Nederlander doet in de vakantie graag rustig aan
Nederlanders zien de vakantie vooral als een manier om te relaxen. Iets meer dan de helft van de bevolking (55 procent) kiest voor een rustige vakantie, terwijl 36 procent het liefst actief bezig is. Tien procent geeft geen voorkeur aan in de grote online studie van onderzoeksbureau GfK. Vrouwen kiezen vaker voor relaxen en mannen voor actief, maar dat zal waarschijnlijk niemand echt verbazen.
Van de Nederlandse vrouwen kiest 57 procent voor een relaxvakantie, tegen 52 procent van de mannen. Bij actief liggen de verhoudingen andersom: als ze het voor het zeggen hadden, zou 38 procent van de mannen zo’n vakantie doen, tegen 33 procent van de vrouwen.
Nederland loopt in de pas
Nederland loopt hiermee behoorlijk in de pas als het gaat om de rest van de wereldbevolking. Bijna zes op de tien respondenten (59 procent) in het onderzoek onder 22.000 mensen in 17 landen verkiezen relaxen boven actief. Ruim een op de drie (35 procent) kiest uitgesproken voor een vakantie waarin het nodige wordt ondernomen. Drie landen springen er echt uit als het gaat om de relaxvakantie: Brazilië (71 procent) en Zuid-Korea en Japan (beide 66 procent). Italië (45 procent), Frankrijk (44 procent) en Spanje (43 procent) staan bovenaan als het gaat om actieve vakanties.
Jongeren willen nog wel iets doen
Nederlanders tussen de 40 en 49 jaar vormen met 60 procent de grootste groep die bij voorkeur luieren en niet al te veel onderneemt in de vakantie. Ook de overige leeftijdsgroepen in Nederland zijn in de meerderheid als het gaat om een relaxvakantie, uitgezonderd de 20- tot 29-jarigen. Bij deze groep is de interesse voor een actieve vakantie (45 procent) ongeveer even groot als een luiervakantie (43 procent).
Kinderen en luieren
In Nederland en de rest van de wereld heeft de aanwezigheid van kinderen in het gezin relatief weinig invloed op het favoriete vakantietype. De luiervakantie blijft voor iedere gezinssamenstelling het meest favoriet. Wel vormen de gezinnen met kinderen tussen de 6-12 jaar (67 procent) en onder de zes jaar (66 procent) de grootste groep. Ook is dit op wereldwijd niveau het geval met 62 procent voor beide groepen.