Kinderen kunnen paspoort tonen

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Nederlands paspoort
Nederlands paspoort
Op het besluit dat alle kinderen die de grens over willen een eigen paspoort moeten hebben, is door ouders en verzorgers adequaat gereageerd. Op luchthavens waar afgelopen weekeinde Nederlandse vakantiegangers per vliegtuig naar het buitenland vertrokken, werd volgens de Koninklijke Marechaussee geen kind geweigerd bij de paspoortcontrole.

 
Wel waren er zaterdag en zondag drie verzoeken om een nooddocument op humanitaire gronden voor een kind dat nog in het paspoort van de ouders stond bijgeschreven. Dat mag nog steeds worden verstrekt voor een reis naar het buitenland voor bijvoorbeeld een medische ingreep of een sterfgeval in de familie. In twee gevallen werd het nooddocument gegeven. In het andere geval niet, omdat de betrokkenen de reden niet hard konden maken.

Verplichting

Vanaf 26 juni moeten kinderen van alle leeftijden een eigen reisdocument hebben als ze de grens over willen. Tot nu toe konden ouders hun kinderen laten bijschrijven in hun eigen paspoort. Die bijschrijving is nu niet meer geldig. Op de luchthavens van Schiphol, Eindhoven, Rotterdam, Eelde en Maastricht bleken zaterdag en zondag alle jonge vakantiegangers het juiste reisdocument te hebben.

Volgens een woordvoerder van de marechaussee heeft de voorlichtingscampagne blijkbaar geholpen. Zo heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken in het voorjaar alle ouders voor wie het nodig was, twee keer aangeschreven. Ook heeft minister Spies er in de Tweede Kamer over gesproken.

Haar ministerie meldde anderhalve week geleden dat inmiddels 250.000 kinderen wel een eigen reisdocument hebben. Het departement wees erop dat veel ouders wellicht later pas een paspoort voor hun kinderen aanvragen, omdat ze nu nog niet naar het buitenland gaan.

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Tips voor het meenemen van je smartphone op reis

Uiteraard neem je je smartphone mee op reis en die heb je natuurlijk in een telefoonhoesje. Want wat moet je doen zonder mobiel? Je wilt immers in contact blijven met iedereen en de smartphone gebruik je vaak ook als camera. Het is wijs om vooraf bepaalde apps te downloaden.

Lees verder

Handige dingen voor op reis

Handige dingen voor op reis

Reizen is voorbereiden, het is veel meer dan het inpakken van een koffer of rugzak. Want… wat neem je precies mee? Paspoort, geld en kleding zijn wel de bekendste zaken; er zijn echter ook handige accessoires die jouw trip veel aangenamer kunnen maken. We geven wat tips en suggesties.

Lees verder

Blijf de hitte de baas: handige tips

Blijf de hitte de baas: handige tips

Tropisch warm in Nederland? Jazeker, het komt eigenlijk best vaak voor. Vorig jaar hadden we een tropische periode Ook komende week stijgen de temperaturen tot boven de 30 graden en is het hitteplan van RIVM actief. We weten allemaal dat we moeten zorgen voor afkoeling, zowel voor onszelf als voor onze huisdieren. Veel drinken is tip nummer 1. Maar wat kun je, zeker in deze coronatijd, nog meer doen?

Lees verder

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Vertrouw je op een goed schoongemaakte hotelkamer?

Juist in deze corona-tijd is het heel belangrijk dat (hotel)kamers goed worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. Veel hotels en accommodaties zorgen daar goed voor, maar er zijn er ook die nogal wat steken laten vallen, zo blijkt uit recent onderzoek van Inside Edition.

Lees verder

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

Kroatië: veilige vaarvakanties naar de mooiste plekjes

De grenzen van Kroatië zijn weer geopend. Het land heeft sinds de corona-uitbraak maar weinig besmettingen: op 1 juli 2020 staat de teller op net iets meer dan 2800 gevallen. Niets staat een heerlijke vakantie in Kroatië dan ook in de weg. En zeker niet als je dat doet op een schip of boot.

Lees verder

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Autoverzekeringen en reizen: waar moet je op letten?

Door de coronacrisis kiezen veel meer mensen voor een autovakantie. Op deze manier ben je immers niet afhankelijk van vliegmaatschappijen en het openbaar vervoer en kan je gaan en staan waar je wil. Toch zijn er wel enkele dingen waar je op moet letten als je dit jaar ervoor kiest om met de auto op vakantie te gaan. Ben je bijvoorbeeld wel goed verzekerd? Wat te doen bij pech in het buitenland? En wat moet je checken voor je vertrekt?

Lees verder