Een briljante cruise-ervaring

1.0833333333333 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Op dek van een cruiseschip
Brilliance of the Seas
Doe's een cruise: lekker eten, ontspannen in de sauna, de weldadige wellness van een massage, een duik nemen in het zwembad, dansen in de disco en een drankje aan de bar. Dan simpelweg naar je varende kamer lopen om ‘s ochtends wakker te worden aan de kade van een andere stad dan de dag ervoor. Ondanks de ramp met de Costa Concordia in januari,verwacht men dat in 2012 nog meer mensen voor een cruise kiezen dan in 2011. Waarom is cruisen zo populair? Puur op reis stapte aan boord van de Brilliance of the Seas van Royal Caribbean, maakte een achtdaagse cruise langs de Verenigde Arabische Emiraten en Oman, en ontdekte het antwoord.

De cruisewereld is behoorlijk veranderd. Was het aantal bestemmingen vroeger beperkt, tegenwoordig is er volop keuze. Van een reis langs de Noorse Fjorden, steden langs de Middellandse Zee, en verder weg bestemmingen als Amerika, de Cariben of de Verenigde Arabische Emiraten. En cruisen oubollig en duur? Nee, dat imago past niet bij de moderne schepen, die meer weghebben van complete dorpen, vertier bieden voor jong en oud en waarbij veel bij de prijs is inbegrepen.

Handig betaal- en reispasje

Cruiseschip
Brilliance of the Seas
Dat Royal Caribbean een Amerikaanse maatschappij merk je: aan boord gaan is een hele poppenkast waarbij veel foto’s gemaakt worden, en de hi’s en how are you’s niet van de lucht zijn. Voor een nuchtere Nederlander wellicht wat overdreven, maar toch geeft het wel een welkom gevoel. Dat foto’s maken gaat de hele cruise door. Je bent overigens niet verplicht die foto's, kosten 10 tot 20 dollar, te kopen. Omdat het schip een aantal landen aandoet, en je daar ook van boord kunt, lever je bij het inchecken je paspoort in. In ruil daarvoor krijg je een soort multifunctionele creditcard. Het vervangt je paspoort én is een instant portemonnee. Elke aankoop wordt op je pas gezet. Uiteraard krijg je aan het eind van de reis je paspoort, voorzien van vele stempels, netjes weer terug.

De eerste kennismaking

Burj Khalifa
Burj Khalifa
Het is tegen 1 uur als ik mijn ruime buitenhut instap. Om de bagage van ruim 3000 passagiers in de hutten te krijgen is een hele logistiek. Met een beetje pech duurt dat een paar uur. Ook mijn bagage kwam niet snel, dus na een nachtelijke vliegreis en een aansluitend ochtendje Dubai zat een duik in het zwembad of een douche met schone kleren er niet direct in. Dan maar het schip verkennen. Dat is een hele ervaring op zo’n varende flat van vele verdiepingen. Gelukkig hangen er overal plattegronden zodat je weet waar je bent. Rond 6 uur blijken mijn koffers gearriveerd, zodat ik opgefrist naar het restaurant kan. Op de Brilliance vind je diverse restaurants. De Windjammer is het algemene restaurant met een zeer uitgebreid dagelijks wisselend selfservice buffet. Wil je aan tafel bediend worden dan kun je reserveren voor een van de twee avondsessies in het  algemene restaurant. Het entertainment in het theater is op die dinertijden afgestemd, zodat je geen show hoeft te missen. Dat entertainment aan boord is elke dag anders. Wat je kunt verwachten, en de eventuele dresscode voor die avond, staan in de dagelijkse scheepskrant die je elke avond keurig op je bed vindt. 
Moe of niet, de spectaculaire afvaart ’s avonds vanuit Dubai mag je niet missen. De Burj al Khalifa torent hoog boven de toch al niet kleine gebouwen uit. Het kaartje om er naar boven te gaan als we over een week weer in Dubai aanmeren, is al gekocht.

Dag 2: Fujairah

Fort Fujairah
Fort Fujairah
Na een rustige nacht, je voelt wel dat je vaart, maar het is niet storend, meren we aan in Fujairah. De Windjammer blijkt ook de plek voor een geweldig ontbijtbuffet. Daarna snel naar een van de excursiebussen. Ik heb gekozen voor de coastal tour (ca 40 euro) die ook langs het 300 jaar oude Fort Fujairah, de oase van Bithna, de markt en de Bidha moskee, een van de oudste en kleinste van de Emiraten aandoet. Daarna via de kust terug naar de Brilliance. 

Dag 3 en 4: Oman

Berbervrouw in Oman
Berbervrouw in Oman
In Oman blijft het schip een nacht aan de kade liggen. Je kunt kiezen uit diverse uitstapjes waarbij je ’s avonds weer aan boord komt. Wij hebben echter een eigen programma en blijven een nachtje weg. Na een bezoek aan de Grande Mosque in de hoofdstad Muscat drinken we thee bij een bedoeinefamilie, dune bashen over de woestijnduinen, zien de zon ondergaan en blijven een nachtje slapen in een tentenkamp. Via een aantal wadi’s rijden de we volgende dag weer terug naar ons drijvend hotel. Daar hebben we het ‘dressed in white’ feest van de vorige avond gemist, maar kunnen wel gelijk aanschuiven in het theater voor een Tangoshow. 

 

 

Dag 5: zeedag

Mensen aan boord cruiseschip
Mensen aan boord cruiseschip
Van Oman naar Abu Dhabi is twee dagen varen. Een mooie gelegenheid om het boordleven en entertainment nog beter te leren kennen. Omdat alle gasten dus aan boord zijn is er geen plekje meer vrij bij het zwembad en ook de bovendekken zijn vol. Het mag niet, maar veel gasten leggen ’s morgens vroeg al handdoeken neer om een plaatsje te ‘reserveren’. Met  3000 man aan boord is het voor het personeel niet makkelijk in te schatten welke handdoek een ‘reservering’ is. Ik maak weer een rondje schip dat na een paar dagen al heel vertrouwd voelt. In de disco is net een buikdansles aan de gang, aan het zwembad dansen mensen de salsa en in het casino wordt druk gegokt. De sportschool is vol mensen die kilometers op de plaats lopen met de zee als fantastisch uitzicht. Eten kun je overal: de Windjammer is altijd open en op diverse plekken aan boord worden snacks geserveerd. Na een rondleiding achter de schermen van het theater mag mijn reisgezelschap als extra verrassing een kijkje nemen op de brug, waar de kapitein veel ins- en outs vertelt over het reilen en zeilen op de Brilliance. Dat de logistiek aan boord een goed geoliede machine is zien we ook tijdens de rondleiding door de keuken. Net als eerder deze week is de dresscode van de avond ‘formeel’ en hebben de mooie jurken en smokings absoluut iets feestelijks. Grappig: je pikt de ervaren cruisers er snel tussenuit. Zij hebben duidelijk meer in hun koffer gestopt dan alleen een ‘leuk’ jurkje. Maar geen nood als je bling bling, een mooi avondtasje of overhemd nodig hebt. Aan boord is alles te koop!

Dag 6: Abu Dhabi

Moskee Abu Dhabi
Moskee Abu Dhabi
Een dure manier om de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten te ontdekken is de hop on-hop off bus. Handiger, en goedkoper, is de shuttlebus. Normaal gesproken gaan ze zowel richting de Marina Mall als naar de Grote Moskee, maar vandaag rijden ze alleen maar naar Marina Mall. Dus nemen we van daaruit een goedkope taxi naar de Grote Moskee omdat de buschauffeur weigert net buiten de terminal te stoppen. Dit tot grote woede overigens van de rijen taxichauffeurs die nu tevergeefs wachten op hun klanten. Na de Moskee gaan we weer terug naar de Mall en dan ‘naar huis’, naar de Brilliance. Daar leven we ons na het diner uit op het 70-jaren feest en sluiten de dag passend af in de disco.
 

Dag 7: Dubai

Burj al arab
Burj Al Arab
We zijn weer terug waar we begonnen: Dubai. Bij de Burj al Khalifa wisselen we onze entreebewijzen in voor een tocht met een supersnelle lift naar boven. Het is een beetje mistig, maar toch is het uitzicht adembenemend en het idee om op het tot nu toe hoogste gebouw van de wereld te staan heel apart. Na een dag Dubai gaan we nog één keer aan boord voor het laatste diner en om onze koffers te pakken. Veel gasten blijven nog een nacht aan boord slapen en maken het slotbal mee. Omdat ons vliegtuig ’s nachts vertrekt zit dat er jammer genoeg niet meer in.
De kennismaking met de Brilliance of the Seas was verrassend. Ja, je zit met een paar duizend mensen op een schip en dat kan soms overweldigend zijn. Maar cruisen heeft zeker een aantal voordelen waar ik niet eerder bij stilstond; je ziet op een gemakkelijke manier veel steden of landen, en alles is verzorgd. Ook zijn er wat vooroordelen ontkracht: je hoeft je aan boord zeker niet te vervelen, en het eten is allesbehalve slecht en eentonig.

Toen ik aan boord ging wist ik niet wat ik kon verwachten. Nu, aan het einde van de reis is het toch een beetje vreemd om afscheid te nemen van mijn ‘eigen’ purser, die elke avond weer iets kunstigs van mijn handdoeken wist te vouwen, en van het schip, dat een week lang mijn varende huis was.

Tips:

  • Neem schoon goed mee in je handbagage voor het geval het wat langer duurt eer je koffer in je hut is.
  • Door het gemak van het pasje dat je krijgt moet je wel even opletten dat je aan het eind van de reis geen pittige rekening krijgt. Eten en koffie en thee zijn wel inbegrepen in de reissom, maar voor andere drankjes, en sommige activiteiten, moet je betalen.
  • Tips zijn verplicht. Deze zijn niet in de reissom inbegrepen en bedragen zo'n 20 euro per persoon, per dag. Je betaalt het totaalbedrag aan het eind van de reis.

Dubai...daar moet je geweest zijn.

We maakten deze cruise op de Brilliance of the Seas. Boek deze cruise!

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea
We weten wel waarom de Frans Atlantische kust zo populair is: zon, zee, strand en een verscheidenheid aan landschappen. Heerlijk om het zeewater op te snuiven tijdens je vakantie. Maar ook wie cultuur wil snuiven kan prima terecht in dit gebied. Deze zes musea nemen je mee op een reis door de tijd, de natuur en de rijke maritieme geschiedenis van de regio. Of het nu gaat om zoutwinning in Sabres, de wereld van de mosselen in Les Sables-d'Olonne of de vuurtorens aan de Gironde, de musea zijn het bezoeken waard. En niet alleen als het regent.

Lees verder

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder