Over feiten en feesten op Koningsdag
Het weer is vrijdag niet bijzonder, maar dat zal honderdduizenden Nederlanders niet beletten om een feestelijke Koningsdag te beleven. Traditioneel zijn er in het land talloze festivals, feesten, evenementen, concerten en vrijmarkten. Menigeen zal ook dit jaar voor een bezoek aan Amsterdam kiezen, waar een bonte stoet vaartuigen de grachten in de hoofdstad zal opfleuren.
Holidayguru.nl heeft een reeks feiten en feitjes over Koningsdag op een rij gezet, die we graag met je delen.
Allereerst: wat is Koningsdag? Momenteel is het de nationale feestdag in Nederland waarop de verjaardag van koning Willem-Alexander gevierd wordt, maar de traditie is niet bij hem begonnen. Die begon op 31 augustus 1885, met de viering van de kleine prinses Wilhelmina. Ter ere van haar 5de verjaardag werd er een Prinsessedag georganiseerd, die dus zou uitgroeien tot een jaarlijkse traditie in ons land. De dag werd in het leven geroepen als idee om de nationale eenheid in Nederland te bevorderen.
Geschiedenis van Koningsdag:
- Ontstaan op 31 augustus 1885 als Prinsessedag
- Op 23 november 1981 verandering naar Koninginnedag (koningin Wilhelmina)
- In 1948 verandert naar 30 april (koningin Juliana)
- 1981: Koningin Beatrix behoudt 30 april als Koninginnedag
- 27 april 2013: de eerste Koningsdag (koning Willem-Alexander)
En dan enkele weetjes…
- Koningsdag wordt nooit op een zondag gevierd. Valt 27 april op een zondag dan wordt Koningsdag de dag ervoor – op zaterdag 26 april – gevierd!
- Koningsdag (dat wil zeggen 27 april) is een officiële landelijke feestdag in Nederland. Dit betekent echter niet dat iedereen deze dag ook vrij heeft van werk. De meeste mensen zijn dat overigens wel.
- Vrijdag 27 april 2018, Koningsdag dit jaar, is overigens ook het begin van de meivakantie.
- De gemiddelde straatverkoper verdient 90 euro tijdens Koningsdag.
- Koningsdag is de meest gefilmde gebeurtenis uit onze geschiedenis.
- Ook op Aruba, Bonaire en Curaçao wordt Koningsdag gevierd.