Lourdes verdrinkt, pelgrims weg

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Lourdes Grot van Massabielle
Lourdes Grot van Massabielle
Het Franse bedevaartsoord Lourdes staat deels onder water. Honderden pelgrims zijn vandaag geëvacueerd. Ze zijn ondergebracht in een conferentiecentrum en sportcomplex. Veel hotels zijn ontruimd, omdat lobby’s en souterrains blank stonden. Voor de grot van Massabielle, waar de maagd Maria in 1858 aan Bernadette Soubirous (14) zou zijn verschenen, staat het water zeker een meter hoog. Sinds donderdag regent het onophoudelijk in het departement Hautes-Pyrénées, waarin Lourdes ligt.

Door de zware regenval zijn rivieren in de omgeving buiten hun oevers getreden. Ook wegen naar Lourdes staan onder water. Autoriteiten spreken van de ergste overstroming in 25 jaar. Het bedevaartsoord in het zuiden van Frankrijk trekt jaarlijks ongeveer 6 miljoen bezoekers, onder wie veel zieken en gehandicapten. Velen van hen hopen op genezing; die wens is vooral gebaseerd op verklaringen van de katholieke kerk dat in Lourdes in de loop der tijd 67 wonderen zijn gebeurd.

Verliezen

De watersnood komt voor het bedevaartsoord op een heel ongelukkig moment. Lourdes draait al enige tijd verlies. Door de financiële crisis komen er minder groepsreizen naar het plaatsje. Het afgelopen jaar werd afgesloten met een verlies van 1 miljoen euro en ook dit jaar wordt waarschijnlijk met verlies afgesloten. In voorgaande jaren was er nog een overschot op de balans. Om het tij te keren, zijn sommige onderhoudswerkzaamheden uitgesteld. De bouw van een nieuw zwembad is minstens enkele maanden vertraagd.

Tips voor culturele uitjes in de Auvergne-Rhône-Alpes

Tips voor culturele uitjes in de Auvergne-Rhône-Alpes

De regio Auvergne-Rhône-Alpes in het zuidoosten van Frankrijk is heel divers: van berglandschappen tussen natuurparken, van wellness in Aix-les-Bains, Brides-les-Bains of Vichy tot cultuur in dorpen en steden als Annecy, Chambéry, Clermont-Ferrand, Grenoble en Lyon. Niet alleen de steden ademen geschiedenis, ook de diverse musea laten je kennis maken met de historie en bijzonderheden van de stad, de natuur en/of het gebied. We geven tien tips voor een interessante middag of dag.

Lees verder

Wintersportvakantie: ga goed voorbereid op reis

Wintersportvakantie: ga goed voorbereid op reis

Beenbreuken, knieletsel en hersenschuddingen. Jaarlijks ontvangt alarmcentrale Eurocross Assistance 1.600 meldingen over ongevallen op de piste. Veel van deze ongevallen kunnen worden voorkomen door de juiste voorbereiding, maar ook door je werkelijke niveau te kennen. Uit onderzoek van Eurocross blijkt namelijk dat 80% van de wintersporters het eigen skiniveau overschat, waardoor zij mogelijk pistes en omstandigheden kiezen die niet aansluiten op hun werkelijke niveau.

Lees verder

Wat zijn de beste fietsroutes van 2024?

Wat zijn de beste fietsroutes van 2024?

Vijf trajecten in zes Europese landen zijn in de race voor de titel ‘beste fietsroute van 2024’. Nederland heeft dit jaar concurrentie te duchten van Duitsland, Frankrijk, Noorwegen, Oostenrijk en Zweden. De winnaar wordt vrijdag 23 februari bekend op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Jaarbeurs Utrecht. Lees verder hoe je entreekaarten kunt winnen voor deze beurs.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder

Wandelen gezond is gezond, maar wel op goede wandelschoenen

Wandelen gezond is gezond, maar wel op goede wandelschoenen

Wandelen is niet alleen een geweldige manier om in beweging te blijven en kan ook enorm plezierig zijn, of je nu graag een ommetje maakt in het park, een stevige wandeling in de natuur maakt of op een meerdaagse trektocht gaat. En daarvoor zijn goede wandelschoenen essentieel voor jouw comfort en gezondheid.

Lees verder

Alles wat je wilt weten over de sauna

Alles wat je wilt weten over de sauna

Naar de sauna gaan iets uit onze tijd? Nee hoor, het idee van een sauna is al zo oud als de steentijd. De Romeinen hadden hele badsessies in de thermen en de indianen in Noord-Amerika ontdeden zich van stof en vuil in de tipi. Natuurlijk zagen de sauna’s er toen wel iets anders uit: men nam de zweetbaden in een met gloeiende stenen verhitte tent of hut. Het principe van de sauna is echter nog precies hetzelfde: het verhitten van het lichaam en dat vervolgens afkoelen met koud water. Een sauna is simpelweg een vorm van baden.

Lees verder