Lourdes verdrinkt, pelgrims weg

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Lourdes Grot van Massabielle
Lourdes Grot van Massabielle
Het Franse bedevaartsoord Lourdes staat deels onder water. Honderden pelgrims zijn vandaag geëvacueerd. Ze zijn ondergebracht in een conferentiecentrum en sportcomplex. Veel hotels zijn ontruimd, omdat lobby’s en souterrains blank stonden. Voor de grot van Massabielle, waar de maagd Maria in 1858 aan Bernadette Soubirous (14) zou zijn verschenen, staat het water zeker een meter hoog. Sinds donderdag regent het onophoudelijk in het departement Hautes-Pyrénées, waarin Lourdes ligt.

Door de zware regenval zijn rivieren in de omgeving buiten hun oevers getreden. Ook wegen naar Lourdes staan onder water. Autoriteiten spreken van de ergste overstroming in 25 jaar. Het bedevaartsoord in het zuiden van Frankrijk trekt jaarlijks ongeveer 6 miljoen bezoekers, onder wie veel zieken en gehandicapten. Velen van hen hopen op genezing; die wens is vooral gebaseerd op verklaringen van de katholieke kerk dat in Lourdes in de loop der tijd 67 wonderen zijn gebeurd.

Verliezen

De watersnood komt voor het bedevaartsoord op een heel ongelukkig moment. Lourdes draait al enige tijd verlies. Door de financiële crisis komen er minder groepsreizen naar het plaatsje. Het afgelopen jaar werd afgesloten met een verlies van 1 miljoen euro en ook dit jaar wordt waarschijnlijk met verlies afgesloten. In voorgaande jaren was er nog een overschot op de balans. Om het tij te keren, zijn sommige onderhoudswerkzaamheden uitgesteld. De bouw van een nieuw zwembad is minstens enkele maanden vertraagd.

Fiets en Wandelbeurs komt eraan! Win entreekaarten

Fiets en Wandelbeurs komt eraan! Win entreekaarten

De leukste beurs voor fietsers en wandelaars wordt in 2023 gehouden op 24, 25 en 26 februari in de Jaarbeurs in Utrecht. Op de beurs weer allerlei nieuws en info over fiets- en wandelbestemmingen, en de bekendmaking van de winnaar van de ‘beste fietsroute van 2023’. En om het helemaal een feestje te maken geven we in samenwerking met de Fiets en Wandelbeurs entreekaarten weg.

Lees verder

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

De Jaarbeurs in Utrecht is van 12 tot en met 15 januari 2023 weer het toneel van de Vakantiebeurs. De echte reisliefhebber heeft die data uiteraard al in zijn of haar agenda staan, want voor het eerst sinds 2020 is er weer sprake van een fysiek evenement. In 2021 en 2022 ging de Vakantiebeurs vanwege corona niet door of was er sprake van een online editie.

Lees verder

Win een boek over blijvend geluk

Win een boek over blijvend geluk

Geluk... wat 'Hygge' is voor Denemarken en 'Ikigai' voor Japan, is 'Haengbog' voor Zuid-Korea. En the Korean Wave zal waarschijnlijk niet veel mensen ontgaan zijn; van literatuur, films en keramiek tot restaurantjes en K-pop. Zuid-Korea is het land waar de mensen samen eten, familie belangrijk is, de natuur wordt omarmd en schoonheid een groot goed is.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder