Europese erkenning van Spa

1.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Spa-puuropreis-WBT-RicardodelaRiva.jpg

Een lange thermale geschiedenis of niet, Spa staat pas sinds kort écht als kuuroord op de kaart. De stad in de Ardennen mag zich vanaf 2010 ‘Europese historische badplaats’ noemen. De gemeente kreeg dit officiële predicaat van de European Historical Spa Town Association, waarmee de stad onderdeel werd van de European Route of Historical and Thermal Towns. Ook het Engelse Bath, het Italiaanse Acqui Terme, het Franse Vichy en de Tsjechische regio rond Karlovy Vary zijn namen op deze erelijst.

De vermelding is een logische. De Romeinen gingen 2000 jaar geleden al graag in de Belgische gemeente in bad, onwetend dat ze hiermee een eeuwenlange traditie in gang zouden zetten. Als eerste stad begon Spa in de 16de eeuw met het uitvoeren van mineraalhoudend bronwater; eerst naar de eigen regio, later binnen heel Europa. In dezelfde periode meldden zich ook de eerste kuurgasten. Die kwamen eerst vooral om grote hoeveelheden bronwater te drinken, wat in die tijd als een helizame bezigheid werd gezien.

Vanaf de 18de eeuw werden baden met koolzuurgas en turfbaden weldadige onderdelen van het thermalisme. In 1764 werd de eerste badinrichting geopend, tien jaar later volgde het eerste casino van Europa. Spa groeide al snel uit tot een mondaine plek voor de binnen- en buitenlandse aristocratie en kreeg de bijnaam ‘café van Europa’. In de 19de eeuw werd Spa zo bekend dat in het Engels ‘spa’ een soortnaam voor kuuroord werd.
Na 1850 werd begonnen met de bouw van de thermale voorzieningen, die je tot op de dag van vandaag in Spa kunt ontdekken. Het mooiste voorbeeld zijn de Thermes van Spa, die bij de opening in 1868 liefst 54 baden telden. De belangrijkste wellnessvoorziening van de stad werd in 2004 gemoderniseerd en biedt sindsdien met haar glazen wanden vanaf de heuvel Colline d’Annette et Lubin een weidse blik op de stad.

Peter de Grote

De natuurlijke rijkdom van Spa komt uit bronnen, met mysterieuze namen als Géronstère, Prins van Condé, Tonnelet of Barisart. Ooit zijn er in de stad meer dan 300 geteld. Vandaag de dag wordt het water betrokken uit een handvol grote ‘pouhons’, vrij naar de Waalse term voor ‘water ophalen’. De oudste is de Sauvenière, die in de 7de eeuw werd ontdekt door Sint-Remaclus, de latere bisschop van Maastricht.
Een belangrijke hedendaagse bron is de Peter de Grote, gelegen in het stadscentrum, die dagelijks 21.000 liter koolzuurhoudend water aanlevert. De bron is te vinden in een monument in de vorm van een achthoekig prieel uit 1880, van de hand van de stedenbouwkundige Victor Besme. Hier kun je het water met de uitgesproken ijzerachtige smaak direct van de bron proeven. In de grote zaal van het monument getuigt het fresco ‘Het Gouden Boek’ van het verleden van Spa. In totaal 96 beroemde gasten van de stad zijn op het werk afgebeeld, onder wie tsaar Peter de Grote, componist Charles Gounod, keizer Jozef II, Karel II van Engeland, René Descartes, Leopold II van België en Jean-Honoré Fragonard.

Op vakantie in je eigen chalet

Op vakantie in je eigen chalet

Wat is er nou fijner dan vakantie vieren in je eigen chalet of stacaravan. Je hoeft nooit te zoeken naar spullen omdat je precies weet wat je hebt. Je hebt je eigen keukeninventaris en je eigen kasten, waarin je kleding kunt laten hangen. Je kunt altijd naar je chalet gaan, zonder dat je een reservering hoeft te maken. En… de (klein)kinderen kunnen ook heerlijk langs komen en blijven logeren. Maar hoe vind je nu een mooi chalet dat aansluit bij jouw wensen?

Lees verder

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie? Laat je woning veilig achter

Vakantie, een weekendje weg of een avondje uit. Voor dieven en inbrekers ideale momenten om tijdens je afwezigheid hun slag te slaan. Zij houden geen rekening met de impact die een woninginbraak op je heeft. En dat die ring van oma niet waardevol, maar wel dierbaar is daar hebben ze ook geen boodschap aan. Het beste middel om woninginbraak te voorkomen is dan ook een goede inbraakbeveiliging van je huis en spullen. Update: 10 juli 2024, 

Lees verder

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea
We weten wel waarom de Frans Atlantische kust zo populair is: zon, zee, strand en een verscheidenheid aan landschappen. Heerlijk om het zeewater op te snuiven tijdens je vakantie. Maar ook wie cultuur wil snuiven kan prima terecht in dit gebied. Deze zes musea nemen je mee op een reis door de tijd, de natuur en de rijke maritieme geschiedenis van de regio. Of het nu gaat om zoutwinning in Sabres, de wereld van de mosselen in Les Sables-d'Olonne of de vuurtorens aan de Gironde, de musea zijn het bezoeken waard. En niet alleen als het regent.

Lees verder

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder