Dordogne: oudste rotstekeningen

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Abri Castanet
Abri Castanet
Het dorpje Sergeac in de Dordogne (Frankrijk) is plotseling wereldberoemd. Een internationaal team van antropologen heeft in een lokale grot, plaatselijk bekend als Abri Castanet,  de oudste muurtekeningen ter wereld ontdekt. De afbeeldingen van onder meer paarden en vrouwelijke geslachtsorganen zijn volgens de deskundigen 37.000 jaar oud.

De ontdekking is beschreven in het Amerikaanse vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences. De onderzoekers vonden overigens al in 2007 een massief blok kalksteen met tekeningen in de grot van Sergeac. Uitgebreid onderzoek heeft uitgewezen dat het om de oudste rotstekeningen ter wereld moet gaan. Randall White, professor antropologie aan de universiteit van New York en auteur van het artikel in het Amerikaanse vakblad, denkt dat de tekeningen waren bedoeld om een woonplaats van jagers op te fleuren.

Abri’s en museum

Abri Castanet is onderdeel van de archeologische vindplaats Castel-Merle in Sergeac. In totaal liggen er acht abri’s in het gebied, dat ook een klein museum heeft: naast Castanet zijn dat Abri Blanchard 1 en 2, Abri Labattut, Abri des Merveilles, Abri Reverdit, Abri de la Souquette en Roc de l’Acier.

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitsland, onze grote oosterbuur, is een bijzonder land, ook op culinair gebied. Binnen Europa kent eigenlijk ieder land zijn eigen keuken. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar er bestaan ook grote verschillen, zelfs als je buren bent zoals Nederland en Duitsland. Ben jij in Duitsland op vakantie geweest en heb je hier lekkere gerechten ontdekt die je thuis ook wel zou willen maken? Lees dan snel verder.

Lees verder

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Van alle eilanden in de Balearen staat Ibiza bekend als ‘feesteiland’. Vooral het zuiden van dit Spaanse eiland heeft die reputatie. Maar Ibiza heeft ook een oosten, westen, midden en noorden. Letterlijk de andere kanten. Tijd om die te ontdekken!

Lees verder

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Meer en meer Nederlanders vieren dit jaar de zomervakantie weer in het buitenland. De belangstelling voor een verblijf in eigen land blijft weliswaar groot, maar de hang naar avontuur over de grens wordt groter en groter, zo wees onderzoek van bureau Trends & Tourism uit.

Lees verder

Droombestemming Amerika

Droombestemming Amerika

Vraag naar iemands favoriete reisbestemmingen en bijna zeker wordt Amerika genoemd. De Verenigde Staten oefenen op vakantiegangers een magische aantrekkingskracht uit, simpelweg vanwege het ongekende aanbod voor jong en oud. Hoog tijd dus om Amerika ook eens op jouw bucketlist te zetten.

Lees verder

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit? Het kan weer nu attracties, pretparken, dierentuinen en musea weer open zijn. Samen, of met familie of vrienden een dagje weg. Wat waren in 2021 populaire uitjes en zijn ook in 2022 de moeite waard. Inspiratie nodig? Lees deze zeven tips.

Lees verder

Van PCR tot boosteren: reizen in tijden van corona

Van PCR tot boosteren: reizen in tijden van corona

Corona en coronamaatregelen. Het ene land wil dit, het andere dat. Reizen naar jouw favoriete vakantiebestemming is nog nooit zo lastig geweest, met al die verschillende voorwaarden rond corona. Want er zijn er nogal wat, variërend van PCR tot boosteren en een goed ingevuld gele vaccinatieboekje. Puur op reis komt met een overzicht.

Lees verder