Kinderen kunnen paspoort tonen

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Nederlands paspoort
Nederlands paspoort
Op het besluit dat alle kinderen die de grens over willen een eigen paspoort moeten hebben, is door ouders en verzorgers adequaat gereageerd. Op luchthavens waar afgelopen weekeinde Nederlandse vakantiegangers per vliegtuig naar het buitenland vertrokken, werd volgens de Koninklijke Marechaussee geen kind geweigerd bij de paspoortcontrole.

 
Wel waren er zaterdag en zondag drie verzoeken om een nooddocument op humanitaire gronden voor een kind dat nog in het paspoort van de ouders stond bijgeschreven. Dat mag nog steeds worden verstrekt voor een reis naar het buitenland voor bijvoorbeeld een medische ingreep of een sterfgeval in de familie. In twee gevallen werd het nooddocument gegeven. In het andere geval niet, omdat de betrokkenen de reden niet hard konden maken.

Verplichting

Vanaf 26 juni moeten kinderen van alle leeftijden een eigen reisdocument hebben als ze de grens over willen. Tot nu toe konden ouders hun kinderen laten bijschrijven in hun eigen paspoort. Die bijschrijving is nu niet meer geldig. Op de luchthavens van Schiphol, Eindhoven, Rotterdam, Eelde en Maastricht bleken zaterdag en zondag alle jonge vakantiegangers het juiste reisdocument te hebben.

Volgens een woordvoerder van de marechaussee heeft de voorlichtingscampagne blijkbaar geholpen. Zo heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken in het voorjaar alle ouders voor wie het nodig was, twee keer aangeschreven. Ook heeft minister Spies er in de Tweede Kamer over gesproken.

Haar ministerie meldde anderhalve week geleden dat inmiddels 250.000 kinderen wel een eigen reisdocument hebben. Het departement wees erop dat veel ouders wellicht later pas een paspoort voor hun kinderen aanvragen, omdat ze nu nog niet naar het buitenland gaan.

Vakantiebeurs 2024: win entreetickets bij Puur op reis

Vakantiebeurs 2024: win entreetickets bij Puur op reis

Vakantiebeurs in de Jaarbeurs Utrecht is dé ultieme manier om in een dag de wereld rond te gaan. Vind de meest bijzondere en mooiste onontdekte bestemmingen van over de hele wereld, ontdek nieuwe culturen, smaken en avonturen en laat je informeren over de nieuwste reistrends. En… doe mee aan onze prijsvraag waarmee je twee entreekaarten kunt winnen zodat je de Vakantiebeurs gratis kunt bezoeken!

Lees verder

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Hoe verminder je de winterdip? Lees de tips

Ben je in de winter ook vermoeider en heb je een neerslachtig gevoel? Is 'futloos' met grote letters boven je hoofd geschreven en is dat niet te wijten aan je gezondheid? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van de winterblues of winterdip. Veel mensen hebben last van de kou en negatieve gevoelens die de winterdip kunnen versterken.

Lees verder

De beste reistijd voor een rondreis door Australië

De beste reistijd voor een rondreis door Australië

Australië, het land van eindeloze stranden, indrukwekkende steden en een unieke flora en fauna. Een rondreis Australië is een droom voor veel mensen. Het continent is zo groot en gevarieerd dat je er gemakkelijk maanden kunt rondreizen zonder je te vervelen. Van het bruisende Sydney tot de stille outback, van het Great Barrier Reef tot de regenwouden van Queensland. Je kunt er surfen, duiken, hiken en kangoeroes in het wild zien.

Lees verder

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder