Een briljante cruise-ervaring

1.0833333333333 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Op dek van een cruiseschip
Brilliance of the Seas
Doe's een cruise: lekker eten, ontspannen in de sauna, de weldadige wellness van een massage, een duik nemen in het zwembad, dansen in de disco en een drankje aan de bar. Dan simpelweg naar je varende kamer lopen om ‘s ochtends wakker te worden aan de kade van een andere stad dan de dag ervoor. Ondanks de ramp met de Costa Concordia in januari,verwacht men dat in 2012 nog meer mensen voor een cruise kiezen dan in 2011. Waarom is cruisen zo populair? Puur op reis stapte aan boord van de Brilliance of the Seas van Royal Caribbean, maakte een achtdaagse cruise langs de Verenigde Arabische Emiraten en Oman, en ontdekte het antwoord.

De cruisewereld is behoorlijk veranderd. Was het aantal bestemmingen vroeger beperkt, tegenwoordig is er volop keuze. Van een reis langs de Noorse Fjorden, steden langs de Middellandse Zee, en verder weg bestemmingen als Amerika, de Cariben of de Verenigde Arabische Emiraten. En cruisen oubollig en duur? Nee, dat imago past niet bij de moderne schepen, die meer weghebben van complete dorpen, vertier bieden voor jong en oud en waarbij veel bij de prijs is inbegrepen.

Handig betaal- en reispasje

Cruiseschip
Brilliance of the Seas
Dat Royal Caribbean een Amerikaanse maatschappij merk je: aan boord gaan is een hele poppenkast waarbij veel foto’s gemaakt worden, en de hi’s en how are you’s niet van de lucht zijn. Voor een nuchtere Nederlander wellicht wat overdreven, maar toch geeft het wel een welkom gevoel. Dat foto’s maken gaat de hele cruise door. Je bent overigens niet verplicht die foto's, kosten 10 tot 20 dollar, te kopen. Omdat het schip een aantal landen aandoet, en je daar ook van boord kunt, lever je bij het inchecken je paspoort in. In ruil daarvoor krijg je een soort multifunctionele creditcard. Het vervangt je paspoort én is een instant portemonnee. Elke aankoop wordt op je pas gezet. Uiteraard krijg je aan het eind van de reis je paspoort, voorzien van vele stempels, netjes weer terug.

De eerste kennismaking

Burj Khalifa
Burj Khalifa
Het is tegen 1 uur als ik mijn ruime buitenhut instap. Om de bagage van ruim 3000 passagiers in de hutten te krijgen is een hele logistiek. Met een beetje pech duurt dat een paar uur. Ook mijn bagage kwam niet snel, dus na een nachtelijke vliegreis en een aansluitend ochtendje Dubai zat een duik in het zwembad of een douche met schone kleren er niet direct in. Dan maar het schip verkennen. Dat is een hele ervaring op zo’n varende flat van vele verdiepingen. Gelukkig hangen er overal plattegronden zodat je weet waar je bent. Rond 6 uur blijken mijn koffers gearriveerd, zodat ik opgefrist naar het restaurant kan. Op de Brilliance vind je diverse restaurants. De Windjammer is het algemene restaurant met een zeer uitgebreid dagelijks wisselend selfservice buffet. Wil je aan tafel bediend worden dan kun je reserveren voor een van de twee avondsessies in het  algemene restaurant. Het entertainment in het theater is op die dinertijden afgestemd, zodat je geen show hoeft te missen. Dat entertainment aan boord is elke dag anders. Wat je kunt verwachten, en de eventuele dresscode voor die avond, staan in de dagelijkse scheepskrant die je elke avond keurig op je bed vindt. 
Moe of niet, de spectaculaire afvaart ’s avonds vanuit Dubai mag je niet missen. De Burj al Khalifa torent hoog boven de toch al niet kleine gebouwen uit. Het kaartje om er naar boven te gaan als we over een week weer in Dubai aanmeren, is al gekocht.

Dag 2: Fujairah

Fort Fujairah
Fort Fujairah
Na een rustige nacht, je voelt wel dat je vaart, maar het is niet storend, meren we aan in Fujairah. De Windjammer blijkt ook de plek voor een geweldig ontbijtbuffet. Daarna snel naar een van de excursiebussen. Ik heb gekozen voor de coastal tour (ca 40 euro) die ook langs het 300 jaar oude Fort Fujairah, de oase van Bithna, de markt en de Bidha moskee, een van de oudste en kleinste van de Emiraten aandoet. Daarna via de kust terug naar de Brilliance. 

Dag 3 en 4: Oman

Berbervrouw in Oman
Berbervrouw in Oman
In Oman blijft het schip een nacht aan de kade liggen. Je kunt kiezen uit diverse uitstapjes waarbij je ’s avonds weer aan boord komt. Wij hebben echter een eigen programma en blijven een nachtje weg. Na een bezoek aan de Grande Mosque in de hoofdstad Muscat drinken we thee bij een bedoeinefamilie, dune bashen over de woestijnduinen, zien de zon ondergaan en blijven een nachtje slapen in een tentenkamp. Via een aantal wadi’s rijden de we volgende dag weer terug naar ons drijvend hotel. Daar hebben we het ‘dressed in white’ feest van de vorige avond gemist, maar kunnen wel gelijk aanschuiven in het theater voor een Tangoshow. 

 

 

Dag 5: zeedag

Mensen aan boord cruiseschip
Mensen aan boord cruiseschip
Van Oman naar Abu Dhabi is twee dagen varen. Een mooie gelegenheid om het boordleven en entertainment nog beter te leren kennen. Omdat alle gasten dus aan boord zijn is er geen plekje meer vrij bij het zwembad en ook de bovendekken zijn vol. Het mag niet, maar veel gasten leggen ’s morgens vroeg al handdoeken neer om een plaatsje te ‘reserveren’. Met  3000 man aan boord is het voor het personeel niet makkelijk in te schatten welke handdoek een ‘reservering’ is. Ik maak weer een rondje schip dat na een paar dagen al heel vertrouwd voelt. In de disco is net een buikdansles aan de gang, aan het zwembad dansen mensen de salsa en in het casino wordt druk gegokt. De sportschool is vol mensen die kilometers op de plaats lopen met de zee als fantastisch uitzicht. Eten kun je overal: de Windjammer is altijd open en op diverse plekken aan boord worden snacks geserveerd. Na een rondleiding achter de schermen van het theater mag mijn reisgezelschap als extra verrassing een kijkje nemen op de brug, waar de kapitein veel ins- en outs vertelt over het reilen en zeilen op de Brilliance. Dat de logistiek aan boord een goed geoliede machine is zien we ook tijdens de rondleiding door de keuken. Net als eerder deze week is de dresscode van de avond ‘formeel’ en hebben de mooie jurken en smokings absoluut iets feestelijks. Grappig: je pikt de ervaren cruisers er snel tussenuit. Zij hebben duidelijk meer in hun koffer gestopt dan alleen een ‘leuk’ jurkje. Maar geen nood als je bling bling, een mooi avondtasje of overhemd nodig hebt. Aan boord is alles te koop!

Dag 6: Abu Dhabi

Moskee Abu Dhabi
Moskee Abu Dhabi
Een dure manier om de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten te ontdekken is de hop on-hop off bus. Handiger, en goedkoper, is de shuttlebus. Normaal gesproken gaan ze zowel richting de Marina Mall als naar de Grote Moskee, maar vandaag rijden ze alleen maar naar Marina Mall. Dus nemen we van daaruit een goedkope taxi naar de Grote Moskee omdat de buschauffeur weigert net buiten de terminal te stoppen. Dit tot grote woede overigens van de rijen taxichauffeurs die nu tevergeefs wachten op hun klanten. Na de Moskee gaan we weer terug naar de Mall en dan ‘naar huis’, naar de Brilliance. Daar leven we ons na het diner uit op het 70-jaren feest en sluiten de dag passend af in de disco.
 

Dag 7: Dubai

Burj al arab
Burj Al Arab
We zijn weer terug waar we begonnen: Dubai. Bij de Burj al Khalifa wisselen we onze entreebewijzen in voor een tocht met een supersnelle lift naar boven. Het is een beetje mistig, maar toch is het uitzicht adembenemend en het idee om op het tot nu toe hoogste gebouw van de wereld te staan heel apart. Na een dag Dubai gaan we nog één keer aan boord voor het laatste diner en om onze koffers te pakken. Veel gasten blijven nog een nacht aan boord slapen en maken het slotbal mee. Omdat ons vliegtuig ’s nachts vertrekt zit dat er jammer genoeg niet meer in.
De kennismaking met de Brilliance of the Seas was verrassend. Ja, je zit met een paar duizend mensen op een schip en dat kan soms overweldigend zijn. Maar cruisen heeft zeker een aantal voordelen waar ik niet eerder bij stilstond; je ziet op een gemakkelijke manier veel steden of landen, en alles is verzorgd. Ook zijn er wat vooroordelen ontkracht: je hoeft je aan boord zeker niet te vervelen, en het eten is allesbehalve slecht en eentonig.

Toen ik aan boord ging wist ik niet wat ik kon verwachten. Nu, aan het einde van de reis is het toch een beetje vreemd om afscheid te nemen van mijn ‘eigen’ purser, die elke avond weer iets kunstigs van mijn handdoeken wist te vouwen, en van het schip, dat een week lang mijn varende huis was.

Tips:

  • Neem schoon goed mee in je handbagage voor het geval het wat langer duurt eer je koffer in je hut is.
  • Door het gemak van het pasje dat je krijgt moet je wel even opletten dat je aan het eind van de reis geen pittige rekening krijgt. Eten en koffie en thee zijn wel inbegrepen in de reissom, maar voor andere drankjes, en sommige activiteiten, moet je betalen.
  • Tips zijn verplicht. Deze zijn niet in de reissom inbegrepen en bedragen zo'n 20 euro per persoon, per dag. Je betaalt het totaalbedrag aan het eind van de reis.

Dubai...daar moet je geweest zijn.

We maakten deze cruise op de Brilliance of the Seas. Boek deze cruise!

Tips voor culturele uitjes in de Auvergne-Rhône-Alpes

Tips voor culturele uitjes in de Auvergne-Rhône-Alpes

De regio Auvergne-Rhône-Alpes in het zuidoosten van Frankrijk is heel divers: van berglandschappen tussen natuurparken, van wellness in Aix-les-Bains, Brides-les-Bains of Vichy tot cultuur in dorpen en steden als Annecy, Chambéry, Clermont-Ferrand, Grenoble en Lyon. Niet alleen de steden ademen geschiedenis, ook de diverse musea laten je kennis maken met de historie en bijzonderheden van de stad, de natuur en/of het gebied. We geven tien tips voor een interessante middag of dag.

Lees verder

Wintersportvakantie: ga goed voorbereid op reis

Wintersportvakantie: ga goed voorbereid op reis

Beenbreuken, knieletsel en hersenschuddingen. Jaarlijks ontvangt alarmcentrale Eurocross Assistance 1.600 meldingen over ongevallen op de piste. Veel van deze ongevallen kunnen worden voorkomen door de juiste voorbereiding, maar ook door je werkelijke niveau te kennen. Uit onderzoek van Eurocross blijkt namelijk dat 80% van de wintersporters het eigen skiniveau overschat, waardoor zij mogelijk pistes en omstandigheden kiezen die niet aansluiten op hun werkelijke niveau.

Lees verder

Wat zijn de beste fietsroutes van 2024?

Wat zijn de beste fietsroutes van 2024?

Vijf trajecten in zes Europese landen zijn in de race voor de titel ‘beste fietsroute van 2024’. Nederland heeft dit jaar concurrentie te duchten van Duitsland, Frankrijk, Noorwegen, Oostenrijk en Zweden. De winnaar wordt vrijdag 23 februari bekend op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Jaarbeurs Utrecht. Lees verder hoe je entreekaarten kunt winnen voor deze beurs.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder

Wandelen gezond is gezond, maar wel op goede wandelschoenen

Wandelen gezond is gezond, maar wel op goede wandelschoenen

Wandelen is niet alleen een geweldige manier om in beweging te blijven en kan ook enorm plezierig zijn, of je nu graag een ommetje maakt in het park, een stevige wandeling in de natuur maakt of op een meerdaagse trektocht gaat. En daarvoor zijn goede wandelschoenen essentieel voor jouw comfort en gezondheid.

Lees verder

Alles wat je wilt weten over de sauna

Alles wat je wilt weten over de sauna

Naar de sauna gaan iets uit onze tijd? Nee hoor, het idee van een sauna is al zo oud als de steentijd. De Romeinen hadden hele badsessies in de thermen en de indianen in Noord-Amerika ontdeden zich van stof en vuil in de tipi. Natuurlijk zagen de sauna’s er toen wel iets anders uit: men nam de zweetbaden in een met gloeiende stenen verhitte tent of hut. Het principe van de sauna is echter nog precies hetzelfde: het verhitten van het lichaam en dat vervolgens afkoelen met koud water. Een sauna is simpelweg een vorm van baden.

Lees verder