Nieuwe hoofdsteden van cultuur

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Marseille en Kosice nieuwe Culturele Hoofdsteden van EuropaMarseille en Košice zijn begonnen aan een belangrijk jaar in hun bestaan. De Franse havenstad en de tweede stad van Slowakije mogen zich voor 365 dagen de Culturele Hoofdsteden van Europa noemen. Beide steden proberen het hele jaar door met evenementen het culturele erfgoed van hun land te bevorderen en ook de band te versterken tussen het Middellandse Zeegebied en Oost-Europa.


Sinds 1985 zijn er al meer dan 40 steden verkozen tot Culturele Hoofdstad van Europa, waaronder enkele steden in Nederland en België. Amsterdam viel de eer te beurt in 1987, Antwerpen in 1993, Brussel in 2000 en Rotterdam in 2001. De jongste Culturele Hoofdsteden hebben naast verschillen ook overeenkomsten.

Oudste stad van Frankrijk

Marseille, in 2013 Culturele Hoofdstad van EuropaMarseille is de oudste stad van Frankrijk. Er wonen meer dan 850.000 mensen, waarmee het na Parijs ook de grootste stad is. Als Culturele Hoofdstad wil het de stuwende kracht van cultuur gebruiken om een economische, stedelijke en sociale transformatie door te voeren. “Marseille verbindt Europa met het Middellandse Zeegebied”, zegt de Franse liberale parlementariër Jean-Luc Bennahmias. “Dit jaar krijgen we de kans om de culturele rijkdom en verscheidenheid van Europa te ontdekken en om een betere manier te vinden om samen te leven. Marseille zal haar cultureel aanbod uitbreiden door twee nieuwe musea te openen en door haar pijlen te richten op ecotoerisme.”

Toegangspoort naar Oost-Europa

Kosice, in 2013 Culturele Hoofdstad van EuropaKošice was de eerste nederzetting in Europa die een eigen wapenschild kreeg, en het is nu ook de eerste Culture Hoofdstad in Slowakije. De stad ligt aan de grens van de Schengenzone en het wil haar geografische positie gebruiken om een toegangspoort te bieden naar Oost-Europa. “Ik heb een tijd gewoond en gewerkt in Košice en ik hou erg veel van de stad”, zegt de Slovaakse sociaaldemocrate Monika Smolková. “Er worden veel evenementen georganiseerd voor bewoners en bezoekers van alle leeftijden. Ik raad iedereen aan om een bezoek te brengen aan de Kathedraal van Sint Elisabeth, het museum voor Oost-Slovakije, het Staatstheater en het Cultuurpark. Košice als Culturele Hoofdstad is een project op lange termijn. De werken die nu worden uitgevoerd, zullen later ook in het voordeel zijn van de stadsbewoners en de toekomstige bezoekers.”

Ontdek de Culturele Hoofdsteden

Op reis naar de Culturele Hoofdsteden van 2013? Bekijk dan het aanbod van Tsjecho Reizen naar Slowakije en van NS Hispeed, KLM, D-reizen en Vliegticket.nl naar Marseille.

 

index.php?wi=121844&si=683&li=42198&ws=     index.php?wi=121844&si=849&li=55510&ws=
KLM Nederland  ?c=943&m=30709&a=73339&r=&t=html

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder

Blijf de hitte de baas: handige tips

Blijf de hitte de baas: handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?

Lees verder

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Door de coronacrisis kiezen veel meer mensen voor een autovakantie. Op deze manier ben je immers niet afhankelijk van vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer en kan je gaan en staan waar je wil. Toch zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten als je dit jaar ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Ben je bijvoorbeeld wel goed verzekerd? Wat te doen bij pech in het buitenland? En wat moet je checken voor je vertrekt?

Lees verder

Win het Amerika Only Magabook 6

Win het Amerika Only Magabook 6

Op dit moment zijn door de coronapandemie de grenzen tussen Nederland en Amerika nog gesloten en zijn de berichten in het nieuws niet echt gezellig te noemen. Maar dat betekent niet dat er helemaal niets leuks te melden is over het land. Kijk maar eens in het nieuwe Amerika Only Magabook 6. Puur op reis geeft in samenwerking met de uitgever een boek weg, dus doe mee met de winactie.

Lees verder