Wandelen langs Zwitserse bronnen

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Wandelen langs bronnen in Zwitserland
Wandelen langs bronnen in Zwitserland
De nieuwste langeafstandswandeling van Zwitserland voert je langs de bron van vier grote Europese rivieren. Bij het bergwandeltraject in de Centraal-Zwitserse Alpen kom je langs de plekken waar Rijn, Rhône, Reuss en Ticino ontspringen. De nieuwe 4-Quellenweg verbindt deze bronnen op een 85 kilometer lange route door de kantons Uri, Graubünden, Ticino en Wallis.


Rijn, Rhône, Reuss en Ticino ontspringen alle in het ruige Gotthardmassief en laten hun water vervolgens in alle windrichtingen afdrijven, tot aan de Noordzee, de Middellandse Zee en de Adriatische Zee toe. Soms is de bron een bergmeertje, soms een gletsjer.
De route van de 4-Quellenweg is in vijf dagetappes onderverdeeld. Onderweg logeer je in berghutten langs de route of hotelletjes in de nabijgelegen dorpen. Elke etappe is ook geschikt als afzonderlijke dagtocht. Begin- en eindpunt zijn altijd bereikbaar met het openbaar vervoer. Voor de meerdaagse wandeling zijn arrangementen boekbaar met verzorgd bagagevervoer.

Conditie

De Vierbronnenroute is een bergwandelroute met moeilijkheidsgraad T2/T3 volgens de schaal van de Zwitserse Alpenclub SAC, dus niet overdreven moeilijk. Je moet wel de conditie hebben om per dag 5-7 uur in bergachtig terrein te kunnen lopen. In totaal stijg je 6161 meter en daal je 5932 meter.
Wie de hele route wil lopen, kan het beste beginnen in Andermatt, en daar de bus of trein pakken naar de Oberalppas (2044m) en vandaar omhoog lopen naar de Tomasee (2345m), de bron van de Rijn. Het hoogste punt van de eerste etappe is de Maighelspas (2421m), waarna je afdaalt naar de Vermigelhut (2042m).
Op dag 2 loop je van de Vermigelhut langs het hoogste punt van de route, het uitzichtpunt Piz Giübin (2776m), naar de Gotthardpas (2091m). De derde etappe gaat via het Lucendro stuwmeer naar de gelijknamige pas (2522m), waar de Reuss ontspringt, vervolgens over de Bedretto-Höhenweg naar de Pianseccohut (1982m).
Op dag 4 passeer je aan de voet van de Nufenenpas (2440m) de bron van de rivier Ticino. Eindpunt die dag zijn de dorpjes Ulrichen of Obergesteln (1350m) in het Gomsdal. Het slotstuk, etappe 5, is een constante stijging naar de Furkapas (2449m) en vandaar naar een uitzichtpunt waar je de finish, de Rhônegletsjer, in zicht krijgt.

Routegids

De Stichting Vier-Quellen-Weg heeft een 80 pagina’s tellende wandelgids uitgebracht met routebeschrijving, kaartmateriaal, foto’s en informatie over cultuurhistorische achtergronden, flora en fauna, geologie en het gebruik van waterkracht in het Gotthardgebied. De gids is te verkrijgen in vier talen (D/F/I/E) en te bestellen via de website.

2x naar Zwitserland

Wandelen in Zwitserland
Wandelen in Zwitserland
Op zoek naar een vakantie vol bergwandelplezier? Boek dan deze reis naar het klassieke bergland met beroemde toppen als Eiger, Jungfrau en Mönch, Matterhorn en Monte Rosa! Andere plannen, maar wel in Zwitserland? Kijk dan hier!

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Breng een bezoek aan de andere kant van de wereld, door een reis naar Australië of Nieuw-Zeeland te boeken. Beide landen hebben je ontzettend veel te bieden op het gebied van natuur en cultuur. Daarbij hoef je niet bang te zijn dat je er niet kunt ontspannen na een drukke periode op het werk of tijdens je studie; beide landen beschikken over tal van fraaie stranden. In dit artikel lees je meer over wat het reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland zo de moeite waard maakt.

Lees verder

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Wil je graag je eigen fiets meenemen op vakantie met de auto? Dan kun je het beste een fietsendrager aanschaffen en monteren. Met een fietsendrager kun je namelijk alle kanten op. Zeker als je veel met de auto onderweg bent voor langere tijd of voor een vakantie, is een fietsdrager de ideale manier om je fiets mee te nemen. Toch is niet iedere fietsendrager geschikt voor elke fiets of elke auto. Daarom in dit artikel tips om de juiste fietsendrager te kiezen.

Lees verder

Volop genieten in luxe en natuur

Volop genieten in luxe en natuur

Hoe is het om vakantie te vieren in een huisje op een recreatiepark? Het antwoord daarop kun je niet zo een, twee, drie geven. Het hangt er namelijk nogal vanaf welk park je kiest. Zelf hou ik van parken die niet ‘standaard’ zijn. Waar je verdwaalt in de eindeloze rij dezelfde huisjes. Wat ik wel wil is een park waar luxe en natuur wel standaard zijn. Op naar Limburg dus…

Lees verder