Grens Frankrijk-Spanje dicht door bosbrand

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Bosbrand
Bosbrand
Een zware bosbrand in de buurt van het Franse grensdorp Perthus en aan de Spaanse kant van de grens is de reden dat uit veiligheidsoverwegingen besloten is de grensovergang tussen Frankrijk en Spanje in beide richtingen te sluiten voor het autoverkeer. Het gevolg is dat er vooral in Frankrijk op de route via Perpignan een lange file staat. UPDATE: De brand in Catalonië eiste het leven van drie mensen. Drie anderen raakten zwaar gewond.   Een 60-jarige man en een 15-jarig meisje vielen raakten ingesloten door de brand en vielen van een klif in zee. Het derde slachtoffer stierf aan een hartaanval toen hij meehielp om het vuur te bestrijden. Door de branden zitten 4000 Catalanen zonder stroom.

Alle toeristen in de omgeving van Perthus en bezoekers aan het Fort van Bellegarde zijn geëvacueerd. Aan de Spaanse kant gingen duizenden hectaren bos in vlammen op, aan de Franse kant zijn honderden 10 hectaren in de as gelegd.

Tientallen brandweerauto’s, blusvliegtuigen en blushelikopters zijn ingezet om de branden te bestrijden. De ANWB meldt dat het nog niet bekend is hoe lang de afsluiting van de autosnelweg A9 (E15) en de D900 zal duren. Verkeer richting Spanje moet bij afrit 43 (Le Boulu) de snelweg verlaten en veel automobilisten worden naar parkeerplaatsen geleid.

Ook in Portugal woeden hevige bosbranden.

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder

Tips voor culturele uitjes in de Auvergne-Rhône-Alpes

Tips voor culturele uitjes in de Auvergne-Rhône-Alpes

De regio Auvergne-Rhône-Alpes in het zuidoosten van Frankrijk is heel divers: van berglandschappen tussen natuurparken, van wellness in Aix-les-Bains, Brides-les-Bains of Vichy tot cultuur in dorpen en steden als Annecy, Chambéry, Clermont-Ferrand, Grenoble en Lyon. Niet alleen de steden ademen geschiedenis, ook de diverse musea laten je kennis maken met de historie en bijzonderheden van de stad, de natuur en/of het gebied. We geven tien tips voor een interessante middag of dag.

Lees verder

Wintersportvakantie: ga goed voorbereid op reis

Wintersportvakantie: ga goed voorbereid op reis

Beenbreuken, knieletsel en hersenschuddingen. Jaarlijks ontvangt alarmcentrale Eurocross Assistance 1.600 meldingen over ongevallen op de piste. Veel van deze ongevallen kunnen worden voorkomen door de juiste voorbereiding, maar ook door je werkelijke niveau te kennen. Uit onderzoek van Eurocross blijkt namelijk dat 80% van de wintersporters het eigen skiniveau overschat, waardoor zij mogelijk pistes en omstandigheden kiezen die niet aansluiten op hun werkelijke niveau.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder

Wandelen gezond is gezond, maar wel op goede wandelschoenen

Wandelen gezond is gezond, maar wel op goede wandelschoenen

Wandelen is niet alleen een geweldige manier om in beweging te blijven en kan ook enorm plezierig zijn, of je nu graag een ommetje maakt in het park, een stevige wandeling in de natuur maakt of op een meerdaagse trektocht gaat. En daarvoor zijn goede wandelschoenen essentieel voor jouw comfort en gezondheid.

Lees verder

Alles wat je wilt weten over de sauna

Alles wat je wilt weten over de sauna

Naar de sauna gaan iets uit onze tijd? Nee hoor, het idee van een sauna is al zo oud als de steentijd. De Romeinen hadden hele badsessies in de thermen en de indianen in Noord-Amerika ontdeden zich van stof en vuil in de tipi. Natuurlijk zagen de sauna’s er toen wel iets anders uit: men nam de zweetbaden in een met gloeiende stenen verhitte tent of hut. Het principe van de sauna is echter nog precies hetzelfde: het verhitten van het lichaam en dat vervolgens afkoelen met koud water. Een sauna is simpelweg een vorm van baden.

Lees verder