Oman: kort en bondig

2.75 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Paleis Sultan Oman
Paleis Sultan Oman
De wereldberoemde Mutrah soek, indrukwekkende forten, het gouden paleis van de Sultan en de geurige koffiehuizen zorgen voor een sprookjesachtige en authentieke sfeer in het oude centrum van de stad. Het ongerepte Oman wordt ook wel ‘het best bewaarde geheim van Arabië’ genoemd. Niet voor niets, want pas in 1970 werd Oman door de huidige Sultan Qaboos uit haar isolement gehaald. Een goed onderhouden wegennet, uitstekende accommodaties en dito voorzieningen. Lees ook onze reportages  'Een theelepeltje Oman' en woestijnen, wadi's en water.

Oman land ligt in het zuidelijk deel van het Arabisch schiereiland tussen India en Afrika. Buurlanden zijn Jemen, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Oman is een Sultanaat en een van de minst dichtbevolkte landen ter wereld.

Woestijn
Woestijn
Het landschap van Oman is zeer gevarieerd: van steile bergen en witte zandstranden tot een uitgestrekte woestijn die zich voor allerlei avonturen leent. Oman, ‘het Sultanaat van de zee’, is lange tijd het middelpunt geweest van de handel tussen Oost en West. Vandaar de lange traditie van openheid en gastvrijheid, die ertoe heeft geleid dat het land graag bezoekers ontvangt.
 
De bewoners van Oman staan van oudsher open voor de rest van de wereld. Hoewel ze al lang geleden kozen voor modernisering, hebben ze op unieke wijze het wankele evenwicht tussen het moderne leven en traditie weten te bewaren. Dat maakt het land gastvrij, en authentiek. In Oman gaat de ontwikkeling van toerisme samen met behoud van de natuurlijke omgeving en de bijzondere architectuur.
Stap uit het vliegveld Seeb en laat je omarmen door de warme woestijnwind. Muscat, de kleinste en na Singapore schoonste hoofdstad van de wereld heet je welkom: met een zacht briesje uit de bergen, de verfrissende geuren van de zee en – als een onzichtbare schittering van specerijen en wierook – het subtiele parfum van de legende. In Muscat geen hoogbouw, maar sierlijke, lage, lichtgekleurde gebouwen die de culturele identiteit van de eeuwenoude stad respecteren.

Muscat

Soek
Soek
Muscat is groter dan je in eerste instantie denkt. Het bekendste deel van de stad is de haven, waar je ook de Muttrah Souq vindt. Westerse winkels en hotels vind je in de wijk Ruwi.

 • Boek een hop-on-hop of tour, bezoek de Grand Mosque, snuffel in de Mutrah Soek en bewonder het Al-Alam Paleis van Sultan Qaboos in stadsdeel Masqat.

 

Tips en weetjes

 • Rijbewijs: Voor het huren van een auto heb je een internationaal rijbewijs nodig. Een rondreis plannen is niet moeilijk.
 • Een leuke rondreis: start in Muscat en bezoek de bezienswaardigheden. Overnacht in een woestijnkamp. Wahiba Sands ligt ten zuiden van Muscat en deze woestijn is ruim 16.000 km2 groot.  Maak een woestijntocht op een kameel, plan een dagje in voor een bezoek aan de wadi's en ook nog een dag voor het strand. Volg de kustroute en stop onderweg in Sur.
 • Dhowfabriek
  Dhowfabriek
  Dhows in Sur. 
  Langs die kust vind je ook het plaatsje Sur, vooral bekend vanwege de fabricage van dhows, die je ook overal voor de kust ziet liggen. Ze worden gebruikt als vissersboten. De kleine scheepswerf van Sur waar de dowhs gemaakt worden is te bezoeken. Je ziet de mensen aan het werk en krijgt een duidelijk beeld van het fabricageproces in de dhow die speciaal voor het publiek is opengesteld.

 

 • Reisdocumenten: Paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Een visum is verplicht, Nederlanders kunnen dat op het vliegveld van Muscat, Seeb International Airport aanschaffen voor € 45,-. Wil je een reis naar Oman combineren met bijvoorbeeld de Verenigde Arabische Emiraten of een bezoek aan Musandam  brengen dan kun je het beste een 'multiple entry visum' van aanschaffen (ca € 100,-). Stempels van Israël in het paspoort worden afgeraden. Recente informatie over paspoorten en visa. 
 • Wegen
  Wegen
  Wegennet:
  De wegen zijn goed. Een aanrader is om een terreinwagen te nemen, om bijvoorbeeld door een wadi te kunnen rijden die op een hoogvlakte is verborgen of een groep roze flamingo’s te bekijken die vlakbij een zoutmoeras aan het broeden is.

 

 

 • Kleding: Oman is een Arabisch land, maar is niet conservatief. Zwemkleding, korte broeken of rokken en mouwloze shirts kunnen prima bij het hotel en aan het zwembad of strand worden gedragen. In het openbare leven voldoet luchtige kleding die bij voorkeur schouder, bovenarmen en knieën bedekt. Voor vrouwen geldt dat zij bij een bezoek aan een moskee gesluierd dienen te zijn en in gebedshuizen is bedekkende kleding (tot enkels en polsen) voor mannen én vrouwen verplicht.
 • Klimaat: Dat verschilt per regio. De kust in het noorden heeft een subtropisch klimaat. In het binnenland heerst een woestijnklimaat. Het zuiden is tropisch met een gemiddelde temperatuur van 35ºC in de zomer en ongeveer 25ºC in de winter. In de zomer brengt de zuidwestmoesson naast neerslag en nevel hier ook enige verkoeling.
 • Vliegen: Met Emirates vlieg je via Dubai door naar Muscat.
 • Vakantie boeken: kijk bij het reisaanbod van bijvoorbeeld Shoestring, Sawadee en Baobab.

UNESCO SITES

Overstekende kamelen
Overstekende kamelen

Met de blauwe fjorden in het uiterste noorden van Oman, de eindeloze rode en goudgele zandduinen in het binnenland, de witte steden langs de kust en het verrassend groene zuiden van het Sultanaat biedt de bestemming een kleurrijke zee aan mogelijkheden. Niet alleen de woestijn, ook de wadi’s (droge rivierbeddingen), het uitgestrekte gebergte (Oman beschikt over een eigen Grand Canyon) en de verrassend rijke onderwaterwereld maken van Oman een bijzondere bestemming. Net als het eeuwenoude verleden en de UNESCO-sites

UNESCO-sites

 • De archeologische sites van Bat, Al-Khutm en Al-Ayn.
 • Het Falaj system in Nizwa.
 • Het Bahla fort.
 • Salalah en de wierookroute.
 • De regio Dhofar met Al-Bar’ah, kasteel van Taqah en Samharam, Mirbat. 

Over Oman

 • Staatshoofd: Sultan Qaboos bin Said (sinds 1970).
 • Oppervlakte: 309.500 km2 (ruim zeven keer zo groot als Nederland). 
 • Hoofdstad: Muscat.
 • Buurlanden: Jemen, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. 
 • Bevolking: In 2008 telde Oman 3.311.640 mensen. De bevolking groeit echter snel en zal waarschijnlijk elke 20 jaar verdubbelen. 
 • Munteenheid: 1 Oman Rial (OMR) bestaat uit 1000 baizas = ca. € 1,81.
 • Taal: Arabisch is de officiële taal. In hotels, banken, musea, restaurants spreekt men Engels. De bewegwijzering is zowel in Arabisch als in Engels. 
 • Inentingen: Niet verplicht, DTP en Hepatitis A worden wel aanbevolen. 
 • Tijdsverschil: In de winter +3, in de zomer +2 uur. 
 • Weekend: Met vrijdag als belangrijkste religieuze dag voor moslims, valt het weekend voor Omani op donderdag en vrijdag. Zaterdag is een werkdag.
 • Water en alcohol: Het water uit de kraan is drinkbaar, flessenwater wordt aangeraden en is overal verkrijgbaar. Alcohol wordt geschonken in hotels, niet in openbare gelegenheden. 

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Wat zou het heerlijk zijn om altijd businessclass of eersteklas te vliegen. Zeker op langere vluchten is dat zoveel comfortabeler dan in economy class. Helaas hangt daar ook een behoorlijk prijskaartje aan. En niet iedereen kan, of wil, zich dat extra bedrag veroorloven. Toch kun je ook voor minder geld je een aantal dingen doen om de vliegreis ook in economy een stuk aangenamer te maken.Trouwens, deze tips zijn ook zeer bruikbaar voor langere auto- bus- of treinreizen.

Lees verder

Tips voor het boeken van een B&B

Tips voor het boeken van een B&B

Je wilt lekker een weekendje weg. Dan kun je natuurlijk een mooi hotel of appartement boeken, maar wat dacht je van een bed and breakfast? Gezellig, knus én een heerlijk ontbijtje op de koop toe. We geven je wat tips voor het boeken van een B&B, want al hebben ze kleinschaligheid en een ontbijt met elkaar gemeen, toch zijn er best wel verschillen.

Lees verder

Verminder je stress

Verminder je stress

Net terug van vakantie of de vakantie nog in het verschiet? Stress ligt ook tijdens ogenschijnlijk ontspannen dagen, altijd op de loer. Maar wat is stress? En moet en kun je er altijd iets aan doen?  We geven je wat tips om ‘gewone’ stressvolle situaties het hoofd te bieden.

Lees verder

Wat mag je meenemen aan handbagage?

Wat mag je meenemen aan handbagage?

Steeds meer airlines vragen geld voor het inchecken van ruimbagage. Ga je langere tijd op reis dan ontkom je daar vaak niet aan. Maar ga je bijvoorbeeld op stedentrip dan kun je met wat handige inpaktips meestal prima volstaan met handbagage, al blijft ondanks alle slimme inpaktrucs, het gewicht van een paar schoenen gewoon het gewicht. Maar slim inpakken loont altijd.

Lees verder

Reistips voor 50Plussers

Reistips voor 50Plussers

Zijn reistips voor een 50Plusser anders dan die voor een 30Plusser? Ja en nee. De ‘algemene’ tips, zoals het hebben van een goede reis- en ongevallenverzekering en tips voor het gebruik van creditcards bijvoorbeeld, zijn voor iedere reiziger. Maar ben je geen 30 meer, dan zijn er een paar andere dingen om rekening mee te houden. En die zetten we op een rijtje.

Lees verder

Top 11 lekkerste musea van Nederland en België

Top 11 lekkerste musea van Nederland en België

Met instellingen als het Rijksmuseum en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten hebben Nederland en België zich een plek verworven op de internationale cultuurkaart. Maar de lage landen doen niet alleen in hoge kunsten; ze hebben ook een scala aan heerlijke, vooral smakelijke musea. Puur op reis kiest de 11 lekkerste.

Lees verder