Bad Sassendorf, zout en zoet

2.25 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Bad Sassendorf
Bad Sassendorf
Nederlanders hebben iets met Noordrijn-Westfalen. Natuurlijk, de Duitse deelstaat grenst aan Limburg, Gelderland en Overijssel, maar dat is niet alles. Op het gebied van wellness bijvoorbeeld zijn de Nederlanders in grootte inmiddels de tweede groep, na de Duitsers. En dat is mooi nieuws, niet in het minst voor directeur Achim Bädorf van Gesundheitsagentur NRW.


Zijn organisatie behartigt namelijk in de dichtbevolkte deelstaat - met toeristische trekkers als Winterberg, Bad Münstereifel en Bad Sassendorf - de belangen van jou en mij, althans als het gaat om wellness en medical wellness. Of zoals het in zijn woorden heet: de gouden middenweg tussen kuur en wellness, tussen gezondheid en vrijetijdsbeleving. En in Noordrijn-Westfalen zorgt zijn Agentur er voor dat alles op dit punt perfect is geregeld, zowel in theorie als praktijk.

Gezond

blote voeten op Barfusspfad
blote voeten op Barfusspfad
“Bij ons staan drie dingen voorop: gezond blijven, gezond worden, gezond genieten”, zegt Bädorf. Of het nu gaat om blootsvoets lopen over het unieke Barfußpfad in Aatal von Bad Wünnenberg, een kruidenwandeling in Winterberg of een verblijf in de bekende zoutgrot van Bad Sassendorf; het maakt hem niet uit.
We treffen hem in de laatste gemeente; de erkende geneeskrachtige zoutwater- en modderbadplaats, iets ten oosten van Dortmund. Hier gaan we onderzoeken hoe het met de relaxmogelijkheden op deze bijzondere plek in Noordrijn-Westfalen is gesteld. Sassendorf mag zich namelijk al meer dan honderd jaar Bad noemen, getuige de volgende plechtige verklaring van Regierungspräsident Arnsberg uit 1906. “Hiermit ordne ich van Landespolizeiwegen an, dass die in Kreis Soest belegene Landgemeinde Sassendorf fortan die amtliche Bezeichnung Bad Sassendorf führt.”

Klinieken

zoutgrot Bad Sassendorf
zoutgrot Bad Sassendorf
Ruim honderd jaar later profileert de gemeente met ruim 11.000 inwoners zich in alles als kuuroord. Er zijn zes klinieken, waar de meest uiteenlopende behandelingen worden aangeboden tegen spier- en gewrichtsklachten en huid- en ademhalingsaandoeningen, maar voor een wellnessvakantie kun je er ook prima terecht. Daarvoor is SoleTherme heel geschikt, met het thermale bad en de zeezoutgrot.
We spreken directeur Bädorf na een ontspannen wandeling door het centrum van Bad Sassendorf, met haar keurig aangeharkte voetgangerszone vol horeca en haar kuurpark met thematuinen en fonteinen. De ontmoeting is in het karakteristieke Maritim Hotel Schnitterhof, waar ‘s middags ook onze wellnessbehandeling op het programma staat. Net als in Bad Pyrmont en Maria Laach, de andere plaatsen die we tijdens onze korte kür langs de oostgrens aandoen, kiezen we namelijk voor klein. SoleTherme bewaren we voor later, we laten ons lekker verwennen op de eerste verdieping van ons hotel.

Internationaal

Schnitterhof
Schnitterhof
De behandeling van anderhalf uur, bestaande uit een peeling, een algenpakking en een gezichtsmassage, blijkt behoorlijk internationaal. De algen komen uit Bretagne, het zout voor de peeling komt voor de kust van IJsland vandaan en de vrouw, die met veel gevoel aan mijn lichaam werkt, is geboren en getogen in Duitsland. De start is uiterst aangenaam. De peeling is juist goed, nergens is het wrijven met het grove zout hinderlijk of pijnlijk. Daarna mag ik uitrusten in het bad, dat centraal in de behandelruimte staat; per slot van rekening is dit wel werk!

Dan is het tijd voor de algenpakking. Het kleverige spul gaat eerst op mijn rug, daarna op de rest van mijn lichaam, dan plastic en dekens erover en de mens is klaar voor een relaxte sessie van 30 minuten. Als een extraatje krijg ik onderwijl een gezichtsbehandeling, met een reiniging en een massage. Met twee verkoelende oogcompressen mag ik me vervolgens heerlijk terugtrekken in de wereld van alle rust. Afgezien van een klein probleem – de zalf zorgt ineens voor kriebel aan de linkerkant van mijn neus en aangezien ik alleen en als een mummie in de kamer ligt, moet ik de oplossing vinden met ernstig neusophalen – zijn het de lekkerste uren in Bad Sassendorf.
Met ‘Urlaub der gut tut’ heeft de kuurgemeente in Noordrijn-Westfalen echt een passende slogan.

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Door de coronacrisis kiezen veel meer mensen voor een autovakantie. Op deze manier ben je immers niet afhankelijk van vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer en kan je gaan en staan waar je wil. Toch zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten als je dit jaar ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Ben je bijvoorbeeld wel goed verzekerd? Wat te doen bij pech in het buitenland? En wat moet je checken voor je vertrekt?

Lees verder

Win het Amerika Only Magabook 6

Win het Amerika Only Magabook 6

Op dit moment zijn door de coronapandemie de grenzen tussen Nederland en Amerika nog gesloten en zijn de berichten in het nieuws niet echt gezellig te noemen. Maar dat betekent niet dat er helemaal niets leuks te melden is over het land. Kijk maar eens in het nieuwe Amerika Only Magabook 6. Puur op reis geeft in samenwerking met de uitgever een boek weg, dus doe mee met de winactie.

Lees verder

Vakantie met restrictie

Vakantie met restrictie

Eerst een tent, dan een caravan, uiteindelijk een stacaravan. Die laatste caravan blijft staan. De hang naar onthaasting. Even geen werk, geen stress, geen doordenderende 24 uurseconomie. Veel nieuwe en Tweedehands stacaravans staan op campings waarvan er velen zijn in Nederland. Volgens Recron, brancheorganisatie voor recreatiebedrijven, gebruiken duizenden Nederlanders deze recreatievoorziening.

Lees verder

Europees uit eten, gewoon in je eigen keuken

Europees uit eten, gewoon in je eigen keuken

Door de Covid-19 (corona)uitbraak kunnen we – voorlopig – alleen nog virtueel reizen. Er zijn inmiddels veel filmpjes die je vanaf de bank meenemen op reis. Leuk! Maar je proeft en ruikt het niet. Dat kan wel als je in je eigen keuken een van de nationale gerechten van een land maakt. Vanaf je eigen eettafel uit eten in Europa. Heb je aanvullingen voor onderstaand overzicht, deel die dan vooral in het ‘comments’ blok. Zo krijgen we allemaal nog meer tips voor Europees uit eten thuis.

Lees verder

Corona en thuisblijven: tips om de tijd door te komen

Corona en thuisblijven: tips om de tijd door te komen

Reizen is niet meer mogelijk omdat letterlijk de hele wereld op slot is door de Covid-19 (corona)uitbraak. Ook het openbare leven ligt stil. Evenementen zijn afgelast, scholen, horeca en attracties hebben hun deuren gesloten. Je moet zoveel mogelijk binnenblijven en je onthouden van sociale contacten. Maar wat doe je dan om de tijd te doden?

Lees verder