Kampeerder heeft groene ambities, maar niet tegen elke prijs

3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
kampeerder
Campers in de Dordogne ©puuropreis

Duurzamer kamperen? Prima, als het onze portemonnee maar niet al te nadrukkelijk raakt. Die conclusie kan worden getrokken uit een enquête van ACSI en Camptoo, die door 1500 kampeerders is ingevuld. De Nederlandse kampeerder heeft groene ambities nadrukkelijker in de agenda gezet, maar niet tegen elke prijs. Zo zien we voorlopig nog geen ‘revolutie’ als het om elektrische voertuigen gaat.

Vooropgesteld: de ondervraagden vinden kamperen sowieso een duurzame manier van vakantievieren. Daar staat wel tegenover dat bijna de helft van de vakantiegangers aangeeft nooit rekening te houden met de milieu-impact van het aantal reiskilometers van de kampeervakantie. Ook loopt de kampeerder nog niet warm voor het compenseren van die ecologische voetafdruk: slechts twee op de tien doet dit soms of geregeld, driekwart nooit. Zijn er dan wel genoeg mogelijkheden om de uitstoot te compenseren? 65 procent geeft in de studie van kampeerspecialist ACSI en deelplatform Camptoo aan daar geen weet van te hebben.

Ga kamperen in Europa met ACSI

Bekijk alle voordelen van de NKC

Sluit je reisverzekering af bij Allianz Global Assistance

weblink Camptoo}De ideale camper vind je bij Camptoo{/weblink}

Aan de andere kant worden milieuvriendelijke ambities tijdens zijn kampeervakantie wel degelijk in de praktijk gebracht. De Nederlandse kampeerder doet dit onder meer door afval te scheiden, lokaal boodschappen te doen en zoveel mogelijk de auto te laten staan en de fiets te pakken. Maar ook: zo min mogelijk gebruik te maken van elektronische apparaten en het aanschaffen van zonnepanelen. Ergernissen op de camping zijn er ook, blijkt uit het onderzoek. Het merendeel zegt zich weleens op te winden als anderen hun afval laten slingeren of niet scheiden, of hun vuile water lozen op plekken waarvoor die niet zijn bedoeld. Of zij de medekampeerder aanspreken op dat milieuonvriendelijke gedrag? Bijna twee derde van de ondervraagden (60%) slikt zijn commentaar liever in.

“We zien ook dat kampeerders het toejuichen dat steeds meer campings milieumaatregelen nemen”, stelt Frank Jacobs, campingexpert bij ACSI. “Liefst 79 procent van de ondervraagden ziet duurzame maatregelen zoals groene stroom, afvalscheiding en recyclen als (heel erg) belangrijk. Zo’n 38 procent vindt het ook belangrijk dat hun camping naar keuze beschikt over een duurzaamheidskeurmerk. Maar, geeft het merendeel ook ruiterlijk toe, dat zien ze liever niet doorberekend in de kosten.”

Elektrisch vervoer is nog geen uitkomst

Gaat de ontwikkeling van elektrische voertuigen ook in de kampeerwereld voor een ommekeer zorgen? Voorlopig nog niet, aldus de camper- of caravaneigenaren die deelnamen aan het onderzoek. De kampeerder is niet bezig met de aanschaf van een elektrisch alternatief, vanwege een te beperkte actieradius, te weinig laadpalen of de te hoge aanschafprijs, zo geeft driekwart van de respondenten aan. Ook is een deel nog niet helemaal overtuigd van de ware ecologische winst van een elektrisch kampeervoertuig.

“Het wil nog niet echt vlotten met elektrisch kamperen”, aldus Frans Hoofwijk, camperexpert van Camptoo. “Het aanbod is beperkt. Bij campers kom je als je een redelijke actieradius wilt hebben al snel in de knoei met het gewicht en voor wat betreft caravans: het merendeel van de elektrische auto’s is nog niet in staat zo’n zware last te trekken.”

ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen

“Ook valt inderdaad nog veel te winnen wat betreft het aantal laadpalen, niet alleen op weg naar de vakantiebestemming, maar ook op de camping zelf”, stelt campingexpert Jacobs. “Op campings waar kampeerders huuraccommodaties boeken, zien campingeigenaren steeds meer kampeerders met een elektrische auto. Campingeigenaren willen daar graag op inspelen door laadpalen aan te leggen, maar ze worstelen met de investeringen daarvoor. Zo moet het elektriciteitsnetwerk op de camping soms flink op de schop om de capaciteit te vergroten. En ook de laadpalen zelf zijn een flinke investering.”

“Dat alles bij elkaar maakt het voor de consument toch best een beetje spannend”, concludeert Hoofwijk. “Je koopt een kampeervoertuig om er de komende 10, 15 jaar zorgeloos mee op vakantie te gaan, dan wil je wel eerst zekerheden hebben. Maar, de techniek ontwikkelt zich razendsnel en dus zullen we in de nabije toekomst net zo makkelijk kunnen reizen met een elektrisch voertuig als een op brandstof.”

Lees ook over kamperen:

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Tips voor een lange auto- of vliegreis

Tips voor een lange auto- of vliegreis

De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis. 

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten in Europa: negen tips

Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

5 Mooie plekken waar je het noorderlicht goed kunt zien

Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn

Lees verder

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Met de elektrische auto op weg naar Frankrijk

Nederland telt inmiddels 3,4 miljoen E-bikes en 350.000 elektrische auto’s. Prettige vervoermiddelen, al kunnen de actieradius en het laden nog wel dingetjes zijn. Puur op reis trekt voor het eerst met een elektrische auto van Nederland naar het zuiden van Frankrijk. Een verslag van onthaasten 2.0, dat kunnen we alvast voorspellen.

Lees verder

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Tips om korte en langere vliegreizen aangenamer te maken

Wat zou het heerlijk zijn om altijd businessclass of eersteklas te vliegen. Zeker op langere vluchten is dat zoveel comfortabeler dan in economy class. Helaas hangt daar ook een behoorlijk prijskaartje aan. En niet iedereen kan, of wil, zich dat extra bedrag veroorloven. Toch kun je ook voor minder geld je een aantal dingen doen om de vliegreis ook in economy een stuk aangenamer te maken.Trouwens, deze tips zijn ook zeer bruikbaar voor langere auto- bus- of treinreizen.

Lees verder

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum

Afrikaanse kunst in het Afrika Museum
Adrikaanse kunst: met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft het Afrika Museum in Berg en Dal een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van Afrikaanse kunst en de verspreiding daarvan. 

Lees verder