Lourdes verdrinkt, pelgrims weg

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Lourdes Grot van Massabielle
Lourdes Grot van Massabielle
Het Franse bedevaartsoord Lourdes staat deels onder water. Honderden pelgrims zijn vandaag geëvacueerd. Ze zijn ondergebracht in een conferentiecentrum en sportcomplex. Veel hotels zijn ontruimd, omdat lobby’s en souterrains blank stonden. Voor de grot van Massabielle, waar de maagd Maria in 1858 aan Bernadette Soubirous (14) zou zijn verschenen, staat het water zeker een meter hoog. Sinds donderdag regent het onophoudelijk in het departement Hautes-Pyrénées, waarin Lourdes ligt.

Door de zware regenval zijn rivieren in de omgeving buiten hun oevers getreden. Ook wegen naar Lourdes staan onder water. Autoriteiten spreken van de ergste overstroming in 25 jaar. Het bedevaartsoord in het zuiden van Frankrijk trekt jaarlijks ongeveer 6 miljoen bezoekers, onder wie veel zieken en gehandicapten. Velen van hen hopen op genezing; die wens is vooral gebaseerd op verklaringen van de katholieke kerk dat in Lourdes in de loop der tijd 67 wonderen zijn gebeurd.

Verliezen

De watersnood komt voor het bedevaartsoord op een heel ongelukkig moment. Lourdes draait al enige tijd verlies. Door de financiële crisis komen er minder groepsreizen naar het plaatsje. Het afgelopen jaar werd afgesloten met een verlies van 1 miljoen euro en ook dit jaar wordt waarschijnlijk met verlies afgesloten. In voorgaande jaren was er nog een overschot op de balans. Om het tij te keren, zijn sommige onderhoudswerkzaamheden uitgesteld. De bouw van een nieuw zwembad is minstens enkele maanden vertraagd.

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Uiteraard neem je je smartphone mee op reis en die heb je natuurlijk in een telefoonhoesje. Want wat moet je doen zonder mobiel? Je wilt immers in contact blijven met iedereen en de smartphone gebruik je vaak ook als camera. Het is wijs om vooraf bepaalde apps te downloaden.

Lees verder

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder

Blijf de hitte de baas: handige tips

Blijf de hitte de baas: handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?

Lees verder

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Door de coronacrisis kiezen veel meer mensen voor een autovakantie. Op deze manier ben je immers niet afhankelijk van vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer en kan je gaan en staan waar je wil. Toch zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten als je dit jaar ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Ben je bijvoorbeeld wel goed verzekerd? Wat te doen bij pech in het buitenland? En wat moet je checken voor je vertrekt?

Lees verder