Angst voor terreur, toeristenstroom droogt op
Door terreur en –dreiging is Europa veel minder in trek bij toeristen. Met name steden als Brussel en Amsterdam zien de cijfers fors teruglopen. Vooral Japanners en Amerikanen haken af. ,,Het is algemeen bekend dat die risicomijdend zijn”, reageert Thérèse Ariaans van NBTC Holland Marketing tegenover de NOS.
Amsterdam kampt sinds de aanslagen van 22 maart in Brussel met een neergang. Zowel hotels, musea als attracties zien de buitenlandse toeristenstroom afnemen. ,,We merkten al vrij snel op die datum en kort daarna, een afvlakking in het aantal kaartjes dat wij verkochten, specifiek voor attracties, musea, rondvaarten en excursies”, zegt Sergio Segers van touroperator Tours & Tickets. Hoeveel inkomsten de hoofdstad misloopt, is nog niet bekend.
Rondreis langs steden
Volgens Ariaans mijden toeristen niet specifiek Amsterdam, maar heel Europa. ,,Voor veel mensen van ver is Europa namelijk één en hetzelfde.” Die visie wordt gedeeld door Machteld Ligtvoet van Amsterdam Marketing. ,,Vaak doen toeristen uit Amerika en Azië een toer langs Europese steden, waarbij het rondje Londen-Parijs-Amsterdam of Parijs-Brussel-Amsterdam populair is.” Hierdoor heeft Amsterdam niet alleen last van de dreiging, maar ook van aanslagen elders. ,,Als in één of twee steden van dat rondje een aanslag is geweest, dan wordt die reis even uitgesteld”, stelt Ligtvoet.
Na een terreuraanslag heeft toerisme in een land gemiddeld dertien maanden nodig om te herstellen. Hoewel in de eerste maanden flink wat reizen worden geschrapt, trekt dat vrij snel aan, concludeert de Wereld Reis- en Toerisme Raad na het vergelijken van toerismecijfers in steden als Madrid en Londen. De hoofdstad van Spanje werd op 11 maart 2004 getroffen door een terreurdaad, de Britse hoofdstad op 7 juli 2005.