Kampeerder heeft groene ambities, maar niet tegen elke prijs

3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
kampeerder
Campers in de Dordogne ©puuropreis

Duurzamer kamperen? Prima, als het onze portemonnee maar niet al te nadrukkelijk raakt. Die conclusie kan worden getrokken uit een enquête van ACSI en Camptoo, die door 1500 kampeerders is ingevuld. De Nederlandse kampeerder heeft groene ambities nadrukkelijker in de agenda gezet, maar niet tegen elke prijs. Zo zien we voorlopig nog geen ‘revolutie’ als het om elektrische voertuigen gaat.

Vooropgesteld: de ondervraagden vinden kamperen sowieso een duurzame manier van vakantievieren. Daar staat wel tegenover dat bijna de helft van de vakantiegangers aangeeft nooit rekening te houden met de milieu-impact van het aantal reiskilometers van de kampeervakantie. Ook loopt de kampeerder nog niet warm voor het compenseren van die ecologische voetafdruk: slechts twee op de tien doet dit soms of geregeld, driekwart nooit. Zijn er dan wel genoeg mogelijkheden om de uitstoot te compenseren? 65 procent geeft in de studie van kampeerspecialist ACSI en deelplatform Camptoo aan daar geen weet van te hebben.

Ga kamperen in Europa met ACSI

Bekijk alle voordelen van de NKC

Sluit je reisverzekering af bij Allianz Global Assistance

weblink Camptoo}De ideale camper vind je bij Camptoo{/weblink}

Aan de andere kant worden milieuvriendelijke ambities tijdens zijn kampeervakantie wel degelijk in de praktijk gebracht. De Nederlandse kampeerder doet dit onder meer door afval te scheiden, lokaal boodschappen te doen en zoveel mogelijk de auto te laten staan en de fiets te pakken. Maar ook: zo min mogelijk gebruik te maken van elektronische apparaten en het aanschaffen van zonnepanelen. Ergernissen op de camping zijn er ook, blijkt uit het onderzoek. Het merendeel zegt zich weleens op te winden als anderen hun afval laten slingeren of niet scheiden, of hun vuile water lozen op plekken waarvoor die niet zijn bedoeld. Of zij de medekampeerder aanspreken op dat milieuonvriendelijke gedrag? Bijna twee derde van de ondervraagden (60%) slikt zijn commentaar liever in.

“We zien ook dat kampeerders het toejuichen dat steeds meer campings milieumaatregelen nemen”, stelt Frank Jacobs, campingexpert bij ACSI. “Liefst 79 procent van de ondervraagden ziet duurzame maatregelen zoals groene stroom, afvalscheiding en recyclen als (heel erg) belangrijk. Zo’n 38 procent vindt het ook belangrijk dat hun camping naar keuze beschikt over een duurzaamheidskeurmerk. Maar, geeft het merendeel ook ruiterlijk toe, dat zien ze liever niet doorberekend in de kosten.”

Elektrisch vervoer is nog geen uitkomst

Gaat de ontwikkeling van elektrische voertuigen ook in de kampeerwereld voor een ommekeer zorgen? Voorlopig nog niet, aldus de camper- of caravaneigenaren die deelnamen aan het onderzoek. De kampeerder is niet bezig met de aanschaf van een elektrisch alternatief, vanwege een te beperkte actieradius, te weinig laadpalen of de te hoge aanschafprijs, zo geeft driekwart van de respondenten aan. Ook is een deel nog niet helemaal overtuigd van de ware ecologische winst van een elektrisch kampeervoertuig.

“Het wil nog niet echt vlotten met elektrisch kamperen”, aldus Frans Hoofwijk, camperexpert van Camptoo. “Het aanbod is beperkt. Bij campers kom je als je een redelijke actieradius wilt hebben al snel in de knoei met het gewicht en voor wat betreft caravans: het merendeel van de elektrische auto’s is nog niet in staat zo’n zware last te trekken.”

ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen

“Ook valt inderdaad nog veel te winnen wat betreft het aantal laadpalen, niet alleen op weg naar de vakantiebestemming, maar ook op de camping zelf”, stelt campingexpert Jacobs. “Op campings waar kampeerders huuraccommodaties boeken, zien campingeigenaren steeds meer kampeerders met een elektrische auto. Campingeigenaren willen daar graag op inspelen door laadpalen aan te leggen, maar ze worstelen met de investeringen daarvoor. Zo moet het elektriciteitsnetwerk op de camping soms flink op de schop om de capaciteit te vergroten. En ook de laadpalen zelf zijn een flinke investering.”

“Dat alles bij elkaar maakt het voor de consument toch best een beetje spannend”, concludeert Hoofwijk. “Je koopt een kampeervoertuig om er de komende 10, 15 jaar zorgeloos mee op vakantie te gaan, dan wil je wel eerst zekerheden hebben. Maar, de techniek ontwikkelt zich razendsnel en dus zullen we in de nabije toekomst net zo makkelijk kunnen reizen met een elektrisch voertuig als een op brandstof.”

Lees ook over kamperen:

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op vakantie in je eigen chalet

Op vakantie in je eigen chalet

Wat is er nou fijner dan vakantie vieren in je eigen chalet of stacaravan. Je hoeft nooit te zoeken naar spullen omdat je precies weet wat je hebt. Je hebt je eigen keukeninventaris en je eigen kasten, waarin je kleding kunt laten hangen. Je kunt altijd naar je chalet gaan, zonder dat je een reservering hoeft te maken. En… de (klein)kinderen kunnen ook heerlijk langs komen en blijven logeren. Maar hoe vind je nu een mooi chalet dat aansluit bij jouw wensen?

Lees verder

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea

De Frans Atlantische kust: zon, zee, strand en musea
We weten wel waarom de Frans Atlantische kust zo populair is: zon, zee, strand en een verscheidenheid aan landschappen. Heerlijk om het zeewater op te snuiven tijdens je vakantie. Maar ook wie cultuur wil snuiven kan prima terecht in dit gebied. Deze zes musea nemen je mee op een reis door de tijd, de natuur en de rijke maritieme geschiedenis van de regio. Of het nu gaat om zoutwinning in Sabres, de wereld van de mosselen in Les Sables-d'Olonne of de vuurtorens aan de Gironde, de musea zijn het bezoeken waard. En niet alleen als het regent.

Lees verder

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder