Bad Sassendorf, zout en zoet

2.25 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Bad Sassendorf
Bad Sassendorf
Nederlanders hebben iets met Noordrijn-Westfalen. Natuurlijk, de Duitse deelstaat grenst aan Limburg, Gelderland en Overijssel, maar dat is niet alles. Op het gebied van wellness bijvoorbeeld zijn de Nederlanders in grootte inmiddels de tweede groep, na de Duitsers. En dat is mooi nieuws, niet in het minst voor directeur Achim Bädorf van Gesundheitsagentur NRW.


Zijn organisatie behartigt namelijk in de dichtbevolkte deelstaat - met toeristische trekkers als Winterberg, Bad Münstereifel en Bad Sassendorf - de belangen van jou en mij, althans als het gaat om wellness en medical wellness. Of zoals het in zijn woorden heet: de gouden middenweg tussen kuur en wellness, tussen gezondheid en vrijetijdsbeleving. En in Noordrijn-Westfalen zorgt zijn Agentur er voor dat alles op dit punt perfect is geregeld, zowel in theorie als praktijk.

Gezond

blote voeten op Barfusspfad
blote voeten op Barfusspfad
“Bij ons staan drie dingen voorop: gezond blijven, gezond worden, gezond genieten”, zegt Bädorf. Of het nu gaat om blootsvoets lopen over het unieke Barfußpfad in Aatal von Bad Wünnenberg, een kruidenwandeling in Winterberg of een verblijf in de bekende zoutgrot van Bad Sassendorf; het maakt hem niet uit.
We treffen hem in de laatste gemeente; de erkende geneeskrachtige zoutwater- en modderbadplaats, iets ten oosten van Dortmund. Hier gaan we onderzoeken hoe het met de relaxmogelijkheden op deze bijzondere plek in Noordrijn-Westfalen is gesteld. Sassendorf mag zich namelijk al meer dan honderd jaar Bad noemen, getuige de volgende plechtige verklaring van Regierungspräsident Arnsberg uit 1906. “Hiermit ordne ich van Landespolizeiwegen an, dass die in Kreis Soest belegene Landgemeinde Sassendorf fortan die amtliche Bezeichnung Bad Sassendorf führt.”

Klinieken

zoutgrot Bad Sassendorf
zoutgrot Bad Sassendorf
Ruim honderd jaar later profileert de gemeente met ruim 11.000 inwoners zich in alles als kuuroord. Er zijn zes klinieken, waar de meest uiteenlopende behandelingen worden aangeboden tegen spier- en gewrichtsklachten en huid- en ademhalingsaandoeningen, maar voor een wellnessvakantie kun je er ook prima terecht. Daarvoor is SoleTherme heel geschikt, met het thermale bad en de zeezoutgrot.
We spreken directeur Bädorf na een ontspannen wandeling door het centrum van Bad Sassendorf, met haar keurig aangeharkte voetgangerszone vol horeca en haar kuurpark met thematuinen en fonteinen. De ontmoeting is in het karakteristieke Maritim Hotel Schnitterhof, waar ‘s middags ook onze wellnessbehandeling op het programma staat. Net als in Bad Pyrmont en Maria Laach, de andere plaatsen die we tijdens onze korte kür langs de oostgrens aandoen, kiezen we namelijk voor klein. SoleTherme bewaren we voor later, we laten ons lekker verwennen op de eerste verdieping van ons hotel.

Internationaal

Schnitterhof
Schnitterhof
De behandeling van anderhalf uur, bestaande uit een peeling, een algenpakking en een gezichtsmassage, blijkt behoorlijk internationaal. De algen komen uit Bretagne, het zout voor de peeling komt voor de kust van IJsland vandaan en de vrouw, die met veel gevoel aan mijn lichaam werkt, is geboren en getogen in Duitsland. De start is uiterst aangenaam. De peeling is juist goed, nergens is het wrijven met het grove zout hinderlijk of pijnlijk. Daarna mag ik uitrusten in het bad, dat centraal in de behandelruimte staat; per slot van rekening is dit wel werk!

Dan is het tijd voor de algenpakking. Het kleverige spul gaat eerst op mijn rug, daarna op de rest van mijn lichaam, dan plastic en dekens erover en de mens is klaar voor een relaxte sessie van 30 minuten. Als een extraatje krijg ik onderwijl een gezichtsbehandeling, met een reiniging en een massage. Met twee verkoelende oogcompressen mag ik me vervolgens heerlijk terugtrekken in de wereld van alle rust. Afgezien van een klein probleem – de zalf zorgt ineens voor kriebel aan de linkerkant van mijn neus en aangezien ik alleen en als een mummie in de kamer ligt, moet ik de oplossing vinden met ernstig neusophalen – zijn het de lekkerste uren in Bad Sassendorf.
Met ‘Urlaub der gut tut’ heeft de kuurgemeente in Noordrijn-Westfalen echt een passende slogan.

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitsland, onze grote oosterbuur, is een bijzonder land, ook op culinair gebied. Binnen Europa kent eigenlijk ieder land zijn eigen keuken. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar er bestaan ook grote verschillen, zelfs als je buren bent zoals Nederland en Duitsland. Ben jij in Duitsland op vakantie geweest en heb je hier lekkere gerechten ontdekt die je thuis ook wel zou willen maken? Lees dan snel verder.

Lees verder

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Van alle eilanden in de Balearen staat Ibiza bekend als ‘feesteiland’. Vooral het zuiden van dit Spaanse eiland heeft die reputatie. Maar Ibiza heeft ook een oosten, westen, midden en noorden. Letterlijk de andere kanten. Tijd om die te ontdekken!

Lees verder

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Meer en meer Nederlanders vieren dit jaar de zomervakantie weer in het buitenland. De belangstelling voor een verblijf in eigen land blijft weliswaar groot, maar de hang naar avontuur over de grens wordt groter en groter, zo wees onderzoek van bureau Trends & Tourism uit.

Lees verder

Droombestemming Amerika

Droombestemming Amerika

Vraag naar iemands favoriete reisbestemmingen en bijna zeker wordt Amerika genoemd. De Verenigde Staten oefenen op vakantiegangers een magische aantrekkingskracht uit, simpelweg vanwege het ongekende aanbod voor jong en oud. Hoog tijd dus om Amerika ook eens op jouw bucketlist te zetten.

Lees verder

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit? Het kan weer nu attracties, pretparken, dierentuinen en musea weer open zijn. Samen, of met familie of vrienden een dagje weg. Wat waren in 2021 populaire uitjes en zijn ook in 2022 de moeite waard. Inspiratie nodig? Lees deze zeven tips.

Lees verder

Van PCR tot boosteren: reizen in tijden van corona

Van PCR tot boosteren: reizen in tijden van corona

Corona en coronamaatregelen. Het ene land wil dit, het andere dat. Reizen naar jouw favoriete vakantiebestemming is nog nooit zo lastig geweest, met al die verschillende voorwaarden rond corona. Want er zijn er nogal wat, variërend van PCR tot boosteren en een goed ingevuld gele vaccinatieboekje. Puur op reis komt met een overzicht.

Lees verder