Kinderen kunnen paspoort tonen

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Nederlands paspoort
Nederlands paspoort
Op het besluit dat alle kinderen die de grens over willen een eigen paspoort moeten hebben, is door ouders en verzorgers adequaat gereageerd. Op luchthavens waar afgelopen weekeinde Nederlandse vakantiegangers per vliegtuig naar het buitenland vertrokken, werd volgens de Koninklijke Marechaussee geen kind geweigerd bij de paspoortcontrole.

 
Wel waren er zaterdag en zondag drie verzoeken om een nooddocument op humanitaire gronden voor een kind dat nog in het paspoort van de ouders stond bijgeschreven. Dat mag nog steeds worden verstrekt voor een reis naar het buitenland voor bijvoorbeeld een medische ingreep of een sterfgeval in de familie. In twee gevallen werd het nooddocument gegeven. In het andere geval niet, omdat de betrokkenen de reden niet hard konden maken.

Verplichting

Vanaf 26 juni moeten kinderen van alle leeftijden een eigen reisdocument hebben als ze de grens over willen. Tot nu toe konden ouders hun kinderen laten bijschrijven in hun eigen paspoort. Die bijschrijving is nu niet meer geldig. Op de luchthavens van Schiphol, Eindhoven, Rotterdam, Eelde en Maastricht bleken zaterdag en zondag alle jonge vakantiegangers het juiste reisdocument te hebben.

Volgens een woordvoerder van de marechaussee heeft de voorlichtingscampagne blijkbaar geholpen. Zo heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken in het voorjaar alle ouders voor wie het nodig was, twee keer aangeschreven. Ook heeft minister Spies er in de Tweede Kamer over gesproken.

Haar ministerie meldde anderhalve week geleden dat inmiddels 250.000 kinderen wel een eigen reisdocument hebben. Het departement wees erop dat veel ouders wellicht later pas een paspoort voor hun kinderen aanvragen, omdat ze nu nog niet naar het buitenland gaan.

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitsland, onze grote oosterbuur, is een bijzonder land, ook op culinair gebied. Binnen Europa kent eigenlijk ieder land zijn eigen keuken. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar er bestaan ook grote verschillen, zelfs als je buren bent zoals Nederland en Duitsland. Ben jij in Duitsland op vakantie geweest en heb je hier lekkere gerechten ontdekt die je thuis ook wel zou willen maken? Lees dan snel verder.

Lees verder

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Van alle eilanden in de Balearen staat Ibiza bekend als ‘feesteiland’. Vooral het zuiden van dit Spaanse eiland heeft die reputatie. Maar Ibiza heeft ook een oosten, westen, midden en noorden. Letterlijk de andere kanten. Tijd om die te ontdekken!

Lees verder

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Meer en meer Nederlanders vieren dit jaar de zomervakantie weer in het buitenland. De belangstelling voor een verblijf in eigen land blijft weliswaar groot, maar de hang naar avontuur over de grens wordt groter en groter, zo wees onderzoek van bureau Trends & Tourism uit.

Lees verder

Droombestemming Amerika

Droombestemming Amerika

Vraag naar iemands favoriete reisbestemmingen en bijna zeker wordt Amerika genoemd. De Verenigde Staten oefenen op vakantiegangers een magische aantrekkingskracht uit, simpelweg vanwege het ongekende aanbod voor jong en oud. Hoog tijd dus om Amerika ook eens op jouw bucketlist te zetten.

Lees verder

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit? Het kan weer nu attracties, pretparken, dierentuinen en musea weer open zijn. Samen, of met familie of vrienden een dagje weg. Wat waren in 2021 populaire uitjes en zijn ook in 2022 de moeite waard. Inspiratie nodig? Lees deze zeven tips.

Lees verder