Goed voorbereid met je huisdier op vakantie

0.9 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1

Puur op reisWie één of meerdere huisdieren meeneemt op vakantie doet er goed aan om vooraf een aantal zaken te regelen en goed voorbereid te zijn. Zeker voor reizen met het vliegtuig gelden allerlei regels voor honden en katten. Ook wanneer je een dier meeneemt in de auto is het handig om te weten hoe je dat het beste kan doen om stress of wagenziekte te voorkomen.


De vakantietrend van  2016 is het rondreizen per camper of het huren van een huis met familie of meerdere gezinnen. Steeds vaker neemt men dan ook een huisdier mee op reis, dit blijkt uit onderzoek van Casamundo (2015). In 2015 was juli de topmaand om de trouwe viervoeter mee te nemen op vakantie (30 procent).

In de auto

Reisverzekeraar Allianz Global Assistance deed via haar alarmcentrale veel kennis op over een onbezorgde reis met een huisdier. De tips lijken een open deur, maar toch:
Laat de hond vooraf al aan de auto en mand of bench wennen.
Geef een hond onderweg voldoende gelegenheid om even te wandelen en te plassen.
Nog steeds worden auto's opengebroken omdat er dieren in achtergelaten zijn.  Doe dat nooit. Zelfs een verblijf van 20 minuten in de schaduw en met een open raam kan fataal zijn. 

Met het vliegtuig

Wie met zijn huisdier gaat vliegen moet weten dat vliegtuigmaatschappijen strikte regels hanteren. Zo zijn reisdocumenten van het huisdier verplicht. Het gaat dan vooral om ten minste twee documenten: een gezondheidsverklaring die is ondertekend door een bevoegd dierenarts en een geldige verklaring dat het huisdier is ingeënt tegen hondsdolheid. Die moet zijn ondertekend door een lokale inspecteur van de veterinaire dienst of een andere ambtenaar.

Vliegtuigmaatschappijen hanteren elk hun eigen regels voor het reizen met een huisdier. Het reizen zelf kan op drie manieren: in de cabine, in het bagageruim of op een aparte vlucht, waar de eigenaar niet bij aanwezig is. De meeste vliegtuigmaatschappijen staan het reizen van een huisdier in de cabine niet toe. Bij de maatschappijen die dat wel doen zijn er voorwaarden en regels, zoals de grootte van het huisdier en vervoer in een bench.
Neem vroegtijdig contact op met de luchtvaartmaatschappij over de mogelijkheden om op het vliegveld niet voor verrassingen te komen staan. De meeste huisdieren gaan in een bench in het vrachtruim, dat dan wordt verwarmd en onder normale druk gehouden. Ook kost het inchecken met een huisdier altijd meer tijd. Het is daarom verstandig ruim op tijd op de luchthaven aanwezig te zijn.

Meenemen op reis:

  • Dierenpaspoort en/of inentingsboekje;
  • Rabiësverklaring voor de hond;
  • Gezondheidsverklaring van de dierenarts;
  • Telefoonnummer van eigen dierenarts;
  • Eventuele medicijnen;
  • Eigen eet- en drinkbakken;
  • Eigen voer (ook voor onderweg) en water;
  • Halsband met adreskokertje met het vakantieadres en een telefoonnummer;
  • Eventueel muilkorf;
  • EHBO-doos voor dieren;
  • Een foto van je huisdier voor als je hem kwijtraakt.

Praktische tips:

  • Regel zaken als inentingen en reisdocumenten altijd ruim van tevoren.
  • Houd er rekening mee dat sommige landen strikte quarantainebepalingen hanteren voor elk dier dat het land binnenkomt.
  • Bevestig een label met de naam van het dier en voederinstructies aan de zijkant van de bench.
  • Laat je huisdier al voor de vlucht wennen aan de bench. Vijf dagen is meestal genoeg voor een dier om met de bench vertrouwd te raken.
  • Geef je huisdier niets meer te drinken binnen 4 uur voor vertrek.
  • Geef om luchtziekte te voorkomen het dier geen voedsel binnen 12 uur voor vertrek.
  • Verdoof je dier niet voor de reis. Door de verdoving went het dier minder snel aan zijn nieuwe omgeving en het koelt mogelijk af tijdens de vlucht.
  • Kijk hier voor meer tips.

Heb jij ervaring met het reizen met huisdieren? Wat zijn jouw tips?

Reactie toevoegen
Reacties zijn van harte welkom. Reclame maken, producten promoten of websites vermelden is niet toegestaan.

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Ontdek de andere kant van de wereld in Australië en Nieuw-Zeeland

Breng een bezoek aan de andere kant van de wereld, door een reis naar Australië of Nieuw-Zeeland te boeken. Beide landen hebben je ontzettend veel te bieden op het gebied van natuur en cultuur. Daarbij hoef je niet bang te zijn dat je er niet kunt ontspannen na een drukke periode op het werk of tijdens je studie; beide landen beschikken over tal van fraaie stranden. In dit artikel lees je meer over wat het reizen naar Australië en Nieuw-Zeeland zo de moeite waard maakt.

Lees verder

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Wellness en luxe, ook voor een nachtje weg

Voor veel mensen is een hotelkamer vooral om in te slapen. Zeker bij een stedentrip of weekendje weg is de overnachting vaak ondergeschikt aan de bestemming. Maar een fijn hotel, luxe kamer en een heerlijk bed dragen zeker bij aan het plezier van het nachtje of weekendje weg. En dat hoeft echt niet duur te zijn.

Lees verder

Kerstmarkten in Europa: zeven tips

Kerstmarkten in Europa: zeven tips
Kerstmarkten. Voor veel mensen betekent dat sfeer en gezelligheid. Stap in de auto, neem de bus of pak de trein naar een van deze kerstmarkten in Europa. Van klein tot groot, van ondergronds tot op het water, kerstmarktliefhebbers kunnen dit jaar hun hart weer ophalen.

Lees verder

De vele voordelen van een vakantiehuis

De vele voordelen van een vakantiehuis

Nederlanders gaan steeds vaker op vakantie in eigen land of in een van onze buurlanden. Dichtbij en duurzaam zijn hierbij de sleutelwoorden, al spelen ook luxe en ligging duidelijk mee. Daarbij kiezen steeds meer mensen voor het gemak van een vakantiehuis op een vakantiepark.

Lees verder

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Welke fietsendrager heb je nodig op vakantie?

Wil je graag je eigen fiets meenemen op vakantie met de auto? Dan kun je het beste een fietsendrager aanschaffen en monteren. Met een fietsendrager kun je namelijk alle kanten op. Zeker als je veel met de auto onderweg bent voor langere tijd of voor een vakantie, is een fietsdrager de ideale manier om je fiets mee te nemen. Toch is niet iedere fietsendrager geschikt voor elke fiets of elke auto. Daarom in dit artikel tips om de juiste fietsendrager te kiezen.

Lees verder

Volop genieten in luxe en natuur

Volop genieten in luxe en natuur

Hoe is het om vakantie te vieren in een huisje op een recreatiepark? Het antwoord daarop kun je niet zo een, twee, drie geven. Het hangt er namelijk nogal vanaf welk park je kiest. Zelf hou ik van parken die niet ‘standaard’ zijn. Waar je verdwaalt in de eindeloze rij dezelfde huisjes. Wat ik wel wil is een park waar luxe en natuur wel standaard zijn. Op naar Limburg dus…

Lees verder