Bad Sassendorf, zout en zoet

1.6666666666667 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Bad Sassendorf
Bad Sassendorf
Nederlanders hebben iets met Noordrijn-Westfalen. Natuurlijk, de Duitse deelstaat grenst aan Limburg, Gelderland en Overijssel, maar dat is niet alles. Op het gebied van wellness bijvoorbeeld zijn de Nederlanders in grootte inmiddels de tweede groep, na de Duitsers. En dat is mooi nieuws, niet in het minst voor directeur Achim Bädorf van Gesundheitsagentur NRW.


Zijn organisatie behartigt namelijk in de dichtbevolkte deelstaat - met toeristische trekkers als Winterberg, Bad Münstereifel en Bad Sassendorf - de belangen van jou en mij, althans als het gaat om wellness en medical wellness. Of zoals het in zijn woorden heet: de gouden middenweg tussen kuur en wellness, tussen gezondheid en vrijetijdsbeleving. En in Noordrijn-Westfalen zorgt zijn Agentur er voor dat alles op dit punt perfect is geregeld, zowel in theorie als praktijk.

Gezond

blote voeten op Barfusspfad
blote voeten op Barfusspfad
“Bij ons staan drie dingen voorop: gezond blijven, gezond worden, gezond genieten”, zegt Bädorf. Of het nu gaat om blootsvoets lopen over het unieke Barfußpfad in Aatal von Bad Wünnenberg, een kruidenwandeling in Winterberg of een verblijf in de bekende zoutgrot van Bad Sassendorf; het maakt hem niet uit.
We treffen hem in de laatste gemeente; de erkende geneeskrachtige zoutwater- en modderbadplaats, iets ten oosten van Dortmund. Hier gaan we onderzoeken hoe het met de relaxmogelijkheden op deze bijzondere plek in Noordrijn-Westfalen is gesteld. Sassendorf mag zich namelijk al meer dan honderd jaar Bad noemen, getuige de volgende plechtige verklaring van Regierungspräsident Arnsberg uit 1906. “Hiermit ordne ich van Landespolizeiwegen an, dass die in Kreis Soest belegene Landgemeinde Sassendorf fortan die amtliche Bezeichnung Bad Sassendorf führt.”

Klinieken

zoutgrot Bad Sassendorf
zoutgrot Bad Sassendorf
Ruim honderd jaar later profileert de gemeente met ruim 11.000 inwoners zich in alles als kuuroord. Er zijn zes klinieken, waar de meest uiteenlopende behandelingen worden aangeboden tegen spier- en gewrichtsklachten en huid- en ademhalingsaandoeningen, maar voor een wellnessvakantie kun je er ook prima terecht. Daarvoor is SoleTherme heel geschikt, met het thermale bad en de zeezoutgrot.
We spreken directeur Bädorf na een ontspannen wandeling door het centrum van Bad Sassendorf, met haar keurig aangeharkte voetgangerszone vol horeca en haar kuurpark met thematuinen en fonteinen. De ontmoeting is in het karakteristieke Maritim Hotel Schnitterhof, waar ‘s middags ook onze wellnessbehandeling op het programma staat. Net als in Bad Pyrmont en Maria Laach, de andere plaatsen die we tijdens onze korte kür langs de oostgrens aandoen, kiezen we namelijk voor klein. SoleTherme bewaren we voor later, we laten ons lekker verwennen op de eerste verdieping van ons hotel.

Internationaal

Schnitterhof
Schnitterhof
De behandeling van anderhalf uur, bestaande uit een peeling, een algenpakking en een gezichtsmassage, blijkt behoorlijk internationaal. De algen komen uit Bretagne, het zout voor de peeling komt voor de kust van IJsland vandaan en de vrouw, die met veel gevoel aan mijn lichaam werkt, is geboren en getogen in Duitsland. De start is uiterst aangenaam. De peeling is juist goed, nergens is het wrijven met het grove zout hinderlijk of pijnlijk. Daarna mag ik uitrusten in het bad, dat centraal in de behandelruimte staat; per slot van rekening is dit wel werk!

Dan is het tijd voor de algenpakking. Het kleverige spul gaat eerst op mijn rug, daarna op de rest van mijn lichaam, dan plastic en dekens erover en de mens is klaar voor een relaxte sessie van 30 minuten. Als een extraatje krijg ik onderwijl een gezichtsbehandeling, met een reiniging en een massage. Met twee verkoelende oogcompressen mag ik me vervolgens heerlijk terugtrekken in de wereld van alle rust. Afgezien van een klein probleem – de zalf zorgt ineens voor kriebel aan de linkerkant van mijn neus en aangezien ik alleen en als een mummie in de kamer ligt, moet ik de oplossing vinden met ernstig neusophalen – zijn het de lekkerste uren in Bad Sassendorf.
Met ‘Urlaub der gut tut’ heeft de kuurgemeente in Noordrijn-Westfalen echt een passende slogan.

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Nederland telt inmiddels 3,4 miljoen E-bikes en 350.000 elektrische auto’s. Prettige vervoermiddelen, al kunnen de actieradius en het laden nog wel dingetjes zijn. Puur op reis trekt voor het eerst met een elektrische auto van Nederland naar het zuiden van Frankrijk. Een verslag van onthaasten 2.0, dat kunnen we alvast voorspellen.

Lees verder

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Wat zou het heerlijk zijn om altijd businessclass of eersteklas te vliegen. Zeker op langere vluchten is dat zoveel comfortabeler dan in economy class. Helaas hangt daar ook een behoorlijk prijskaartje aan. En niet iedereen kan, of wil, zich dat extra bedrag veroorloven. Toch kun je ook voor minder geld je een aantal dingen doen om de vliegreis ook in economy een stuk aangenamer te maken.Trouwens, deze tips zijn ook zeer bruikbaar voor langere auto- bus- of treinreizen.

Lees verder

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum
Adrikaanse kunst: met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft het Afrika Museum in Berg en Dal een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van Afrikaanse kunst en de verspreiding daarvan. 

Lees verder