Met de neushoorn heeft Rwanda de Big Five weer compleet
Toeristen die de Big Five willen zien, kunnen ook weer in Rwanda hun geluk beproeven. Met de komst van twintig zwarte neushoorns naar het Akagera National Park, in het oosten van het land, is het beroemde dierenvijftal in ere hersteld. Buffels, olifanten, leeuwen en luipaarden waren in Rwanda al langer te spotten.
Met de herintroductie van de neushoorns, afkomstig uit Zuid-Afrika, hoopt Rwanda meer toeristen te trekken. In de jaren 70 leefden meer dan vijftig zwarte neushoorns in Akagera, een uitgestrekt natuurpark tegen de grens met Tanzania. Door intensieve stroperij liep de populatie echter snel terug. In 2007 werd het laatste exemplaar gezien.
Nu, tien jaar later, keren twintig neushoorns terug naar het park om er een nieuwe populatie te starten. De terugkeer is een flinke opsteker voor het park, dat al jaren aan een comeback werkt met hulp van de organisatie African Parks. ,,Neushoorns zijn een van de grote symbolen van Afrika, maar ze zijn ernstig bedreigd en verdwijnen overal op het continent door de illegale maar lucratieve handel in hoorns”, zegt Peter Fearnhead van African Parks. ,,Deze terugkeer is een bewijs van het buitengewone engagement van Rwanda voor milieubescherming en een mijlpaal in het herstel van de natuurlijke diversiteit van Akagera.”
Volgen en beschermen
Een team van deskundigen gaat de neushoorns volgen en beschermen. Het park krijgt bovendien een helikopter en een hondenteam in de strijd tegen stroperij. De steun voor deze voorzieningen komt grotendeels van de Howard G. Buffett Foundation.
,,We zijn erg enthousiast over de terugkeer van de neushoorns”, zegt Clare Akamanzi, directeur van de Rwanda Development Board. ,,Dit opent een nieuw hoofdstuk in onze beschermingsinspanningen, en we zijn alle partners dankbaar die in deze prestatie hebben geholpen. We zijn er helemaal klaar voor en kunnen hun veiligheid garanderen, in het belang van het toerisme en de gemeenschap in het algemeen.”
African Parks werkt overigens al sinds 2010 aan de herstructurering van het Rwandese park, waardoor de stroperij is gedaald tot het laagste peil in zes jaar. Het park bloeit als nooit tevoren. In 2015 werden zeven leeuwen geïntroduceerd, en hun aantal is inmiddels verdubbeld.