Kampeerder heeft groene ambities, maar niet tegen elke prijs

3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
kampeerder
Campers in de Dordogne ©puuropreis

Duurzamer kamperen? Prima, als het onze portemonnee maar niet al te nadrukkelijk raakt. Die conclusie kan worden getrokken uit een enquête van ACSI en Camptoo, die door 1500 kampeerders is ingevuld. De Nederlandse kampeerder heeft groene ambities nadrukkelijker in de agenda gezet, maar niet tegen elke prijs. Zo zien we voorlopig nog geen ‘revolutie’ als het om elektrische voertuigen gaat.

Vooropgesteld: de ondervraagden vinden kamperen sowieso een duurzame manier van vakantievieren. Daar staat wel tegenover dat bijna de helft van de vakantiegangers aangeeft nooit rekening te houden met de milieu-impact van het aantal reiskilometers van de kampeervakantie. Ook loopt de kampeerder nog niet warm voor het compenseren van die ecologische voetafdruk: slechts twee op de tien doet dit soms of geregeld, driekwart nooit. Zijn er dan wel genoeg mogelijkheden om de uitstoot te compenseren? 65 procent geeft in de studie van kampeerspecialist ACSI en deelplatform Camptoo aan daar geen weet van te hebben.

Ga kamperen in Europa met ACSI

Bekijk alle voordelen van de NKC

Sluit je reisverzekering af bij Allianz Global Assistance

weblink Camptoo}De ideale camper vind je bij Camptoo{/weblink}

Aan de andere kant worden milieuvriendelijke ambities tijdens zijn kampeervakantie wel degelijk in de praktijk gebracht. De Nederlandse kampeerder doet dit onder meer door afval te scheiden, lokaal boodschappen te doen en zoveel mogelijk de auto te laten staan en de fiets te pakken. Maar ook: zo min mogelijk gebruik te maken van elektronische apparaten en het aanschaffen van zonnepanelen. Ergernissen op de camping zijn er ook, blijkt uit het onderzoek. Het merendeel zegt zich weleens op te winden als anderen hun afval laten slingeren of niet scheiden, of hun vuile water lozen op plekken waarvoor die niet zijn bedoeld. Of zij de medekampeerder aanspreken op dat milieuonvriendelijke gedrag? Bijna twee derde van de ondervraagden (60%) slikt zijn commentaar liever in.

“We zien ook dat kampeerders het toejuichen dat steeds meer campings milieumaatregelen nemen”, stelt Frank Jacobs, campingexpert bij ACSI. “Liefst 79 procent van de ondervraagden ziet duurzame maatregelen zoals groene stroom, afvalscheiding en recyclen als (heel erg) belangrijk. Zo’n 38 procent vindt het ook belangrijk dat hun camping naar keuze beschikt over een duurzaamheidskeurmerk. Maar, geeft het merendeel ook ruiterlijk toe, dat zien ze liever niet doorberekend in de kosten.”

Elektrisch vervoer is nog geen uitkomst

Gaat de ontwikkeling van elektrische voertuigen ook in de kampeerwereld voor een ommekeer zorgen? Voorlopig nog niet, aldus de camper- of caravaneigenaren die deelnamen aan het onderzoek. De kampeerder is niet bezig met de aanschaf van een elektrisch alternatief, vanwege een te beperkte actieradius, te weinig laadpalen of de te hoge aanschafprijs, zo geeft driekwart van de respondenten aan. Ook is een deel nog niet helemaal overtuigd van de ware ecologische winst van een elektrisch kampeervoertuig.

“Het wil nog niet echt vlotten met elektrisch kamperen”, aldus Frans Hoofwijk, camperexpert van Camptoo. “Het aanbod is beperkt. Bij campers kom je als je een redelijke actieradius wilt hebben al snel in de knoei met het gewicht en voor wat betreft caravans: het merendeel van de elektrische auto’s is nog niet in staat zo’n zware last te trekken.”

ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen

“Ook valt inderdaad nog veel te winnen wat betreft het aantal laadpalen, niet alleen op weg naar de vakantiebestemming, maar ook op de camping zelf”, stelt campingexpert Jacobs. “Op campings waar kampeerders huuraccommodaties boeken, zien campingeigenaren steeds meer kampeerders met een elektrische auto. Campingeigenaren willen daar graag op inspelen door laadpalen aan te leggen, maar ze worstelen met de investeringen daarvoor. Zo moet het elektriciteitsnetwerk op de camping soms flink op de schop om de capaciteit te vergroten. En ook de laadpalen zelf zijn een flinke investering.”

“Dat alles bij elkaar maakt het voor de consument toch best een beetje spannend”, concludeert Hoofwijk. “Je koopt een kampeervoertuig om er de komende 10, 15 jaar zorgeloos mee op vakantie te gaan, dan wil je wel eerst zekerheden hebben. Maar, de techniek ontwikkelt zich razendsnel en dus zullen we in de nabije toekomst net zo makkelijk kunnen reizen met een elektrisch voertuig als een op brandstof.”

Lees ook over kamperen:

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Breng een bezoek aan de andere kant van de wereld, door een reis naar Australië of Nieuw-Zeeland te boeken. Beide landen hebben je ontzettend veel te bieden op het gebied van natuur en cultuur. Daarbij hoef je niet bang te zijn dat je er niet kunt ontspannen na een drukke periode op het werk of tijdens je studie; beide landen beschikken over tal van fraaie stranden. In dit artikel lees je meer over wat het reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland zo de moeite waard maakt.

Lees verder

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Wil je graag je eigen fiets meenemen op vakantie met de auto? Dan kun je het beste een fietsendrager aanschaffen en monteren. Met een fietsendrager kun je namelijk alle kanten op. Zeker als je veel met de auto onderweg bent voor langere tijd of voor een vakantie, is een fietsdrager de ideale manier om je fiets mee te nemen. Toch is niet iedere fietsendrager geschikt voor elke fiets of elke auto. Daarom in dit artikel tips om de juiste fietsendrager te kiezen.

Lees verder

Volop genieten in luxe en natuur

Volop genieten in luxe en natuur

Hoe is het om vakantie te vieren in een huisje op een recreatiepark? Het antwoord daarop kun je niet zo een, twee, drie geven. Het hangt er namelijk nogal vanaf welk park je kiest. Zelf hou ik van parken die niet ‘standaard’ zijn. Waar je verdwaalt in de eindeloze rij dezelfde huisjes. Wat ik wel wil is een park waar luxe en natuur wel standaard zijn. Op naar Limburg dus…

Lees verder