Harken in de trein

1.25 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Puur op reisWat is dat toch met Nederlanders die met de trein reizen? Berichten in het nieuws melden dat er door het gedrag van treinreizigers regelmatig gevaarlijke situaties ontstaan. Nu is er ook genoeg reden voor de reiziger om af te geven op de NS: de treinen rijden vaak niet, of niet op tijd. Een blaadje of sneeuwvlok en alles ligt stil. De treinen zijn te vol. Allemaal zonder twijfel waar. Ook zijn de treinen te vies en... ho. Wacht even. Te vies? Maar dat komt toch echt niet door NS.

 

Ongelofelijk wat een rommel de reiziger er zelf van maakt. Hele maaltijden worden in de trein gegeten (stankoverlast voor medereizigers) en de restanten voor het gemak gewoon op de banken laten staan. Of op de tafeltjes.  En lege flesjes, koffiebekers en ander afval horen echt niet in een prullenbak, maar op de grond. Want die is daarvoor. Toch? En die ramen en muren vragen toch om graffiti en andere soort 'eigen werk'?

Wat een verschil

Puur op reisPuur op reisIk was onlangs in Riga en nam de trein naar Jurmala, een afstand van zo'n 30 kilometer. Opvallend was al dat op het station in Riga geen vuil op de vloer lag. Toen in de verte - op tijd -  het grote bakbeest kwam aanrijden wachtten alle reizigers op het perron netjes tot andere gasten uit de trein waren voor ze zelf de - heel hoge- trap opklommen. Niemand duwde. Geen conducteur die wanhopig op een fluitje hoefde te blazen om mensen erop te wijzen dat de trein nu toch echt vertrekt en dat instappen niet meer kan. Nee, er werden handjes uitgestoken om koffers, tassen en andere zaken aan te pakken van die omhoog klauterende reizigers.
In de oude Russische brede trein (banken met drie zitplaatsen aan ieder kant van het zeer ruime gangpad) was het druk. En weer iets opvallends: er waren geen prullenbakken in de trein. Maar ook geen rommel. Niemand at. Er werd slechts gedronken uit waterflesjes die, toen ze leeg waren, keurig weer in de tas verdwenen. En ondanks dat de coupe vol zat met jongeren was het geen kabaal. Er werd gesproken, maar op beschaafde toon.

Wat ze ook niet nodig hebben in Letland zijn poortjes. In de wagons loopt constant een mevrouw of meneer heen en weer die de kaartjes nog op de ouderwetse manier voorziet van een gaatje of stempeltje. Wanneer je langer in de trein zit merk je dat ze precies weten wie ze al wel of niet hebben gehad. En er valt geen onvertogen woord.

Hand in eigen boezem

Nee, dan Nederland. Waar een stiltecoupé een uitnodiging is om luidruchtig met elkaar, of via je telefoon, te spreken. Waar prullenbakken bedoeld zijn om leeg te blijven. Waar instappen gebeurt op het moment dat de trein al bijna vertrekt. Waar je bijna onder de voet gelopen wordt als je keurig wacht tot de reizigers die eruit willen, ook zijn uitgestapt.
Ja, we klagen over de trein. En terecht.  Maar is het niet zo dat we zelf ook harkerig zijn? Door zwart te willen rijden, door rommel te maken, door onbeschoft te zijn? Wanneer we daar eens wat meer op letten kunnen we de NS gaan aanspreken op hun verbeterpunten: punctualiteit, exorbitant hoge prijzen, te volle treinen. Laten we eerst de hand wat dat betreft in eigen boezem steken, dan hebben we daarna met recht recht van spreken.

Reis ook naar Riga

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Nederland telt inmiddels 3,4 miljoen E-bikes en 350.000 elektrische auto’s. Prettige vervoermiddelen, al kunnen de actieradius en het laden nog wel dingetjes zijn. Puur op reis trekt voor het eerst met een elektrische auto van Nederland naar het zuiden van Frankrijk. Een verslag van onthaasten 2.0, dat kunnen we alvast voorspellen.

Lees verder

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Wat zou het heerlijk zijn om altijd businessclass of eersteklas te vliegen. Zeker op langere vluchten is dat zoveel comfortabeler dan in economy class. Helaas hangt daar ook een behoorlijk prijskaartje aan. En niet iedereen kan, of wil, zich dat extra bedrag veroorloven. Toch kun je ook voor minder geld je een aantal dingen doen om de vliegreis ook in economy een stuk aangenamer te maken.Trouwens, deze tips zijn ook zeer bruikbaar voor langere auto- bus- of treinreizen.

Lees verder

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum
Adrikaanse kunst: met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft het Afrika Museum in Berg en Dal een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van Afrikaanse kunst en de verspreiding daarvan. 

Lees verder