Nieuwe hoofdsteden van cultuur

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Marseille en Kosice nieuwe Culturele Hoofdsteden van EuropaMarseille en Košice zijn begonnen aan een belangrijk jaar in hun bestaan. De Franse havenstad en de tweede stad van Slowakije mogen zich voor 365 dagen de Culturele Hoofdsteden van Europa noemen. Beide steden proberen het hele jaar door met evenementen het culturele erfgoed van hun land te bevorderen en ook de band te versterken tussen het Middellandse Zeegebied en Oost-Europa.


Sinds 1985 zijn er al meer dan 40 steden verkozen tot Culturele Hoofdstad van Europa, waaronder enkele steden in Nederland en België. Amsterdam viel de eer te beurt in 1987, Antwerpen in 1993, Brussel in 2000 en Rotterdam in 2001. De jongste Culturele Hoofdsteden hebben naast verschillen ook overeenkomsten.

Oudste stad van Frankrijk

Marseille, in 2013 Culturele Hoofdstad van EuropaMarseille is de oudste stad van Frankrijk. Er wonen meer dan 850.000 mensen, waarmee het na Parijs ook de grootste stad is. Als Culturele Hoofdstad wil het de stuwende kracht van cultuur gebruiken om een economische, stedelijke en sociale transformatie door te voeren. “Marseille verbindt Europa met het Middellandse Zeegebied”, zegt de Franse liberale parlementariër Jean-Luc Bennahmias. “Dit jaar krijgen we de kans om de culturele rijkdom en verscheidenheid van Europa te ontdekken en om een betere manier te vinden om samen te leven. Marseille zal haar cultureel aanbod uitbreiden door twee nieuwe musea te openen en door haar pijlen te richten op ecotoerisme.”

Toegangspoort naar Oost-Europa

Kosice, in 2013 Culturele Hoofdstad van EuropaKošice was de eerste nederzetting in Europa die een eigen wapenschild kreeg, en het is nu ook de eerste Culture Hoofdstad in Slowakije. De stad ligt aan de grens van de Schengenzone en het wil haar geografische positie gebruiken om een toegangspoort te bieden naar Oost-Europa. “Ik heb een tijd gewoond en gewerkt in Košice en ik hou erg veel van de stad”, zegt de Slovaakse sociaaldemocrate Monika Smolková. “Er worden veel evenementen georganiseerd voor bewoners en bezoekers van alle leeftijden. Ik raad iedereen aan om een bezoek te brengen aan de Kathedraal van Sint Elisabeth, het museum voor Oost-Slovakije, het Staatstheater en het Cultuurpark. Košice als Culturele Hoofdstad is een project op lange termijn. De werken die nu worden uitgevoerd, zullen later ook in het voordeel zijn van de stadsbewoners en de toekomstige bezoekers.”

Ontdek de Culturele Hoofdsteden

Op reis naar de Culturele Hoofdsteden van 2013? Bekijk dan het aanbod van Tsjecho Reizen naar Slowakije en van NS Hispeed, KLM, D-reizen en Vliegticket.nl naar Marseille.

 

index.php?wi=121844&si=683&li=42198&ws=     index.php?wi=121844&si=849&li=55510&ws=
KLM Nederland  ?c=943&m=30709&a=73339&r=&t=html

Verzekerd van een mooi auto-avontuur

Verzekerd van een mooi auto-avontuur

Wie heeft er geen herinneringen aan een vakantie met de auto? Waarschijnlijk eerst met je ouders; daarna als jong zelfstandige op avontuur, naar het zuiden van Europa. Voor velen is de auto nog altijd het populairste vakantiemiddel, voor ver weg én dichtbij. Wellicht is het een idee om binnenkort een van de volgende routes in Duitsland, België of Luxemburg te ontdekken.

Lees verder

Groepsvakantie met Pasen? Vergeet deze 3 boekingstips niet

Groepsvakantie met Pasen? Vergeet deze 3 boekingstips niet

De paasdagen zijn een ideale periode voor een groepsvakantie. De scholen hebben vakantie en veel mensen zijn vrij van het werk, wat ervoor zorgt dat iedereen mee kan. En daar moet je natuurlijk gebruik van maken, want niets is zo belangrijk als samen zijn met de mensen om wie je geeft. Of dat nu je familie is, of een vriendengroep. Wil je lekker genieten van een groepsvakantie met Pasen? Lees de onderstaande tips om het onvergetelijk te maken.

Lees verder

Gratis dataroaming blijft nog eens 10 jaar beschikbaar in Europa

Gratis dataroaming blijft nog eens 10 jaar beschikbaar in Europa

Gebruik jij op vakantie graag je telefoon om te internetten en te bellen? Dan kun je dat ook de komende tien jaar in de Europese Unie gratis blijven doen. Sinds 2017 is er in de EU namelijk gratis dataroaming. 

Lees verder

Vakantielanden met meeste kans op verkeersongelukken

Vakantielanden met meeste kans op verkeersongelukken

Waar moet je nu het meeste oppassen in het verkeer als je in een volgepakte auto aan de vakantiereis begint? Het laatste waar je op een ritje naar de zon op zit te wachten is een verkeersongeluk. Het is niet in Italië met het soms temperamentvolle verkeer, of Spanje met zijn beruchte smalle straatjes waar de meeste ongelukken gebeuren. Uit onderzoek van Independer op basis van cijfers van Eurostat* blijkt dat Oostenrijk het Europese land is met de meeste verkeersslachtoffers. Het gaat dan om gewonden en dodelijke slachtoffers (fataal of gewond).

Lees verder

Slovenië wacht op ontdekking

Slovenië wacht op ontdekking

Slovenië is meer en meer in trek als vakantiebestemming. Toch is het nog voor veel West-Europese reizigers slechts een doorgangsland, op weg naar bijvoorbeeld Kroatië of Hongarije. Degenen die in Slovenië niet meer dan een tankstop maken, missen veel, zo ontdekten we zelf.

Lees verder

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder