Bad Sassendorf, zout en zoet

1.6666666666667 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Bad Sassendorf
Bad Sassendorf
Nederlanders hebben iets met Noordrijn-Westfalen. Natuurlijk, de Duitse deelstaat grenst aan Limburg, Gelderland en Overijssel, maar dat is niet alles. Op het gebied van wellness bijvoorbeeld zijn de Nederlanders in grootte inmiddels de tweede groep, na de Duitsers. En dat is mooi nieuws, niet in het minst voor directeur Achim Bädorf van Gesundheitsagentur NRW.


Zijn organisatie behartigt namelijk in de dichtbevolkte deelstaat - met toeristische trekkers als Winterberg, Bad Münstereifel en Bad Sassendorf - de belangen van jou en mij, althans als het gaat om wellness en medical wellness. Of zoals het in zijn woorden heet: de gouden middenweg tussen kuur en wellness, tussen gezondheid en vrijetijdsbeleving. En in Noordrijn-Westfalen zorgt zijn Agentur er voor dat alles op dit punt perfect is geregeld, zowel in theorie als praktijk.

Gezond

blote voeten op Barfusspfad
blote voeten op Barfusspfad
“Bij ons staan drie dingen voorop: gezond blijven, gezond worden, gezond genieten”, zegt Bädorf. Of het nu gaat om blootsvoets lopen over het unieke Barfußpfad in Aatal von Bad Wünnenberg, een kruidenwandeling in Winterberg of een verblijf in de bekende zoutgrot van Bad Sassendorf; het maakt hem niet uit.
We treffen hem in de laatste gemeente; de erkende geneeskrachtige zoutwater- en modderbadplaats, iets ten oosten van Dortmund. Hier gaan we onderzoeken hoe het met de relaxmogelijkheden op deze bijzondere plek in Noordrijn-Westfalen is gesteld. Sassendorf mag zich namelijk al meer dan honderd jaar Bad noemen, getuige de volgende plechtige verklaring van Regierungspräsident Arnsberg uit 1906. “Hiermit ordne ich van Landespolizeiwegen an, dass die in Kreis Soest belegene Landgemeinde Sassendorf fortan die amtliche Bezeichnung Bad Sassendorf führt.”

Klinieken

zoutgrot Bad Sassendorf
zoutgrot Bad Sassendorf
Ruim honderd jaar later profileert de gemeente met ruim 11.000 inwoners zich in alles als kuuroord. Er zijn zes klinieken, waar de meest uiteenlopende behandelingen worden aangeboden tegen spier- en gewrichtsklachten en huid- en ademhalingsaandoeningen, maar voor een wellnessvakantie kun je er ook prima terecht. Daarvoor is SoleTherme heel geschikt, met het thermale bad en de zeezoutgrot.
We spreken directeur Bädorf na een ontspannen wandeling door het centrum van Bad Sassendorf, met haar keurig aangeharkte voetgangerszone vol horeca en haar kuurpark met thematuinen en fonteinen. De ontmoeting is in het karakteristieke Maritim Hotel Schnitterhof, waar ‘s middags ook onze wellnessbehandeling op het programma staat. Net als in Bad Pyrmont en Maria Laach, de andere plaatsen die we tijdens onze korte kür langs de oostgrens aandoen, kiezen we namelijk voor klein. SoleTherme bewaren we voor later, we laten ons lekker verwennen op de eerste verdieping van ons hotel.

Internationaal

Schnitterhof
Schnitterhof
De behandeling van anderhalf uur, bestaande uit een peeling, een algenpakking en een gezichtsmassage, blijkt behoorlijk internationaal. De algen komen uit Bretagne, het zout voor de peeling komt voor de kust van IJsland vandaan en de vrouw, die met veel gevoel aan mijn lichaam werkt, is geboren en getogen in Duitsland. De start is uiterst aangenaam. De peeling is juist goed, nergens is het wrijven met het grove zout hinderlijk of pijnlijk. Daarna mag ik uitrusten in het bad, dat centraal in de behandelruimte staat; per slot van rekening is dit wel werk!

Dan is het tijd voor de algenpakking. Het kleverige spul gaat eerst op mijn rug, daarna op de rest van mijn lichaam, dan plastic en dekens erover en de mens is klaar voor een relaxte sessie van 30 minuten. Als een extraatje krijg ik onderwijl een gezichtsbehandeling, met een reiniging en een massage. Met twee verkoelende oogcompressen mag ik me vervolgens heerlijk terugtrekken in de wereld van alle rust. Afgezien van een klein probleem – de zalf zorgt ineens voor kriebel aan de linkerkant van mijn neus en aangezien ik alleen en als een mummie in de kamer ligt, moet ik de oplossing vinden met ernstig neusophalen – zijn het de lekkerste uren in Bad Sassendorf.
Met ‘Urlaub der gut tut’ heeft de kuurgemeente in Noordrijn-Westfalen echt een passende slogan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder