Versoepelde reisadviezen maken vakanties weer mogelijk

5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Dordogne reisadvies
Dordogne © Puuropreis
In de persconferentie van 11 mei deelde demissionair minister de Jonge (Zorg) mee dat per 15 mei de nu geldende generieke reisadviezen weer worden aangepast en beoordeeld naar de situatie per land. Dat betekent dat het nu geldend algehele reisadvies 'oranje' vervalt. Daarmee worden reizen en vakanties weer mogelijk.
 
Het is de bedoeling dat de reisadviezen maatwerk worden. Eigenlijk zoals het voor de corona-uitbraak was toen per land bekenen werd of de situatie veilig genoeg is. Nu komt daar ook nog bij hoe het met het aantal COVID-19 besmettingen in dat land is. Zoals het er nu naar uitziet krijgen de Spaanse Balearen, een aantal Griekse eilanden, Portugal en Finland mogelijk al code 'geel' of 'groen' per 15 mei. Voor de zomer komen daar waarschijnlijk ook het vasteland van Spanje, Frankrijk en Italië bij. Bij het boeken van je vakantie of reis moet je er nog steeds rekening mee houden dat de situatie in het land kan veranderen. Stel je boekt een reis naar Spanje op het moment dat het land 'geel' is. Dan hoef je je niet te laten testen bij terugkomst en is er geen quarantaineplicht. Wordt de kleurcode tijdens je reis aangepast naar 'oranje' dan gelden de testverplichting en quarantaine wel. De ANVR wil sterk benadrukken dat bij individuele beoordeling per bestemming dan ook geen onderscheid wordt gemaakt tussen landen binnen of buiten de EU, zodat ook een aantal verre bestemmingen bereisd mogen worden.

Zijn Nederlanders welkom?

Nederland kan dan wel het reisadvies naar een land aanpassen, het kan zijn dat landen wel beperkingen opleggen aan Nederlanders omdat ons land nog altijd in de gevarenzone zit en voor veel landen op 'oranje' staat. 

Reispas

Er wordt op dit moment binnen de EU gesproken over een uniforme reispas. Hiermee kun je aantonen of je gevaccineerd, negatief getest of hersteld bent van het coronavirus. Het is de bedoeling dat dit zo snem mogelijk wordt ingevoerd, maar helemaal duidelijk is dat nog niet. Ons 'gele boekje' en/of het vaccinatiebewijs van de GGD geldt volgens de site van de Nederlandse overheid, NIET als vaccinatiebewijs. Nederland kijkt op dit moment nog naar de invoering van een internationaal erkend vaccinatie en/of testbewijs. 

De ANVR pleit daarom ook voor gratis PCR-testen voor reizigers omdat zij de maatregel door de overheid opgelegd krijgen.

Veilig boeken en run op vakanties

"Verschillende landen hebben al laten weten er helemaal klaar voor te zijn om reizigers veilig en coronaproof te ontvangen. En dat de Nederlander toe is aan vakantie is wel gebleken uit de vele tienduizenden aanmeldingen voor de enkele proefreizen die zijn uitgevoerd", aldus Frank Oostdam, voorzitter ANVR.
"Boekte men tot voor kort nog terughoudend, de laatste dagen merken we dat de boekingen duidelijk toenemen al hebben we nog een lange weg te gaan om op het normale niveau te komen. Maar iedereen kan met een gerust hart boeken bij onze reisbedrijven; zij zijn er klaar voor. En mocht er onverhoopt een reis niet kunnen worden uitgevoerd, dan kan de consument zijn reis omboeken of krijgt hij zijn geld terug", voegt Oostdam toe. Uiteraard betekent het wel dat Nederland moet blijven werken aan het terugdringen van het aantal besmettingen, zodat vakantielanden ook de Nederlandse vakantiegangers willen blijven ontvangen.
 
Door de versoepelingen van de reisadviezen ontstaat een run op vakanties, zo melden diverse reisorganisaties.

Zoek en boek dan ook hier alvast je reis nu er nog keuze is

Kijk naar de informatie en aanbiedingen van landen die zeker 'geel' of 'groen' worden 

 
Alle reisadviezen vind je vanaf 15 mei op de website wijsopreis.nl of hier op Puuropreis.

Lees ook:

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië

Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder