Lourdes verdrinkt, pelgrims weg

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Lourdes Grot van Massabielle
Lourdes Grot van Massabielle
Het Franse bedevaartsoord Lourdes staat deels onder water. Honderden pelgrims zijn vandaag geëvacueerd. Ze zijn ondergebracht in een conferentiecentrum en sportcomplex. Veel hotels zijn ontruimd, omdat lobby’s en souterrains blank stonden. Voor de grot van Massabielle, waar de maagd Maria in 1858 aan Bernadette Soubirous (14) zou zijn verschenen, staat het water zeker een meter hoog. Sinds donderdag regent het onophoudelijk in het departement Hautes-Pyrénées, waarin Lourdes ligt.

Door de zware regenval zijn rivieren in de omgeving buiten hun oevers getreden. Ook wegen naar Lourdes staan onder water. Autoriteiten spreken van de ergste overstroming in 25 jaar. Het bedevaartsoord in het zuiden van Frankrijk trekt jaarlijks ongeveer 6 miljoen bezoekers, onder wie veel zieken en gehandicapten. Velen van hen hopen op genezing; die wens is vooral gebaseerd op verklaringen van de katholieke kerk dat in Lourdes in de loop der tijd 67 wonderen zijn gebeurd.

Verliezen

De watersnood komt voor het bedevaartsoord op een heel ongelukkig moment. Lourdes draait al enige tijd verlies. Door de financiële crisis komen er minder groepsreizen naar het plaatsje. Het afgelopen jaar werd afgesloten met een verlies van 1 miljoen euro en ook dit jaar wordt waarschijnlijk met verlies afgesloten. In voorgaande jaren was er nog een overschot op de balans. Om het tij te keren, zijn sommige onderhoudswerkzaamheden uitgesteld. De bouw van een nieuw zwembad is minstens enkele maanden vertraagd.

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitsland, onze grote oosterbuur, is een bijzonder land, ook op culinair gebied. Binnen Europa kent eigenlijk ieder land zijn eigen keuken. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar er bestaan ook grote verschillen, zelfs als je buren bent zoals Nederland en Duitsland. Ben jij in Duitsland op vakantie geweest en heb je hier lekkere gerechten ontdekt die je thuis ook wel zou willen maken? Lees dan snel verder.

Lees verder

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Van alle eilanden in de Balearen staat Ibiza bekend als ‘feesteiland’. Vooral het zuiden van dit Spaanse eiland heeft die reputatie. Maar Ibiza heeft ook een oosten, westen, midden en noorden. Letterlijk de andere kanten. Tijd om die te ontdekken!

Lees verder

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Meer en meer Nederlanders vieren dit jaar de zomervakantie weer in het buitenland. De belangstelling voor een verblijf in eigen land blijft weliswaar groot, maar de hang naar avontuur over de grens wordt groter en groter, zo wees onderzoek van bureau Trends & Tourism uit.

Lees verder

Droombestemming Amerika

Droombestemming Amerika

Vraag naar iemands favoriete reisbestemmingen en bijna zeker wordt Amerika genoemd. De Verenigde Staten oefenen op vakantiegangers een magische aantrekkingskracht uit, simpelweg vanwege het ongekende aanbod voor jong en oud. Hoog tijd dus om Amerika ook eens op jouw bucketlist te zetten.

Lees verder

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit? Het kan weer nu attracties, pretparken, dierentuinen en musea weer open zijn. Samen, of met familie of vrienden een dagje weg. Wat waren in 2021 populaire uitjes en zijn ook in 2022 de moeite waard. Inspiratie nodig? Lees deze zeven tips.

Lees verder