Lourdes verdrinkt, pelgrims weg

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Lourdes Grot van Massabielle
Lourdes Grot van Massabielle
Het Franse bedevaartsoord Lourdes staat deels onder water. Honderden pelgrims zijn vandaag geëvacueerd. Ze zijn ondergebracht in een conferentiecentrum en sportcomplex. Veel hotels zijn ontruimd, omdat lobby’s en souterrains blank stonden. Voor de grot van Massabielle, waar de maagd Maria in 1858 aan Bernadette Soubirous (14) zou zijn verschenen, staat het water zeker een meter hoog. Sinds donderdag regent het onophoudelijk in het departement Hautes-Pyrénées, waarin Lourdes ligt.

Door de zware regenval zijn rivieren in de omgeving buiten hun oevers getreden. Ook wegen naar Lourdes staan onder water. Autoriteiten spreken van de ergste overstroming in 25 jaar. Het bedevaartsoord in het zuiden van Frankrijk trekt jaarlijks ongeveer 6 miljoen bezoekers, onder wie veel zieken en gehandicapten. Velen van hen hopen op genezing; die wens is vooral gebaseerd op verklaringen van de katholieke kerk dat in Lourdes in de loop der tijd 67 wonderen zijn gebeurd.

Verliezen

De watersnood komt voor het bedevaartsoord op een heel ongelukkig moment. Lourdes draait al enige tijd verlies. Door de financiële crisis komen er minder groepsreizen naar het plaatsje. Het afgelopen jaar werd afgesloten met een verlies van 1 miljoen euro en ook dit jaar wordt waarschijnlijk met verlies afgesloten. In voorgaande jaren was er nog een overschot op de balans. Om het tij te keren, zijn sommige onderhoudswerkzaamheden uitgesteld. De bouw van een nieuw zwembad is minstens enkele maanden vertraagd.

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Veel hotels hebben wellnessvoorzieningen zoals een publieke sauna, een whirlpool, bubbelbad of stoombad. Maar hoe lekker is het om je kamer niet uit te hoeven en toch te genieten van een ontspannende privé-wellnesservaring.

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben jij in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is futloos met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. En zeker nu in coronatijd hebben nog meer mensen last van negatieve gevoelens die de winterdip versterken.

Lees verder

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Echt even alles kunnen loslaten, of populairder gezegd, lekker de boel de boel laten. En dan is het natuurlijk extra prettig als jouw vakantieverblijf van alle gemakken is voorzien. Gewoon, relaxen in alle luxe, zoals in het privézwembad in de voortuin. Wow!

Lees verder

17 Stedentrips: van bekend tot betoverend

17 Stedentrips: van bekend tot betoverend

Steden hebben nog altijd een bijzondere aantrekkingskracht op reizigers. Voor een romantisch weekendje weg, enkele dagen shoppen of een langere ontdekkingsreis langs cultuur en architectuur. Puur op reis doet 17 suggesties voor Europese stedentrips. Naar bekende en minder bekende steden, naar de hoofdsteden van wijn en smaak, en naar enkele echte hoofdsteden. Ze zijn allemaal per vliegtuig, en sommige ook per trein, te bereiken.

Lees verder

Sneek ontdekken per boot

Sneek ontdekken per boot

Zeg Friesland en je denkt meteen aan water en waterrecreatie. Zeg Sneek en je denkt meteen aan de Sneekweek en het Sneekermeer. Logisch toch om Sneek te ontdekken vanaf het water. En daarvoor hoef je niet eens een fanatiek watersporter te zijn of een eigen boot te hebben!

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Het noorderlicht met eigen ogen zien. Bij veel mensen staat het op hun verlanglijstje. En met het opheffen van de reisbeperkingen is een reis naar het noorderlicht ook weer mogelijk. Maar wat zijn nu de mooiste of beste plekken om dit fenomeen te kunnen zien?

Lees verder