Naar de Canarische Eilanden met negatieve antigeentest
Voor de Canarische Eilanden moet je vanaf 23 november maximaal 72 uur voor vertrek een PCR-test laten uitvoeren. De resultaten daarvan moeten uiteraard negatief zijn om naar de eilanden te kunnen reizen. Sinds 10 december is ook een antigeentest met een negatieve uitslag voldoende. De mogelijkheid van reizen met een negatieve antigeentest bestaat alleen voor de Canarische Eilanden. Dit zijn Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura, La Palma, La Gomera, La Graciosa en El Hierro.
Wat is het verschil tussen een PCR test en een antigeentest?
Volgens het RIVM worden bij de veelgebruikte PCR-test kopieën van een deel van het virus gemaakt. Om te kunnen zien of iemand besmet is worden met een wattenstaafje uitstrijkjes genomen uit de neus en keel. Deze uitstrijkjes worden naar een laboratorium gestuurd waar een stukje genetisch materiaal van het virus sterk wordt vermenigvuldigd om het aan te kunnen tonen op de uitstrijkjes. De PCR-test heeft een hoge testgevoeligheid. Dat betekent dat de PCR-test het virus ook oppikt bij iemand die (nog) weinig virus bij zich draagt. Het duurt ongeveer 24 tot 48 uur voordat je de uitslag krijgt.
De antigeentest (sneltest) toont aan of er antigenen van SARS-CoV-2 in neus- en keelslijm aanwezig zijn. Antigenen zijn stukjes van viruseiwitten die een afweerreactie kunnen opwekken in het lichaam. Ook voor deze test wordt met een wattenstaafje een monster genomen uit de neus en keel. Meestal krijg je al na een kwartier de uitslag. De antigeentest is wel iets minder gevoelig dan de PCR-test. Dat betekent dat iemand die nog maar weinig virus bij zich draagt en waarschijnlijk (nog) niet (of niet meer) besmettelijk is.
Boek je vakantie naar de Canarische Eilanden bij TUI.nl of Op vakantie vanaf Schiphol
Sneltest moet voldoende zijn
Volgens Inspanje adviseerde de Europese Commissie in oktober al om sneltesten voor COVID-19 te gebruiken voor alle lidstaten om zo het personenverkeer weer mogelijk te maken. Volgens het Europees Agentschap voor de Veiligheid van de Luchtvaart (EASA) en het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDCD) zou het zelfs nog een stapje verder moeten gaan. Zij stellen dat tests en quarantaines niet meer verplicht zouden moeten zijn voor reizigers die naar een gebied reizen met een vergelijkbare epidemiologische situatie als in hun thuisland.