Kampeerder heeft groene ambities, maar niet tegen elke prijs

3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
kampeerder
Campers in de Dordogne ©puuropreis

Duurzamer kamperen? Prima, als het onze portemonnee maar niet al te nadrukkelijk raakt. Die conclusie kan worden getrokken uit een enquête van ACSI en Camptoo, die door 1500 kampeerders is ingevuld. De Nederlandse kampeerder heeft groene ambities nadrukkelijker in de agenda gezet, maar niet tegen elke prijs. Zo zien we voorlopig nog geen ‘revolutie’ als het om elektrische voertuigen gaat.

Vooropgesteld: de ondervraagden vinden kamperen sowieso een duurzame manier van vakantievieren. Daar staat wel tegenover dat bijna de helft van de vakantiegangers aangeeft nooit rekening te houden met de milieu-impact van het aantal reiskilometers van de kampeervakantie. Ook loopt de kampeerder nog niet warm voor het compenseren van die ecologische voetafdruk: slechts twee op de tien doet dit soms of geregeld, driekwart nooit. Zijn er dan wel genoeg mogelijkheden om de uitstoot te compenseren? 65 procent geeft in de studie van kampeerspecialist ACSI en deelplatform Camptoo aan daar geen weet van te hebben.

Ga kamperen in Europa met ACSI

Bekijk alle voordelen van de NKC

Sluit je reisverzekering af bij Allianz Global Assistance

weblink Camptoo}De ideale camper vind je bij Camptoo{/weblink}

Aan de andere kant worden milieuvriendelijke ambities tijdens zijn kampeervakantie wel degelijk in de praktijk gebracht. De Nederlandse kampeerder doet dit onder meer door afval te scheiden, lokaal boodschappen te doen en zoveel mogelijk de auto te laten staan en de fiets te pakken. Maar ook: zo min mogelijk gebruik te maken van elektronische apparaten en het aanschaffen van zonnepanelen. Ergernissen op de camping zijn er ook, blijkt uit het onderzoek. Het merendeel zegt zich weleens op te winden als anderen hun afval laten slingeren of niet scheiden, of hun vuile water lozen op plekken waarvoor die niet zijn bedoeld. Of zij de medekampeerder aanspreken op dat milieuonvriendelijke gedrag? Bijna twee derde van de ondervraagden (60%) slikt zijn commentaar liever in.

“We zien ook dat kampeerders het toejuichen dat steeds meer campings milieumaatregelen nemen”, stelt Frank Jacobs, campingexpert bij ACSI. “Liefst 79 procent van de ondervraagden ziet duurzame maatregelen zoals groene stroom, afvalscheiding en recyclen als (heel erg) belangrijk. Zo’n 38 procent vindt het ook belangrijk dat hun camping naar keuze beschikt over een duurzaamheidskeurmerk. Maar, geeft het merendeel ook ruiterlijk toe, dat zien ze liever niet doorberekend in de kosten.”

Elektrisch vervoer is nog geen uitkomst

Gaat de ontwikkeling van elektrische voertuigen ook in de kampeerwereld voor een ommekeer zorgen? Voorlopig nog niet, aldus de camper- of caravaneigenaren die deelnamen aan het onderzoek. De kampeerder is niet bezig met de aanschaf van een elektrisch alternatief, vanwege een te beperkte actieradius, te weinig laadpalen of de te hoge aanschafprijs, zo geeft driekwart van de respondenten aan. Ook is een deel nog niet helemaal overtuigd van de ware ecologische winst van een elektrisch kampeervoertuig.

“Het wil nog niet echt vlotten met elektrisch kamperen”, aldus Frans Hoofwijk, camperexpert van Camptoo. “Het aanbod is beperkt. Bij campers kom je als je een redelijke actieradius wilt hebben al snel in de knoei met het gewicht en voor wat betreft caravans: het merendeel van de elektrische auto’s is nog niet in staat zo’n zware last te trekken.”

ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen

“Ook valt inderdaad nog veel te winnen wat betreft het aantal laadpalen, niet alleen op weg naar de vakantiebestemming, maar ook op de camping zelf”, stelt campingexpert Jacobs. “Op campings waar kampeerders huuraccommodaties boeken, zien campingeigenaren steeds meer kampeerders met een elektrische auto. Campingeigenaren willen daar graag op inspelen door laadpalen aan te leggen, maar ze worstelen met de investeringen daarvoor. Zo moet het elektriciteitsnetwerk op de camping soms flink op de schop om de capaciteit te vergroten. En ook de laadpalen zelf zijn een flinke investering.”

“Dat alles bij elkaar maakt het voor de consument toch best een beetje spannend”, concludeert Hoofwijk. “Je koopt een kampeervoertuig om er de komende 10, 15 jaar zorgeloos mee op vakantie te gaan, dan wil je wel eerst zekerheden hebben. Maar, de techniek ontwikkelt zich razendsnel en dus zullen we in de nabije toekomst net zo makkelijk kunnen reizen met een elektrisch voertuig als een op brandstof.”

Lees ook over kamperen:

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie? Voorkom woninginbraak

Vakantie, weekendje weg, avondje uit. Voor dieven ideaal om hun slag te slaan in je huis. Woninginbraak heeft een grote impact op je gevoel van veiligheid. Het is niet alleen het gemis van waardevolle, en soms niet waardevolle, maar dierbare spullen, maar juist ook het idee dat vreemden binnen zijn geweest, door je kasten hebben gesnuffeld en al je persoonlijke bezittingen hebben bekeken.

Lees verder

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitse gerechten ontdekt tijdens je reis? Maak ze zelf!

Duitsland, onze grote oosterbuur, is een bijzonder land, ook op culinair gebied. Binnen Europa kent eigenlijk ieder land zijn eigen keuken. Natuurlijk zijn er overeenkomsten, maar er bestaan ook grote verschillen, zelfs als je buren bent zoals Nederland en Duitsland. Ben jij in Duitsland op vakantie geweest en heb je hier lekkere gerechten ontdekt die je thuis ook wel zou willen maken? Lees dan snel verder.

Lees verder

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Ontdek de andere kanten van Ibiza

Van alle eilanden in de Balearen staat Ibiza bekend als ‘feesteiland’. Vooral het zuiden van dit Spaanse eiland heeft die reputatie. Maar Ibiza heeft ook een oosten, westen, midden en noorden. Letterlijk de andere kanten. Tijd om die te ontdekken!

Lees verder

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Nederlander graag met auto naar het buitenland

Meer en meer Nederlanders vieren dit jaar de zomervakantie weer in het buitenland. De belangstelling voor een verblijf in eigen land blijft weliswaar groot, maar de hang naar avontuur over de grens wordt groter en groter, zo wees onderzoek van bureau Trends & Tourism uit.

Lees verder

Droombestemming Amerika

Droombestemming Amerika

Vraag naar iemands favoriete reisbestemmingen en bijna zeker wordt Amerika genoemd. De Verenigde Staten oefenen op vakantiegangers een magische aantrekkingskracht uit, simpelweg vanwege het ongekende aanbod voor jong en oud. Hoog tijd dus om Amerika ook eens op jouw bucketlist te zetten.

Lees verder

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit: 7 tips voor leuke trips

Dagje uit? Het kan weer nu attracties, pretparken, dierentuinen en musea weer open zijn. Samen, of met familie of vrienden een dagje weg. Wat waren in 2021 populaire uitjes en zijn ook in 2022 de moeite waard. Inspiratie nodig? Lees deze zeven tips.

Lees verder