Harken in de trein

1.25 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Puur op reisWat is dat toch met Nederlanders die met de trein reizen? Berichten in het nieuws melden dat er door het gedrag van treinreizigers regelmatig gevaarlijke situaties ontstaan. Nu is er ook genoeg reden voor de reiziger om af te geven op de NS: de treinen rijden vaak niet, of niet op tijd. Een blaadje of sneeuwvlok en alles ligt stil. De treinen zijn te vol. Allemaal zonder twijfel waar. Ook zijn de treinen te vies en... ho. Wacht even. Te vies? Maar dat komt toch echt niet door NS.

 

Ongelofelijk wat een rommel de reiziger er zelf van maakt. Hele maaltijden worden in de trein gegeten (stankoverlast voor medereizigers) en de restanten voor het gemak gewoon op de banken laten staan. Of op de tafeltjes.  En lege flesjes, koffiebekers en ander afval horen echt niet in een prullenbak, maar op de grond. Want die is daarvoor. Toch? En die ramen en muren vragen toch om graffiti en andere soort 'eigen werk'?

Wat een verschil

Puur op reisPuur op reisIk was onlangs in Riga en nam de trein naar Jurmala, een afstand van zo'n 30 kilometer. Opvallend was al dat op het station in Riga geen vuil op de vloer lag. Toen in de verte - op tijd -  het grote bakbeest kwam aanrijden wachtten alle reizigers op het perron netjes tot andere gasten uit de trein waren voor ze zelf de - heel hoge- trap opklommen. Niemand duwde. Geen conducteur die wanhopig op een fluitje hoefde te blazen om mensen erop te wijzen dat de trein nu toch echt vertrekt en dat instappen niet meer kan. Nee, er werden handjes uitgestoken om koffers, tassen en andere zaken aan te pakken van die omhoog klauterende reizigers.
In de oude Russische brede trein (banken met drie zitplaatsen aan ieder kant van het zeer ruime gangpad) was het druk. En weer iets opvallends: er waren geen prullenbakken in de trein. Maar ook geen rommel. Niemand at. Er werd slechts gedronken uit waterflesjes die, toen ze leeg waren, keurig weer in de tas verdwenen. En ondanks dat de coupe vol zat met jongeren was het geen kabaal. Er werd gesproken, maar op beschaafde toon.

Wat ze ook niet nodig hebben in Letland zijn poortjes. In de wagons loopt constant een mevrouw of meneer heen en weer die de kaartjes nog op de ouderwetse manier voorziet van een gaatje of stempeltje. Wanneer je langer in de trein zit merk je dat ze precies weten wie ze al wel of niet hebben gehad. En er valt geen onvertogen woord.

Hand in eigen boezem

Nee, dan Nederland. Waar een stiltecoupé een uitnodiging is om luidruchtig met elkaar, of via je telefoon, te spreken. Waar prullenbakken bedoeld zijn om leeg te blijven. Waar instappen gebeurt op het moment dat de trein al bijna vertrekt. Waar je bijna onder de voet gelopen wordt als je keurig wacht tot de reizigers die eruit willen, ook zijn uitgestapt.
Ja, we klagen over de trein. En terecht.  Maar is het niet zo dat we zelf ook harkerig zijn? Door zwart te willen rijden, door rommel te maken, door onbeschoft te zijn? Wanneer we daar eens wat meer op letten kunnen we de NS gaan aanspreken op hun verbeterpunten: punctualiteit, exorbitant hoge prijzen, te volle treinen. Laten we eerst de hand wat dat betreft in eigen boezem steken, dan hebben we daarna met recht recht van spreken.

Reis ook naar Riga

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Tips om voedselvergiftiging op reis te voorkomen

Tips om voedselvergiftiging op reis te voorkomen

Op vakantie genieten we van nieuwe smaken en gerechten. Wanneer we wat ouder zijn of een minder sterk immuunsysteem hebben kunnen we echter gevoeliger reageren op voedsel van mindere kwaliteit of dat besmet is met bacteriën of bestrijdingsmiddelen. Herstel van een voedselvergiftiging kan dagen duren en een groot deel van je vakantieplezier vergallen. We geven wat tips om voedselvergiftiging thuis, maar vooral op reis, zoveel mogelijk te voorkomen.

Lees verder

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

De tentoonstelling ‘Bronstijd. Vuur van verandering’ is van 18 oktober 2024 tot en met 16 maart 2025 te zien is in het Rijksmuseum van Oudheden. Deze grote overzichtstentoonstelling richt zich op de rijke ergernis in de prehistorie van Nederland en West-Europa: de bronstijd (2000-800 v.Chr.) en is een mooie gelegenheid om ook het huidige Leiden te ontdekken.

Lees verder

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Veel 50Plussers gaan buiten de schoolvakantieperiodes op reis. Het voor- en najaar zijn de populairste seizoenen, maar ook de ‘winterzonbestemmingen’ doen het goed. Heerlijk genieten op een mooie plek van de zon terwijl het ‘thuis’ guur en koud is. En die winterzonvakanties worden al volop geboekt.

Lees verder

Op vakantie in je eigen chalet

Op vakantie in je eigen chalet

Wat is er nou fijner dan vakantie vieren in je eigen chalet of stacaravan. Je hoeft nooit te zoeken naar spullen omdat je precies weet wat je hebt. Je hebt je eigen keukeninventaris en je eigen kasten, waarin je kleding kunt laten hangen. Je kunt altijd naar je chalet gaan, zonder dat je een reservering hoeft te maken. En… de (klein)kinderen kunnen ook heerlijk langs komen en blijven logeren. Maar hoe vind je nu een mooi chalet dat aansluit bij jouw wensen?

Lees verder

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie, een weekendje weg of een avondje uit. Voor dieven en inbrekers ideale momenten om tijdens je afwezigheid hun slag te slaan. Zij houden geen rekening met de impact die een woninginbraak op je heeft. En dat die ring van oma niet waardevol, maar wel dierbaar is daar hebben ze ook geen boodschap aan. Het beste middel om woninginbraak te voorkomen is dan ook een goede inbraakbeveiliging van je huis en spullen. Update: 10 juli 2024, 

Lees verder

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea
We weten wel waarom de Frans Atlantische kust zo populair is: zon, zee, strand en een verscheidenheid aan landschappen. Heerlijk om het zeewater op te snuiven tijdens je vakantie. Maar ook wie cultuur wil snuiven kan prima terecht in dit gebied. Deze zes musea nemen je mee op een reis door de tijd, de natuur en de rijke maritieme geschiedenis van de regio. Of het nu gaat om zoutwinning in Sabres, de wereld van de mosselen in Les Sables-d'Olonne of de vuurtorens aan de Gironde, de musea zijn het bezoeken waard. En niet alleen als het regent.

Lees verder