Corendon wil coronavouchers voorlopig niet uitbetalen

3.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Vliegtuig van Corendon ©prcorendon
Vliegtuig van Corendon ©prcorendon

Corendon gaat coronavouchers alleen aan reizigers uitbetalen als er een voucherfonds is. De reisorganisatie heeft dit Autoriteit Consument & Markt (ACM) laten weten, schrijft de NOS. De toezichthouder stelt in een reactie dat het ‘in principe gewoon een verplichting is’ om terug te betalen. Op korte termijn betreft het volgens Corendon 6500 vouchers.

Reisorganisaties zetten sinds 16 maart vorig jaar, bij het begin van de coronacrisis, geannuleerde reizen van consumenten om in vouchers. Zo’n tegoedbon geeft de reiziger recht op een nieuwe reis of, na verloop van tijd, teruggave van de reissom. Reisorganisaties zijn verplicht uiterlijk binnen een jaar min een dag geld uit te keren. Maandag is voor de eerste tegoedbonnen de uiterste terugbetaaldatum aangebroken.

Het kabinet beloofde in december een voucherfonds, om noodlijdende reisorganisaties met de teruggave te helpen. Organisaties die onvoldoende geld in kas hebben om hun klanten terug te betalen, kunnen aanspraak maken op het fonds van 400 miljoen euro. Maar het voucherfonds is er nog niet. Dat ligt nog ter goedkeuring bij de Europese Commissie.

,,Het is heel vervelend dat dat fonds vertraagd is”, zegt Corendon-directeur Steven van der Heijden tegen de NOS. ,,We hebben een ongelooflijk dramatisch jaar. We hebben al voor 15 miljoen euro aan vouchers terugbetaald, maar we kunnen hier pas mee doorgaan als het voucherfonds operationeel is. Want wat niet kan, kan gewoon niet.” Corendon houdt er rekening mee dat toezichthouder ACM niet gaat handhaven op de verplichting tot het fonds er is. ,,Het zou wel heel wonderlijk zijn als de ene tak van de overheid gaat handhaven, terwijl de andere tak van de overheid de reden is dat het fonds er nog niet is”, aldus Van der Heijden.

TUI en Sunweb zien geen problemen

Andere grote reisorganisaties voorzien volgens de NOS geen problemen met uitbetalen. Zowel TUI als Sunweb zegt dat ze in maart maar enkele aflopende vouchers hebben. ,,De piek van geannuleerde vakanties lag in mei”, zegt een woordvoerder van Sunweb. De verwachting is dat tegen die tijd het voucherfonds actief is.

Bij Corendon verlopen komende week naar eigen zeggen 6500 vouchers. ,,Wij waren vorig jaar heel vroeg met de uitgifte van vouchers. Dat vonden mensen toen heel klantvriendelijk. Maar daardoor krijgen we nu de eerste golf van ellende over ons heen”, zegt Van der Heijden.

De Consumentenbond noemt het een slechte zaak dat Corendon niet doorgaat met betalen zonder fonds. ,,Normaal horen consumenten binnen veertien dagen hun geld terug te krijgen”, zegt een woordvoerder. ,,Iedereen is nu heel flexibel geweest. Er zijn afspraken met de toezichthouder gemaakt. Daar hoort wel een harde deadline bij. Corendon wist dat die datum eraan zat te komen. Het is dus heel raar dat ze zich nu verschuilen achter het voucherfonds.”

Klanten hoeven geen medelijden te hebben met Corendon, vindt de bond. ,,Consumenten hebben al een jaar lang een renteloze lening aan het bedrijf verstrekt. En dat terwijl ook veel van die consumenten het moeilijk hebben door de coronacrisis. Die willen gewoon hun geld terug. En daar hebben ze recht op.”

Lees ook:

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië
Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder