Maak kennis met de waterkrachtcentrale in Bollène
Een vakantie in de Vaucluse brengt de mooiste dingen van Frankrijk samen. Neem Bollène in het dal van de Rhône, waar kort na de Tweede Wereldoorlog een waterkrachtcentrale werd gebouwd die vandaag de dag wordt gezien als meesterwerk van industriële architectuur. En sinds kort is dit bijzondere bouwwerk van binnen én buiten te bewonderen tijdens een twee uur durende tour.
De hydro-elektrische dam in Bollène, gelegen op 20 kilometer van Orange en 45 kilometer van Avignon, was een van de laatste grote infrastructuurprojecten die in het naoorlogse Frankrijk werden gebouwd. Het geheel werd in 1952 in gebruik genomen en heeft een enorme turbinehal die baadt in licht door het geometrische vakwerk van openingen in zijn imposante Art Deco-gevel.
Het project werd uitgevoerd door de Compagnie Nationale du Rhône, een door de staat gesponsorde exploitant die de rivier sinds 1934 beheerde met drie hoofdopdrachten: om energie te genereren, navigatie mogelijk te maken en landbouwgrond te irrigeren. De bouw bracht uiteindelijk 7000 mannen uit heel Europa bijeen en werd voltooid in slechts vier jaar, van 1948 tot 1952. Het ambitieuze plan zorgde voor het omleiden van de Rhône over bijna 30 km - tussen Donzère en Mondragon - om Europa’s meest productieve waterkrachtcentrale van het gebied te realiseren.
Huur je vakantiehuis in Zuid-Frankrijk bij BungalowNet
Architect Théo Sardnal gaf het gebouw een bijzondere buitenkant. Geïnspireerd door de alomtegenwoordige Gallo-Romeinse architecturale overblijfselen uit de Provence scheidde hij het reguliere ontwerp van zijn gevel met een lineair patroon van pilaren en claustra. Door deze unieke esthetiek kwam de krachtcentrale in 1992 op de lijst van Historische Monumenten van Frankrijk terecht. Vandaag de dag produceert de fabriek nog steeds bijna 2 miljard kWh / jaar - genoeg om 815.000 huishoudens een jaar van energie te voorzien.
De rondleiding van twee uur omvat een kennismaking met het gebouw zelf, waarbij je een uitzonderlijk uitzicht krijgt over de Rhône en een ontdekking binnen van onder meer de turbinehal en de voormalige controlekamer. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de geschiedenis van de CNR en zijn er foto’s, video’s en 3D-modellen te zien. Wie een rondleiding wil meemaken moet wel vooraf reserveren via www.lescircuitsdelenergie.fr