Krakau zet zich in 2019 culinair op de kaart
Krakau mag zich een jaar lang de eerste Gastronomische Hoofdstad van Europa noemen. In de titelrace voor 2019, georganiseerd door de Europese Gastronomische Academie, liet de stad in het zuidoosten van Polen de Portugese hoofdstad Lissabon achter zich.
Als culinaire Europese hoofdstad zet Krakau volgend jaar een aantal grote culinaire evenementen op poten. Daarnaast zijn er uiteraard de jaarlijkse events rond eten, zoals het pierogi-festival of het obwarzanki-festival, dat draait om de typische ronde broodjes die op elke hoek van de straat worden verkocht.
Maak een stedentrip naar Krakau
Daarnaast komt er in 2019 een aantal grote internationale culinaire feesten en bijeenkomsten van top-chefs. Ook wordt in de tweede stad van Polen uitgebreid aandacht besteed aan traditionele recepten en bereidingswijzen, zoals de recepten van het koninklijk hof, gerechten van de Krakause bourgeoisie of de culinaria van de Krakause academische wereld. Er komen ook culinaire wandelingen en ook (eeuwenoud) street food wordt in de stad aan de Wisla onder de aandacht van het publiek gebracht.
De Europese Gastronomische Academie is onderdeel van de Internationale Gastronomische Academie, die momenteel 29 leden telt uit 23 landen, onder meer Frankrijk, VS, Portugal, China, Mexico, Libanon, Zweden en Polen. De hoofdzetel is in Frankrijk.