Bad Sassendorf, zout en zoet

2.25 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Bad Sassendorf
Bad Sassendorf
Nederlanders hebben iets met Noordrijn-Westfalen. Natuurlijk, de Duitse deelstaat grenst aan Limburg, Gelderland en Overijssel, maar dat is niet alles. Op het gebied van wellness bijvoorbeeld zijn de Nederlanders in grootte inmiddels de tweede groep, na de Duitsers. En dat is mooi nieuws, niet in het minst voor directeur Achim Bädorf van Gesundheitsagentur NRW.


Zijn organisatie behartigt namelijk in de dichtbevolkte deelstaat - met toeristische trekkers als Winterberg, Bad Münstereifel en Bad Sassendorf - de belangen van jou en mij, althans als het gaat om wellness en medical wellness. Of zoals het in zijn woorden heet: de gouden middenweg tussen kuur en wellness, tussen gezondheid en vrijetijdsbeleving. En in Noordrijn-Westfalen zorgt zijn Agentur er voor dat alles op dit punt perfect is geregeld, zowel in theorie als praktijk.

Gezond

blote voeten op Barfusspfad
blote voeten op Barfusspfad
“Bij ons staan drie dingen voorop: gezond blijven, gezond worden, gezond genieten”, zegt Bädorf. Of het nu gaat om blootsvoets lopen over het unieke Barfußpfad in Aatal von Bad Wünnenberg, een kruidenwandeling in Winterberg of een verblijf in de bekende zoutgrot van Bad Sassendorf; het maakt hem niet uit.
We treffen hem in de laatste gemeente; de erkende geneeskrachtige zoutwater- en modderbadplaats, iets ten oosten van Dortmund. Hier gaan we onderzoeken hoe het met de relaxmogelijkheden op deze bijzondere plek in Noordrijn-Westfalen is gesteld. Sassendorf mag zich namelijk al meer dan honderd jaar Bad noemen, getuige de volgende plechtige verklaring van Regierungspräsident Arnsberg uit 1906. “Hiermit ordne ich van Landespolizeiwegen an, dass die in Kreis Soest belegene Landgemeinde Sassendorf fortan die amtliche Bezeichnung Bad Sassendorf führt.”

Klinieken

zoutgrot Bad Sassendorf
zoutgrot Bad Sassendorf
Ruim honderd jaar later profileert de gemeente met ruim 11.000 inwoners zich in alles als kuuroord. Er zijn zes klinieken, waar de meest uiteenlopende behandelingen worden aangeboden tegen spier- en gewrichtsklachten en huid- en ademhalingsaandoeningen, maar voor een wellnessvakantie kun je er ook prima terecht. Daarvoor is SoleTherme heel geschikt, met het thermale bad en de zeezoutgrot.
We spreken directeur Bädorf na een ontspannen wandeling door het centrum van Bad Sassendorf, met haar keurig aangeharkte voetgangerszone vol horeca en haar kuurpark met thematuinen en fonteinen. De ontmoeting is in het karakteristieke Maritim Hotel Schnitterhof, waar ‘s middags ook onze wellnessbehandeling op het programma staat. Net als in Bad Pyrmont en Maria Laach, de andere plaatsen die we tijdens onze korte kür langs de oostgrens aandoen, kiezen we namelijk voor klein. SoleTherme bewaren we voor later, we laten ons lekker verwennen op de eerste verdieping van ons hotel.

Internationaal

Schnitterhof
Schnitterhof
De behandeling van anderhalf uur, bestaande uit een peeling, een algenpakking en een gezichtsmassage, blijkt behoorlijk internationaal. De algen komen uit Bretagne, het zout voor de peeling komt voor de kust van IJsland vandaan en de vrouw, die met veel gevoel aan mijn lichaam werkt, is geboren en getogen in Duitsland. De start is uiterst aangenaam. De peeling is juist goed, nergens is het wrijven met het grove zout hinderlijk of pijnlijk. Daarna mag ik uitrusten in het bad, dat centraal in de behandelruimte staat; per slot van rekening is dit wel werk!

Dan is het tijd voor de algenpakking. Het kleverige spul gaat eerst op mijn rug, daarna op de rest van mijn lichaam, dan plastic en dekens erover en de mens is klaar voor een relaxte sessie van 30 minuten. Als een extraatje krijg ik onderwijl een gezichtsbehandeling, met een reiniging en een massage. Met twee verkoelende oogcompressen mag ik me vervolgens heerlijk terugtrekken in de wereld van alle rust. Afgezien van een klein probleem – de zalf zorgt ineens voor kriebel aan de linkerkant van mijn neus en aangezien ik alleen en als een mummie in de kamer ligt, moet ik de oplossing vinden met ernstig neusophalen – zijn het de lekkerste uren in Bad Sassendorf.
Met ‘Urlaub der gut tut’ heeft de kuurgemeente in Noordrijn-Westfalen echt een passende slogan.

Corona en thuisblijven: tips om de tijd door te komen

Corona en thuisblijven: tips om de tijd door te komen

Reizen is niet meer mogelijk omdat letterlijk de hele wereld op slot is door de Covid-19 (corona)uitbraak. Ook het openbare leven ligt stil. Evenementen zijn afgelast, scholen, horeca en attracties hebben hun deuren gesloten. Je moet zoveel mogelijk binnenblijven en je onthouden van sociale contacten. Maar wat doe je dan om de tijd te doden?

Lees verder

Van druk, druk, druk naar even niets

Van druk, druk, druk naar even niets

Het is heerlijk om lekker bezig te zijn. Reizen te plannen en te maken. Werken, de dagelijkse dingen te doen. Maar soms wordt het allemaal wat veel omdat er meer op je bordje ligt dan je wilt. Je slaapt steeds slechter, bent overdag geïrriteerd. En nee, het is niet de overgang: je hebt het te druk, druk, druk. Dan is het verstandig om eens een keertje helemaal niets te doen. Echt niets.

Lees verder

Nederlandse televisie kijken op reis? Het kan met een VPN

Nederlandse televisie kijken op reis? Het kan met een VPN

Een VPN gebruiken voor een veilige verbinding tussen je telefoon/laptop en openbaar internet is alleen al om cybercriminaliteit tegen te gaan een goed idee. Maar wist je dat je met een VPN in het buitenland ook Nederlandse televisie en Netflix kunt kijken? Zo hoef je niets meer  te missen als je zin hebt in een filmpje of terugkijken via uitzending gemist.

Lees verder

Hoe wordt je vliegreis prettiger?

Hoe wordt je vliegreis prettiger?

De een vindt vliegen geweldig, voor de ander is het een oncomfortabele manier, tenzij je businessclass vliegt natuurlijk, om van de ene plek naar de andere te komen wanneer dat niet met trein, schip of auto kan. Wat kun je doen om de vlucht net iets prettiger te maken?

Lees verder

De leukste weetjes over Turkije

De leukste weetjes over Turkije

Zand, strand, blauwe zee, maar ook prachtige natuur in de binnenlanden en bijzondere cultuurschatten. Turkije is zo gevarieerd dat je er voor elke soort vakantie terecht kunt. We hebben een aantal bijzondere weetjes over Turkije voor je verzameld.

Lees verder

Vroegboekkorting of toch een last minute-aanbieding?

Vroegboekkorting of toch een last minute-aanbieding?

Januari en februari zijn bij uitstek maanden om een volgende vakantie te plannen. De Vakantiebeurs in Utrecht is voor veel mensen een inspiratiebron, net als onze reisreportages. Maar wat is nou wijsheid? Moet je er vroeg bij zijn, of juist last minute boeken om een zo gunstig mogelijke prijs te krijgen? Dat hangt van een aantal factoren af.

Lees verder