Vier kanshebbers voor Fietsroute van het Jaar 2022

2.25 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Fietsen over de Badischer Weinradweg ©prfiets en wandelbeurs
Fietsen over de Badischer Weinradweg ©prfiets en wandelbeurs

Voor de eretitel Fietsroute van het Jaar 2022 zijn nog vier fietsroutes in de race. De jury heeft de Badischer Weinradweg (Duitsland), Royal Canal Greenway (Ierland), Vlaanderenroute (België) en LF Waterlinieroute (Nederland) genomineerd voor de eretitel. Vrijdag 25 februari 2022 wordt de winnaar bekendgemaakt, op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Volgens de initiatiefnemers legden - ondanks alle corona-beperkingen – de leden van de jury afgelopen zomer en herfst duizenden kilometers op de fiets af in Europa om routes in de praktijk te testen. Ze letten daarbij op criteria als wegdek, bewegwijzering, hinder van ander verkeer, fietsfaciliteiten etc. Alleen nieuwe of recent gewijzigde routes komen in aanmerking om aan de verkiezing deel te nemen.

De vier genomineerden zijn, in alfabetische volgorde:

Badischer Weinradweg (Duitsland), 470 km van Bazel naar Laudenach

De route gaat over de flanken van bergrug Isteiner Klotz door een van de belangrijkste wijnbouwgebieden van Duitsland. Het is af en toe klimmen geblazen, maar de fietser krijgt er prachtige vergezichten voor terug, over de Rijn tot diep Frankrijk in. De overdadige kuurstad Baden-Baden vormt een contrast met de dorpen vol vakwerkhuizen. Ook de historische stad Heidelberg ligt op de route.

LF Waterlinieroute (Nederland), 410 km van Edam naar Bergen op Zoom

De waterlinies moesten Nederland beschermen tegen de vijand. Bij dreiging werden brede stroken land onder water gezet. De route gaat door de landschappen uit die tijd, met oude inundatiekanalen, sluizen en betonnen schuilplaatsen. Bijzonder zijn de vele forten, waar nu restaurants, B&B’s, campings, galeries en een bierbrouwerij zitten. Ook gaat de route langs oude stadjes als Edam, Muiden, Woudrichem en Willemstad.

Royal Canal Greenway (Ierland), 135 km van Dublin naar Cloondara/ Longford

De Royal Canal werd meer dan tweehonderd jaar geleden aangelegd, om de rivieren Liffey en Shannon met elkaar te verbinden. Net buiten Dublin rijdt de fietser langs weilanden met stenen muurtjes, ruïnes, heidevelden en moerassen. Het kronkelende fietspad is heerlijk vlak en toch veelzijdig. Onderweg staan er volop pubs, coffee trucks en picknicktafels. Ook interessant zijn de tientallen oude bruggen, sluizen en aquaducten.

Vlaanderenroute (België), 925 km door Vlaanderen

De fietser beleeft de veelzijdigheid van Vlaanderen, met zijn beroemde steden en fraaie landschappen. De route gaat onder meer door de Kempen, de voormalige mijnstreek van Belgisch-Limburg, de heuvels van Haspengouw, het Pajottenland van de schilder Bruegel en de Vlaamse Ardennen. Indrukwekkend is het deel langs de Frontlijn uit de Eerste Wereldoorlog, met als hoogtepunt het blazen van de Last Post in Ieper.

De Fiets en Wandelbeurs, de grootste beurs in Europa voor fietsers en wandelaars, is in 2022 op vrijdag 25 en zaterdag 26 februari in de Jaarbeurs in Utrecht.

Lees ook

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

Van Gogh Drenthe beste fietsroute van 2024

De Van Gogh Drenthe is verkozen tot de beste fietsroute van 2024. De Nederlandse kanshebber troefde vier andere Europese kandidaten af: La Vélobuissonnière (Frankrijk), Unionsleden (Noorwegen en Zweden), Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk) en de Cykelleden Skåne (Zweden). De bekendmaking was op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.

Lees verder