Steden kunnen geen strengere regels stellen aan Airbnb
Het Europese Hof van Justitie oordeelde vandaag dat Airbnb geen woningverhuurder is, maar een online dienstverlener en daarom vallen onder de vrijheid van dienstverlening. Dat betekent dat er geen strengere regels mogen komen voor het online platform waar mensen voor vakanties hun woning aanbieden.
De rechtszaak was aangespannen door Franse Hoteliers die van mening waren dat voor Airbnb dezelfde regels moeten gelden als voor hoteleigenaren. Het Hof oordeelde echter anders. In de uitspraak staat dat een bemiddelingsdienst die via een online platform mogelijke huurders tegen vergoeding in contact brengen met professionele of niet-professionele verhuurders die een accommodatie voor een kort verblijf aanbieden, gezien moet worden als ‘dienst van de informatiemaatschappij’ in de zin van richtlijn 2000/31 inzake de elektronische handel'. Dat betekent dat volgens het Hof dat Airbnb geen 'beslissende invloed uitoefent' op de huurprijzen die worden gevraagd, noch op de accommodaties die worden aangeboden. Al eerder oordeelde het Hof dat ook de taxi-app Uber een digitale bemiddelingsdienst is en geen transportbedrijf.
Tegenvaller voor steden
Voor een aantal Europese steden is dat een enorme tegenvaller omdat zij verregaande maatregelen willen nemen om de overlast aan te pakken die de verhuur met zich meebrengt. Ook zien steden als bijvoorbeeld Amsterdam de verhuur via Airbnb als negatieve invloed op de woningmarkt omdat huizen niet meer vrij komen voor de reguliere verhuur, maar uitsluitend nog verhuurd worden via het platform. Dat is voor de huiseigenaren immers veel lucratiever. Op RTL - Z zegt Laurens Ivens, verantwoordelijk wethouder van Amsterdam: 'Dit is een klap voor de aanpak van illegale vakantieverhuur en de overlast die veel mensen daarvan ervaren. Het Europese Hof laat hiermee zien dat de belangen van multinationals in Europa alweer vóór de belangen van de inwoners gaan. Het wordt nu nog belangrijker om de Europese wetgeving te wijzigen, we gaan daarom samen met de grote Europese steden door met de lobby bij de Europese Commissie om hierop aan te dringen."
De uitspraak betekent volgens Nu.nl ook dat er door het oordeel van het Hof geen verplichting meer ingesteld kan worden om toeristenbelasting te innen.
Ook in steden buiten Europa, zoals New York, worden maatregelen genomen om de verhuur via online platforms aan banden te leggen.