Dresden staat wel bekend als het Florence aan de Elbe en dat heeft de stad te danken aan Augustus de Sterke. Deze ‘Zonnekoning van Saksen’ hield niet alleen van barok, maar ook van een feestje. Dus toen in 1719 zijn zoon Friedrich August met Oostenrijkse keizersdochter Maria Josepha trouwde pakte hij flink uit. En precies 300 jaar later pakt Dresden weer uit met grootse feesten.
Van historie tot hypermodern
Het huwelijk van de koningszoon werd gesloten in Wenen, maar dankzij papa Augustus minstens zo groots in Dresden gevierd met een vier weken durend kunst- en cultuurfestival. Die tijden herleven tijdens Dresden 1719 Reloaded.
Al jaren wordt het residentieslot, waar Augustus de Sterke woonde en zijn indrukwekkende kunstcollectie onderbracht herbouwd. Het werd vernietigd bij het bombardement van 1945, maar grote delen zijn inmiddels heropend. In september 2019 komt daar Augustus’ persoonlijke praalappartement bij, compleet met toegang tot zijn slaapkamer en een kijkje in de antieke porseleincollectie in de torenzaal. Ook de wapengalerij is volgend jaar weer open, als onderdeel van de tentoonstellingen van de koninklijke garderobe en insignes in de wapenkamer. Als je dan toch in de historie van Dresden duikt, is ook een bezoekje aan het fort een aanrader. Maak vanaf de zomer van 2019 een hypermoderne multimediale reis door de geschiedenis van de stad met behulp van scenografische verhalen en installaties.
Een andere belangrijke trekpleister tijdens het festival in 1719 was de Zwinger, een barok feestterrein voor de adel. En in 2019 kun je die bruiloft in 3D zelf meemaken. Aan de noordkant van de Zwinger was een kunstgalerij waar de keurvorst zijn privéverzameling vol schilderijen en beeldhouwwerken onderbracht. Wil je deze uitgebreide collectie vol oude meesters met eigen ogen zien dan moet je wachten tot 2020. Maar dan heb je ook wat: drie verdiepingen met meer dan 300 schilderijen uit de 15e tot 18e eeuw. Een deel van die prachtige kunstwerken, waaronder de beroemde Sixtijnse Madonna van Raphael, werden door niemand minder dan de beroemde bruidegom van 1719 verzameld.
De een nodigt een bandje uit voor de bruiloft, Augustus liet een heel operahuis bouwen. Tijdens het huwelijksfestival werd de adel hier verwend met stukken van de Italiaanse componist Antonio Lotti. Tegenwoordig is het als Cultuurpaleis – dat in 2019 haar 50e verjaardag viert – een meer multifunctionele plek, compleet met gloednieuw concertgebouw voor het Dresden Philharmonisch Orkest. Ter ere van het jubileum gaat er op 27 oktober 2019 in het Boulevardtheater een musical van Andreas Goldmann in première. Drie eeuwen geleden kwam het bruidspaar per schip in Dresden aan en was het in de hele stad feest met een stoombotenparade op de Elbe, vuurwerk in het Japanse paleis en optochten door de straten. Volgend jaar doet Dresden dat feest nog eens over met het enthousiasme van nu en de inspiratie van toen.
De meeste mensen zien op tegen een lange(re) vlieg- of autoreis. Natuurlijk is het vooruitzicht van vakantie heerlijk, maar je wilt zo uitgerust mogelijk aankomen. En zeker als je economy vliegt zijn de stoelen krap, is de zitting dun en kun je amper achterover met de rugleuning. Ook in de auto kunnen stoelen oncomfortabel worden als je er langere tijd in moet zitten. We geven wat tips voor een lange auto- of vliegreis.
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.
Noorderlicht: dit natuurfenomeen met je eigen ogen zien staat bij veel mensen op hun verlanglijstje. Maar waar kun je nu het beste het noorderlicht zien. Wordt het Zweden? Of toch IJsland? We geven je vijf mooie plekken, die overigens ook zonder het noorderlicht zeer de moeite waard zijn
Nederland telt inmiddels 3,4 miljoen E-bikes en 350.000 elektrische auto’s. Prettige vervoermiddelen, al kunnen de actieradius en het laden nog wel dingetjes zijn. Puur op reis trekt voor het eerst met een elektrische auto van Nederland naar het zuiden van Frankrijk. Een verslag van onthaasten 2.0, dat kunnen we alvast voorspellen.
Wat zou het heerlijk zijn om altijd businessclass of eersteklas te vliegen. Zeker op langere vluchten is dat zoveel comfortabeler dan in economy class. Helaas hangt daar ook een behoorlijk prijskaartje aan. En niet iedereen kan, of wil, zich dat extra bedrag veroorloven. Toch kun je ook voor minder geld je een aantal dingen doen om de vliegreis ook in economy een stuk aangenamer te maken.Trouwens, deze tips zijn ook zeer bruikbaar voor langere auto- bus- of treinreizen.
Adrikaanse kunst: met de tentoonstelling In Schitterend Licht geeft het Afrika Museum in Berg en Dal een platform aan hedendaagse kunst uit Afrika. De tentoonstelling vormt een dynamische dialoog tussen heden en het recente verleden en viert de rijkdom en diversiteit van Afrikaanse kunst en de verspreiding daarvan.