Over wandelen en E-bikes

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

E-bikes in ZwitserlandDe elektrische fiets is een belangrijk thema van de Fiets en Wandelbeurs, die op zaterdag 9 en zondag 10 februari plaatsheeft in de Amsterdam RAI. Veel modellen E-bikes zijn bijvoorbeeld onder deskundige begeleiding te testen op een overdekt parcours, dat volgens de organisatoren met een oppervlakte van bijna 2000 m² het grootste van de Benelux is. Iedere bezoeker van de beurs ontvangt bovendien een gratis exemplaar van E!, een magazine dat volledig is gewijd aan de E-bike.

E-bike steeds meer in trek

E-bikes, ook wel fietsen met trapondersteuning genoemd, zijn bezig met een opmerkelijke opmars. De accu’s gaan steeds langer mee en het aantal oplaadpunten neemt gestaag toe. In Nederland werden vorig jaar 171.000 E-bikes verkocht, 1,3 procent meer dan in 2011. Gemiddeld gaf de consument ruim 1800 euro uit aan de elektrische fiets. De groei is opmerkelijk, aangezien de totale verkoop van nieuwe fietsen vorig jaar met 13,2 procent gedaald. In 2011 werden 1.198.000 fietsen verkocht, in 2012 waren dat er 1.039.000.

Op de Fiets en Wandelbeurs – op beide dagen te bezoeken van 10 tot 17 uur – kom je waarschijnlijk ook de Trek TM500+ tegen, die recentelijk werd gekozen tot E-bike van het jaar. De Trek (adviesprijs € 2599) hield de Smart E-bike en de Sparta Ion RXS+ achter zich. Naast de elektrische fiets kent de beurs overigens nog een aantal themapaviljoens, zoals het wandelen en fietsen met GPS-apparatuur, rijden op tandems en fietsen met kinderen.

Routes van het jaar

Wie op 9 januari naar de RAI gaat, kan live de verkiezing meemaken van de fietsroute van het jaar. Voor de trofee zijn drie routes genomineerd: de Tour de Bourgogne à vélo® en de Vélodyssée, beide in Frankrijk, en de Vennbahn door Duitsland, België en Luxemburg.
Tijdens de beurs wordt ook de Wandeltrofee 2013 uitgereikt, de prijs voor de beste wandelroutegids van het jaar. De drie kanshebbers zijn Dagstappersgids Antwerpen 2, Wandelpareltjes en De Brabantse Wal - Streekpad 17.

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Nederland telt inmiddels 3,4 miljoen E-bikes en 350.000 elektrische auto’s. Prettige vervoermiddelen, al kunnen de actieradius en het laden nog wel dingetjes zijn. Puur op reis trekt voor het eerst met een elektrische auto van Nederland naar het zuiden van Frankrijk. Een verslag van onthaasten 2.0, dat kunnen we alvast voorspellen.

Lees verder

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Wat zou het heerlijk zijn om altijd businessclass of eersteklas te vliegen. Zeker op langere vluchten is dat zoveel comfortabeler dan in economy class. Helaas hangt daar ook een behoorlijk prijskaartje aan. En niet iedereen kan, of wil, zich dat extra bedrag veroorloven. Toch kun je ook voor minder geld je een aantal dingen doen om de vliegreis ook in economy een stuk aangenamer te maken.Trouwens, deze tips zijn ook zeer bruikbaar voor langere auto- bus- of treinreizen.

Lees verder

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum
Adrikaanse kunst: met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft het Afrika Museum in Berg en Dal een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van Afrikaanse kunst en de verspreiding daarvan. 

Lees verder