Oman: kort en bondig

2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Paleis Sultan Oman
Paleis Sultan Oman
De wereldberoemde Mutrah soek, indrukwekkende forten, het gouden paleis van de Sultan en de geurige koffiehuizen zorgen voor een sprookjesachtige en authentieke sfeer in het oude centrum van de stad. Het ongerepte Oman wordt ook wel ‘het best bewaarde geheim van Arabië’ genoemd. Niet voor niets, want pas in 1970 werd Oman door de huidige Sultan Qaboos uit haar isolement gehaald. Een goed onderhouden wegennet, uitstekende accommodaties en dito voorzieningen. Lees ook onze reportages  'Een theelepeltje Oman' en woestijnen, wadi's en water.

Oman land ligt in het zuidelijk deel van het Arabisch schiereiland tussen India en Afrika. Buurlanden zijn Jemen, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Oman is een Sultanaat en een van de minst dichtbevolkte landen ter wereld.

Woestijn
Woestijn
Het landschap van Oman is zeer gevarieerd: van steile bergen en witte zandstranden tot een uitgestrekte woestijn die zich voor allerlei avonturen leent. Oman, ‘het Sultanaat van de zee’, is lange tijd het middelpunt geweest van de handel tussen Oost en West. Vandaar de lange traditie van openheid en gastvrijheid, die ertoe heeft geleid dat het land graag bezoekers ontvangt.
 
De bewoners van Oman staan van oudsher open voor de rest van de wereld. Hoewel ze al lang geleden kozen voor modernisering, hebben ze op unieke wijze het wankele evenwicht tussen het moderne leven en traditie weten te bewaren. Dat maakt het land gastvrij, en authentiek. In Oman gaat de ontwikkeling van toerisme samen met behoud van de natuurlijke omgeving en de bijzondere architectuur.
Stap uit het vliegveld Seeb en laat je omarmen door de warme woestijnwind. Muscat, de kleinste en na Singapore schoonste hoofdstad van de wereld heet je welkom: met een zacht briesje uit de bergen, de verfrissende geuren van de zee en – als een onzichtbare schittering van specerijen en wierook – het subtiele parfum van de legende. In Muscat geen hoogbouw, maar sierlijke, lage, lichtgekleurde gebouwen die de culturele identiteit van de eeuwenoude stad respecteren.

Muscat

Soek
Soek
Muscat is groter dan je in eerste instantie denkt. Het bekendste deel van de stad is de haven, waar je ook de Muttrah Souq vindt. Westerse winkels en hotels vind je in de wijk Ruwi.

 • Boek een hop-on-hop of tour, bezoek de Grand Mosque, snuffel in de Mutrah Soek en bewonder het Al-Alam Paleis van Sultan Qaboos in stadsdeel Masqat.

 

Tips en weetjes

 • Rijbewijs: Voor het huren van een auto heb je een internationaal rijbewijs nodig. Een rondreis plannen is niet moeilijk.
 • Een leuke rondreis: start in Muscat en bezoek de bezienswaardigheden. Overnacht in een woestijnkamp. Wahiba Sands ligt ten zuiden van Muscat en deze woestijn is ruim 16.000 km2 groot.  Maak een woestijntocht op een kameel, plan een dagje in voor een bezoek aan de wadi's en ook nog een dag voor het strand. Volg de kustroute en stop onderweg in Sur.
 • Dhowfabriek
  Dhowfabriek
  Dhows in Sur. 
  Langs die kust vind je ook het plaatsje Sur, vooral bekend vanwege de fabricage van dhows, die je ook overal voor de kust ziet liggen. Ze worden gebruikt als vissersboten. De kleine scheepswerf van Sur waar de dowhs gemaakt worden is te bezoeken. Je ziet de mensen aan het werk en krijgt een duidelijk beeld van het fabricageproces in de dhow die speciaal voor het publiek is opengesteld.

 

 • Reisdocumenten: Paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Een visum is verplicht, Nederlanders kunnen dat op het vliegveld van Muscat, Seeb International Airport aanschaffen voor € 45,-. Wil je een reis naar Oman combineren met bijvoorbeeld de Verenigde Arabische Emiraten of een bezoek aan Musandam  brengen dan kun je het beste een 'multiple entry visum' van aanschaffen (ca € 100,-). Stempels van Israël in het paspoort worden afgeraden. Recente informatie over paspoorten en visa. 
 • Wegen
  Wegen
  Wegennet:
  De wegen zijn goed. Een aanrader is om een terreinwagen te nemen, om bijvoorbeeld door een wadi te kunnen rijden die op een hoogvlakte is verborgen of een groep roze flamingo’s te bekijken die vlakbij een zoutmoeras aan het broeden is.

 

 

 • Kleding: Oman is een Arabisch land, maar is niet conservatief. Zwemkleding, korte broeken of rokken en mouwloze shirts kunnen prima bij het hotel en aan het zwembad of strand worden gedragen. In het openbare leven voldoet luchtige kleding die bij voorkeur schouder, bovenarmen en knieën bedekt. Voor vrouwen geldt dat zij bij een bezoek aan een moskee gesluierd dienen te zijn en in gebedshuizen is bedekkende kleding (tot enkels en polsen) voor mannen én vrouwen verplicht.
 • Klimaat: Dat verschilt per regio. De kust in het noorden heeft een subtropisch klimaat. In het binnenland heerst een woestijnklimaat. Het zuiden is tropisch met een gemiddelde temperatuur van 35ºC in de zomer en ongeveer 25ºC in de winter. In de zomer brengt de zuidwestmoesson naast neerslag en nevel hier ook enige verkoeling.
 • Vliegen: Met Emirates vlieg je via Dubai door naar Muscat.
 • Vakantie boeken: kijk bij het reisaanbod van bijvoorbeeld Shoestring, Sawadee en Baobab.

UNESCO SITES

Overstekende kamelen
Overstekende kamelen

Met de blauwe fjorden in het uiterste noorden van Oman, de eindeloze rode en goudgele zandduinen in het binnenland, de witte steden langs de kust en het verrassend groene zuiden van het Sultanaat biedt de bestemming een kleurrijke zee aan mogelijkheden. Niet alleen de woestijn, ook de wadi’s (droge rivierbeddingen), het uitgestrekte gebergte (Oman beschikt over een eigen Grand Canyon) en de verrassend rijke onderwaterwereld maken van Oman een bijzondere bestemming. Net als het eeuwenoude verleden en de UNESCO-sites

UNESCO-sites

 • De archeologische sites van Bat, Al-Khutm en Al-Ayn.
 • Het Falaj system in Nizwa.
 • Het Bahla fort.
 • Salalah en de wierookroute.
 • De regio Dhofar met Al-Bar’ah, kasteel van Taqah en Samharam, Mirbat. 

Over Oman

 • Staatshoofd: Sultan Qaboos bin Said (sinds 1970).
 • Oppervlakte: 309.500 km2 (ruim zeven keer zo groot als Nederland). 
 • Hoofdstad: Muscat.
 • Buurlanden: Jemen, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. 
 • Bevolking: In 2008 telde Oman 3.311.640 mensen. De bevolking groeit echter snel en zal waarschijnlijk elke 20 jaar verdubbelen. 
 • Munteenheid: 1 Oman Rial (OMR) bestaat uit 1000 baizas = ca. € 1,81.
 • Taal: Arabisch is de officiële taal. In hotels, banken, musea, restaurants spreekt men Engels. De bewegwijzering is zowel in Arabisch als in Engels. 
 • Inentingen: Niet verplicht, DTP en Hepatitis A worden wel aanbevolen. 
 • Tijdsverschil: In de winter +3, in de zomer +2 uur. 
 • Weekend: Met vrijdag als belangrijkste religieuze dag voor moslims, valt het weekend voor Omani op donderdag en vrijdag. Zaterdag is een werkdag.
 • Water en alcohol: Het water uit de kraan is drinkbaar, flessenwater wordt aangeraden en is overal verkrijgbaar. Alcohol wordt geschonken in hotels, niet in openbare gelegenheden. 

Musea in Nederland: 12 tips voor een museum in elke provincie

Musea in Nederland: 12 tips voor een museum in elke provincie

Musea in Nederland. We hebben een lijstje gemaakt van 12 musea in Nederland, in elke provincie een, die misschien wat onbekender zijn, maar absoluut de moeite waard. Van kunst en geschiedenis, tot wetenschap of cultureel erfgoed, je vindt het in deze musea.

Lees verder

Ik ga op kampeervakantie en ik neem mee...

Ik ga op kampeervakantie en ik neem mee...

Of je nu een kampeervakantie onderneemt in een tent, caravan of camper, er zijn enkele essentiële zaken die je niet mag vergeten om je vakantie soepel en plezierig te laten verlopen. Hier zijn enkele belangrijke dingen die zeker niet mogen ontbreken.

Lees verder

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Breng een bezoek aan de andere kant van de wereld, door een reis naar Australië of Nieuw-Zeeland te boeken. Beide landen hebben je ontzettend veel te bieden op het gebied van natuur en cultuur. Daarbij hoef je niet bang te zijn dat je er niet kunt ontspannen na een drukke periode op het werk of tijdens je studie; beide landen beschikken over tal van fraaie stranden. In dit artikel lees je meer over wat het reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland zo de moeite waard maakt.

Lees verder

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder