Welk visum heb je als Nederlander nodig voor andere landen?

4.5 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
Visum

Inwoners uit landen waarvoor een visumplicht geldt zoals China, Rusland en India moeten sinds vorig jaar flink meer betalen voor hun visum als ze Nederland of een van de andere Schengenlanden willen bezoeken. Maar ook voor Nederlanders geldt voor sommige landen een visumplicht.

 

Familiebezoek

Een reden om een visum voor Nederland aan te vragen kan heel divers zijn maar meestal gaat het om een toeristisch verblijf, bezoek aan familie, verblijf bij partner of een zakelijk bezoek.
Rob Demmers, redacteur bij de online informatiedienst: “In Nederland wonen veel verschillende nationaliteiten. Het doel van een visumaanvraag is vaak een familiebezoek. Denk daarbij aan familie die afkomstig is uit Suriname, Indonesië, Turkije en Marokko maar bijvoorbeeld ook uit Syrië. Voor veel groepen in Nederland zoals migranten en vluchtelingen zal deze kostenverhoging flink doorwerken. Ouders, grootouders en andere familieleden komen meestal op uitnodiging voor een korte tijd naar ons land. Soms is het zelfs de enige mogelijkheid om zo de familie te ontmoeten. De kosten daarvoor zijn fors en moet men zelf dragen. Naast de leges voor de visumaanvraag komen er ook aanvullende kosten bij zoals vliegtickets, de premie voor de verplichte reisverzekering, reiskosten naar de ambassade, etc. Wij vrezen dat het voor bepaalde groepen onbetaalbaar gaat worden om familie uit te nodigen voor een bezoek aan Nederland.”

Economisch belang

De verhoging van de leges en servicekosten voor buitenlandse toeristen die Nederland willen bezoeken, is opmerkelijk. Uit een economisch onderzoek in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken naar de kosten en baten van het Schengen-visumbeleid voor Nederland, blijkt dat de toegevoegde waarde van toeristen voor de Nederlandse economie meer dan 300 miljoen euro per jaar bedraagt. 

Visum voor Nederlanders

Met alle reisbeperkingen die er nu zijn denk je wellicht niet aan het aanvragen van een visum. Maar als in 2021 de reismogelijkheden weer uitgebreid worden kan de visumplicht voor Nederlanders weer actueel zijn en moet je een visum aanvragen als je een bepaald land wilt bezoeken.

Hier een overzicht van de landen waarvoor een visumplicht geldt, samengesteld door Skyscanner

Visum Vietnam

In Vietnam worden visa alleen verstrekt ‘on arrival’ en uitsluitend op één van de drie internationale luchthavens van Vietnam: Hanoi, Ho Chi Minh of Danang. Je kunt kiezen tussen een visum geldig voor 1 maand of 3 maanden, en of je één keer het land in wil of meerdere keren het land in en uit wil. Een vakantie naar Vietnam boek je onder andere bij FOX Vakanties

Visum Noord-Amerika en Canada

Voor reizen naar Noord-Amerika of Canada heb je een ESTA- of ETA-formulier nodig. ETA staat voor Electronic System for Travel Authorisation (elektronisch systeem voor reistoestemming). Met deze visa mag je 90 dagen aaneengesloten verblijven in deze landen. Reis je binnen twee jaar weer terug, dan hoef je niet opnieuw een formulier aan te vragen. Reizen per camper is heel populair in Amerika en Canada. Boek je camper bij World Wide Campers

Visum China

Voor China vraag je een visum aan via het China Visa Application Service Center (CVASC). Kies voor een L-visum en ‘single entry’ als je als toerist naar China gaat. Je mag er maximaal 90 dagen verblijven. Op de aanvraag moet je van alles invullen als reisschema. Stuur het op,  samen met een kleurenpasfoto, een kopie van je paspoort, print van je vliegtickets en je hotelreservering(en) en een reisschema waarop je van dag tot dag aangeeft wat je in China gaat doen. Je paspoort moet nog minstens 6 maanden geldig zijn na de datum van de aanvraag. Met TUI naar China.

Visum India

Voor India is het gemakkelijk om een e-visum (multiple entry) online te vragen. Die is 120 dagen geldig. Na aankomst mag je maximaal 60 dagen in het land verblijven. Bij een toeristenvisum is de geldigheid 180 dagen, maar mag je ook maar 60 dagen in het land verblijven voor je tweede binnenkomst. Let op: het e-visum is niet geldig voor aankomst via land; het toeristenvisum wel. Bij aankomst in India wordt je vingerafdruk afgenomen en een gezichtsscan genomen.

Visum Indonesië

Voor Indonesië krijg je gratis een stempel in je paspoort waarmee je 30 dagen in het land kunt verblijven. Wil je langer dan 30 dagen in Indonesië blijven, dan kun je bij aankomst nog een visa on arrival kopen. Er zijn wat voorwaarden voor het gratis visum: je paspoort moet bij aankomst minimaal 6 maanden geldig zijn, je moet een retourticket kunnen laten zien en je reis moet beginnen en eindigen op de luchthavens Jakarta (Java), Surabaya (Java), Medan (Sumatra), Batam (Sumatra) of Denpasar (Bali). Reis je naar de tropen? Neem dan voorzorgsmaatregelen met inentingen en producten tegen muggen.

Visum Rusland

Wees op tijd voor het aanvragen van een visum voor Rusland. Het duurt ongeveer 7 werkdagen. Je kunt dit online doen en het visum is maximaal 30 dagen geldig en je kunt er één keer het land mee binnenkomen.

Visum Cuba

Een toeristenvisum is 30 dagen geldig. Vraag je het visum online aan, dan krijg je met de post een blanco visum opgestuurd die je dan zelf dient in te vullen. Let op: dit visum geldt niet wanneer je vanuit de Verenigde Staten naar Cuba vliegt. Heb je een reis via een touroperator geboekt dan krijg je van hen een tarjeta del turista in plaats van een visum

Visum Turkije

Een visum voor Turkije kun je online regelen en dan mag je binnen de geldigheid (180 dagen) maximaal 90 dagen in Turkije verblijven. Dit kan aan één stuk, maar mag ook verdeeld worden over meerdere keren. Met Corendon Vliegvakanties boek je de mooiste reizen naar Turkije.

Visum Australië

Voor Australië kun je kiezen uit een 90 dagen visum of een voor  maximaal één jaar (subclass 600). Het 90 dagen visum (eVisitor, subclass 651) is gratis, maar kun je niet verlengen. 

Visum Sri Lanka

Voor Sir Lanka heb je een ETA nodig. Dit kan online en wordt meestal binnen een paar uur afgegeven. Het visum is 30 dagen geldig.

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

De mooiste fietsroutes in Slovenië

De mooiste fietsroutes in Slovenië
Of je nu een relaxte fietstocht wilt maken, of wel van een beetje uitdaging houdt, in Slovenië kun je altijd een passende fietstocht vinden. Van schilderachtige hoogten in centraal Slovenië, een rit door heuvelachtige landschappen of een tocht door uitgestrekte bossen, in combinatie met het mediterrane klimaat vormen de afwisselende landschappen van het  landde ideale mix voor een fietsvakantie. We tippen de volgende fietsroutes.

Lees verder

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Op stedentrip vanaf Rotterdam Airport

Er zijn erg veel mooie steden te ontdekken in Europa, die een prima bestemming zouden zijn voor een stedentrip. Bezoek de meest indrukwekkende bezienswaardigheden, van historische monumenten tot moderne architectuur. Vliegen kan vanaf verschillende luchthavens, waaronder Rotterdam Airport. Deze luchthaven is compact en daardoor een fijne start voor jouw vliegreis. We vertellen we je in dit artikel meer over stedentrips maken vanaf Rotterdam Airport.

Lees verder

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Het Forum Romanum in Rome: een reis door de tijd

Ga je naar Rome dan stap je letterlijk terug in de geschiedenis. Rome is geplaveid met historische gebouwen en plekken. Natuurlijk kun je niet om het Colosseum heen, maar het politieke, religieuze en commerciële centrum van het oude Rome mag je ook niet missen: het Forum Romanum. Stap het Forum Romanum binnen en je wandelt terug naar de tijd van keizers, gladiatoren en politieke intriges.  In dit artikel nemen we je mee op een virtuele reis door dit iconische historische complex, en geven we handige tips voor een onvergetelijk bezoek.

Lees verder

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Hij komt eraan, de Puur op reis Vakantie Special!

Eind maart verspreiden we een speciale Vakantie Special onder de abonnees van onze nieuwsbrief. Voor de snelle beslissers hebben wij nog beperkte advertentieruimte. Adverteren kan in de vorm van een banner, een aanbieding of een advertorial waarin een accommodatie, bestemming of reis wordt uitgelicht. Maar de Vakantie Special heeft meer!

Lees verder

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Win entreekaarten voor Keukenhof 2024

Dit jaar is een extra feestelijk jaar voor Keukenhof: het bloemenpark in Lisse viert in 2024 haar 75-jarig bestaan. Reden voor een feestje en door mee te doen aan onze prijsvraag kun je entreekaarten winnen om dit feestje mee te maken.

Lees verder

Kampeertips voor beginners

Kampeertips voor beginners

Of je nu jong of oud bent, kiest voor een tent of een luxe ingerichte sta-caravan op een camping of vakantiepark, als je voor het eerst gaat kamperen zul je vast iets hebben aan deze kampeertips. Kamperen geeft veel mensen het gevoel van vrijheid. Kamperen is een heel andere beleving dan een hotelkamer of appartement. Je kunt de serene rust van de natuur opzoeken en toch de nabijheid van een stad of leuke toeristische attracties.Heb je zelf kampeertips? Dan kun je andere beginnend kampeerders helpen door deze te delen.

Lees verder