Wandelen langs Zwitserse bronnen

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Wandelen langs bronnen in Zwitserland
Wandelen langs bronnen in Zwitserland
De nieuwste langeafstandswandeling van Zwitserland voert je langs de bron van vier grote Europese rivieren. Bij het bergwandeltraject in de Centraal-Zwitserse Alpen kom je langs de plekken waar Rijn, Rhône, Reuss en Ticino ontspringen. De nieuwe 4-Quellenweg verbindt deze bronnen op een 85 kilometer lange route door de kantons Uri, Graubünden, Ticino en Wallis.


Rijn, Rhône, Reuss en Ticino ontspringen alle in het ruige Gotthardmassief en laten hun water vervolgens in alle windrichtingen afdrijven, tot aan de Noordzee, de Middellandse Zee en de Adriatische Zee toe. Soms is de bron een bergmeertje, soms een gletsjer.
De route van de 4-Quellenweg is in vijf dagetappes onderverdeeld. Onderweg logeer je in berghutten langs de route of hotelletjes in de nabijgelegen dorpen. Elke etappe is ook geschikt als afzonderlijke dagtocht. Begin- en eindpunt zijn altijd bereikbaar met het openbaar vervoer. Voor de meerdaagse wandeling zijn arrangementen boekbaar met verzorgd bagagevervoer.

Conditie

De Vierbronnenroute is een bergwandelroute met moeilijkheidsgraad T2/T3 volgens de schaal van de Zwitserse Alpenclub SAC, dus niet overdreven moeilijk. Je moet wel de conditie hebben om per dag 5-7 uur in bergachtig terrein te kunnen lopen. In totaal stijg je 6161 meter en daal je 5932 meter.
Wie de hele route wil lopen, kan het beste beginnen in Andermatt, en daar de bus of trein pakken naar de Oberalppas (2044m) en vandaar omhoog lopen naar de Tomasee (2345m), de bron van de Rijn. Het hoogste punt van de eerste etappe is de Maighelspas (2421m), waarna je afdaalt naar de Vermigelhut (2042m).
Op dag 2 loop je van de Vermigelhut langs het hoogste punt van de route, het uitzichtpunt Piz Giübin (2776m), naar de Gotthardpas (2091m). De derde etappe gaat via het Lucendro stuwmeer naar de gelijknamige pas (2522m), waar de Reuss ontspringt, vervolgens over de Bedretto-Höhenweg naar de Pianseccohut (1982m).
Op dag 4 passeer je aan de voet van de Nufenenpas (2440m) de bron van de rivier Ticino. Eindpunt die dag zijn de dorpjes Ulrichen of Obergesteln (1350m) in het Gomsdal. Het slotstuk, etappe 5, is een constante stijging naar de Furkapas (2449m) en vandaar naar een uitzichtpunt waar je de finish, de Rhônegletsjer, in zicht krijgt.

Routegids

De Stichting Vier-Quellen-Weg heeft een 80 pagina’s tellende wandelgids uitgebracht met routebeschrijving, kaartmateriaal, foto’s en informatie over cultuurhistorische achtergronden, flora en fauna, geologie en het gebruik van waterkracht in het Gotthardgebied. De gids is te verkrijgen in vier talen (D/F/I/E) en te bestellen via de website.

2x naar Zwitserland

Wandelen in Zwitserland
Wandelen in Zwitserland
Op zoek naar een vakantie vol bergwandelplezier? Boek dan deze reis naar het klassieke bergland met beroemde toppen als Eiger, Jungfrau en Mönch, Matterhorn en Monte Rosa! Andere plannen, maar wel in Zwitserland? Kijk dan hier!

Verzekerd van een mooi auto-avontuur

Verzekerd van een mooi auto-avontuur

Wie heeft er geen herinneringen aan een vakantie met de auto? Waarschijnlijk eerst met je ouders; daarna als jong zelfstandige op avontuur, naar het zuiden van Europa. Voor velen is de auto nog altijd het populairste vakantiemiddel, voor ver weg én dichtbij. Wellicht is het een idee om binnenkort een van de volgende routes in Duitsland, België of Luxemburg te ontdekken.

Lees verder

Groepsvakantie met Pasen? Vergeet deze 3 boekingstips niet

Groepsvakantie met Pasen? Vergeet deze 3 boekingstips niet

De paasdagen zijn een ideale periode voor een groepsvakantie. De scholen hebben vakantie en veel mensen zijn vrij van het werk, wat ervoor zorgt dat iedereen mee kan. En daar moet je natuurlijk gebruik van maken, want niets is zo belangrijk als samen zijn met de mensen om wie je geeft. Of dat nu je familie is, of een vriendengroep. Wil je lekker genieten van een groepsvakantie met Pasen? Lees de onderstaande tips om het onvergetelijk te maken.

Lees verder

Gratis dataroaming blijft nog eens 10 jaar beschikbaar in Europa

Gratis dataroaming blijft nog eens 10 jaar beschikbaar in Europa

Gebruik jij op vakantie graag je telefoon om te internetten en te bellen? Dan kun je dat ook de komende tien jaar in de Europese Unie gratis blijven doen. Sinds 2017 is er in de EU namelijk gratis dataroaming. 

Lees verder

Vakantielanden met meeste kans op verkeersongelukken

Vakantielanden met meeste kans op verkeersongelukken

Waar moet je nu het meeste oppassen in het verkeer als je in een volgepakte auto aan de vakantiereis begint? Het laatste waar je op een ritje naar de zon op zit te wachten is een verkeersongeluk. Het is niet in Italië met het soms temperamentvolle verkeer, of Spanje met zijn beruchte smalle straatjes waar de meeste ongelukken gebeuren. Uit onderzoek van Independer op basis van cijfers van Eurostat* blijkt dat Oostenrijk het Europese land is met de meeste verkeersslachtoffers. Het gaat dan om gewonden en dodelijke slachtoffers (fataal of gewond).

Lees verder

Slovenië wacht op ontdekking

Slovenië wacht op ontdekking

Slovenië is meer en meer in trek als vakantiebestemming. Toch is het nog voor veel West-Europese reizigers slechts een doorgangsland, op weg naar bijvoorbeeld Kroatië of Hongarije. Degenen die in Slovenië niet meer dan een tankstop maken, missen veel, zo ontdekten we zelf.

Lees verder

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder