Tunesië zet in op Sahara en duurzaam toerisme
Veel landen zien zich door de coronacrisis genoodzaakt kritisch naar hun nationale toeristische sector te kijken. Zijn bijvoorbeeld spotgoedkope accommodaties, met vaak duizenden toeristen hutjemutje op elkaar, nog wel aan te bieden? Of grijpen we de pandemie aan om orde op zaken te stellen, naar meer duurzaam toerisme. Tunesië is een van de landen die voor de laatste strategie kiest.
Zon, zee, strand, wellness, met voor de echte liefhebber nog cultuur en oudheden. Zo laat het vakantieland in het noorden van Afrika zich momenteel het best typeren. Maar als het aan minister Habib Ammar (Toerisme en Ambachten) ligt, komen daar op korte termijn enkele segmenten bij. Tijdens een digitale meeting rond de toeristische beurs ITB, normaliter gehouden in Berlijn, ziet de bewindsman vooral kansen op het gebied van duurzaam toerisme en de Sahara. "Tunesië heeft zijn reputatie voor toerisme vooral opgebouwd door activiteiten aan zee, maar de regering gaat nu ook bijzondere aandacht besteden aan de ontwikkeling van duurzaam toerisme. Dat stelt ons in staat toeristen met een ander reisprofiel aan te trekken”, aldus Habib Ammar.
Lees hier onze reportages over Tunesië
Concurrentie luchtvaartmaatschappijen
Die ontwikkeling staat of valt echter bij een zogeheten Open Sky, waarbij het Tunesische luchtruim open komt te staan voor concurrerende luchtvaartmaatschappijen. "Open Sky is een kwestie die nu in handen is van de Europese Unie. Dit is een doel dat we kunnen en moeten bereiken, zodat ons land toegankelijk is voor alle markten, ook buiten de belangrijke vier zomermaanden.” De andere prioriteit voor de komende twee jaar is het toerisme in de Sahara, dat volgens de minister onder de coronacrisis ‘heel ernstig heeft geleden’.
Grootschalige vaccinatie
Grootschalige vaccinatie is volgens Ammar de enige manier om Tunesië, maar ook andere landen, voor het volgende seizoen weer als veilige vakantiebestemmingen te kunnen beschouwen. Corona heeft het land in 2020 keihard geraakt, zo maakte hij bovendien duidelijk. De inkomsten uit toerisme liepen bijvoorbeeld met bijna twee derde terug, het aantal aankomsten van toeristen daalde met 78 procent, het aantal toeristische overnachtingen zelfs met 80 procent. "Deze cijfers tonen de ernst van de situatie aan, maar laten we hopen dat alles zal verbeteren met onze vaccinatiestrategie.”
Opgesloten in een resort. De 'nieuwe' manier van vakantie?
Boek hier je vakantie
Of een van de vele andere aanbieders van vlieg-, trein-, boot-, auto- en campervakanties.