Oman: kort en bondig

2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Paleis Sultan Oman
Paleis Sultan Oman
De wereldberoemde Mutrah soek, indrukwekkende forten, het gouden paleis van de Sultan en de geurige koffiehuizen zorgen voor een sprookjesachtige en authentieke sfeer in het oude centrum van de stad. Het ongerepte Oman wordt ook wel ‘het best bewaarde geheim van Arabië’ genoemd. Niet voor niets, want pas in 1970 werd Oman door de huidige Sultan Qaboos uit haar isolement gehaald. Een goed onderhouden wegennet, uitstekende accommodaties en dito voorzieningen. Lees ook onze reportages  'Een theelepeltje Oman' en woestijnen, wadi's en water.

Oman land ligt in het zuidelijk deel van het Arabisch schiereiland tussen India en Afrika. Buurlanden zijn Jemen, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Oman is een Sultanaat en een van de minst dichtbevolkte landen ter wereld.

Woestijn
Woestijn
Het landschap van Oman is zeer gevarieerd: van steile bergen en witte zandstranden tot een uitgestrekte woestijn die zich voor allerlei avonturen leent. Oman, ‘het Sultanaat van de zee’, is lange tijd het middelpunt geweest van de handel tussen Oost en West. Vandaar de lange traditie van openheid en gastvrijheid, die ertoe heeft geleid dat het land graag bezoekers ontvangt.
 
De bewoners van Oman staan van oudsher open voor de rest van de wereld. Hoewel ze al lang geleden kozen voor modernisering, hebben ze op unieke wijze het wankele evenwicht tussen het moderne leven en traditie weten te bewaren. Dat maakt het land gastvrij, en authentiek. In Oman gaat de ontwikkeling van toerisme samen met behoud van de natuurlijke omgeving en de bijzondere architectuur.
Stap uit het vliegveld Seeb en laat je omarmen door de warme woestijnwind. Muscat, de kleinste en na Singapore schoonste hoofdstad van de wereld heet je welkom: met een zacht briesje uit de bergen, de verfrissende geuren van de zee en – als een onzichtbare schittering van specerijen en wierook – het subtiele parfum van de legende. In Muscat geen hoogbouw, maar sierlijke, lage, lichtgekleurde gebouwen die de culturele identiteit van de eeuwenoude stad respecteren.

Muscat

Soek
Soek
Muscat is groter dan je in eerste instantie denkt. Het bekendste deel van de stad is de haven, waar je ook de Muttrah Souq vindt. Westerse winkels en hotels vind je in de wijk Ruwi.

 • Boek een hop-on-hop of tour, bezoek de Grand Mosque, snuffel in de Mutrah Soek en bewonder het Al-Alam Paleis van Sultan Qaboos in stadsdeel Masqat.

 

Tips en weetjes

 • Rijbewijs: Voor het huren van een auto heb je een internationaal rijbewijs nodig. Een rondreis plannen is niet moeilijk.
 • Een leuke rondreis: start in Muscat en bezoek de bezienswaardigheden. Overnacht in een woestijnkamp. Wahiba Sands ligt ten zuiden van Muscat en deze woestijn is ruim 16.000 km2 groot.  Maak een woestijntocht op een kameel, plan een dagje in voor een bezoek aan de wadi's en ook nog een dag voor het strand. Volg de kustroute en stop onderweg in Sur.
 • Dhowfabriek
  Dhowfabriek
  Dhows in Sur. 
  Langs die kust vind je ook het plaatsje Sur, vooral bekend vanwege de fabricage van dhows, die je ook overal voor de kust ziet liggen. Ze worden gebruikt als vissersboten. De kleine scheepswerf van Sur waar de dowhs gemaakt worden is te bezoeken. Je ziet de mensen aan het werk en krijgt een duidelijk beeld van het fabricageproces in de dhow die speciaal voor het publiek is opengesteld.

 

 • Reisdocumenten: Paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Een visum is verplicht, Nederlanders kunnen dat op het vliegveld van Muscat, Seeb International Airport aanschaffen voor € 45,-. Wil je een reis naar Oman combineren met bijvoorbeeld de Verenigde Arabische Emiraten of een bezoek aan Musandam  brengen dan kun je het beste een 'multiple entry visum' van aanschaffen (ca € 100,-). Stempels van Israël in het paspoort worden afgeraden. Recente informatie over paspoorten en visa. 
 • Wegen
  Wegen
  Wegennet:
  De wegen zijn goed. Een aanrader is om een terreinwagen te nemen, om bijvoorbeeld door een wadi te kunnen rijden die op een hoogvlakte is verborgen of een groep roze flamingo’s te bekijken die vlakbij een zoutmoeras aan het broeden is.

 

 

 • Kleding: Oman is een Arabisch land, maar is niet conservatief. Zwemkleding, korte broeken of rokken en mouwloze shirts kunnen prima bij het hotel en aan het zwembad of strand worden gedragen. In het openbare leven voldoet luchtige kleding die bij voorkeur schouder, bovenarmen en knieën bedekt. Voor vrouwen geldt dat zij bij een bezoek aan een moskee gesluierd dienen te zijn en in gebedshuizen is bedekkende kleding (tot enkels en polsen) voor mannen én vrouwen verplicht.
 • Klimaat: Dat verschilt per regio. De kust in het noorden heeft een subtropisch klimaat. In het binnenland heerst een woestijnklimaat. Het zuiden is tropisch met een gemiddelde temperatuur van 35ºC in de zomer en ongeveer 25ºC in de winter. In de zomer brengt de zuidwestmoesson naast neerslag en nevel hier ook enige verkoeling.
 • Vliegen: Met Emirates vlieg je via Dubai door naar Muscat.
 • Vakantie boeken: kijk bij het reisaanbod van bijvoorbeeld Shoestring, Sawadee en Baobab.

UNESCO SITES

Overstekende kamelen
Overstekende kamelen

Met de blauwe fjorden in het uiterste noorden van Oman, de eindeloze rode en goudgele zandduinen in het binnenland, de witte steden langs de kust en het verrassend groene zuiden van het Sultanaat biedt de bestemming een kleurrijke zee aan mogelijkheden. Niet alleen de woestijn, ook de wadi’s (droge rivierbeddingen), het uitgestrekte gebergte (Oman beschikt over een eigen Grand Canyon) en de verrassend rijke onderwaterwereld maken van Oman een bijzondere bestemming. Net als het eeuwenoude verleden en de UNESCO-sites

UNESCO-sites

 • De archeologische sites van Bat, Al-Khutm en Al-Ayn.
 • Het Falaj system in Nizwa.
 • Het Bahla fort.
 • Salalah en de wierookroute.
 • De regio Dhofar met Al-Bar’ah, kasteel van Taqah en Samharam, Mirbat. 

Over Oman

 • Staatshoofd: Sultan Qaboos bin Said (sinds 1970).
 • Oppervlakte: 309.500 km2 (ruim zeven keer zo groot als Nederland). 
 • Hoofdstad: Muscat.
 • Buurlanden: Jemen, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. 
 • Bevolking: In 2008 telde Oman 3.311.640 mensen. De bevolking groeit echter snel en zal waarschijnlijk elke 20 jaar verdubbelen. 
 • Munteenheid: 1 Oman Rial (OMR) bestaat uit 1000 baizas = ca. € 1,81.
 • Taal: Arabisch is de officiële taal. In hotels, banken, musea, restaurants spreekt men Engels. De bewegwijzering is zowel in Arabisch als in Engels. 
 • Inentingen: Niet verplicht, DTP en Hepatitis A worden wel aanbevolen. 
 • Tijdsverschil: In de winter +3, in de zomer +2 uur. 
 • Weekend: Met vrijdag als belangrijkste religieuze dag voor moslims, valt het weekend voor Omani op donderdag en vrijdag. Zaterdag is een werkdag.
 • Water en alcohol: Het water uit de kraan is drinkbaar, flessenwater wordt aangeraden en is overal verkrijgbaar. Alcohol wordt geschonken in hotels, niet in openbare gelegenheden. 

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea
We weten wel waarom de Frans Atlantische kust zo populair is: zon, zee, strand en een verscheidenheid aan landschappen. Heerlijk om het zeewater op te snuiven tijdens je vakantie. Maar ook wie cultuur wil snuiven kan prima terecht in dit gebied. Deze zes musea nemen je mee op een reis door de tijd, de natuur en de rijke maritieme geschiedenis van de regio. Of het nu gaat om zoutwinning in Sabres, de wereld van de mosselen in Les Sables-d'Olonne of de vuurtorens aan de Gironde, de musea zijn het bezoeken waard. En niet alleen als het regent.

Lees verder

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder