Wandelen langs Zwitserse bronnen

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Wandelen langs bronnen in Zwitserland
Wandelen langs bronnen in Zwitserland
De nieuwste langeafstandswandeling van Zwitserland voert je langs de bron van vier grote Europese rivieren. Bij het bergwandeltraject in de Centraal-Zwitserse Alpen kom je langs de plekken waar Rijn, Rhône, Reuss en Ticino ontspringen. De nieuwe 4-Quellenweg verbindt deze bronnen op een 85 kilometer lange route door de kantons Uri, Graubünden, Ticino en Wallis.


Rijn, Rhône, Reuss en Ticino ontspringen alle in het ruige Gotthardmassief en laten hun water vervolgens in alle windrichtingen afdrijven, tot aan de Noordzee, de Middellandse Zee en de Adriatische Zee toe. Soms is de bron een bergmeertje, soms een gletsjer.
De route van de 4-Quellenweg is in vijf dagetappes onderverdeeld. Onderweg logeer je in berghutten langs de route of hotelletjes in de nabijgelegen dorpen. Elke etappe is ook geschikt als afzonderlijke dagtocht. Begin- en eindpunt zijn altijd bereikbaar met het openbaar vervoer. Voor de meerdaagse wandeling zijn arrangementen boekbaar met verzorgd bagagevervoer.

Conditie

De Vierbronnenroute is een bergwandelroute met moeilijkheidsgraad T2/T3 volgens de schaal van de Zwitserse Alpenclub SAC, dus niet overdreven moeilijk. Je moet wel de conditie hebben om per dag 5-7 uur in bergachtig terrein te kunnen lopen. In totaal stijg je 6161 meter en daal je 5932 meter.
Wie de hele route wil lopen, kan het beste beginnen in Andermatt, en daar de bus of trein pakken naar de Oberalppas (2044m) en vandaar omhoog lopen naar de Tomasee (2345m), de bron van de Rijn. Het hoogste punt van de eerste etappe is de Maighelspas (2421m), waarna je afdaalt naar de Vermigelhut (2042m).
Op dag 2 loop je van de Vermigelhut langs het hoogste punt van de route, het uitzichtpunt Piz Giübin (2776m), naar de Gotthardpas (2091m). De derde etappe gaat via het Lucendro stuwmeer naar de gelijknamige pas (2522m), waar de Reuss ontspringt, vervolgens over de Bedretto-Höhenweg naar de Pianseccohut (1982m).
Op dag 4 passeer je aan de voet van de Nufenenpas (2440m) de bron van de rivier Ticino. Eindpunt die dag zijn de dorpjes Ulrichen of Obergesteln (1350m) in het Gomsdal. Het slotstuk, etappe 5, is een constante stijging naar de Furkapas (2449m) en vandaar naar een uitzichtpunt waar je de finish, de Rhônegletsjer, in zicht krijgt.

Routegids

De Stichting Vier-Quellen-Weg heeft een 80 pagina’s tellende wandelgids uitgebracht met routebeschrijving, kaartmateriaal, foto’s en informatie over cultuurhistorische achtergronden, flora en fauna, geologie en het gebruik van waterkracht in het Gotthardgebied. De gids is te verkrijgen in vier talen (D/F/I/E) en te bestellen via de website.

2x naar Zwitserland

Wandelen in Zwitserland
Wandelen in Zwitserland
Op zoek naar een vakantie vol bergwandelplezier? Boek dan deze reis naar het klassieke bergland met beroemde toppen als Eiger, Jungfrau en Mönch, Matterhorn en Monte Rosa! Andere plannen, maar wel in Zwitserland? Kijk dan hier!

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder