Vier kanshebbers voor Fietsroute van het Jaar 2022

2.25 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Fietsen over de Badischer Weinradweg ©prfiets en wandelbeurs
Fietsen over de Badischer Weinradweg ©prfiets en wandelbeurs

Voor de eretitel Fietsroute van het Jaar 2022 zijn nog vier fietsroutes in de race. De jury heeft de Badischer Weinradweg (Duitsland), Royal Canal Greenway (Ierland), Vlaanderenroute (België) en LF Waterlinieroute (Nederland) genomineerd voor de eretitel. Vrijdag 25 februari 2022 wordt de winnaar bekendgemaakt, op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Volgens de initiatiefnemers legden - ondanks alle corona-beperkingen – de leden van de jury afgelopen zomer en herfst duizenden kilometers op de fiets af in Europa om routes in de praktijk te testen. Ze letten daarbij op criteria als wegdek, bewegwijzering, hinder van ander verkeer, fietsfaciliteiten etc. Alleen nieuwe of recent gewijzigde routes komen in aanmerking om aan de verkiezing deel te nemen.

De vier genomineerden zijn, in alfabetische volgorde:

Badischer Weinradweg (Duitsland), 470 km van Bazel naar Laudenach

De route gaat over de flanken van bergrug Isteiner Klotz door een van de belangrijkste wijnbouwgebieden van Duitsland. Het is af en toe klimmen geblazen, maar de fietser krijgt er prachtige vergezichten voor terug, over de Rijn tot diep Frankrijk in. De overdadige kuurstad Baden-Baden vormt een contrast met de dorpen vol vakwerkhuizen. Ook de historische stad Heidelberg ligt op de route.

LF Waterlinieroute (Nederland), 410 km van Edam naar Bergen op Zoom

De waterlinies moesten Nederland beschermen tegen de vijand. Bij dreiging werden brede stroken land onder water gezet. De route gaat door de landschappen uit die tijd, met oude inundatiekanalen, sluizen en betonnen schuilplaatsen. Bijzonder zijn de vele forten, waar nu restaurants, B&B’s, campings, galeries en een bierbrouwerij zitten. Ook gaat de route langs oude stadjes als Edam, Muiden, Woudrichem en Willemstad.

Royal Canal Greenway (Ierland), 135 km van Dublin naar Cloondara/ Longford

De Royal Canal werd meer dan tweehonderd jaar geleden aangelegd, om de rivieren Liffey en Shannon met elkaar te verbinden. Net buiten Dublin rijdt de fietser langs weilanden met stenen muurtjes, ruïnes, heidevelden en moerassen. Het kronkelende fietspad is heerlijk vlak en toch veelzijdig. Onderweg staan er volop pubs, coffee trucks en picknicktafels. Ook interessant zijn de tientallen oude bruggen, sluizen en aquaducten.

Vlaanderenroute (België), 925 km door Vlaanderen

De fietser beleeft de veelzijdigheid van Vlaanderen, met zijn beroemde steden en fraaie landschappen. De route gaat onder meer door de Kempen, de voormalige mijnstreek van Belgisch-Limburg, de heuvels van Haspengouw, het Pajottenland van de schilder Bruegel en de Vlaamse Ardennen. Indrukwekkend is het deel langs de Frontlijn uit de Eerste Wereldoorlog, met als hoogtepunt het blazen van de Last Post in Ieper.

De Fiets en Wandelbeurs, de grootste beurs in Europa voor fietsers en wandelaars, is in 2022 op vrijdag 25 en zaterdag 26 februari in de Jaarbeurs in Utrecht.

Lees ook

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Zorgeloos op vakantie met de juiste verzekering

Zorgeloos op vakantie met de juiste verzekering

Nog even en dan is het weer zomervakantie! Weet jíj al wat je gaat doen? Ben je van plan met de auto naar Frankrijk te gaan? Of wil je dit keer op de motor richting de Ardennen? Ook kun je de fiets pakken en een lange route door Europa afleggen. Welke plannen je ook hebt, zorg er altijd voor dat je goed verzekerd bent. Een verzekering is namelijk het vangnet als de dingen anders lopen dan je had gehoopt. Wij laten je graag zien welke verzekeringen je nodig hebt om te genieten van een zorgeloze vakantie.

Lees verder

Waarom een vakantie in Oostenrijk zeker de moeite waard is

Waarom een vakantie in Oostenrijk zeker de moeite waard is

Oostenrijk is misschien niet het eerste land dat in je opkomt als je denkt aan een vakantie in Europa. Maar wist je dat dit land veel te bieden heeft? Denk bijvoorbeeld aan de adembenemende landschappen, maar ook aan de rijke cultuur en geschiedenis. Dit zijn al een aantal redenen waarom Oostenrijk een bestemming is die je niet mag missen. We vertellen je in dit artikel waarom een vakantie in Oostenrijk zeker de moeite waard is.

Lees verder

Workation? Zo blijf je productief en ontspannen tegelijk

Workation? Zo blijf je productief en ontspannen tegelijk

Workation: work en vacation gecombineerd, waarbij je dus werk en vakantie met elkaar afwisselt. Het is tegenwoordig enorm populair, want je kunt genieten van de vrijheid, een nieuwe omgeving en wellicht ook minder afleiding. Het is een leuke ervaring waarbij je niet alleen werkt, maar ook geniet. Hoe zorg je ervoor dat je productief en ontspannen tegelijk blijft tijdens een workation? In de onderstaande blog geven we je een aantal handige tips.

Lees verder

Tips om voedselvergiftiging op reis te voorkomen

Tips om voedselvergiftiging op reis te voorkomen

Op vakantie genieten we van nieuwe smaken en gerechten. Wanneer we wat ouder zijn of een minder sterk immuunsysteem hebben kunnen we echter gevoeliger reageren op voedsel van mindere kwaliteit of dat besmet is met bacteriën of bestrijdingsmiddelen. Herstel van een voedselvergiftiging kan dagen duren en een groot deel van je vakantieplezier vergallen. We geven wat tips om voedselvergiftiging thuis, maar vooral op reis, zoveel mogelijk te voorkomen.

Lees verder

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

Leiden, ontdek de Bronstijd en de stad

De tentoonstelling ‘Bronstijd. Vuur van verandering’ is van 18 oktober 2024 tot en met 16 maart 2025 te zien is in het Rijksmuseum van Oudheden. Deze grote overzichtstentoonstelling richt zich op de rijke ergernis in de prehistorie van Nederland en West-Europa: de bronstijd (2000-800 v.Chr.) en is een mooie gelegenheid om ook het huidige Leiden te ontdekken.

Lees verder

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Winterzonvakantie: we tippen 5 heerlijke winterzonbestemmingen

Veel 50Plussers gaan buiten de schoolvakantieperiodes op reis. Het voor- en najaar zijn de populairste seizoenen, maar ook de ‘winterzonbestemmingen’ doen het goed. Heerlijk genieten op een mooie plek van de zon terwijl het ‘thuis’ guur en koud is. En die winterzonvakanties worden al volop geboekt.

Lees verder