Kinderen kunnen paspoort tonen

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Nederlands paspoort
Nederlands paspoort
Op het besluit dat alle kinderen die de grens over willen een eigen paspoort moeten hebben, is door ouders en verzorgers adequaat gereageerd. Op luchthavens waar afgelopen weekeinde Nederlandse vakantiegangers per vliegtuig naar het buitenland vertrokken, werd volgens de Koninklijke Marechaussee geen kind geweigerd bij de paspoortcontrole.

 
Wel waren er zaterdag en zondag drie verzoeken om een nooddocument op humanitaire gronden voor een kind dat nog in het paspoort van de ouders stond bijgeschreven. Dat mag nog steeds worden verstrekt voor een reis naar het buitenland voor bijvoorbeeld een medische ingreep of een sterfgeval in de familie. In twee gevallen werd het nooddocument gegeven. In het andere geval niet, omdat de betrokkenen de reden niet hard konden maken.

Verplichting

Vanaf 26 juni moeten kinderen van alle leeftijden een eigen reisdocument hebben als ze de grens over willen. Tot nu toe konden ouders hun kinderen laten bijschrijven in hun eigen paspoort. Die bijschrijving is nu niet meer geldig. Op de luchthavens van Schiphol, Eindhoven, Rotterdam, Eelde en Maastricht bleken zaterdag en zondag alle jonge vakantiegangers het juiste reisdocument te hebben.

Volgens een woordvoerder van de marechaussee heeft de voorlichtingscampagne blijkbaar geholpen. Zo heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken in het voorjaar alle ouders voor wie het nodig was, twee keer aangeschreven. Ook heeft minister Spies er in de Tweede Kamer over gesproken.

Haar ministerie meldde anderhalve week geleden dat inmiddels 250.000 kinderen wel een eigen reisdocument hebben. Het departement wees erop dat veel ouders wellicht later pas een paspoort voor hun kinderen aanvragen, omdat ze nu nog niet naar het buitenland gaan.

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

Win kaarten voor de Vakantiebeurs in 2023

De Jaarbeurs in Utrecht is van 12 tot en met 15 januari 2023 weer het toneel van de Vakantiebeurs. De echte reisliefhebber heeft die data uiteraard al in zijn of haar agenda staan, want voor het eerst sinds 2020 is er weer sprake van een fysiek evenement. In 2021 en 2022 ging de Vakantiebeurs vanwege corona niet door of was er sprake van een online editie.

Lees verder

Win een boek over blijvend geluk

Win een boek over blijvend geluk

Geluk... wat 'Hygge' is voor Denemarken en 'Ikigai' voor Japan, is 'Haengbog' voor Zuid-Korea. En the Korean Wave zal waarschijnlijk niet veel mensen ontgaan zijn; van literatuur, films en keramiek tot restaurantjes en K-pop. Zuid-Korea is het land waar de mensen samen eten, familie belangrijk is, de natuur wordt omarmd en schoonheid een groot goed is.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Wil je graag je eigen fiets meenemen op vakantie met de auto? Dan kun je het beste een fietsendrager aanschaffen en monteren. Met een fietsendrager kun je namelijk alle kanten op. Zeker als je veel met de auto onderweg bent voor langere tijd of voor een vakantie, is een fietsdrager de ideale manier om je fiets mee te nemen. Toch is niet iedere fietsendrager geschikt voor elke fiets of elke auto. Daarom in dit artikel tips om de juiste fietsendrager te kiezen.

Lees verder