Riga: groen, klein, kleurig en bruisend

1.875 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Artikelindex

hoofbeeldrigakleur.jpg

Aangenaam verrassend. Ik kan niet anders zeggen over Riga. Wat een gezellig centrum met leuke winkels en bijzondere restaurantjes. Verrassend zijn ook de vele kleurrijke huizen en gebouwen, die prachtig combineren met het alom aanwezige groen van parken en bomen en blauw van water. Zoveel kleur en sfeer had ik niet verwacht in de hoofdstad van Letland.

Het land is sinds 1991 onafhankelijk.Toch zie je ook na 25 jaar nog sporen van de eeuwenlange overheersing door landen als Duitsland, Rusland, Polen en Zweden. Vanaf de Tweede Wereldoorlog tot 1991 was Letland deel van de Sovjetrepubliek, en vooral die periode had weerslag op het land en de bevolking. Buiten het bruisend kleurrijk centrum bepalen de grauwe woonkolossen uit de communistische tijd nog steeds het straatbeeld, al piept ook daar steeds meer kleur doorheen. Hoe beklemmend het leven onder de Sovjets was zie, en voel je bijna, in het voormalige KGB-gebouw. Je kunt je haast niet voorstellen welke vreselijke dingen zich achter de prachtige façade van het gebouw hebben afgespeeld.

Puur op reis: MildaMaar terug naar de kleine, compacte binnenstad van Riga. Trek je wandelschoenen of -sandalen aan om dit openluchtmonument lopend te ontdekken. Begin op de Brīvības Boulevard, aan de rand van het centrum bij het Vrijheidsmonument. De zuil is ruim veertig meter hoog en een herdenkingsplek voor soldaten die omkwamen tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog van 1918-1920. Het monument is opgericht in 1935 toen Letland, tussen de twee wereldoorlogen in, onafhankelijk was. De drie sterren die de vrouwenfiguur Milda omhoog houdt zijn het symbool voor destijds de drie regio’s van Letland. Op de sokkel staat de tekst: “Voor Vrijheid en Vaderland”. Het monument was een doorn in het oog van de Sovjets, maar overleefde de bezetting.

Wat moet je zeker zien in Riga

Het Cat House

Puur op reis: Riga Cat HouseWelke route je vanaf het Vrijheidsmonument neemt is niet belangrijk. Je komt altijd langs de meest interessante plekken en gezellige pleinen, zoals het Livu laukums, waar veel terrassen, restaurants en barretjes zijn. Ook staat hier het 'Kattenhuis'. Het verhaal gaat dat de eigenaar van het gele, in 1909 in Jugendstilstijl gebouwde huis geweigerd werd als lid van het Grote Gilde. Als revanche liet hij op het dak van zijn huis twee katten plaatsen met demonstratief met hun achterwerk richting het naast zijn huis gelegen Gildehuis. Toen hij alsnog werd toegelaten draaide hij de katten de andere kant weer op.

De Dom

Deze in gotische stijl opgetrokken ‘Rīgas Doms’ was in de middeleeuwen de grootste kerk van de Baltische Staten. De Dom werd in 1211 geopend door de stichter van Riga: Bisschop Albert. Er volgde vele verwoestingen en verbouwingen waardoor Dom een samenraapsel van verschillende bouwstijlen is. Nederlands detail: het orgel dateert uit 1884 en is afkomstig uit Zaandam.

De Drie Broers

In de Maza Pilsstraat nummer 17, 19 en 21 vind je de oudste huizen van Riga. Nummer 17 is het oudste en dateert van rond 1500. Dat er handelsbetrekkingen met Nederland waren blijkt uit de façade met trapgevel en gotische nissen zoals je die destijds ook in Nederland zag. Ze zijn een 'must', maar ik vond ze niet de mooiste huizen van de stad.

Het Huis van de Zwartkoppen

Op het Stadhuisplein vind je prachtige gebouwen zoals het Stadhuis, het Huis van de Zwartkoppen en de Petrikerk. Niet alle panden kwamen ongeschonden door de Tweede Wereldoorlog. Zo werd uit de 13e eeuw stammende het gotische Huis van de Zwartkoppen, oorspronkelijk het gildehuis van ongetrouwde Duitse handelaren, vrijwel geheel verwoest. In de jaren 90 werd het huis naar oorspronkelijk ontwerp gerenoveerd, met de Hollandse en Vlaamse gildehuizen als voorbeeld voor de rijk versierde gevel. Het karakteristieke pand is nu een van de grootste bezienswaardigheden van Riga.

Puur op reis: Huis van de Zwartkoppen

Het Stadhuis

Ook het Stadhuis is herbouwd naar hoe het er rond 1793 uitzag. Midden op het plein staat het standbeeld van ridder Roland, als verwijzing naar de Duitse handelaren die hier rond de dertiende eeuw al handel dreven.

Puur op reis: Riga StadhuisPuur op reisPuur op reis: Riga PetrikerkPuur op reis: Riga KGB huis

 

 

 

 

 

 

De Sint Peterskerk

De Petruskerk heeft de oorlogen, ondanks diverse bombardementen en beschadigingen, wel overleefd en is daarmee een van de oudste gebouwen van niet alleen Letland, maar van alle Baltische Staten. De bouw begon rond de 12de eeuw en liep door tot ver in de15de eeuw. Ooit was de toren van hout en 123 meter hoog. De huidige toren is van staal, om het brandgevaar te verminderen. Op de toren prijkt de zesde haan in de geschiedenis van de kerk. De vijf overige zijn door noodweer verwoest. De kerk, eens de favoriet van Tsaar Peter de Grote, doet nu dienst als expositieruimte met steeds wisselende tentoonstellingen. Neem de lift naar boven en bewonder op 79 meter hoogte het uitzicht over de daken van de stad.
Tip van mijn gids Mihails: voor een andere blikop Riga ga je naar de 371 meter hoge Tv-toren. De entree is ongeveer 9 euro. Voor gratis uitzicht ga je naar de Riga Galeria achter het Raddison Blue hotel.

Puur op reis: Riga: PetrikerkAnekdotes over de kerk:

De wijzers van de klok staan altijd op 12 uur. Dat is volgens Mihails erg makkelijk voor de inwoners van Riga: door om 12 uur bij de kerk af te spreken zijn ze altijd op tijd.
Het laatste bombardement van de kerk was op 29 juni, Sint Petersdag. En, toeval of niet, sinds die dag is Sint Peter, de middelste figuur boven de entree van de kerk, zijn hoofd kwijt.

Bekijk hier het filmpje met uitzicht vanaf de Petruskerk:

Russisch Orthodoxe kathedraal

De glimmende koepels van de Russische Orthodoxe Kathedraal vallen behoorlijk op. De kerk is gebouwd tussen 1876 en 1883 toen Letland deel uitmaakte van Rusland. Na de eerste wereldoorlog en ten tijde van de communistische overheersing kreeg de kathedraal een andere bestemming, maar na de onafhankelijkheid in 1991 werd de kerk teruggegeven aan de orthodoxe gelovigen. Je mag er niet naar binnen en niet fotograferen.

Riga Orthodoxe kerk @puuropreis

Het Kasteel van Riga

Ik had er met het drukke programma geen tijd voor, maar volgens Mihails is het kasteel, gebouwd in 1330, dan ook een tip voor mijn volgend bezoek aan Riga. Het diende in eerste instantie als residentie van de Livonische Ridderorde. Later vonden veel gouverneurs er onderdak. Nu is het de residentie van de president van Letland en zijn er drie musea in gevestigd.

artnouveauriga5h
artnouveauriga6g
bloemenmeisjerigak
boogbrugzonk
brugrigaslotjesgr
fietsenrigak
groenrigak
markthallenriga1k
markthallenriga2k
markthallenriga4k
markthallenriga5k
markthallenriga6k
mildaingezoome
museumrigak
mutsrigak
rigaartnouveau2g
rigaartnouveau3g
rigaartnouveaug
rigabeeldk
rigakatk
rondvaartk
spahandenk
tramrigak
tulpenrigak
tweedehoofdbeeldrg
verdantrigal
01/26 
start stop bwd fwd

Centrale Markt

Markt Riga @puuropreisWil je uitgebreid de Centrale Markt ontdekken dan heb je wel een paar uurtjes nodig. De stalen constructies, een kleinere kopie van Zeppelingarages, werden tussen 1922 en 1930 gebouwd aan de oever van de rivier Westelijke Dvina. Dagelijks kun je terecht in de hallen, die destijds tot de modernste van de wereld behoorden: onderkelderd, met diepvieskasten, elektrisch licht, centrale verwarming en een ingenieus systeem met liften en kranen voor aanvoer van de producten.
Elke hal heeft een eigen bestemming: vlees, vis, groente en fruit, zuivel, deegwaren en 'overige zaken'. Ook buiten staan kraampjes, er is vermaak en entertainment en voor een lunch of diner kun je neerploffen op een van de vele terrasjes in, en buiten de hallen.

Houten huizen

Riga houten huizen @puuropreisRiga is beroemd vanwege de houten huizen, die vooral te vinden zijn in de voormalig Joodse wijk Maskavas. Tot aan de Tweede Wereldoorlog werden ze gebouwd, en in totaal zijn er nu nog zo'n 3500. Bijna alle huizen hebben een binnenplaats en daarom waren veel van deze "Westernhuizen' populaire filmsets. Sommige huizen zijn ondertussen gerenoveerd, andere verkeren nog in deplorabele staat. Volgens gids Mihail is het voor veel eigenaren wachten op kapitaal om de huizen op te knappen. Vernietigen mag niet omdat ze op de Unesco Werelderfgoedlijst staan. Lees verder voor de 'doen' tips!

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder