een gezond sapje, bijzondere smoothie? Keus genoeg. Er zijn de laatste jaren nogal wat health food stores en restaurants bijgekomen in New York.
Mijn indruk: "Volgende keer wil ik eens gaan eten bij speciale vlees- en glutenvrije restaurants zijn. Ik weet dat ze er zijn, maar er was nu geen noodzaak om ze op te zoeken."
Dochter: "De meeste restaurants waar we aten wisten precies wat ze wel en niet konden serveren. Ik zou ook nog wel eens een speciaal restaurant willen bezoeken. Staat op mijn lijstje voor de volgende keer!"

Ook leuk om te doen

Wall Street

Puur op reis: WallstreetAai de bekende stier over zijn hoofd (of op zijn edele delen, zeer in trek bij toeristen) en eeuwige rijkdom valt je ten deel. Helaas is dat voor mij na drie keer stier aaien (en ik zeg niet waar) nog niet opgegaan, maar wie weet ;-). Kijk op Wall Street ook eens naar beneden: je ziet nog de houten restanten van de 'wal' die hier ooit heeft gestaan in de tijd dat New York nog Nieuw Amsterdam was. Die wal is dan ook naamgever voor 'Wall Street'.

 

Fifth Avenue, Macy's en het Grand Central Station

Puur op reis: Grand Central StationGeld over of je beperken tot windowshoppen? Het maakt niet uit. De duurste merken vind je op Fifth Avenue, maar tussendoor ook leuke, betaalbaardere winkeltjes. Voor het grootste warenhuis in Amerika moet je naar Macy's. En voor een bijzonder winkelcentrum neem je een duik onder de grond in Grand Central Station. Heel fotogeniek!

 

 

 

 

Museum Mile

Puur op reis: Museum New YorkDe grote musea heb ik dit keer overgeslagen omdat ik samen met mijn dochter een ochtendje wilde winkelen. Mijn man heeft zich echter kostelijk vermaakt in het Gugenheim.
Heb je een dagje wat slechter weer of wil je gewoon iets meer weten over de geschiedenis? Kies dan voor een van de musea op de Museum Mile. Voor het MoMa (Museum of Modern Art) en het American Museum of History heb je wel een paar dagen nodig, zo groot zijn ze. Plan dus wat je wilt zien om te voorkomen dat je jezelf helemaal verliest in de tijd. Hou je van moderne kunst? Wandel dan eens The New Museum binnen. Er werd volop verbouwd, maar de tentoonstellingen die er waren vonden we op zijn minst bijzonder.

Foute hebbedingetjes

Puur op reis: Foute souveniersChina Town is altijd goed voor goedkope souvenirs, foute hebbedingetjes en Chinese lekkernijen. Hou er wel rekening mee dat je de hele tijd wordt aangesproken met de vraag of je zonnebrillen, tassen, parfums of ander spul wilt.

 

 

 

 

Top of the Rock

Puur op reis: Top of the rock

Dit vonden we alledrie nog leuker dan het Empire State Building. Niet in de laatste plaats omdat je hier naar binnen kunt op een vastgesteld tijdstip en de wachtrijen dus niet zo ellenlang zijn. Daarnaast is het uitzicht wat ons betreft beter: je kijkt op het Empire State Building, ziet hoe groot Central Park is en o ja, kijkt bijna naar binnen in wat algemeen wordt beschouwd als de lelijkste woontoren van New York. Hij mocht niet hoger worden dan het nieuwe WTC. Dat is gelukt. Maar of het een aanwinst is voor de stad?

4th of July

Puur op reis: vuurwerkWij waren precies op Independence Day in New York en zagen de beroemde vuurwerkshow. En we boften... In plaats van door te lopen naar de kade vonden we een plekje vlakbij het gebouw van de United Nations van waar we een prachtig uitzicht op het vuurwerk hadden. We konden er op een muurtje zitten, en dat was heel fijn, want we waren er, op aanraden van New Yorkers, vroeg bij en moesten 4 uur wachten voor het begon. En ja, je hebt echt tijd nodig om een goed plekje te vinden, want miljoenen mensen komen op het spektakel af. Ach, en met een lekkere salade, een kopje koffie en gesprekken met medewachtenden vliegt de tijd voorbij.

Handig om te weten

Avenues en straten van Manhattan

Puur op reisNew York is eigenlijk heel gemakkelijk ingedeeld in 'blokken'. De wegen tussen noord en zuid zijn de avenues, de straten lopen tussen oost en west. 
Alleen het onderste puntje van Manhattan wijkt een beetje van dit patroon af. Er zijn 12 avenues en 220 straten op Manhattan. Wist je trouwens dat Broadway zich ook niet aan dit rechte stratenpatroon houdt: sterker nog, de straat is aangelegd op een door indianen gebruikt spoor en loopt van de Lower East Side naar de Upper West Side. Broadway kruist daarmee een aantal belangrijke pleinen zoals Times Square, Union Square en Madison Square. Moet je in Manhattan een adres zoeken dan bestaat dat dus uit een street of een avenue, het huisnummer en de aanduiding 'West' of 'East'.

 

Ook naar de stad die nooit slaapt?

Boek je vlucht naar New York

Complete reis naar de Big Apple

Fietsen in Nederland? Kijk eens op Transportfietsen van Fietsenopfietsen.nl

 

 

Reacties  

 
#1 Vincent Kampen 22-02-2017 18:00
De fietstours van Baja Bikes moet je doen in deze stad! Een enthousiaste Nederlandse meid heeft ons meegenomen op de fiets en ik heb mijn ogen uitgekeken. Wauw! Denk er nog steeds aan terug. oen dus!!!
Citeer | Melden aan beheerder
 
Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea
We weten wel waarom de Frans Atlantische kust zo populair is: zon, zee, strand en een verscheidenheid aan landschappen. Heerlijk om het zeewater op te snuiven tijdens je vakantie. Maar ook wie cultuur wil snuiven kan prima terecht in dit gebied. Deze zes musea nemen je mee op een reis door de tijd, de natuur en de rijke maritieme geschiedenis van de regio. Of het nu gaat om zoutwinning in Sabres, de wereld van de mosselen in Les Sables-d'Olonne of de vuurtorens aan de Gironde, de musea zijn het bezoeken waard. En niet alleen als het regent.

Lees verder

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder