Wandelen langs Zwitserse bronnen

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Wandelen langs bronnen in Zwitserland
Wandelen langs bronnen in Zwitserland
De nieuwste langeafstandswandeling van Zwitserland voert je langs de bron van vier grote Europese rivieren. Bij het bergwandeltraject in de Centraal-Zwitserse Alpen kom je langs de plekken waar Rijn, Rhône, Reuss en Ticino ontspringen. De nieuwe 4-Quellenweg verbindt deze bronnen op een 85 kilometer lange route door de kantons Uri, Graubünden, Ticino en Wallis.


Rijn, Rhône, Reuss en Ticino ontspringen alle in het ruige Gotthardmassief en laten hun water vervolgens in alle windrichtingen afdrijven, tot aan de Noordzee, de Middellandse Zee en de Adriatische Zee toe. Soms is de bron een bergmeertje, soms een gletsjer.
De route van de 4-Quellenweg is in vijf dagetappes onderverdeeld. Onderweg logeer je in berghutten langs de route of hotelletjes in de nabijgelegen dorpen. Elke etappe is ook geschikt als afzonderlijke dagtocht. Begin- en eindpunt zijn altijd bereikbaar met het openbaar vervoer. Voor de meerdaagse wandeling zijn arrangementen boekbaar met verzorgd bagagevervoer.

Conditie

De Vierbronnenroute is een bergwandelroute met moeilijkheidsgraad T2/T3 volgens de schaal van de Zwitserse Alpenclub SAC, dus niet overdreven moeilijk. Je moet wel de conditie hebben om per dag 5-7 uur in bergachtig terrein te kunnen lopen. In totaal stijg je 6161 meter en daal je 5932 meter.
Wie de hele route wil lopen, kan het beste beginnen in Andermatt, en daar de bus of trein pakken naar de Oberalppas (2044m) en vandaar omhoog lopen naar de Tomasee (2345m), de bron van de Rijn. Het hoogste punt van de eerste etappe is de Maighelspas (2421m), waarna je afdaalt naar de Vermigelhut (2042m).
Op dag 2 loop je van de Vermigelhut langs het hoogste punt van de route, het uitzichtpunt Piz Giübin (2776m), naar de Gotthardpas (2091m). De derde etappe gaat via het Lucendro stuwmeer naar de gelijknamige pas (2522m), waar de Reuss ontspringt, vervolgens over de Bedretto-Höhenweg naar de Pianseccohut (1982m).
Op dag 4 passeer je aan de voet van de Nufenenpas (2440m) de bron van de rivier Ticino. Eindpunt die dag zijn de dorpjes Ulrichen of Obergesteln (1350m) in het Gomsdal. Het slotstuk, etappe 5, is een constante stijging naar de Furkapas (2449m) en vandaar naar een uitzichtpunt waar je de finish, de Rhônegletsjer, in zicht krijgt.

Routegids

De Stichting Vier-Quellen-Weg heeft een 80 pagina’s tellende wandelgids uitgebracht met routebeschrijving, kaartmateriaal, foto’s en informatie over cultuurhistorische achtergronden, flora en fauna, geologie en het gebruik van waterkracht in het Gotthardgebied. De gids is te verkrijgen in vier talen (D/F/I/E) en te bestellen via de website.

2x naar Zwitserland

Wandelen in Zwitserland
Wandelen in Zwitserland
Op zoek naar een vakantie vol bergwandelplezier? Boek dan deze reis naar het klassieke bergland met beroemde toppen als Eiger, Jungfrau en Mönch, Matterhorn en Monte Rosa! Andere plannen, maar wel in Zwitserland? Kijk dan hier!

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Relaxen in een hotelkamer met eigen bubbelbad

Veel hotels hebben wellnessvoorzieningen zoals een publieke sauna, een whirlpool, bubbelbad of stoombad. Maar hoe lekker is het om je kamer niet uit te hoeven en toch te genieten van een ontspannende privé-wellnesservaring.

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben jij in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is futloos met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. En zeker nu in coronatijd hebben nog meer mensen last van negatieve gevoelens die de winterdip versterken.

Lees verder

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Een vakantie vol luxe: voor het echte ‘wowgevoel’

Echt even alles kunnen loslaten, of populairder gezegd, lekker de boel de boel laten. En dan is het natuurlijk extra prettig als jouw vakantieverblijf van alle gemakken is voorzien. Gewoon, relaxen in alle luxe, zoals in het privézwembad in de voortuin. Wow!

Lees verder

17 Stedentrips: van bekend tot betoverend

17 Stedentrips: van bekend tot betoverend

Steden hebben nog altijd een bijzondere aantrekkingskracht op reizigers. Voor een romantisch weekendje weg, enkele dagen shoppen of een langere ontdekkingsreis langs cultuur en architectuur. Puur op reis doet 17 suggesties voor Europese stedentrips. Naar bekende en minder bekende steden, naar de hoofdsteden van wijn en smaak, en naar enkele echte hoofdsteden. Ze zijn allemaal per vliegtuig, en sommige ook per trein, te bereiken.

Lees verder

Sneek ontdekken per boot

Sneek ontdekken per boot

Zeg Friesland en je denkt meteen aan water en waterrecreatie. Zeg Sneek en je denkt meteen aan de Sneekweek en het Sneekermeer. Logisch toch om Sneek te ontdekken vanaf het water. En daarvoor hoef je niet eens een fanatiek watersporter te zijn of een eigen boot te hebben!

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Het noorderlicht met eigen ogen zien. Bij veel mensen staat het op hun verlanglijstje. En met het opheffen van de reisbeperkingen is een reis naar het noorderlicht ook weer mogelijk. Maar wat zijn nu de mooiste of beste plekken om dit fenomeen te kunnen zien?

Lees verder